Contactează-ne

Actualitate

UPDATE/Piatra Neamţ: Demers împotriva “mutilării” arborilor – Primăria răspunde

Știe publicată cu

în data de

O pietreancă în vîrstă de 42 de ani s-a adresat redacţiei Monitorul solicitînd sprijin într-un demers ce are drept scop oprirea a ceea ce ea numeşte “toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ”: “Mă numesc Arina Sturzu-Cosma şi aduc în atenţia dumneavoastră mutilarea continuă a puţinilor arbori pe care oraşul Piatra Neamţ îi mai are, mutilare pe care primăria o numeşte “toaletare”. Vă ataşez scrisoarea pe care am adresat-o Gărzii Naţionale de Mediu şi Direcţiei Judeţene Neamţ a Gărzii de Mediu, precum şi un set de fotografii, cu titlu exemplificativ. Numărul real al arborilor rămaşi fără coroană este însă mult mai mare decît cel al fotografiilor. Mă adresez dumneavoastră în speranţa că demersului meu i se va alătura sprijinul presei locale”, spune pietreanca în mesajul adresat redacţiei. Cît priveşte scrisoarea la care face referire, v-o prezentăm întegral în cele ce urmează: “Numele meu este Sturzu-Cosma Arina, 42 ani, şi sînt locuitor al oraşului de la naştere pînă în prezent. Doresc pe această cale să vă sesizez şi să reclam totodată toaletarea abuzivă şi radicală a copacilor din Piatra Neamţ. Am asistat neputincioşi cum an de an s-au tot tăiat de la rădăcină arbori sănătoşi (şi aici mă refer la brazii superbi de lîngă clădirea Prefecturii şi de mesteacănul de lîngă). Dar bruma de pomi care a mai rămas este măcelărită efectiv fără milă şi conştiinţă. Nu este posibil să cureţi un copac şi să îi laşi doar tulpina! În parcul zoo a rămas efectiv o pădure de cioate, vă rog să analizaţi calitatea lemnului de la ramuri! Înţeleg că e nevoie să fie curăţaţi, dar să rămînă fără o cracă măcar? Unde va fi umbră la vară? Şi toţi în acelaşi timp? Nu era nimic sănătos în coroana lor? Trebuie să existe o metodă prin care să putem să implicăm persoane care se pricep la aşa ceva, nu putem da vina pe muncitorii cu drujba şi nici nu putem pune veşnic în faţă pericolul de prăbuşire la vînt! Sînt convinsă că dumneavoastră chiar cel(cea) care citiţi acest mail aţi călătorit poate măcar într-un oraş din Europa şi atunci nu vă rog decît să vă amintiţi cîtă vegetaţie şi ce copaci cu coroane impresionante au. Nu, nu arată nici bine şi nici nu sînt de folos fără coroane şi frunze. În luarea deciziei de toaletare radicală cine este implicat? Cine răspunde pentru aşa ceva? Cine îşi asumă şi cu ce drept să suprime zeci de ani de dezvoltare a unui copac? Cu deosebit respect, aştept un răspuns explicit din partea dumneavoastră, iar, dacă este nevoie să fim şi noi, ca locuitori, întrebaţi cum dorim să arate oraşul nostru din acest punct de vedere, vă rog să nu ezitaţi să o faceţi”. Considerăm că pietreanca merită un răspuns, ba chiar autorităţile sînt datoare să îl ofere.

UPDATE Răspunsul primăriei

La puţin timp după publicarea articolului reprezentanţii primăriei pietrene au formulat un răspuns pe care vi-l prezentăm în cele ce urmează:

Ca urmare a articolului apărut astăzi în publicaţia Monitorul de Neamţ şi Roman – „Piatra Neamţ: Demers împotriva mutilării arborilor” privind execuţia lucrărilor de toaletare a arborilor de pe terenul municipalităţii, vă comunicăm următoarele: • Anual Primăria Piatra Neamţ, prin societăţile subordonate, efectuează lucrări de amenajare şi întreţinere spaţii verzi prin plantarea a mii de puieţi de arbori şi arbuşti pe terenul municipalităţii, cu scopul de a oferi locuitorilor cît şi celor care sînt în trecere un spaţiu estetic vizual şi util în acelaşi timp. • Arborii sînt surse vii şi sigure de oxigenul de care avem atîta nevoie, iar speciile au fost alese atît pentru rezistenţa la poluare cît şi pentru aspectul arhitectural şi estetic pe tot parcursul anului. • Avînd în vedere analiza situatiei existente, s-au propus intervenţii în vegetaţie prin îndepărtarea arborilor uscaţi, în curs de uscare şi cei amplasaţi pe domeniul public la o distanţă mai mică de 2 metri de imobil. • La speciile de arbori care prin fructele lor murdăresc aleile şi străzile din apropiere (cireş, corcoduş, dud, vişini, nuci etc.) se execută o tăiere agresivă a coronamentului pentru diminuarea fructificaţiei. • Toate aceste lucrări sînt executate în vederea evitării tăierii definitive a arborilor. Prin reducerea coronamentului pe verticală şi dezvoltarea acesteia pe orizontală se diminuează considerabil şi riscul doborîturilor produse de vînt. • Stratul de sol foarte slab reprezentat (cca. 50 cm ) în care se ancorează arborii din Piatra Neamţ. • Conform prevederilor articolului 12 din Legea 24/2007 Municipiul Piatra-Neamţ este responsabil pentru siguranţa traficului pietonal şi rutier.

Menţionăm că majoritatea intervenţiilor se execută la cererea locatarilor şi asociaţiilor de proprietari, iar la peste 80% dintre arborii igienizaţi, în doi ani de la intervenţie, se va forma un nou coronament care va avea următoarele rezultate: evitarea producerii doborîturilor de vînt (scade presiunea vîntului asupra arborelui), diminuarea fructificaţiei şi revigorarea arborilor prin forţarea vegetaţiei. Av`nd în vedere că în urma condiţiilor meteo nefavorabile mai mulţi nuci din Piatra Neamţ au fost smulşi din pămînt, considerăm obligatorii aceste tăieri de reducere în înălţime în condiţiile stratului de sol foarte subţire (cca. 50 cm ) în care sînt crescuţi arborii .

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: De la un scurtcircuit, incendiu în parcare

Știe publicată cu

în data de

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit cauza incendiului care a avut loc la o maşină, în parcarea mall-ului Shopping City. Evenimentul s-a înregistrat luni, 22 aprilie şi a fost provocat de un scurtcircuit electric. Alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul Integrat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 12.16, cînd s-a reclamat producerea unui incendiu la un autoturism staţionat în parcarea unui supermarket din municipiul Piatra Neamţ. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta la compartimentul motor şi bordul autoturismului. Au fost mistuite de foc componente din material plastic ale compartimentului motor şi ale bordului autoturismului.

Citește știrea

Actualitate

Şofer băcăuan fugar, prins la intrarea în judeţul Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ cel în culpă nu a vrut să oprească deoarece era băut ■ a fost prins la un filtru, la Tazlău ■ altul s-a urcat la volan deşi era în pragul comei alcoolice ■

Săptămîna patimilor le-a adus necazuri mai multor şoferi care s-au urcat băuţi la volan. Un exemplu este cel al unui bărbat de 36 de ani, din judeţul Bacău. Necazul a venit luni, pe 22 aprilie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către colegii din cadrul IPJ Bacău, cu privire la faptul că un autoturism condus de un bărbat despre care exista indicii ca s-ar afla sub influenţa alcoolului, nu a oprit la semnalele acestora şi se deplasează spre localitatea Tazlău. „Poliţiştii nemţeni au instituit imediat un filtru de circulaţie pe Drumul Judeţean DJ 156 C Tazlău, unde au depistat în trafic autoturismul în cauză. La volanul acestuia se afla un bărbat de 36 de ani, din Bacău, care emana halenă alcoolică. Acesta a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei“, conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. S-a dispus reţinerea pentru 24 ore, suspectul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi zi poliţiştii au tras pe dreapta, la Crăcăoani, un autoturism condus de un barbat de 45 de ani, din Bacău. Etilotestul a indicat o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi el s-a ales cu acuze penale, la fel ca şi un tînăr de 20 de ani, din Păstrăveni. Acesta a fost depistat în trafic în noaptea de 21/22 aprilie şi avea la fiolă un rezultat de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi un bărbat de 39 de ani, din Bicaz, are probleme cu legea după ce a fost prins de poliţişti pe 22 aprilie, în Pîngăraţi. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul respectiv nu figurează ca fiind înmatriculat, iar plăcuţele cu numerele montate au fost atribuite unui alt autovehicul avînd valabilitatea expirată din anul 2018. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copilă opărită

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de doar doi ani a fost transportată la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, pe 22 aprilie, după ce s-a opărit la un picior cu lichid fierbinte. “Bodeşti, pacientă sex feminin, 2 ani, diagnostic: arsură cu lichid fierbinte, gradul II, membru inferior stîng. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au comunicat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending