Contactează-ne

Actualitate

Piatra Neamţ: Incendiu autoturism

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii pietreni intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la un autoturism, în Piatra Neamţ, pe strada Munteniei. “Misiune stingere incendiu autoturism, strada Munteniei din municipiul Piatra Neamţ. S-a deplasat la faţa locului un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă. Nu sînt anunţate victime”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Cetatea atrage alaiuri de nuntă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ mirii preferă fortăreaţa medievală din Tîrgu Neamţ pentru că se pot realiza fotografii mai deosebite ■ în schimbul unor taxe, se pot face şi cununii în paraclis ■

Cetatea Neamţ continuă să atragă miri şi mirese dornici să realizeze între zidurile medievale fotografii pentru albumul de nuntă. Avînd în vedere că se realizează astfel şi o promovare a monumentului, cei interesaţi au putut utiliza în plus, contra unei taxe plătite la Complexul Muzeal Neamţ, şi paraclisul din incinta fortăreţei pentru cununia religioasă oficiată de preotul lor. Dacă se solicită, se pot efectua şi cununii civile cu aprobarea Primăriei Tîrgu Neamţ, fiind necesară în acest caz şi plata unei taxe ce intră în vistieria oraşului. Moda cununiilor religioase între zidurile vechi a început în vara lui 2009, cînd ansamblul arhitectonic din vremea voievozilor muşatini a fost reintrodus în circuitul turistic după finalizarea lucrărilor de reabilitare realizate de Consiliul Judeţean Neamţ cu importante fonduri europene. Paraclisul a fost restaurat cu prilejul lucrărilor de reabilitare a monumentului, fiind adus la o formă asemănătoare celei de odinioară. Se intră pe sub o boltă de piatră, în interiorul încăperii fiind montată o catapeteasmă veche de la o biserică din zonă, aleasă pentru că prezenta elemente comune cu cea originală aflată în păstrarea Mănăstirii Neamt. Vizitatorii au ocazia să se închine la sfintele icoane chiar în locul unde îngenunchea odinioară si se ruga marele voievod al Moldovei, Ştefan cel Mare. De altfel, în incinta paraclisului, în partea stîngă, există icoana sfîntului voievod, pomenit în calendarul crestin ortodox la data de 2 iulie, iar în dreapta intrării în altar a fost asezată icoana Sfîntului Neculai, patronul spiritual al lăcasului. Vizitatorii pot vedea pe pereţii de piatră portretele ctitorilor muşatini, reproduceri ale unor icoane şi se pot odihni o clipă în stranele de pe cele două laturi ale încăperii. În sfîntul altar lumina zilei pătrunde printr-un vitraliu ce-l înfătisează pe Sfîntul Gheorghe, apărătorul Moldovei. Locul predilect pentru oficierea cununiilor civile rămîne însă sala de şedinţe a Consiliului Local Tîrgu Neamţ. În prima jumătate a acestui an s-au înregistrat 46 de căsătorii, numărul menţinîndu-se în limitele anterioare, avînd în vedere că în 2018 au spus „Da“ în faţa ofiţerului de stare civilă 42 de cupluri. Printre cei care merg la Stare Civilă sînt şi localnici care muncesc în străinătate şi solicită transcrierea actelor pentru căsătorii încheiate peste hotare, cererile fiind făcute atît personal cît şi de rude apropiate, împuternicite prin procuri notariale. Dar, astfel de transcrieri se pot face şi la ambasadele şi consulatele româneşti, aşa că nu există o evidenţă exactă pentru toate căsătoriile tîrgnemţenilor ce se oficiază în afara ţării. În evidenţele Primăriei Tîrgu Neamţ au mai fost menţionate 222 naşteri în intervalul ianuarie-iunie, cu 20 mai puţine decît în aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, a crescut numărul deceselor, fiind declarate 161 în primul semestru din 2019, comparativ cu intervalul similar din 2018, cînd erau înregistrate 142.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: I-a luat foc maşina în garaj

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, marţi, 16 iulie, pentru a stinge un incendiu izbucnit la un autoturism parcat într-un garaj de pe strada Toma Stelian, din Roman. “Misiune stingere incendiu autoturism parcat în garaj în municipiul Roman, strada Toma Stelian”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ. Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Ziua M.A.I. – mesajul prefectului de Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Daniela Soroceanu, a postat pe site-ul instituţiei un mesaj de Ziua Ministerului Afacerilor Interne. “Astăzi, 16 iulie, sărbătorim 157 ani de cînd Alexandru Ioan Cuza a semnat ordonanța prin care contopea Cancelariile Ministerului de la București și cel de la Iași, dar și alte măsuri organizatorice, luînd naștere structura care astăzi este Ministerul Afacerilor Interne. Transmit tuturor angajaților nemțeni din structurile M.A.I., care prin profesionalismul, devotamentul, sacrificiile și eforturile de zi sînt mereu la datorie și în sprijinul cetățenilor, recunoștința noastră, multă sănătate, bunăstare, împliniri și realizări remarcabile atît în plan profesional, cît și personal. La mulți ani, Ministerului Afacerilor Interne. La mulți ani, dragi colegi”.

Citește știrea

Trending