Contactează-ne

Actualitate

Piatra Neamţ: Măsuri de protecţie dispuse de primărie după “relaxarea” din 15 mai. Ce se întîmplă în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ termometre pentru angajaţii primăriei ■ ce obiective vor fi deschise şi în ce condiţii şi care rămîn închise ■

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a anunţat, joi 14 mai, care sînt măsurile ce vor fi luate pentru desfăşurarea activităţii primăriei, direcţiilor şi serviciilor subordonate începînd cu 15 mai, dar şi obiectivele ce vor fi deschise, precum şi ce se va întîmpla în unităţile de învăţămînt de pe raza municipiului.

“Vor fi luate măsuri pentru desfăşurarea activităţii primăriei, direcţiilor şi serviciilor subordonate începînd cu data de 15 mai 2020. Toate sectoarele de activitate ale primăriei şi direcţiilor subordonate vor fi dotate cu dispozitive electronice pentru citirea temperaturii corpului. Astfel tot personalul angajat va fi termometrizat înaintea începerii programului de lucru. De asemenea, toţi cetăţenii care accesează serviciile primăriei vor fi termometrizaţi.

Toţi angajaţii vor respecta măsurile de protecţie obligatorii, stabilite  împotriva infectării cu noul coronavirus. Purtarea măştii de protecţie, distanţa de minin 1.5 m între birouri, folosirea de dezinfectant, spălarea mîinilor ori de cîte ori este necesar, dezinfectarea periodică a suprafeţelor de lucru, aerisirea periodică a înăaperilor în care îşi desfăşoară activitatea, decalarea programului de lucru sînt măsuri decise pentru toţi salariaţii municipalităţii pietrene, inclusiv angajaţii din direcţiile subordonate.

Alte măsuri de protecţie stabilite la nivelul primăriei şi direcţiilor subordonate: se limitează numărul de persoane care au acces simultan în birourile de lucru cu publicul la un număr maxim egal cu numărul de ghişee funcţionale la acel moment. La camera 20 va fi permis accesul a maxim patru persoane simultan, la ghişeele pentru relaţii cu publicul, şi a unei persoane la ghişeul pentru taxe şi impozite. Cetăţenii care accesează birourile de relaţii cu publicul vor purta obligatoriu măşti de protecţie, vor fi termometrizaţi şi îşi vor dezinfecta mîinile.

La intrările în birourile pentru relaţii cu publicul se vor prevedea covoraşe cu dezinfectant. Folosirea lifturilor, acolo unde este cazul, se va face de către maxim două persoane simultan, care vor folosi masca de protecţie”, a declarat Dragoş Chitic.

Cît priveşte obiectivele ce vor fi deschise, edilul a declarat: “Se vor deschide, începînd cu data de 15 mai, parcurile publice, Ştrandul municipal cu excepţia locurilor de joacă, a zonelor de bazine şi grătare, care rămîn închise, stadionul municipal pentru sporturi individuale, inclusiv pentru alergarea liberă a pietrenilor pe pista de atletism, bazarul din strada Muncii, parcul Zoo.

Pentru toate aceste obiective care se redeschid începînd cu data de 15 mai se vor aplica măsuri speciale pentru prevenirea infectării populaţiei (dezinfecţia periodică, distanţarea socială, limitarea numărul de persoane care au acces simultan etc). Clădirea Forum Center se va deschide pentru toate activităţile permise prin legea privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, adoptată săptămîna aceasta de Parlament.

Rămîn închise deocamdată locurile de joacă, Sala Polivalentă (pînă la noi reglementări din partea Ministerului Tineretului şi Sportului), Baia Comunală (zonele de piscină, saună şi fitness), creşele, cele două centre sociale de zi pentru copii. Telegondola va rămîne închisă, este în discuţie posibilitatea repornirii începînd cu ultimul weekend din luna mai. Referitor la unităţile de învăţămînt, am avut o discuţie aplicată cu inspectoratul şcolar general al Judeţului Neamţ, domnul Mihai Obreja. ISG Neamţ va transmite fiecărei unităţi şcolare setul de măsuri de protecţie care trebuie aplicate, conform reglementărilor luate la nivel naţional, pentru perioada 2-12 iunie, în care elevii din clasele terminale revin la şcoală.

Va fi monitorizat modul în care sînt aplicate aceste măsuri. Primăria Piatra Neamţ va asigura resursele financiare necesare fiecărei unităţi şcolare pentru implementarea măsurilor de protecţie dispuse. În acest sens, chiar în această perioadă centralizăm solicitările venite de la fiecare unitate şcolară din municipiul Piatra Neamţ urmînd să facem alocările bugetare necesare.

