Contactează-ne

Actualitate

UPDATE/Piatra Neamţ: Demers împotriva “mutilării” arborilor – Primăria răspunde

Știre publicată în urmă cu

în data de

O pietreancă în vîrstă de 42 de ani s-a adresat redacţiei Monitorul solicitînd sprijin într-un demers ce are drept scop oprirea a ceea ce ea numeşte “toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ”: “Mă numesc Arina Sturzu-Cosma şi aduc în atenţia dumneavoastră mutilarea continuă a puţinilor arbori pe care oraşul Piatra Neamţ îi mai are, mutilare pe care primăria o numeşte “toaletare”. Vă ataşez scrisoarea pe care am adresat-o Gărzii Naţionale de Mediu şi Direcţiei Judeţene Neamţ a Gărzii de Mediu, precum şi un set de fotografii, cu titlu exemplificativ. Numărul real al arborilor rămaşi fără coroană este însă mult mai mare decît cel al fotografiilor. Mă adresez dumneavoastră în speranţa că demersului meu i se va alătura sprijinul presei locale”, spune pietreanca în mesajul adresat redacţiei. Cît priveşte scrisoarea la care face referire, v-o prezentăm întegral în cele ce urmează: “Numele meu este Sturzu-Cosma Arina, 42 ani, şi sînt locuitor al oraşului de la naştere pînă în prezent. Doresc pe această cale să vă sesizez şi să reclam totodată toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ. Am asistat neputincioşi cum an de an s-au tot tăiat de la rădăcină arbori sănătoşi (şi aici mă refer la brazii superbi de lîngă clădirea Prefecturii şi de mesteacănul de lîngă). Dar bruma de pomi care a mai rămas este măcelărită efectiv fără milă şi conştiinţă. Nu este posibil să cureţi un copac şi să îi laşi doar tulpina! În parcul zoo a rămas efectiv o pădure de cioate, vă rog să analizaţi calitatea lemnului de la ramuri! Înţeleg că e nevoie să fie curăţaţi, dar să rămînă fără o cracă măcar? Unde va fi umbră la vară? Şi toţi în acelaşi timp? Nu era nimic sănătos în coroana lor? Trebuie să existe o metodă prin care să putem să implicăm persoane care se pricep la aşa ceva, nu putem da vina pe muncitorii cu drujba şi nici nu putem pune veşnic în faţă pericolul de prăbuşire la vînt! Sînt convinsă că dumneavoastră chiar cel(cea) care citiţi acest mail aţi călătorit poate măcar într-un oraş din Europa şi atunci nu vă rog decît să vă amintiţi cîtă vegetaţie şi ce copaci cu coroane impresionante au. Nu, nu arată nici bine şi nici nu sînt de folos fără coroane şi frunze. În luarea deciziei de toaletare radicală cine este implicat? Cine răspunde pentru aşa ceva? Cine îşi asumă şi cu ce drept să suprime zeci de ani de dezvoltare a unui copac? Cu deosebit respect, aştept un răspuns explicit din partea dumneavoastră, iar, dacă este nevoie să fim şi noi, ca locuitori, întrebaţi cum dorim să arate oraşul nostru din acest punct de vedere, vă rog să nu ezitaţi să o faceţi”. Considerăm că pietreanca merită un răspuns, ba chiar autorităţile sînt datoare să îl ofere.

UPDATE Răspunsul primăriei

La puţin timp după publicarea articolului reprezentanţii primăriei pietrene au formulat un răspuns pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează:

