Contactează-ne

Actualitate

Petrecute în lume pe 29 noiembrie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Data de astăzi este a 333-a zi a calendarului gregorian şi a 334-a în anii bisecţi. În calendarul creştin-ortodox sînt pomeniţi Sfîntul Mucenic Paramon, Sfîntul Sfinţit Mucenic Filumen şi Sfîntul Mucenic Valerian, în cel romano-catolic Sfîntul Saturnin, iar în cel greco-catolic sfinţii Paramon şi Filumen. Astăzi, în Albania se cerebrează Independenţa (1944) , mai este Ziua internaţională de solidaritate cu poporul palestinian, iar în România se sărbătoreşte Ziua Infanteriei Marine. Iată evenimente petrecute pe mapamond în această zi:

1474: Ştefan cel Mare scrie Papei Sixt al IV-lea făcînd un apel la unitatea creştinilor împotriva turcilor

1784: La Bucureşti se dă un pitac domnesc prin care toţi egumenii erau obligaţi ca în cazul în care vor găsi copii cu glas frumos să-i aducă la Sfîntul Sava, la dascălul Mihalache (unde cu un an în urmă Vodă Mihai Suţu înfiinţase o clasă de muzică)

1877: Thomas Edison face o demonstraţie cu fonograful pentru prima dată

1899: Se fondează clubul de fotbal FC Barcelona

1916: A apărut primul număr al ziarului oficial al autorităţilor de ocupaţie Bukarester Tageblatt, în două versiuni, germană şi română

1918: Demisia guvernului Constantin Coandă, formarea cabinetului liberal condus de I. I. C. Brătianu

1938: Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I. G. Duca) şi Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sînt asasinaţi de jandarmi. Comunicatul oficial anuntă că au încercat să fugă de sub escortă şi au fost împuşcaţi; în realitate, au fost sugrumaţi în două dube, în apropiere de Tîncăbeşti

1944: Al Doilea Război Mondial: Albania este eliberată de sub ocupaţia germană

1947: Adunarea Generală a ONU a hotărît împărţirea Palestinei în două state, israelit şi arab. Ierusalimul a fost proclamat oraş liber, sub administraţia ONU

1963: Preşedintele Lyndon Johnson a iniţiat o anchetă cu privire la asasinarea fostului şef de la Casa Albă, John Fitzgerald Kennedy

1989: Revoluţia de Catifea – Cehoslovacia aboleşte articolul din Constituţie prin care partidului comunist deţinea monopol

1993: Emite prima televiziune privată din România – Antena 1

1996: Noul preşedinte al României, Emil Constantinescu depune jurămîntul constituţional în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului

S-au născut de ziua lor

1797: Gaetano Donizetti, compozitor italian (d. 1848)

1803: Christian Doppler, fizician austriac, descoperitorul efectului care îi poartă numele (d. 1853)

1880: N. D. Cocea, scriitor şi publicist român (d. 1949)

1924: Mihai Mereuţă, actor român de teatru şi film (d. 2003)

1932: Jacques Chirac al 22-lea preşedinte al Franţei

1973: Ryan Giggs, fotbalist galez

Decese

1852: Nicolae Bălcescu, reprezentant al Mişcării paşoptiste (n. 1819)

1924: Giacomo Puccini, compozitor italian (n. 1858)

1974: Ion Nestor, arheolog şi istoric al antichităţii, academician

1989: Ion Popescu-Gopo, regizor, scenarist şi grafician (n. 1923)

1993: Ioan Luchian Mihalea, muzician (asasinat) (n. 1951)

1994: Titus Popovici, scriitor (n. 1930)

1997: Liviu Constantinescu, geofizician (n. 1914)

2001: George Harrison, membru al trupei The Beatles (n. 1943)

2011: Alexandru Tocilescu, regizor de teatru (n. 1946)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ s-a întîlnit cu directorii de şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ”Este inadmisibil ca în anul 2020 copiii noştri să fie nevoiţi să înveţe în săli de clasă cu unele condiţii insalubre sau să meargă la toalete în curtea şcolii”, a declarat George Lazăr

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a participat, joi, 23 ianuarie, la invitaţia inspectorului general judeţean, Mihai Obreja, la o întîlnire cu directorii de şcoli şi licee din judeţul Neamţ.

Prefectul a rugat directorii prezenţi, cît şi membrii din consiliile de administraţie, să realizeze un dialog cu primarii din unităţile administrativ teritoriale şi să reuşească împreună identificarea unor oportunităţi pentru investiţiile atît de necesare infrastructurii educaţionale. ”Este inadmisibil ca în anul 2020 copiii noştri să fie nevoiţi să înveţe în săli de clasă cu unele condiţii insalubre sau să fie nevoiţi să meargă la toalete în curtea şcolii.

De asemenea, subliniez aici că este importantă siguranţa elevilor, de aceea, fac un apel către cei prezenţi să se găsească soluţii de a achiziţona servicii de pază pentru toate unităţile şcolare. Şi, am încredere că se vor găsi bani pentru acest aspect deosebit de important”, a declarat George Lazăr.

Un alt mesaj transmis de George Lazăr a fost legat de importanţa ca sistemul educaţional românesc să fie unul de calitate: “Avem nevoie de învăţători şi profesori de calitate, dedicaţi meseriei lor, cum avem nevoie şi de un învăţămînt caltitativ, fie că este vorba de gimnaziu, liceu, învăţămînt profesional sau dual. Calitatea actului educaţional reprezintă viitorul unei societăţi sănătoase şi vă rog să fiţi cît se poate de implicaţi în activitatea dumneavoastră!”.

La finalul întîlnirii, prefectul a acceptat invitaţia directorului Colegiului Naţional “Petru Rareş”, profesorul Oniciuc Grigoruţă, de a participa la manifestarea dedicată Micii Unirii organizată de elevii acestui liceu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Hoţ încuiat în casă pe cînd fura cafea şi băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 35 de ani, prins în flagrant pe cînd fura o cutie de cafea şi o sticlă de băutură, a fost încuiat în locuinţa pe care o prăda chiar de proprietara în vîrstă de 76 de ani. Aceasta a chemat apoi poliţia şi hoţul a ajuns după gratii.

La data de 22 ianuarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au fost sesizați de către o femeie de 76 de ani, din Săbăoani, despre faptul că a surprins o persoană în timp ce sustrăgea bunuri din anexa locuinței.

La faţa locului, poliţiştii au identificat bărbatul în cauză, pe care l-au condus la sediul poliţiei. Din investigaţii a reieşit că, un bărbat de 35 de ani, din Săbăoani, ar fi pătruns, fără drept, în curtea locuinței femeii, iar dintr-o încăpere a sustras o cutie cu cafea. În continuarea activităţii infracţionale, acesta a sustras dintr-o anexă a imobilului, o sticlă de băuturi alcoolice, moment în care a fost surprins de femeia de 76 de ani care, avînd prezență de spirit, a încuiat ușa de acces și a sesizat Poliția.

În urma probării activității infracționale, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Reţinut pentru că a incendiat un tomberon

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 52 de ani, din Roman, bănuit că a incendiat un tomberon, a fost reţinut de poliţişti sub acuzaţia de distrugere.

Polițiștii au identificat și reținut un bărbat de 52 de ani, din Roman, bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere.

La data de 21 ianuarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către un bărbat, de 34 de ani, din Roman, cu privire la faptul că un tomberon a fost incendiat.

În urma activităților desfășurate, la data de 22 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Roman au identificat un bărbat de 52 de ani, pe care l-au condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor.

În baza probatoriului administrat, bărbatul din Roman a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț.

Astăzi, acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au anunţat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending