Contactează-ne

Eveniment

Pesta porcină africană, Neamţul interzis în UE

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ urmare a apariţiei focarului de pestă porcină la Agapia, firmele de creştere a suinelor din Neamţ au primit interdicţia de a exporta carne în Uniunea Europeană ■ „Cred că se impune, cît mai curînd, măsura impopulară a interzicerii creşterii porcilor în gospodăriile populaţiei, dacă vrem să mai mîncăm în România carne de porc. Aceasta este pe viitor singura metodă de salvare a porcului“, crede directorul Sorin Ulea ■

Decizia Uniunii Europene de a include încă patru judeţe, Caraş- Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ, pe harta roşie în care se interzice exportul de carne şi preparate de porc în Uniunea Europeană a adunat la Focşani, în reuniune de urgenţă, directorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Acolo s-a discutat despre măsurile urgente ce trebuie luate în încercarea de a stopa răspîndirea virusului pestei porcine africane, care deşi nu este o boală dăunătoare pentru om, face ravagii în rîndul animalelor, producînd pagube economice uriaşe crescătorilor de suine. „În urma apariţiei focarului de pestă porcină africană de la Agapia, Comisia Europeană a modificat decizia 709 şi a trecut judeţul Neamţ în zona roşie, cu imposibilitatea de a mai face export, schimbîndu-ne ştampila din una rotundă, în ştapilă hexagonală, cu posibilitatea de a livra carne dor pe piaţa internă. Sperăm că este o măsură tranzitorie şi nu permanentă, asta în condiţiile în care avem la Neamţ un singur focar, pe care, în cîteva zile, dorim să-l stingem, în conformitate cu manualul procedural. Să dea Dumnezeu să nu mai apară şi alte focare în zonă. Nenorocirea este că pe teritoriul judeţului Neamţ există şi peste 100.000 de capete de porci în exploataţiile comerciale unde se iau măsuri draconice de igienă. În opinia mea, aceşti agenţi economici vor avea, în perioada care urmează, mari probleme financiare. Este vorba despre acele probleme de care eu am pomenit încă de anul trecut în numeroasele comunicări de presă în care am subliniat că principalul pericol în evoluţia pestei porcine africane îl constituie pagubele economice. La Focşani ne aflăm într-o reuniune în care ANVSA ne- a reunit pentru a discuta măsurile ce trebuie luate pe această linie. Din păcate, Uninea Europeană acreditează ideea că întreg teritoriul României să intre în zona roşie. Foarte puţini oameni îşi dau sama de efectele economice catastrofale pentru zootehnie“, a precizat medicul Sorin Ulea, directorul DSVSA Neamţ.

Viitor incert al creşterii porcilor în România

Acesta este sceptic în ceea ce priveţte viitorul acestei ramuri a economiei, în condiţiile în care state puternice şi dezvoltate din lume nu pot stîrpi maladia. Această boală animală are o evoluţie atipică, ce nu poate fi prevenită, ţinînd cont de faptul că ea a apărut, aşa cum s-a întîmplat la Agapia, în gospodăria unui sătean, care nu este vînător, n-a intrat în contact cu porcii mistreţi, nu au apărut alte animale suspicionate a fi bolnave de pestă porcină, ceea ce presupune o evoluţie ascunsă. Doctorul Sorin Ulea consideră că apariţia acestei boli devastatoare din punct de vedere economic este legată de mai mulţi factori: imposibilitatea de a controla circulaţia animalelor sau imposibilitatea interzicerii creşterii porcilor în gospodăriile populaţiei, unde nu pot fi luate măsuri corespunzătoare de biosecuritate. „După cum se ştie şi explotaţiile comerciale folosesc forţă de muncă provenind din rîndul populaţiei şi oricîte măsuri de igienă ar fi luate este greu de oprit circulaţia virusului dintr-o parte în alta, mai ales în condiţiile în care foarte mulţi au cunoştinţe limitate despre modul de răspîndire a bolii, tratînd recomadările noastre la capitolul «şi altele», cauză pentru care s-a ajuns la această situaţie. După descoperirea focarelor de la Butea (localitate din judeţul Iaşi situată foarte aproape de graniţa cu Neamţul – n.r.) sau Agapia oamenii au intrat în panică, au tăiat animalele, le-au conservat în grăsime sau în lăzi frigorifice şi le vor scoate la consum după ceva vreme. Virusul nu se distruge prin congelare şi el a infestat mai departe, prin lături, mediul înconjurător. Cred că se impune, cît mai curînd, măsura impopulară a interzicerii creşterii porcilor în gospodăriile populaţiei, dacă vrem să mai mîncăm în România carne de porc. Aceasta este pe viitor singura metodă de salvare a porcului“, crede medicul Ulea. Acesta mai spoune că, din păcate, agenţii economici, care au suferit pagube materiale imense sînt extrem de reticenţi în repopularea fermelor, iar „factura“ răspîndirii bolii o plătim noi, toţi, şi constă în explozia preţului cărnii de porc. De reamintit că primul făcar de pestă porcină africană a apărut în România 2017 şi la ora aceasta doar patru judeţe au scăpat de interdicţiile de export: Suceava, Harghita, Mureş şi Cluj, în timp ce pentru Bistriţa-Năsăud şi Sălaj se aplică restricţii parţiale.