Referitor la transportul public de persoane, care în municipiul Piatra Neamţ şi localităţile limitrofe este gestionat de ADI URBTRANS, am discutat cu directorul societăţii, domnul Ion Cucoreanu. A fost transmis operatorilor de transport persoane şi s-a solicitat acestora implementarea setului de măsuri stabilite de la nivel naţional pentru protejarea publicului călător împotriva infectării cu noul coronavirus. ADI Urbtrans va face verificări în teren referitoare la aceste aspecte, va monitoriza modul în care se desfăşoară transportul public de persoane începînd cu data de 15 mai şi va interveni asupra programului de transport şi numărului de mijloace de transport aflate în operare ori de cîte ori va fi necesar pentru a asigura un transport public de persoane fără riscuri pentru călători. Fac un apel şi la publicul călător să respecte măsurile specifice de prevenire a infectării atunci cînd se deplasează cu mijloacele de transport în comun”, a mai declarat Dragoş Chitic.

Actualitate

Fostul primar de Roman, director la Spitalul Judeţean

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ “Știu să fac administrație, în sensul că pot să le confer celor din jurul meu condițiile optime pentru a avea siguranța că își pot face treaba cum pot ei mai bine”, spune Lucian Micu

Lucian Micu, fost primar de Roman, este noul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Anunţul a fost făcut chiar de cel în cauză pe pagina sa de Facebook. El îi ia locul managerului demisionar Silviu Verzea. Acesta a decis să părăsească postul după ce presa locală a difuzat filmări şi poze în care se vede cum bătrâni erau ţinuţi cu orele în curtea spitalului, sub cerul liber. Revenind la noul manager acesta anunţă pe pagina de socializare:

“E un nou început în viața mea, unul în care îmi propun să pun și mai mult suflet, și mai multă muncă, și mai mult timp decât am făcut până acum, evident, dacă asta este posibil. Cei care mă cunosc știu sigur că nu îmi place să stau degeaba și nici să nu iau lucrurile de-a gata!

De astăzi, am preluat funcția de manager la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț. Știu să fac administrație, în sensul că pot să le confer celor din jurul meu condițiile optime pentru a avea siguranța că își pot face treaba cum pot ei mai bine. Acesta este primordialul meu scop. Iar acestui scop i se alătură cel care îmi aduce o provocare în plus – construirea unui nou spital – cel de la Gârcina, din fonduri europene, direct de la Bruxelles. Am atras fonduri europene când eram primar și am trecut prin mai multe guvernări, dar cu un proiect fezabil pentru județul Neamț și fără coloratură politică sunt sigur că pot face din această dorință o realizare extrem de necesară pentru toți nemțenii și nu numai.

Nu este cel mai favorabil moment pentru a accepta să fiu lider în sistemul sanitar, știu asta, dar am încredere în echipa medicală de la SJU că face ceea ce poate și știe mai bine ca pacienții din unitatea medicală să se facă bine! Acesta este scopul lor și nu am nici cea mai mică îndoială că se preocupă pentru a-l duce la bun final. La fel voi face și eu, ca preocuparea mea principală – de a administra foarte bine acest spital – să fie una care să răspundă celor mai multor solicitări atât venite de la pacienți, cât și de la echipa medicală.

Sunt onorat să recunosc că primele întrevederi cu cei care mi-au devenit colegi au fost de bun augur. Am reușit deja să aflu o multitudine de lucruri pe care le voi folosi pentru bunul mers al instituției. Le mulțumesc tuturor celor care au înțeles că și eu, la fel ca și ei, vrem să ne fie bine!

Printr-o bună comunicare, cu multă deschidere și transparență totală, vom reuși să trecem peste barierele ”impuse de societate” și să ne aducem aminte că, cel mai important, este să avem grijă de binele celui din jur!

Să auzim numai de bine!“

Rămâne însă întrebarea: ce îl recomandă pe Lucian Micu să fie managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ şi nu era mult mai normal ca în această perioadă de criză managementul SJN să fie asigurat de un profesionist în domeniul medical? Se pare însă că factorul politic a decis altfel, neţinând cont că, la debutul pandemiei, când a fost numit un alt manager provenit din mediul politic, Toader Mocanu, spitalul a fost la un pas de a deveni un focar major de COVID-19, după modelul “dezastrului” de la Suceava.

Revenind la Micu, în debutul campaniei pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, acesta s-a făcut „remarcat“ prin aceea că a sărit din barca PNL în cea a PSD, în speranţa că va mai prinde o candidatură la Primăria Roman, însă „visul“ său a fost spulberat de o instanţă de judecată pe motiv de incompatibilitate.

