Contactează-ne

Administrație

Piatra Neamţ: “Iadul şoferilor”, apel de la un pietrean – “Domnule Arsene, să lăsăm găleţile roşii şi faceţi drumul”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este mesajul unui pietrean către preşedintele CJ Neamţ ■ drumul în cauză este cel ce duce de la Regiment la Speranţa ■ “după ploaia de ieri arată jalnic, au zburat pavelele şi gropile sînt pline de apă”, ne-a mai transmis un cititor al Monitorului ■

“Domnule Arsene, haideţi să lăsăm găleţile roşii cu ulei şi zahăr, mai puneţi ceva bănuţi şi faceţi drumul ăsta”. Aşa sună mesajul transmis public de un pietrean pentru preşedintele CJ Neamţ. Drumul împricinat este cel ce face legătura dintre Regiment şi Cartierul Speranţa (care poate moare ultima, dar e clar că drumul pînă la ea e plin de gropi). Strada Izvoare, pe numele ei oficial, constituie subiect de nemulţumire de foarte mult timp din cauza gropilor adînci şi la fel de numeroase ca promisiunile mincinoase ale politicienilor mai ales în campania electorală. Iar cînd plouă şi craterele sînt “mascate” de apă, şoferii care nu cunosc “topografia” locului au toate şansele să ajungă cu autoturismele direct la REMAT. Cît priveşte mesajul pietreanului, el sună astfel în integralitatea sa: “Rog PUBLIC Consiliul Judeţean Neamţ să facă n..bii ceva cu drumul către Cartierul Speranţa. Domnule Arsene, haideţi să lăsăm găleţile roşii cu ulei şi zahăr, mai puneţi ceva bănuţi şi faceţi drumul ăsta. De ani de zile se vorbeşte despre el şi nimic, de ce oare? Nu cred că vreţi campanie negativă în prag de ALEGERI. Faceţi ceva, vă rog frumos! P.S.: Nu pot merge la Consiliul Judeţean Neamţ să fac vreo cerere, aş lipsi prea mult de la serviciu degeaba”. Şi un alt sofer ne-a oferit şi cîteva informaţii mai “tehnice”: “După ploaia de ieri (luni 6 mai n.r.) arată jalnic. Au zburat toate pavelele şi gropile sînt pline de apă pe ambele sensuri. Cele mai periculoase găuri sînt la Tipostim. Pe ambele sensuri”. “Povestea” străzii Izvoare ar putea fi simplă şi de succes, dacă nu ar fi extrem de încurcată şi plină de eşecuri, pe cît e de plină de gropi. Ea a fost preluată de la Primăria Piatra Neamţ de către Consiliul Judeţean care ar fi trebuit să o reabiliteze cu bani europeni. Dar nu s-a făcut nimic. Sau mai rău: s-au făcut lucrări de întreţinere de mîntuială, în sensul că, după ce localnicii au sesizat presa, nişte “meseriaşi” de la DRUPO, societate subordonată CJ Neamţ, au aruncat în cratere nişte pavele şi nişte nisip. Soluţie “curat” europeană, că tot vin “euroalegerile”. Însă, ne spun şoferii, pînă şi pavelele au sărit din gropi, iar “Iadul şoferilor”, cum a fost supranumită strada, a rămas un adevărat calvar pentru conducătorii auto. Care merg, cum altfel, spre Speranţa. Că doar speranţa le-a mai rămas. Speranţa că vor avea bani să-şi repare maşinile, nu speranţa că va fi reparat drumul într-un viitor pe care să-l mai prindem şi noi, că aia a murit demult.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. vali

  7 mai 2019 at 7:54 PM

  Drumul spre Icusesti ! Drumul dintre Bicaz si Poiana Teiului !Drumul de la iesire din Tazlau spre Onesti! Si multe altele care sunt deosebit de sparte.

 2. V.Vasile

  8 mai 2019 at 8:33 AM

  Nu reusesc sa-i inteleg pe locuitorii din zona, sunt stropiti de masinile din trafic, nu au trotuar, au si ei masini si totusi tac , la fel cum tac si cei ce au afaceri in zona si ai caror salariati sunt expusi zilnic pericolelor..
  Nu doriti sa iesiti din secolul 19 ,,dragii mei nemteni,, cand vin sa va ceara votul, cum reactionati ?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Demersuri pentru un sediu nou al Judecătoriei din Tîrg

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o clădire modernă ar urma să fie ridicată pe strada Ştefan cel Mare, în locul vechiului sediu, care va fi demolat ■ imobilul ar urma să aibă trei niveluri peste parter ■

După 10 ani în care a funcţionat într-o clădire închiriată, Judecătoria Tîrgu Neamţ începe să facă paşi spre momentul demarării construcţiei unui sediu modern.

