Contactează-ne

Actualitate

UPDATE/Piatra Neamţ: Demers împotriva “mutilării” arborilor – Primăria răspunde

Știre publicată în urmă cu

în data de

O pietreancă în vîrstă de 42 de ani s-a adresat redacţiei Monitorul solicitînd sprijin într-un demers ce are drept scop oprirea a ceea ce ea numeşte “toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ”: “Mă numesc Arina Sturzu-Cosma şi aduc în atenţia dumneavoastră mutilarea continuă a puţinilor arbori pe care oraşul Piatra Neamţ îi mai are, mutilare pe care primăria o numeşte “toaletare”. Vă ataşez scrisoarea pe care am adresat-o Gărzii Naţionale de Mediu şi Direcţiei Judeţene Neamţ a Gărzii de Mediu, precum şi un set de fotografii, cu titlu exemplificativ. Numărul real al arborilor rămaşi fără coroană este însă mult mai mare decît cel al fotografiilor. Mă adresez dumneavoastră în speranţa că demersului meu i se va alătura sprijinul presei locale”, spune pietreanca în mesajul adresat redacţiei. Cît priveşte scrisoarea la care face referire, v-o prezentăm întegral în cele ce urmează: “Numele meu este Sturzu-Cosma Arina, 42 ani, şi sînt locuitor al oraşului de la naştere pînă în prezent. Doresc pe această cale să vă sesizez şi să reclam totodată toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ. Am asistat neputincioşi cum an de an s-au tot tăiat de la rădăcină arbori sănătoşi (şi aici mă refer la brazii superbi de lîngă clădirea Prefecturii şi de mesteacănul de lîngă). Dar bruma de pomi care a mai rămas este măcelărită efectiv fără milă şi conştiinţă. Nu este posibil să cureţi un copac şi să îi laşi doar tulpina! În parcul zoo a rămas efectiv o pădure de cioate, vă rog să analizaţi calitatea lemnului de la ramuri! Înţeleg că e nevoie să fie curăţaţi, dar să rămînă fără o cracă măcar? Unde va fi umbră la vară? Şi toţi în acelaşi timp? Nu era nimic sănătos în coroana lor? Trebuie să existe o metodă prin care să putem să implicăm persoane care se pricep la aşa ceva, nu putem da vina pe muncitorii cu drujba şi nici nu putem pune veşnic în faţă pericolul de prăbuşire la vînt! Sînt convinsă că dumneavoastră chiar cel(cea) care citiţi acest mail aţi călătorit poate măcar într-un oraş din Europa şi atunci nu vă rog decît să vă amintiţi cîtă vegetaţie şi ce copaci cu coroane impresionante au. Nu, nu arată nici bine şi nici nu sînt de folos fără coroane şi frunze. În luarea deciziei de toaletare radicală cine este implicat? Cine răspunde pentru aşa ceva? Cine îşi asumă şi cu ce drept să suprime zeci de ani de dezvoltare a unui copac?
Cu deosebit respect, aştept un răspuns explicit din partea dumneavoastră, iar, dacă este nevoie să fim şi noi, ca locuitori, întrebaţi cum dorim să arate oraşul nostru din acest punct de vedere, vă rog să nu ezitaţi să o faceţi”. Considerăm că pietreanca merită un răspuns, ba chiar autorităţile sînt datoare să îl ofere.

UPDATE Răspunsul primăriei

La puţin timp după publicarea articolului reprezentanţii primăriei pietrene au formulat un răspuns pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează:

Ca urmare a articolului apărut astăzi în publicaţia Monitorul de Neamţ şi Roman – „Piatra Neamţ: Demers împotriva mutilării arborilor” privind execuţia lucrărilor de toaletare a arborilor de pe terenul municipalităţii, vă comunicăm următoarele:
• Anual Primăria Piatra Neamţ, prin societăţile subordonate, efectuează lucrări de amenajare şi întreţinere spaţii verzi prin plantarea a mii de puieţi de arbori şi arbuşti pe terenul municipalităţii, cu scopul de a oferi locuitorilor cît şi celor care sînt în trecere un spaţiu estetic vizual şi util în acelaşi timp.
• Arborii sînt surse vii şi sigure de oxigenul de care avem atîta nevoie, iar speciile au fost alese atît pentru rezistenţa la poluare cît şi pentru aspectul arhitectural şi estetic pe tot parcursul anului.
• Avînd în vedere analiza situatiei existente, s-au propus intervenţii în vegetaţie prin îndepărtarea arborilor uscaţi, în curs de uscare şi cei amplasaţi pe domeniul public la o distanţă mai mică de 2 metri de imobil.
• La speciile de arbori care prin fructele lor murdăresc aleile şi străzile din apropiere (cireş, corcoduş, dud, vişini, nuci etc.) se execută o tăiere agresivă a coronamentului pentru diminuarea fructificaţiei.
• Toate aceste lucrări sînt executate în vederea evitării tăierii definitive a arborilor. Prin reducerea coronamentului pe verticală şi dezvoltarea acesteia pe orizontală se diminuează considerabil şi riscul doborîturilor produse de vînt.
• Stratul de sol foarte slab reprezentat (cca. 50 cm ) în care se ancorează arborii din Piatra Neamţ.
• Conform prevederilor articolului 12 din Legea 24/2007 Municipiul Piatra-Neamţ este responsabil pentru siguranţa traficului pietonal şi rutier.