Zonă de protecţie şi zone de supraveghere

Avînd în vedere poziţionarea focarului de boală, confirmare care a venit pe data de 9 octombrie, s-au stabilit localităţile care fac parte din zona de protecţie: Agapia şi Filioara. În acelaşi timp, s-a stabilit zona de supraveghere în localităţile limitrofe: Văratec, Valea Seacă, Valea Arini, Bălţăteşti, Ghindăoani, Crăcăoani, Magazia, Grumăzeşti, Netezi, Topoliţa, Oglinzi, Humuleştii Noi, Tîrgu Neamţ, Vînători, Lunca, Nemţişor şi Leghin. DSV a dispus interzicerea circulaţiei porcilor, atît între exploataţiile din localităţile aflate în zona de protecţie şi supraveghere, cît şi spre aceste exploataţii a efectivelor provenite din alte zone. În acest sens s-au organizat filtre rutiere pentru control. Gestionarii fondurilor cinegetice din zona de protecţie şi supraveghere a focarului desfăşoară acţiuni pentru vînarea mistreţilor, astfel încît să se asigure o densitate de 0,5 mistreţi pe kmp sau mai mică. Şi alte localităţi din Neamţ sînt în zona de protecţie datorită focarului de pestă de la Butea, între ele fiind Doljeşti, Buruieneşti, Buhonca, Rotunda, Rediu, Bîra, Boghicea, Tămăşeni, Adjudeni, Săbăoani, Gherăeşti, Traian şi Teţcani. Şi aici se interzice circulaţia animalelor şi rămîn închise oboarele unde se comercializau animalele. Iată cîteva sfaturi utile pentru cetăţeni: creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu exemplare străine de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici. Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare, lături, spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vînători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apă provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar. Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe cîmp. Nu vă sacrificaţi preventiv porcii. În cazul în care sînt purtători ai virusului, acesta se păstrează în carnea ţinută la congelator, în sare sau untură. În cazul în care totuşi aţi făcut-o, nu daţi carnea vecinilor, rudelor, cunoscuţilor. Pesta este o boală infecto-contagioasă, virusul netrasmiţîndu-se la om şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, chiar dacă se consumă carne contaminată. Virusul este foarte rezistent şi poate supravieţui pînă la 10 zile în fecalele animalelor infectate. În produsele din carne de porc virusul rezistă trei pînă la şase luni, dacă nu sînt prelucrate termic corespunzător, iar în carnea congelată poate rezista ani de zile.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Elicopter solicitat pentru un turist accidentat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un botoşănean s-a accidentat pe Ceahlău, iar salvamontiştii n-au vrut să rişte, chemînd un aparat de zbor ■ „Mi-am dat seama că nu putea fi transportat cu targa specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ ■

Pentru transportul unui turist accidentat pe un traseu din masivul Ceahlău a fost necesară intervenţia unui elicopter SMURD.

