Publicitate

■ 19 apartamente au fost distruse sau afectate de explozia din cartierul Mărăţei ■ în starea cea mai gravă este un tînăr de 28 de ani, care are arsuri pe circa 70% din suprafaţa corpului ■ el este în comă indusă, dar stabil hemodinamic ■ într-un final, a fost transferat la o clinică din Belgia ■ asupra cauzelor deflagraţiei urmată de incendiu se vor pronunţa poliţiştii ■

Deflagraţia de la blocul din cartierul Mărăţei, urmată de un violent incendiu, care a avut loc pe 31 octombrie, în jurul prînzului, are urmări grave. 19 apartamente sînt distruse sau afectate, acoperişul blocului a fost distrus, iar un tînăr de 28 de ani este în strare gravă, avînd arsuri pe circa 70% din suprafaţa corpului. „Ca urmare a producerii exploziei, urmate de incendiu, au fost distruse sau afectate: 3 apartamente, 16 apartamente cu uşi şi geamuri sparte, acoperişul din astereală de lemn şi învelitoare azbociment pe circa 300 mp.“, conform unui comunicat al ISU Neamţ. Apelul pentru ajutor la 112 a fost dat la dispeceratul ISU la ora 13:42, către imobilul cu patru etaje de pa strada Dimitrie Leonida plecînd 13 echipaje de pompieri cu cinci autospeciale de stingere, două autospeciale pentru intervenţie şi salvare de la înălţime, o autospecială de descarcerare, un autocamion de intervenţie, o autospecială de transport personal şi victime multiple, două autoambulanţe SMURD, etc. Ajunse la locul evenimentului, forţele de intervenţie au acţionat concomitent, atît pentru căutarea şi salvarea persoanelor surprinse de explozie, cît şi pentru lichidarea incendiului care s-a propagat şi la acoperişul blocului. În urma misiunilor de recunoaştere în apartamentele afectate, au fost identificate trei persoane, una de la etajul IV, care a fost coborîtă cu ajutorul autoplatformei de intervenţie la înălţime, iar celelalte două de la etajul II. Toate au fost transportate la Spitalul Judeţean, tînărul de 28 de ani fiind diagnosticat cu arsuri de gradul III şi IV pe circa 70% din corp. O altă femeie s-a intoxicat cu fum, iar a treia a suferit un atac de panică. Cauza probabilă de producere a exploziei urmată de incendiu a fost o acumulare de gaz metan ca urmare a „pierderii proprietăţilor fizico-chimice a unor instalaţii, conducte, armături“, iniţiată de arcul electric al unui comutator, au stabilit pompierii. „Asupra cauzelor care au dus la «pierderea proprietăţilor fizico-chimice a unor instalaţii, conducte, armături» se vor pronunţa organele de poliţie“, se mai arată în comunicatul ISU.

Mobilizare pentru transferul rănitului în Belgia

Trebuie spus că tînărul de 28 de ani a ieşit pe picioarele lui din apartamentul unde a avut loc explozia, imediat fiind preluat şi transportat la spital. De la început a fost diagnosticat în stare critică, fiind transferat la un spital din Iaşi. Din cauza rănilor profunde i-a fost indusă starea de comă, însă medicii spun că este stabil din punct de vedere hemodinamic. Cel care s-a implicat în salvarea victimei şi transferul ei la o clinică din străinătate a fost deputatul Paul Popescu. Acesta a povestit pe pagina lui de Facebook demersurile iniţiate şi cum a fost luat prin surprindere cînd i-a cerut tatălui victimei haine pentru transferul în Belgia, iar bărbatul i-a spus că nu mai are decît hainele de pe el şi cartea de identitate. „Un foarte bun prieten îmi spunea, în urmă cu două ore, că m-am desensibilizat total. Că am ajuns ca doctorii în faţa operaţiei. Asta pentru că mă auzea vorbind la telefon cu domnul Ionel, tatăl lui Alexandru, ars în explozia de la Piatra Neamţ. Chiar dacă îmi exprimasem empatia şi îl încurajam, în acele momente, îi dădeam tatălui instrucţiuni ferme şi informaţii clare cu privire la paşii următori. Cînd prietenul meu mi-a spus «nu ştiu cum poţi face asta atît de rece», m-am oprit pentru o secundă şi cutremurîndu-mă, m- am întrebat: Pavel, cînd ai devenit atît de insensibil?. După 4 ore de adrenalină primită în urma stresului cu procesul de transfer, cînd am reuşit să am certitudinea că Alexandru pleacă în Belgia, l-am sunat din nou pe domnul Ionel să îi spun că am aranjat ca şi el, să poată pleca cu fiul în Belgia, să-i fie aproape. L-am întrebat dacă poate să îi aducă cineva un bagaj din Piatra Neamţ pentru ca probabil va pleca de la Iaşi. Şi-atunci, cu vocea tremurîndă, domnul Ionel mi-a spus: «Domnule Popescu, totul e scrum. Totul a ars. Mai am hainele de pe mine şi buletinul». Şi-n timp ce mîna cu care ţineam telefonul a început să-mi tremure, mi l-am imaginat pe tatăl lui Alexandru, pe un hol al spitalului din Iaşi, cu singurele haine pe care le mai avea şi buletinul în buzunarul de la piept. Cu fiul său pe masa de operaţie, luptîndu-se pentru viaţă. Complet distrus. Acum plîng. Plîng în hohote. Şi nu mă pot opri. Nu ştiu cum, dar haideţi să-i ajutăm pe oamenii aceştia…“, a scris deputatul pe pagina lui de socializare.

