Contactează-ne

Actualitate

Piatra Neamţ: Măsuri de protecţie dispuse de primărie după “relaxarea” din 15 mai. Ce se întîmplă în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ termometre pentru angajaţii primăriei ■ ce obiective vor fi deschise şi în ce condiţii şi care rămîn închise ■

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a anunţat, joi 14 mai, care sînt măsurile ce vor fi luate pentru desfăşurarea activităţii primăriei, direcţiilor şi serviciilor subordonate începînd cu 15 mai, dar şi obiectivele ce vor fi deschise, precum şi ce se va întîmpla în unităţile de învăţămînt de pe raza municipiului.

“Vor fi luate măsuri pentru desfăşurarea activităţii primăriei, direcţiilor şi serviciilor subordonate începînd cu data de 15 mai 2020. Toate sectoarele de activitate ale primăriei şi direcţiilor subordonate vor fi dotate cu dispozitive electronice pentru citirea temperaturii corpului. Astfel tot personalul angajat va fi termometrizat înaintea începerii programului de lucru. De asemenea, toţi cetăţenii care accesează serviciile primăriei vor fi termometrizaţi.

Toţi angajaţii vor respecta măsurile de protecţie obligatorii, stabilite  împotriva infectării cu noul coronavirus. Purtarea măştii de protecţie, distanţa de minin 1.5 m între birouri, folosirea de dezinfectant, spălarea mîinilor ori de cîte ori este necesar, dezinfectarea periodică a suprafeţelor de lucru, aerisirea periodică a înăaperilor în care îşi desfăşoară activitatea, decalarea programului de lucru sînt măsuri decise pentru toţi salariaţii municipalităţii pietrene, inclusiv angajaţii din direcţiile subordonate.

Alte măsuri de protecţie stabilite la nivelul primăriei şi direcţiilor subordonate: se limitează numărul de persoane care au acces simultan în birourile de lucru cu publicul la un număr maxim egal cu numărul de ghişee funcţionale la acel moment. La camera 20 va fi permis accesul a maxim patru persoane simultan, la ghişeele pentru relaţii cu publicul, şi a unei persoane la ghişeul pentru taxe şi impozite. Cetăţenii care accesează birourile de relaţii cu publicul vor purta obligatoriu măşti de protecţie, vor fi termometrizaţi şi îşi vor dezinfecta mîinile.

La intrările în birourile pentru relaţii cu publicul se vor prevedea covoraşe cu dezinfectant. Folosirea lifturilor, acolo unde este cazul, se va face de către maxim două persoane simultan, care vor folosi masca de protecţie”, a declarat Dragoş Chitic.

Cît priveşte obiectivele ce vor fi deschise, edilul a declarat: “Se vor deschide, începînd cu data de 15 mai, parcurile publice, Ştrandul municipal cu excepţia locurilor de joacă, a zonelor de bazine şi grătare, care rămîn închise, stadionul municipal pentru sporturi individuale, inclusiv pentru alergarea liberă a pietrenilor pe pista de atletism, bazarul din strada Muncii, parcul Zoo.

Pentru toate aceste obiective care se redeschid începînd cu data de 15 mai se vor aplica măsuri speciale pentru prevenirea infectării populaţiei (dezinfecţia periodică, distanţarea socială, limitarea numărul de persoane care au acces simultan etc). Clădirea Forum Center se va deschide pentru toate activităţile permise prin legea privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, adoptată săptămîna aceasta de Parlament.

Rămîn închise deocamdată locurile de joacă, Sala Polivalentă (pînă la noi reglementări din partea Ministerului Tineretului şi Sportului), Baia Comunală (zonele de piscină, saună şi fitness), creşele, cele două centre sociale de zi pentru copii. Telegondola va rămîne închisă, este în discuţie posibilitatea repornirii începînd cu ultimul weekend din luna mai. Referitor la unităţile de învăţămînt, am avut o discuţie aplicată cu inspectoratul şcolar general al Judeţului Neamţ, domnul Mihai Obreja. ISG Neamţ va transmite fiecărei unităţi şcolare setul de măsuri de protecţie care trebuie aplicate, conform reglementărilor luate la nivel naţional, pentru perioada 2-12 iunie, în care elevii din clasele terminale revin la şcoală.

Va fi monitorizat modul în care sînt aplicate aceste măsuri. Primăria Piatra Neamţ va asigura resursele financiare necesare fiecărei unităţi şcolare pentru implementarea măsurilor de protecţie dispuse. În acest sens, chiar în această perioadă centralizăm solicitările venite de la fiecare unitate şcolară din municipiul Piatra Neamţ urmînd să facem alocările bugetare necesare.

Referitor la transportul public de persoane, care în municipiul Piatra Neamţ şi localităţile limitrofe este gestionat de ADI URBTRANS, am discutat cu directorul societăţii, domnul Ion Cucoreanu. A fost transmis operatorilor de transport persoane şi s-a solicitat acestora implementarea setului de măsuri stabilite de la nivel naţional pentru protejarea publicului călător împotriva infectării cu noul coronavirus. ADI Urbtrans va face verificări în teren referitoare la aceste aspecte, va monitoriza modul în care se desfăşoară transportul public de persoane începînd cu data de 15 mai şi va interveni asupra programului de transport şi numărului de mijloace de transport aflate în operare ori de cîte ori va fi necesar pentru a asigura un transport public de persoane fără riscuri pentru călători. Fac un apel şi la publicul călător să respecte măsurile specifice de prevenire a infectării atunci cînd se deplasează cu mijloacele de transport în comun”, a mai declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

„Explozie” a cazurilor de COVID-19 – „Alertă” la MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunile de verificare vor fi intensificate, mai ales în week-end ■ echipe mixte vor verifica respectarea regulilor de protecţie sanitară ■ cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor la un număr TelVerde ■

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și șefii de structuri centrale și teritoriale pentru a stabili măsurile care vor fi luate în următoarele două săptămâni.

Trag un semnal de alarmă: prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară,riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor. Trebuie să fim foarte vigilenți în perioada următoare. Este extrem de important să luăm atitudine și să ne implicăm în protejarea sănătății românilor. Altfel, viața noastră socială și economică va fi bulversată. Vă cer să acționați cu profesionalism și rigurozitate, dar și cu atenție pentru a nu cădea în extreme fie de exces, fie de toleranță.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA.

La rândul său, secretarul de stat chestor șef de poliție Bogdan DESPESCU a transmis că principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca la nivelul fiecărui județ să fie organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, care să evalueze situația specifică și să intensifice activitățile de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară. S-a dispus ca prima întâlnire a membrilor grupelor de coordonare operativă să aibă loc imediat după încheierea ședinței convocate de conducerea MAI.

Sub coordonarea acestor grupe, la nivelul fiecărui județ vor fi organizate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.  O atenție deosebită va fi acordată stațiunilor de la mare și de la munte, precum și traseelor de deplasare către acestea. Totodată, printre prioritățile echipelor de verificare va fi și transportul intern și internațional de persoane atât rutier, cât și feroviar.

Conducerea MAI a cerut structurilor responsabile să ia măsuri suplimentare mai ales la sfârșit de săptămână.

Pentru îndeplinirea misiunilor din următoarele două săptămâni, se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren. Pentru zona litoralului unde se așteaptă un număr mare de turiști la sfârșit de săptămână, conducerea ministerului a dispus Poliției Naționale, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită ofițeri de la nivel central pentru a sprijini efectivele care acționează în mun. Constanța.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Citește știrea

Trending