Ca urmare a articolului apărut astăzi în publicaţia Monitorul de Neamţ şi Roman – „Piatra Neamţ: Demers împotriva mutilării arborilor” privind execuţia lucrărilor de toaletare a arborilor de pe terenul municipalităţii, vă comunicăm următoarele: • Anual Primăria Piatra Neamţ, prin societăţile subordonate, efectuează lucrări de amenajare şi întreţinere spaţii verzi prin plantarea a mii de puieţi de arbori şi arbuşti pe terenul municipalităţii, cu scopul de a oferi locuitorilor cît şi celor care sînt în trecere un spaţiu estetic vizual şi util în acelaşi timp. • Arborii sînt surse vii şi sigure de oxigenul de care avem atîta nevoie, iar speciile au fost alese atît pentru rezistenţa la poluare cît şi pentru aspectul arhitectural şi estetic pe tot parcursul anului. • Avînd în vedere analiza situatiei existente, s-au propus intervenţii în vegetaţie prin îndepărtarea arborilor uscaţi, în curs de uscare şi cei amplasaţi pe domeniul public la o distanţă mai mică de 2 metri de imobil. • La speciile de arbori care prin fructele lor murdăresc aleile şi străzile din apropiere (cireş, corcoduş, dud, vişini, nuci etc.) se execută o tăiere agresivă a coronamentului pentru diminuarea fructificaţiei. • Toate aceste lucrări sînt executate în vederea evitării tăierii definitive a arborilor. Prin reducerea coronamentului pe verticală şi dezvoltarea acesteia pe orizontală se diminuează considerabil şi riscul doborîturilor produse de vînt. • Stratul de sol foarte slab reprezentat (cca. 50 cm ) în care se ancorează arborii din Piatra Neamţ. • Conform prevederilor articolului 12 din Legea 24/2007 Municipiul Piatra-Neamţ este responsabil pentru siguranţa traficului pietonal şi rutier.

Menţionăm că majoritatea intervenţiilor se execută la cererea locatarilor şi asociaţiilor de proprietari, iar la peste 80% dintre arborii igienizaţi, în doi ani de la intervenţie, se va forma un nou coronament care va avea următoarele rezultate: evitarea producerii doborîturilor de vînt (scade presiunea vîntului asupra arborelui), diminuarea fructificaţiei şi revigorarea arborilor prin forţarea vegetaţiei. Av`nd în vedere că în urma condiţiilor meteo nefavorabile mai mulţi nuci din Piatra Neamţ au fost smulşi din pămînt, considerăm obligatorii aceste tăieri de reducere în înălţime în condiţiile stratului de sol foarte subţire (cca. 50 cm ) în care sînt crescuţi arborii .

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Luna lui „Cuptor“ nu şi-a meritat renumele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la final de lună nu va fi prea cald ■ abia spre sfîrşitul intervalului vor fi 28 de grade ■ nu scăpăm de instabilitate ■ săptămîna viitoare sînt anunţate precipitaţii ■

Anul acesta, luna lui Cuptor nu prea şi-a meritat numele. Cu excepţia cîtorva zile de la începutul intervalului, vremea a fost capricioasă, a plouat destul de mult şi au fost zile destul de reci. Frecvent s-au înregistrat valori termice sub media perioadei, iar la un moment dat pe crestele montane au fost temperaturi de numai 2 grade noaptea şi o maximă diurnă ce nu a depăşit 4 grade. Nici de acum înainte nu va fi deosebit de cald, dar nici prea rece. Se anunţă vreme amestecată şi abia spre finele lunii, în cea mai caldă zi termometrele vor indica 28 de grade. Vor fi ploi în majoritatea intervalului, în special după amiază, iar uneori sînt anunţate furtuni. Aşa sînt previziunile publicate pe site-ul ANM. Conform sursei citate, pe 20 iulie, la amiază, în Piatra Neamţ termometrele vor indica vreo 25 de grade. Va fi bine în prima parte a zilei, dar după amiază ar putea veni furtună cu toată suita de fenomene – tunete, fulgere şi descărcări elctrice. Noaptea vremea se calmează şi pe fondul unui cer mai mult senin se vor înregistra 15 grade. Ceva mai bine va fi duminică, 21 iulie, cînd în zona noastră avem promisiuni de o vreme mai caldă, 27 de grade la umbră. Cerul va fi degajat şi după lăsarea întunericului cînd se vor înregistra 17 grade. Dacă prognoza se adevereşte, luni avem la început timp bun, apoi vor fi iarăşi furtuni. În cel mai cald moment nu vor fi mai mult de 25 de grade. După lăsarea întunericului va fi mai cald decît în intervalul precedent, 18 grade. Marţi, 23 iulie, se anunţă soare, dar ploi în aversă mai după amiază. Maxima diurnă nu trece de 24 de grade, iar minima nocturnă se opreşte la 18 grade. Fix pe acelaşi model va fi vremea şi miercuri, dar se păstrează condiţiile meteo şi joi, 25 iulie: soare, ploi după amiază, 24 de grade ziua şi cam 17 grade după lăsarea întunericului. Abia de vineri, 26 iulie, scăpăm de ploi, va fi o zi cu cer degajat şi sensibil mai cald, cu pînă la 25 de grade ziua şi numai mult de 18 grade după lăsarea întunericului. Dacă previziunile se adeveresc, cea mai caldă zi pare a fi cea de sîmbătă, 27 iulie, cînd va fi cer variabil cu soare şi o maximă de zile mari, 28 de grade la umbră cea ce înseamnă că în plin soare vom resimţi valori mai ridicate. Cădura de peste zi nu influenţează şi regimul termic nocturn şi minima rămîne cantonată la valoarea de 18 grade Celsius.

