Contactează-ne

Actualitate

Pesta porcină e tot mai aproape de Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ Neamţul este înconjurat de judeţe în care s-au semnalat focare ale bolii

Pesta porcină africană, boală infecto-contagioasă foarte gravă dă tîrcoale şi judeţului Neamţ. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, dr.Sorin Ulea a atras atenţia că această maladie poate să afecteze şi suinele din judeţul Neamţ. „Populaţia trebuie să ştie că a apărut un focar nou de pestă porcină africană în localitatea Oituz, judeţul Bacău, focar care se pare că s- a instalat în urma comercializării de purcei vii din judeţul Covasna. Principalul mijloc de a preveni pesta porcină africană e acela de a menţine circulaţia animalelor sub control. Din păcate, acest lucru se pare că nu se realizează din cauza inconştienţei oamenilor privind pericolul instalării acestei boli, în condiţiile în care există epidemie în 24 de judeţe afectate. Din păcate, la ora aceasta, judeţul Neamţ este înconjurat de judeţe în care există focare de pestă porcină africană. Acesta este motivul pentru care noi, ca Direcţie Sanitară Veterinară am luat o serie de măsuri printre care cea mai importantă rămîne decazia de a controla riguros pieţele şi tîrgurile de animale, păstrînd interdicţia de comercializare a porcilor în pieţe, tîrguri şi oboare. La nivelul Laboratorului sanitar- veterinar judeţean s-au afluit probe din teritoriu, care, din fericire pentru noi, sînt negative“, a declarat dr.Sorin Ulea. Acesta manifestă un optimism moderat faţă de posibilitatea ca această boală să nu intre şi în Neamţ, ştiut fiind faptul că în perioada martie-aprilie sătenii îşi procură, din surse incerte, purcei pentru a fi crescuţi în gospodăriile proprii. Acesta este motivul pentru care specialiştii instituţiei recomandă, cu insistenţă, populaţiei, să nu cumpere purcei de lapte decît din ferme autorizate sanitar-veterinar.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Doi adolescenţi cu apucături de tîlhari, în cătuşe

Știe publicată cu

în data de

Doi tineri, de 18 ani, din Grumăzeşti au ajuns în arest fiind cercetaţi pentru că au vrut să tîlhărească o bătrînă de 84 de ani. “La data de 24 iunie, polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Crăcăoani au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie din Grumăzești a fost victima unei agresiuni fizice. Din anchetă au reieșit indicii că doi tineri de 18 ani, ambii din Grumăzești, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, ar fi distrus geamul ușii de acces și ar fi pătruns în locuința unei femei în vîrstă de 84 de ani. Totodată, cei în cauză i-ar fi solicitat bani și ar fi lovit-o cu pumnii în zona feței. Aceștia au fost identificați de polițiști și conduși la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor. În urma documentării activității infracționale, polițiștii i-au reținut pentru 24 de ore, fiind bănuiți de comiterea infracțiunilor de tentativă de tîlhărie calificată și distrugere. Astăzi, cei doi urmează să fie prezentați Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu-Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalul de la un cal, bărbat reţinut

Știe publicată cu

în data de

Un bărbat de 27 de ani, implicat într-un scandal izbuncit în urma unui accident rutier, a fost reţinut de poliţiştii nemţeni fiind suspectat de comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. “La data de 24 iunie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au fost sesizați despre faptul că, în urma unui eveniment rutier produs pe DN 15 C, în afara localității Dobreni, a izbucnit un conflict între mai multe persoane. La fața locului s-au deplasat polițiștii, fiind solicitat și sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, care au participat la aplanarea conflictului și implicit la identificarea persoanelor participante la altercație. Din anchetă au reieșit indicii că, pe fondul unui conflict izbucnit, trei bărbați cu vîrste cuprinse între 27 și 68 de ani, toți din Harghita, s-ar fi agresat reciproc prin folosirea unor obiecte ascuțite. În urma leziunilor suferite, cei trei au fost preluați și transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Fiindu-i probată activitatea infracțională, polițiștii au depistat bărbatul de 27 de ani pe raza localității Ceahlău, și l-au condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor. Astfel, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Neamț, urmînd să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive. Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ. Ştirea iniţială aici: http://monitorulneamt.ro/neamt-s-au-injunghiat-de-la-un-cal/.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu trei victime, în trei minute

Știe publicată cu

în data de

Salvatorii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ au avut parte, pe 26 iunie, de un nedorit record: două apeluri de intervenţie în cazul a două accidente rutiere efectuate la un interval de doar trei minute. Primul apel a fost înregistrat la 07.41, la Recea, victimă fiind o femeie de 58 de ani, policontuzionată, transportată la Spitalul Roman. Al doilea apel a fost înregistrat la 07.44, la Sagna. A fost vorba despre un accident rutier soldat cu două victime: un bărbat de 67 de ani, cu traumatism la genunchi, şi un altul de 38 de ani, policontuzinat şi cu traumatism cranio-cerebral. Ambii au fost transportaţi la spitalul Roman.

Citește știrea

Trending