Contactează-ne

Actualitate

UPDATE/Piatra Neamţ: Demers împotriva “mutilării” arborilor – Primăria răspunde

Știre publicată în urmă cu

în data de

O pietreancă în vîrstă de 42 de ani s-a adresat redacţiei Monitorul solicitînd sprijin într-un demers ce are drept scop oprirea a ceea ce ea numeşte “toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ”: “Mă numesc Arina Sturzu-Cosma şi aduc în atenţia dumneavoastră mutilarea continuă a puţinilor arbori pe care oraşul Piatra Neamţ îi mai are, mutilare pe care primăria o numeşte “toaletare”. Vă ataşez scrisoarea pe care am adresat-o Gărzii Naţionale de Mediu şi Direcţiei Judeţene Neamţ a Gărzii de Mediu, precum şi un set de fotografii, cu titlu exemplificativ. Numărul real al arborilor rămaşi fără coroană este însă mult mai mare decît cel al fotografiilor. Mă adresez dumneavoastră în speranţa că demersului meu i se va alătura sprijinul presei locale”, spune pietreanca în mesajul adresat redacţiei. Cît priveşte scrisoarea la care face referire, v-o prezentăm întegral în cele ce urmează: “Numele meu este Sturzu-Cosma Arina, 42 ani, şi sînt locuitor al oraşului de la naştere pînă în prezent. Doresc pe această cale să vă sesizez şi să reclam totodată toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ. Am asistat neputincioşi cum an de an s-au tot tăiat de la rădăcină arbori sănătoşi (şi aici mă refer la brazii superbi de lîngă clădirea Prefecturii şi de mesteacănul de lîngă). Dar bruma de pomi care a mai rămas este măcelărită efectiv fără milă şi conştiinţă. Nu este posibil să cureţi un copac şi să îi laşi doar tulpina! În parcul zoo a rămas efectiv o pădure de cioate, vă rog să analizaţi calitatea lemnului de la ramuri! Înţeleg că e nevoie să fie curăţaţi, dar să rămînă fără o cracă măcar? Unde va fi umbră la vară? Şi toţi în acelaşi timp? Nu era nimic sănătos în coroana lor? Trebuie să existe o metodă prin care să putem să implicăm persoane care se pricep la aşa ceva, nu putem da vina pe muncitorii cu drujba şi nici nu putem pune veşnic în faţă pericolul de prăbuşire la vînt! Sînt convinsă că dumneavoastră chiar cel(cea) care citiţi acest mail aţi călătorit poate măcar într-un oraş din Europa şi atunci nu vă rog decît să vă amintiţi cîtă vegetaţie şi ce copaci cu coroane impresionante au. Nu, nu arată nici bine şi nici nu sînt de folos fără coroane şi frunze. În luarea deciziei de toaletare radicală cine este implicat? Cine răspunde pentru aşa ceva? Cine îşi asumă şi cu ce drept să suprime zeci de ani de dezvoltare a unui copac? Cu deosebit respect, aştept un răspuns explicit din partea dumneavoastră, iar, dacă este nevoie să fim şi noi, ca locuitori, întrebaţi cum dorim să arate oraşul nostru din acest punct de vedere, vă rog să nu ezitaţi să o faceţi”. Considerăm că pietreanca merită un răspuns, ba chiar autorităţile sînt datoare să îl ofere.

UPDATE Răspunsul primăriei

La puţin timp după publicarea articolului reprezentanţii primăriei pietrene au formulat un răspuns pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează:

Ca urmare a articolului apărut astăzi în publicaţia Monitorul de Neamţ şi Roman – „Piatra Neamţ: Demers împotriva mutilării arborilor” privind execuţia lucrărilor de toaletare a arborilor de pe terenul municipalităţii, vă comunicăm următoarele: • Anual Primăria Piatra Neamţ, prin societăţile subordonate, efectuează lucrări de amenajare şi întreţinere spaţii verzi prin plantarea a mii de puieţi de arbori şi arbuşti pe terenul municipalităţii, cu scopul de a oferi locuitorilor cît şi celor care sînt în trecere un spaţiu estetic vizual şi util în acelaşi timp. • Arborii sînt surse vii şi sigure de oxigenul de care avem atîta nevoie, iar speciile au fost alese atît pentru rezistenţa la poluare cît şi pentru aspectul arhitectural şi estetic pe tot parcursul anului. • Avînd în vedere analiza situatiei existente, s-au propus intervenţii în vegetaţie prin îndepărtarea arborilor uscaţi, în curs de uscare şi cei amplasaţi pe domeniul public la o distanţă mai mică de 2 metri de imobil. • La speciile de arbori care prin fructele lor murdăresc aleile şi străzile din apropiere (cireş, corcoduş, dud, vişini, nuci etc.) se execută o tăiere agresivă a coronamentului pentru diminuarea fructificaţiei. • Toate aceste lucrări sînt executate în vederea evitării tăierii definitive a arborilor. Prin reducerea coronamentului pe verticală şi dezvoltarea acesteia pe orizontală se diminuează considerabil şi riscul doborîturilor produse de vînt. • Stratul de sol foarte slab reprezentat (cca. 50 cm ) în care se ancorează arborii din Piatra Neamţ. • Conform prevederilor articolului 12 din Legea 24/2007 Municipiul Piatra-Neamţ este responsabil pentru siguranţa traficului pietonal şi rutier.

Menţionăm că majoritatea intervenţiilor se execută la cererea locatarilor şi asociaţiilor de proprietari, iar la peste 80% dintre arborii igienizaţi, în doi ani de la intervenţie, se va forma un nou coronament care va avea următoarele rezultate: evitarea producerii doborîturilor de vînt (scade presiunea vîntului asupra arborelui), diminuarea fructificaţiei şi revigorarea arborilor prin forţarea vegetaţiei. Av`nd în vedere că în urma condiţiilor meteo nefavorabile mai mulţi nuci din Piatra Neamţ au fost smulşi din pămînt, considerăm obligatorii aceste tăieri de reducere în înălţime în condiţiile stratului de sol foarte subţire (cca. 50 cm ) în care sînt crescuţi arborii .

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dans şi voie bună de Dragobete, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Locuitorii din Tîrgu Neamţ sînt aşteptaţi duminică, 23 februarie, la Casa Culturii, la spectacolul Drag, de Dragobete.

Evenimentul începe la ora 17.00, pe scenă urmînd să evolueze membrii Ansamblului Folcloric Ozana. Sărbătoarea autohtonă a dragostei va fi marcată astfel cu o zi mai devreme, pentru a le da prilejul tîrgnemţenilor să profite de timpul liber din week-end. Dragobete era un personaj mitologic, similar lui Eros şi Cupidon, ce oficia din cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor, tradiţie ce s-a extins treptat pînă în rîndul oamenilor şi a dat naştere unor obiceiuri specifice românilor din sudul şi nordul Dunării.

În mediul rural, în special, oamenii îşi mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor şi băieţilor care, în ziua de Dragobete, se primeneau în haine de sărbătoare şi porneau veseli spre pădure pentru a culege flori pe care le aşezau la icoane şi le foloseau la diverse farmece de dragoste.

La amiază fetele fugeau înapoi spre sat, fiecare fiind urmată de băiatul care o îndrăgea şi care îi fura o sărutare în văzul lumii, simbolizînd legămîntul lor de dragoste pentru întregul an. De aici şi celebra zicală Dragobetele sărută fetele.

Sărbătoarea autohtonă a dragostei face trecerea spre primăvară, astfel că zilele acestea s-au organizat şi ateliere de confecţionat mărţişoare şi felicitări hand made, realizate de tinerii din cadrul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români, Filiala Tîrgu Neamţ. Simbolurile primăverii vor fi oferite inclusiv mamelor aflate pe 8 martie la Spitalul Orăşenesc din Tîrgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Acţiuni preventive în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii legii au fost prezenţi la unităţile de învăţămînt din Gherăieşti şi Adjudeni

Prevenirea violenţei în şcoli, a delincvenţei juvenile şi a victimizării copiilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru oamenii legii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Pe 20 ianuarie 2020 anchetatorii de la Gherăieşti au desfăşurat o activitate de prevenire a faptelor de violenţă şi abuzurilor comise asupra minorilor la şcoala gimnazială din localitate. Pe parcursul activităţilor, poliţiştii le-au prezentat elevilor aspecte legislative şi modalităţi de prevenire a situaţiilor de risc victimal, fiind abordate subiecte diverse.