Citește știrea

Actualitate

Sînt libere 458 de job-uri prin Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cererea de personal a mai crescut pe final de Brumărel ■ chiar şi aşa, licenţiaţii nu prea au căutare ■

Anul pandemic 2020 a redus drastic angajările, ba chiar şi unii din cei care aveau loc de muncă s-au trezit că nu mai au unde merge la serviciu. De la izbucnirea crizei sanitare, cam în fiecare săptămînă erau în judeţ vreo 300 de locuri de muncă disponibile.

Cererea de personal a crescut sensibil în a doua parte a lunii octombrie, iar la acest moment angajatorii din cele mai diverse domenii de activitate anunţă că au de lucru pentru un număr total de 458 de persoane. În continuare, zona Roman rămîne fruntaşă la atragerea de noi salariaţi, acolo fiind declarate ca fiind vacante 174 de job-uri, în timp ce în Piatra Neamţ şi comunele limitrofe ar putea găsi un serviciu vreo 168 de nemţeni.

Şi la Tîrgu Neamţ este ceva mai mare nevoie de personal şi piaţa muncii oferă 116 job-uri. De menţionat este faptul că la fel ca în perioadele anterioare personalul de înaltă calificare nu prea are căutare, iar cea mai mare parte dintre posturile disponibile nu sînt pentru cei care au absolvit o facultate. Defalcat, şi în zona Piatra Neamţ licenţiaţii nu au şanse mari de angajare, iar mediul de afaceri caută un inginer mecanic şi un contabil.

Pentru cei cu studii medii cele mai multe oportunităţi de angajare sînt în ocupaţia de agent de vînzări unde sînt disponibile 10 locuri de muncă, se mai recrutează 10 lucrători comerciali, 14 manipulanţi mărfuri, precum şi 48 de muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii, dar ar fi nevoie şi de 18 operatori prelucrare mase plastice. În restul ocupaţiilor este mai puţin de lucru, relaţii suplimentare putînd fi obţinute de la Agenţa locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ de pe strada Mihai Eminescu din reşedinţa de judeţ.

Nici în zona Roman angajatorii nu prea se dau în vînt după personal de înaltă calificare. Este liber un loc pentru un economist şi nu se acoperă de luni bune de zile un post de inginer electric cu curs de sănătătatea şi securitatea în muncă. Pentru ceilalţi piaţa oferă cel mai mult de lucru în industria uşoară unde este nevoie de 20 operatori confecţii şi 24 de confecţioneri – asamblori articole textile.

52 de locuri de muncă sînt pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii. Mai puţine oportunităţi de angajare sînt pentru cei care pot presta în ocupaţii cum ar fi tîmplar universal, vînzător, tapiţer, lucrător comercial, maistru electric sau mecanic auto. La Tîrgu Neamţ nu sînt candidaţi interesaţi pentru două locuri de muncă ce necesită studii superioare şi se caută fără folos un inginer zootehnist şi un medic veterinar.

35 de posturi sînt în ocupaţia de confecţioner textile, iar cîte 5 sînt pentru cei care pot presta ca şi asistent medical generalist, barman- ospătar, drujbist, vălţar sau vulcanizator, în restul ocupaţiilor fiind mai puţine strigări.

Citește știrea

Actualitate

Salvat din ştreang şi fugar în pădure

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 46 de ani, din localitatea Grinţieş, a trecuit razant pe lîngă moarte, fiind salvat din ştreang în ultima clipă. Apoi, din nu se ştie ce motiv, omul a fugit în pădure, iar pentru că familia nu a mai dat de urma lui, au fost alertate forţele de ordine.

A fost căutat toată noaptea şi, în zori, s-a întors singur acasă. Întîmplarea neverosimilă a avut loc în seara de 26 octombrie 2020, cînd apăsat de grijile vieţii cotidiene şi cine ştie ce mai avea pe suflet, bărbatul de 46 de ani, din Grinţieş, a mers într-o anexă a gospodăriei şi şi-a pus ştreangul de gît. Într-un moment de inspiraţie, soţia a vrut să dea de el şi cum soţul nu-i răspundea, l-a căutat.

L-a găsit în anexă, în ştreang, a tăiat rapid funia de care spînzura bărbatul şi prin apel la numărul unic de urgenţă 112 a cerut ajutorul medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ.

Numai că nu acesta a fost sfîrşitul întîmplării. În momentul în care echipajul de pe ambulanţă a ajuns la locul indicat de apelant, bărbatul a fugit prin spatele locuinţei, în pădurea din apropierea casei. Pentru găsirea lui au fost alertate numeroase forţe de ordine şi au participat la căutare militari de la IPJ Neamţ, ISU Neamţ, Jandarmerie şi Salvamont. A fost folosit şi un cîine de urmă, dar fără folos, pentru că peste noapte omul nu a fost găsit. Totul s-a terminat cu bine pentru că localnicul din Grinţieş a revenit la domiciliu în zorii zilei de ieri, 27 octombrie 2020.

Citește știrea

Trending