Proiectul a ajuns în etapa consultării publice, locuitorii din zonă avînd prilejul să transmită comentarii şi sugestii la Planul de Management Social şi de Mediu. Potrivit informaţiilor disponibile pe pagina Judecătoriei Tîrgu Neamţ, noul imobil se va ridica pe strada Ştefan cel Mare, în imediata vecinătate a parcului de lîngă Casa Culturii Ion Creangă, în locul sediului vechi, care va fi dărîmat.

De altfel, starea sa avansată de degradare şi spaţiile necorespunzătoare pentru activitatea instanţei au fost motivele principale care au dus la mutarea în altă locaţie. Potrivit proiectului propus, corpul nou de clădire ar putea avea forma literei L.

Latura mai lungă, cu două etaje, ar fi perpendiculară pe accesul din strada Ştefan cel Mare, iar latura scurtă ar trebui să conţină trei niveluri peste parter. Alte detalii tehnice se referă la suprafaţa construită, cu subsolul de 684 metri pătraţi, parter de 673 metri pătraţi, etajul I de 684 metri pătraţi, etajul II de 648 de metri pătraţi şi etajul III de 66 de metri pătraţi.

Din 2010, Judecătoria Tîrgu Neamţ funcţionează în fostul sediu al Bankcoop, pe strada Mihai Eminescu, la parterul unui bloc din apropierea podului de peste Ozana. Instanţa face parte din circumscripţia Tribunalului Neamţ, avînd arondate 15 comune şi oraşul de sub Cetatea Neamţ. Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, schema cuprinde opt posturi de judecători, din care unul îndeplineşte funcţia de preşedinte.

Sînt oferite detalii şi despre istoricul instituţiei, menţionîndu-se că, după desfiinţarea fostului Tribunal Raional Tîrgu Neamţ, odată cu reîmpărţirea administrativă a ţării în anul 1968, oraşul nu a avut instanţă de judecată. În perioada 1982-1995, în localitate a funcţionat, în diverse locaţii, un sediu secundar al Judecătoriei Piatra Neamţ. Judecătoria Tîrgu Neamţ a fost înfiinţată începînd cu data de 1 iulie 1995, atunci cînd a fost deschis şi Parchetul de pe lîngă această instanţă.

Şi la Piatra Neamţ era în plan realizarea unui Palat al Justiţiei, care să adune la un loc Tribunalul Neamţ, judecătoria din oraşul de la poalele Pietricicăi, Parchetul Judeţean şi cel local. S-a obţinut finanţare de la minister şi lucrările au demarat în trombă pe un teren de la ieşirea spre Tîrgu Neamţ.

S-au turnat mii şi mii de metri cubi de beton, clădirea prindea contur, dar după cîţiva ani, aşa cum s-a petrecut şi în alte cazuri, totul a fost abandonat şi trecut în „conservare“. Pînă cînd, nu se ştie.

Citește știrea

Actualitate

ISJ caută experţi în management

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Nici în a doua etapă a concursului de selecţie organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ nu s-a reuşit completarea listei cu experţi educaţionali în management şcolar. Asta pentru că la sesiunea a doua a examenului desfăşurat în acest sens au fost declaraţi admişi doar doisprezece candidaţi, alte cinci cadre didactice fiind respinse. Cei nemulţumiţi de nota primită la corectarea lucrărilor pot depune contestaţii.

„În urma evaluării portofoliilor candidaţilor la concursul de selecţie a cadrelor didactice pentru constituirea Corpului Naţional de Experţi în Management Educaţional, sesiunea 2020, seria a 16-a, se pot depune contestaţii în perioada 6-12 august, la secretariatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, în intervalul corespunzător programului de lucru sau prin poşta electronică“, a transmis conducerea instituţiei. Rămâne de văzut cîte contestaţii se vor depune şi care vor fi rezultatele după reevaluarea portofoiilor celor care şi-au dorit în CV o astfel de atestare.

Experţii educaţionali fac parte din corpul de inspectori metodişti pe care instituţia de coordonare a învăţămîntului nemţean îi foloseşte la acţiunile de control în unităţile şcolare.

Citește știrea

Actualitate

Primăria descurajează selectarea gunoiului menajer de către populaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria a cheltuit bani grei pentru a educa populaţia să selecteze gunoiul menajer, pe cele patru categorii separate; deşeuri menajere, hârtie şi carton, plastic şi metal, precum şi sticlă. Ultima găselniţă a primăriei, în a eficientiza educarea populaţiei în acest sens, a constat în finanţarea unui proiect de modernizare a colectării deşeurilor prin montarea unor eurocontainere în spaţiile destinate special acestui scop.

Finanţarea s-a făcut din fondul primăriei, constituit din redevenţa plătită de operatorul local, societatea de colectare şi transport al deşeurilor, cum ar fi firma Brantner. După cum ar fi la mintea cocoşului, colectarea deşeurilor ar trebui realizată de firma Brantner pe fracţii separate. De exemplu, să vină maşina şi să colecteze deşeurile menajere apoi alta să colecteze hârtia şi cartonul, alta sticla şi aşa mai departe. În data de 13 ianuarie 2020, Consiliul Municipal Piatra Neamţ a stabilit noile tarife pentru persoanele fizice de la bloc.

Pentru deşeuri neselectate, 10,10 lei de persoană. Pentru deşeuri selectate, 3,80 lei de persoană. Din motive neanalizate de primărie, s-a ajuns ca în containerele pe fracţiuni de deşeuri, să fie depozitate gunoaie neselectate suficient, mai ales în cazul deşeurilor menajere. Doar în containerele cu hârtie şi cartoane, sticle, plastic şi metale, depozitarea se realizează selectiv în proporţie de 60-70 %, dacă nu mai mult. Pentru a ne convinge că selectarea nu mai are nici un rost, firma Brantner trimite o singură maşină, care colectează toate deşeurile la un loc, anulând selectarea realizată deja de către populaţie.

Copiii şi persoanele sub 1,5 metri înălţime, să nu ducă gunoiul la eurocontainere

În acest mod, Primăria, prin firma Brantner, anulează bruma de educaţie civică probată de populaţie, dar şi efortul financiar realizat pentru dotarea cu eurocontainere, care se dovedeşte a fi fost doar un moft electoral şi inutil.

Primăria ar trebui să ştie exact care este gradul de selectare în cazul fiecărei fracţiuni de gunoi, pentru a stabili şi o taxă corespunzătoare. Altfel, taxa de 3,80 lei pe persoană, nu va putea fi NICIODATĂ aplicată. Dar se dovedeşte că primăria gândeşte mecanic şi fără discernământ să aplice o directivă europeană.

Firma Brantner, care operează la blocul unde stau, încasează direct câte 10,10 lei de persoană, indiferent de gradul de selectare a gunoiului. Pentru justificarea acestui tarif aplicat, operatorul respectiv amestecă toate fracţiunile de gunoi, sub oblăduirea primăriei, care este interesată doar să-şi recupereze cât mai grabnic investiţia cu eurocontainerele, inutilă de altfel. Cetăţeanul care este preocupat, cât de cât, să sorteze gunoiul înainte de a-l arunca în containerul europenizat, se vede obligat să renunţe definitiv în a mai sorta, operaţie devenită inutilă.

În faţa containerelor se depun adesea sacoşe cu gunoi menajer, sortat sau nu, pentru că persoanele cu înălţimea sub 1,5 metri nu ajung să le salte şi să le împingă în container. Unele containere sunt prevăzute cu o treaptă, pe care să te poţi urca, pentru a ajunge să te cocoţi la gura containerului. Dar majoritatea containerelor nu au această treaptă, ba mai mult, sunt ridicate pe postamente de beton. La astfel de containere ar trebui afişat anunţul de interdicţie a depunerii gunoiului de către persoanele mai scunde, mai ales de către copii.

Degeaba unii cetăţeni fac efortul de a depune în containere gunoiul selectat, atât timp cât Primăria îl amestecă la loc, pentru a fi transportat şi taxat la preţ de selecţie zero. În atari condiţii ne întrebăm firesc, care a fost interesul primăriei de a cheltui banii noştri pe eurocontainere?

Citește știrea

Trending