De asemenea, au fost prezentate cauzele şi implicaţiile fenomenului de „bullying“ asupra dezvoltării psihice a minorului, inclusiv cu efect asupra dezvoltării unor comportamente de tip predelictual şi delictual. „Discuţiile interactive purtate cu copiii au vizat conştientizarea acestora asupra importanţei adoptării unui comportament responsabil, în vederea reducerii riscului victimizării minorilor, dar şi a prevenirii delincvenţei juvenile“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Poliţiştii continuă activităţile de prevenire în vederea asigurării unui climat de siguranţă, dar şi pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului de instruire a elevilor în unităţile de învăţămînt din judeţul Neamţ.

În aceeaşi o acţiune similară a avut loc la Şcoala Profesională Adjudeni, în cadrul căreia au fost transmise recomandări preventive pentru conştientizarea riscurilor la care elevii sînt expuşi. Poliţiştii au abordat teme de interes general pentru elevi, precum prevenirea violenţei în mediul şcolar, a consumului de droguri, alcool şi tutun, prevenirea absenteismului sau a abandonului şcolar. Elevilor le-au fost adresate recomandări despre ce comportament trebuie să adopte pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni, dar mai ales pentru prevenirea implicării lor în comiterea de fapte antisociale.

Dialogul interactiv între oamenii legii şi elevii prezenţi a pornit de la ceea ce înseamnă delincvenţa juvenilă, continuînd cu cauzele şi condiţiile favorizante de producere a acestui fenomen sau ce îi determină pe tineri să adopte un comportament predelicvent şi să comită fapte antisociale. În acest context, au fost accentuate repercusiunile asupra viitorului fiecarui tînăr implicat în comiterea de infracţiuni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cum va fi vremea pînă pe 1 martie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la finalul ultimei luni de iarnă se anunţă timp primăvăratic ■ valorile termice diurne saltă la peste 10 grade ■ în nici o noapte nu vor mai fi temperaturi negative ■ de precipitaţii nu poate fi vorba ■ cea mai caldă zi din intervalul de prognoză pare a fi sîmbătă, 29 februarie, soarele aducînd valori termice de pînă la 15 grade Celsius ■

Iarna calendaristică este pe sfîrşite şi meteorologii anunţă temperaturi în creştere, astfel că pînă la final de februarie valorile termice cresc pînă la 15 grade Celsius.

În nici o noapte pînă la început de martie nu vor mai fi valori termice negative, altfel spus deja sîntem în primăvară. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie precipitaţiile ne ocolesc şi cel puţin pînă la început de martie nu sînt anunţate ploi.

Pe 21 februarie, la ora 11 termometrele indicau 5 grade la Piatra Neamţ şi Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau la acelaşi moment 6 grade. Mai rece era în vîrf de munte, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -7 grade, acolo fiind şi vreo 23 de centimetri de zăpadă.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că şi ziua de 22 februarie, din nou va fi senin şi însorit, cel mult 8 grade la amiază şi cam 1 grad după lăsarea întunericului. Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de duminică, 23 februarie. Soarele va fi la datorie şi aduce în miezul zilei temperaturi de 12 grade. Acest lucru se va resimţi în regimul termic nocturn iar minima saltă frumuşel la 5 grade.

Săptămîna viitoare debutează în acelaşi ton, iar luni 24 februarie este aşteptat cer variabil, cu cel mult 8 grade, însă noaptea ar putea ploua slab la o minimă de 4 grade. Cam la fel va fi regimul termic şi marţi, 25 februarie, cînd ne putem aştepta ca în zona noastră termometrele să indice pînă la 9 grade.

Cu toate acestea minima nocturnă coboară spectaculos pînă la pragul îngheţului astfel că în zori se va înregistra o minimă de 0 grade. De miercuri, 26 februarie, vremea intră într-un proces trepta de încălzire. Se anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi mai degrabă de aprilie astfel că maxima saltă la 14 grade peste zi şi cam 3 grade vor fi după lăsarea întunericului.

O zi mai caldă şi una mai rece pentru că meteorologii dau asigurări că joi, 27 februarie, mercurul din termometre ajunge numai pînă la 12 grade. Cu toate acestea peste noapte se face mai rece iar minima se opreşte la 5 grade. Cer variabil cu soare va fi şi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei nu mai trece de 12 grade iar minima nocturnă ajunge la 4 grade.

Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi ultima din lună, iar sîmbătă 29 februarie ne vom bucura din nou de soare care aduce valori termice diurne de pînă la 15 grade Celsius. Cu toate acestea nu va fi prea cald după lăsarea întunericului, iar minima nu mai trece de 2 grade.

Citește știrea

Trending