Menţionăm că majoritatea intervenţiilor se execută la cererea locatarilor şi asociaţiilor de proprietari, iar la peste 80% dintre arborii igienizaţi, în doi ani de la intervenţie, se va forma un nou coronament care va avea următoarele rezultate: evitarea producerii doborîturilor de vînt (scade presiunea vîntului asupra arborelui), diminuarea fructificaţiei şi revigorarea arborilor prin forţarea vegetaţiei.
Av`nd în vedere că în urma condiţiilor meteo nefavorabile mai mulţi nuci din Piatra Neamţ au fost smulşi din pămînt, considerăm obligatorii aceste tăieri de reducere în înălţime în condiţiile stratului de sol foarte subţire (cca. 50 cm ) în care sînt crescuţi arborii .

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Mugur Cozmanciuc – candidatul PNL la președinția CJ Neamț – Sondajele sunt favorabile PNL. Pentru victorie este nevoie de o mobilizare în tot județul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Candidații PNL sunt preferați de nemțenii din Piatra Neamț, potrivit unui sondaj de opinie realizat la nivelul municipiului, în perioada între 7-13 septembrie 2020.

Actuala conducere a Consiliului Județean nu a reușit să îi convingă pe pietreni, astfel încât la întrebarea “În ce direcție credeți că se îndreaptă lucrurile în județul Neamț”, doar 27,8% dintre pietreni consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 66,8% consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită.

 

Situația la primărie

 

Pentru postul de primar, preferatul pietrenilor este candidatul PNL, Andrei Carabelea, cotat cu 44,2% din electorat. El se află la o atât de mare depărtare de Dragoș Chitic, încât se poate considera nu doar că pornește cu prima șansă, dar și faptul că poate fi dat ca un câștigător sigur. Dragoș Chitic se află pe locul al doilea, cu 22,4% dintre preferințele electoratului din municipiu. Marea speranță a PSD, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc,         este abia pe locul trei, fiind indicat de doar 15% dintre respondenți drept candidatul preferat. Având în vedere diferența de voturi dintre cei doi, este foarte posibil ca PSD să pățească la Piatra Neamț rușinea pe care nu se aștepta să vină atât de curând: plasarea pe locul al treilea a unui candidat major. Adus ca o mare vedetă “de la centru”, conducerea PSD spera că o să dea lovitura cu o candidatură VIP. Însă, Răzvan Cuc pare să nu fie deloc golgeterul la pe care spera Ionel Arsene să îl pună vârf de atac, ci mai curând băiatul de mingi al primilor doi plasați.

 

La votul politic pentru localitate, PNL pare că va urma să dețină jumătate din Consiliul Local, având în vedere faptul că în preferințele electoratului din Piatra Neamț este cotat cu 47,8%. PSD se află pe locul al treilea (cu 15,4%), dar la o distanță foarte mică de PMP aflat pe locul secund (cu 16,4%). Nu înseamnă că locul al treilea este garantat, deoarece diferența dintre cele două partide este în marja de eroare. Oricum, pentru aceste procente din voturi, PMP și PSD ar urma să aibă aceeași pondere de consilieri locali.

 

La nivel de județ

 

Pentru președinția CJ, scorul pare să fie adjudecat la nivelul reședinței de județ de către candidatul PNL, Mugur Cozmanciuc, care a fost indicat de 46,4% dintre respondenți ca fiind cel pe care îl vor vota. În Piatra Neamț, actualul deținător al funcției, Ionel Arsene este preferat de 17,6%, o cotă foarte apropiată de cea a candidatului PMP, Bogdan Gavrilescu, plasat pe locul al treilea cu 16,9%.

Pentru mandatele din Consiliul Județean, PNL are în Piatra Neamț prima șansă, cu 47,4% din preferențele respondenților sondajului. Construcția politică dominată de PSD (Alianța pentru Modernizarea Neamțului) se plasează în municipiul nostru pe locul al doilea cu 17,8%, urmată îndeaproape de PMP cu 17,1%. În clasamentul rezultatelor finale, aceste două formațiuni se pot plasa în această ordine, ori invers, având în vedere faptul că diferența dintre ele este foarte mică. Alianța USR-PLUS și Pro România se află pe următoarele două locuri, cu 9,4%, respectiv cu 6,6%.

Aceste alegeri sunt într-un singur tur, ceea ce este destul de sensibil pentru posturile cu unic câștigător (primarul și președintele de Consiliu Județean). Nu există un al doilea tur în care să se califice primii doi clasați, astfel încât cel care va ieși pe locul 1 va câștiga tot, iar cel plasat pe locul al doilea va avea același statut cu cel de pe ultimul loc – acela de pierzător. Pentru postul de primar, nu există vreo prevedere legală prin care cel plasat pe locul doi va fi viceprimar, această funcție făcând obiectul unui vot în cadrul noului Consiliului Local. În ceea ce privește președintele de Consiliu Județean, în Neamț este o cursă cu doi competitori cu șanse reale: Mugur Cozmanciuc și Ionel Arsene. Ceilalți candidați nu au șansa de a câștiga.

 

Singura modalitate prin care primul plasat în preferințele electoratului din mediul urban poate termina cursa electorală pe primul loc pe județ este dacă ne vom mobiliza la vot.

 

”Pentru victorie este nevoie de mobilizare, la nivelul întregului județ. Am încredere că nemțenii au înțeles adevărata miză a acestor alegeri și voi ieși la vot. Îi îndemn să voteze echipa PNL, să voteze săgeata pe toate cele 4 buletine de vot”, a declarat Mugur Cozmanciuc.

 

Sondajul a fost realizat de INSCOP în perioada 7-13 septembrie, în Piatra Neamț, pe un eșantion reprezentativ de 500 de persoane, având o marjă de eroare de 4,4%.

 

Echipa de comunicare PNL Neamț

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.629 de cazuri noi. Neamţ – 32 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

n la Neamţ în total au fost confirmate 3003 cazuri

Până astăzi, 25 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 119.683 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

96.158 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.629 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 600 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.633 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 24.09.2020 (10:00) – 25.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 42 de decese (25 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Giurgiu, Ialomița, Iași, Mehedinți, Prahova, Timiș, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 14 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

41 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.245. Dintre acestea, 508 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.328.322 de teste. Dintre acestea 25.494 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.879 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.615 la cerere.

Pe teritoriul României, 9.352 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.004 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.850 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.145 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 561 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 467 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 159.275 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.693 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  119 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 428 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Primăria Piatra-Neamț – 26 de proiecte europene în valoare de 53.5 milioane de euro, aflate în implementare, cu contractele de finanțare semnate și termen de finalizare maxim anul 2022

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cele 26 de proiecte care vor crește calitatea vieții pietrenilor și la care vor începe lucrările din prima parte a anului viitor sunt:

▪ Trei proiecte care vizează modernizarea infrastructurii rutiere: „Modernizarea și reconfigurarea coridorului urban de transport (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști) B-dul Traian – Piața Mihail Kogălniceanu – B-dul Decebal”; „Modernizarea și reconfigurarea străzii Mihai Viteazu (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști)”; „Reabilitarea, modernizarea şi reconfigurarea coridorului secundar de transport est-vest, strada Dimitrie Leonida şi Bulevardul 9 Mai”;

▪ Modernizarea sistemului de transport public prin achizitia a 41 de autobuze electrice, modernizarea autobazei și realizarea a 25 de stații de încărcare electrice pentru noile autobuze; Modernizarea staţiilor de aşteptare pentru transportul public de persoane;

▪ Implementarea unui sistem de management inteligent al traficului;

▪ Realizarea unui sistem bike-sharing, cu staţii pentru biciclete, în toate cartierele oraşului;

▪ Pentru modernizarea infrastructurii educaţionale sunt deja semnate contractele de finanţare pentru: „Reabilitarea, dotarea şi modernizarea Creşei Mărăţei”, „Reabilitarea, dotarea şi modernizarea Creșei Precista”, „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamţ”, „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Grădiniţei cu program prelungit nr.6”, „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Grădiniţei cu program prelungit nr.2”, dar şi cel mai recent proiect „Creşa – Primii paşi”, proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020;

▪ Două proiecte privind extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public;

▪ Trei proiecte privind realizarea unor grădini publice urbane în cartierele Dărmăneşti, Speranţa şi Văleni;

▪ Reabilitarea/modernizarea cinematografului Cozla și transformarea într-un centru cultural multifuncţional;

▪  Proiecte din domeniul social: „Servicii socio-educaționale de prevenire a abandonului familial pentru copiii noștri”, „SUPORT – Servicii integrate pentru deprinderi de viață independentă” , „Lucrători de tineret competitivi, pentru tinerii vulnerabili – Programul ERASMUS+” şi „ECHOES – Patrimoniul cultural european: oportunități pentru cetățeni Implicare și incluziune socială”;

▪ Digitalizarea administrației publice locale prin proiectul „Dezvoltarea capacității de planificare strategică și implementare a unui sistem informatic integrat în municipiul Piatra-Neamț”.

 

*imaginile au caracter  ilustrativ

Citește știrea

Trending