Citește știrea

Actualitate

Încep sărbătorile sfinţilor nemţeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pe 21 iulie vor fi sărbătoriţi Sfinţii Cuvioşi Rafail şi Partenie de la Agapia Veche

La mănăstirile nemţene începe seria sărbătorilor dedicate celor nouă sfinţi nemţeni, care au fost canonizaţi în 2008, printr-un ceremonial impresionant desfăşurat la Mănăstirea Neamţ. Primii vor fi omagiaţi sfinţii Rafail şi Partenie de la schitul Agapia Veche, care vor fi prăznuiţi duminică, 21 iulie. Pomenirea lor va începe sîmbătă seara, cu o slujbă de priveghere, iar la primele ore ale dimineţii următoare maicile şi pelerinii vor porni în procesiune de la Mănăstirea Agapia spre schitul Agapia. În curtea schitului va fi oficiată Sfînta Liturghie, la care sînt aşteptaţi să ia parte membrii comunităţii monahale şi mulţi credincioşi, ce vor fi poftiţi şi la obişnuita agapă de la finalul evenimentului religios. Cuviosul Rafail a fost monah în vechiul aşezămînt călugăresc Agapia din Deal şi se spune că s-ar fi născut în satul Bursucani, din ţinutul Bîrladului. A plecat din tinereţe la renumita mănăstire nemţeană unde a fost călugărit sub numele de Rafail. A trăit o perioadă în inima munţilor, iar după ani de rugăciune şi asceză a devenit îndrumător al fraţilor din obşte. Toţi îl priveau ca pe o icoană a virtuţilor, iar în pomelnicele vechi este numit Fericitul stareţ Rafail. Se spune că încă din timpul vieţii făcea minuni, dar şi după ce a trecut la cele veşnice la mormîntul său mergeau mulţi bolnavi pentru a se vindeca. Ucenici săi i-au dezgropat moaştele şi le-au aşezat în biserică spre închinare. Sfîntul Partenie a trăit în secolul al VII-lea, fiind urmaşul sihaştrilor din Munţii Agapiei. Tradiţia spune că Sfîntul Partenie a sihăstrit în muntele „Scaunele“, după modelul pustnicilor dinaintea sa: ziua se ruga în singurătate, mai ales cu Psaltirea pe care o ştia pe dinafară, iar la apusul soarelui gusta puţin din pîine şi legume fierte, după care toată noaptea rostea rugăciunea lui Iisus, în timp ce împletea coşuri. Dormea puţin cînd obosea, în laviţe(scaune) aşezate între trunchiurile de brazi, de aici şi numele muntelui şi al poienei în care a sihăstrit. Ucenicii duceau coşurile la tîrg şi le vindeau, iar cu banii astfel cîştigaţi cumpărau hrană şi cele necesare traiului pustnicesc. A trecut la cele veşnice în 1660, iar cînd trupul său a fost dezgropat, după tradiţie, s-a găsit neputrezit, moaştele fiind ascunse pentru o perioadă lungă de timp. Pe lîngă Cuvioşii Rafail şi Partenie de la Agapia Veche au mai fost trecuţi în rîndul sfinţilor în acelaşi an Cuviosul Iosif de la Văratec, Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu, Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi, Cuv. Chiriac de la Tazlău şi Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani.

Citește știrea

Actualitate

„Tenisul e altfel la Wimbledon; aşa şi hipismul e mai elegant pe iarbă“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ interviu cu Vadim-Glad Iavorovski, şef de pistă la Cupa TCE 3 Brazi şi director tehnic în cadrul Federaţiei Române Ecvestre

Rep: Domnule Vadim Iavorovski, veniţi periodic la Piatra Neamţ, la evenimentele găzduite de Baza Hipică. Ce aşteptări aveţi acum, cînd se reia tradiţia concursurilor internaţionale după o pauză de 10 ani?