Comunicatul Spitalului Judeţean de Urgenţă

Referitor la situaţia de urgenţă din 31 octombrie cauzată de explozia la un apartament dintr-un bloc de locuinţe din Piatra Neamţ, incident soldat cu victime multiple iar una dintre victime a suferit arsuri pe aproximativ 70 % din suprafaţa corpului: Succesiunea evenimentelor şi acţiunilor SJU Piatra Neamt: 1. La ora 13:45 a fost declanşat Planul Alb al SJU Piatra Neamţ; 2. La ora 14 pacientul cu arsuri multiple a fost preluat de către medicii UPU; 3. A fost constituită echipa multidisciplinară formată din medici chirurgi, ATI-işti şi medicul specialist Chirurgie Plastică şi Reparatorie; 4. Decizia echipei a fost aceea de transfer urgent a pacientului într-un centru specializat pentru marii arşi; 5. La ora 14 s-a luat legătura cu COSU (Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenţă) care ne-a informat că, deocamdată, nu există locuri disponibile pentru transferul pacientului; 6. Nu s-a discutat în mod direct cu domnul Ministru Secretar de Stat dr. Raed Arafat, ci cu domnul Director General dr. Călin Alexandru din cadrul DSU; 7. Datorită stării grave a pacientului s-a discutat şi obtinut acceptul de transfer către Secţia Clinica Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă a SCU Sf. Spiridon laşi, cea mai apropiată faţă de Piatra Neamţ; 8. Transferul a fost efectuat la ora 16.45 pacientul fiind transportat cu un echipaj SMURD Pacientului i s-au efectuat toate analizele medicale şi imagistice necesare urgentării deciziei medicale; 9. Pacientul a fost preluat de către UPU – SCU Sf. Spiridon la ora 20“.

Solidaritate pentru tînărul rănit în explozie

Gest de suflet al românilor din Belgia care s-au solidarizat în încercarea de a-l ajuta pe tînărul rănit grav în explozia de la Piatra Neamţ. Aceştia au contactat redacţia Monitorul şi au cerut informaţii pentru a intra în legătură cu familia tînărului, dorind să ajute cu cazare, cu organizarea unei acţiuni de strîngeri de fonduri, cu orice altceva le stă în putinţă. Prin intermediul deputatului Pavel Popescu, cel care s-a implicat pentru efectuarea transferului în Belgia, am aflat că deja la nivelul comunităţii românilor din această ţară au fost demarate acţiuni de colectare de fonduri. Cel care se ocupă la Bruxelles de acest lucru este Cornel Radu Loghin, de preferat fiind ca toţi românii din Belgia să ia legătura cu acesta pentru a-şi coordona acţiunile. P.S. Conform unor informaţii, ieri rănitul din Piatra nu a plecat foarte repede spre Belgia pentru că un funcţionar al statului român a refuzat să facă o plată. S-a intervenit pînă la premier ca respectivul să-şi mişte pixul, dar întîrzierea poate costa enorm. Într-un final, pe la ora 16 o aeronavă a plecat de la Iaşi cu tînărul pietrean spre un spital din Belgia.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.