V. I: Mai ales după ce am aflat la şedinţa tehnică faptul că avem un set de obstacole noi, aşteptările mele sînt foarte mari şi chiar sînt convins că va fi un concurs extraordinar.

Rep: Ce înseamnă aceste noi obstacole pentru dumneavoastră, ca oficial desemnat să le gestionaţi în timpul probelor de concurs?

V. I: În primul rînd, designul lor este mult mai atrăgător. Setul de obstacole folosit pînă la acest concurs la Baza Hipică era vechi de vreo 15 ani. Obstacolele comandate şi aduse pentru Cupa TCE 3 Brazi sînt create din materiale mult mai uşoare, ceea ce ne ajută şi pe noi la mobilitate, le putem muta mai uşor între probe. Avînd în vedere că e un concurs pe iarbă, obstacolele trebuie mutate foarte des ca să nu se strice gazonul.

Rep: Baza Hipică de la Piatra Neamţ este printre puţinele cu teren de iarbă pentru concursurile de sărituri peste obstacole…

V. I: Practic, în România avem concursuri pe iarbă de acest gen doar la Piatra Neamţ şi la Sânnicolau Mare, în Timiş. În rest, pe celelalte baze hipice este teren textil cu nisip unde nu contează dacă rămîne un obstacol în acea zonă de la începutul concursului şi pînă la sfîrşit, deşi nu se întîmplă nici acolo aşa. Şi pentru ochiul publicului e mult mai plăcut, cînd vezi că aceste obstacole nu sînt în acelaşi loc.

Rep: Cum percep caii aceste obstacole în concurs şi cum lucrează sportivii în aceste probe de sărituri?

V. I: Unghiul de vedere al cailor este foarte mare, ei practic văd la peste 310 grade. Un cal nu vede doar 10-15 grade în faţa nărilor şi 10-15 grade în spatele lor, am putea spune că acesta este „punctul mort“. Eu avînd Level 2 Jumping Course Designer International, a trebuit să mă documentez şi am învăţat foarte multe de textura obstacolului, de forma sa – dacă e format din mai multe bare, sau dacă e compact, din ziduri.

Rep: E importantă şi culoarea acestor obstacole?

V. I: Culoarea contează foarte mult. Caii văd foarte bine contraste. La caii tineri, sau atunci cînd sînt probe de călăreţi începători, e foarte bine să ai obstacole cu contrast foarte puternic pentru a fi uşor de perceput de cai.

Rep: Caii pot avea reacţii imprevizibile la anumite culori?

V.I: Există o singură discuţie la obstacolele de culoare albastră, deoarece caii asociază albastrul cu apa. Aşa cum se ştie, în lanţul trofic, calul este un animal vînat, nu un prădător. Singura slăbiciune a cailor sălbatici era atunci cînd mergeau să se adape şi nu mai vedeau pericolul şi a rămas acea frică. Sînt foarte mulţi cai chiar la nivel de Campionat Mondial sau Olimpiadă care la acel obstacol numit „Rivieră“ – fără înălţime ci doar cu 4,5 metri de apă, la care caii ajung să facă greşeli – să calce în apă, sau să refuze să sară din cauza acestei reticenţe la culoarea albastră.

Rep: Ce alte probleme mai trebuie gestionate în concursurile de sărituri peste obstacole?

V.I: Primul obstacol dintr-un concurs, şi mai ales unde sînt cai tineri, sau călăreţi începători trebuie să fie amplasat spre ieşire. Atunci cînd calul intră în teren şi se trezeşte singur, fiind un animal de turmă, caută să meargă spre ieşire. Şi atunci, ca să dai încredere şi calului şi călăreţului, primul obstacol trebuie amplasat astfel încît să sară spre ieşire.

Rep: Cum arată condiţiile de concurs pentru această întrecere internaţională?

V.I: Un concurs de sărituri peste obstacole pe iarbă, şi într-o zonă împădurită este mult mai frumos şi mai confortabil pentru cai. Fac o comparaţie şi cu tenisul: la Wimbledon e cu totul altfel decît pe zgură, sau pe hard, la fel şi hipismul e mai elegant pe iarbă. Dar e mult mai greu de întreţinut o astfel de suprafaţă. La Piatra Neamţ terenul de concurs arată foarte bine şi sper să nu plouă astfel încît să fie afectat aspectul gazonului.

Citește știrea

Trending