Salvamont Neamţ a transmis că mai multe au fost considerentele pentru care s-a apelat la serviciile unui aparat de zbor, fiind vorba despre condiţiile meteo nefavorabile, starea rănitului şi constituţia fizică a acestuia.

Persoana accidentată, în vîrstă de 52 de ani, făcea parte dintr-un grup de trei persoane, din Botoşani, ajungînd la cabana Dochia. Plecarea au decis-o pentru data de 20 ianuarie 2020, urmînd traseul Lutul Roşu spre Izvorul Muntelui. La un moment dat, botoşăneanul de 52 de ani a căzut pe gheaţă, lovindu- se puternic de un bolovan.

Împreună cu însoţitorii săi, probabil din cauza durerilor, a decis că cel mai bine este să facă drum întors la cabană. „A fost vorba de un bărbat de 52 de ani, supraponderal, la vreo 130 de kilograme, poate chiar mai mult. Grupul lor a plecat de la Cabana Dochia spre Izvorul Muntelui pe Lutul Roşu, pe seară. Dar, din cauza lipsei precipitaţiilor muntele este acum o platoşă de gheaţă.

Victima a alunecat, a căzut şi s-a izbit de un bolovan cu partea dorsală. Din fericire, din grupul lor făcea parte un medic şi au luat cea mai bună decizie, întorcându-se la cabană. Era destul de rău, cu un traumatism toraco-lombar“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

După acordarea primul ajutor, s- a ajuns la concluzia că transportul cu o targă pe timp de noapte către baza muntelui, acolo unde ajung ambulanţele, este riscant atît pentru salvatorii montani, cît şi pentru victima politraumatizată, din cauza condiţiilor meteo, plus că ar fi durat vreo 6 ore.

Aşa s-a decis solitarea unui elicopter SMURD, pentru a doua zi. „Dimineaţă am reevaluat starea victimei, care nu mai putea ridica o mână şi nu putea sta în decubitus. Mi-am dat seama că nici nu putea fi transportat cu o targă specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport, de 120 kilograme. Efectiv nu-l ajungeau chingile de la targă.

Dacă l-am fi coborît pe targă ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai afirmat şeful Salvamont Neamţ. Conform reglementărilor de la nivel naţional, s-a luat legătura cu coordonatorul SMURD, un aparat de zbor fiind aprobat pentru a prelua rănitul de pe Ceahlău. Numai că, elicopterele de la Iaşi şi Tîrgu Mureş nu puteau decola din cauza ceţii, dar acest lucru s-a putut de la Braşov.

După un zbor de 45 de minute aparatul a aterizat lîngă cabana Dochia, iar pacientul a ajuns la o unitate sanitară braşoveană. „Dacă l-am fi coborît pe targă pînă la baza muntelui ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai spus Raul Papalicef.

Despre misiunea din Ceahlău se mai arată şi în alt comunicat: „Echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, compus din locotenent- comandor Mureşan Mihai, căpitan Giurgiu Ilie, medic Uiorean Mircea şi asistent medical Hopîrtean Viorica, a fost solicitat să intervină pentru salvarea unei persoane accidentate în Masivul Ceahlău, judeţul Neamţ.

Având în vedere afecţiunile victimei care nu permiteau expunerea îndelungată la frig, altitudinea ridicată, condiţiile meteorologice şi configuraţia terenului, soluţia optimă identificată pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă fiind pe cale aeriană, cu ajutorul elicopterului. Persoana accidentată a fost preluată din zona Cabanei Dochia şi transportată la Braşov în vederea acordării îngrijirilor medicale care se impun“.

Raul Papalicej a mai adăugat faptul că turismul montan de week-end a luat o amploare deosebită în ultima perioadă de timp, iar locurile de cazare de la cabana Dochia sunt rezervate pînă la finalul lunii februarie. Iar pe Ceahlău se aşteaptă nenumăraţi turişti, mai ales că va fi o minivacanţă, ziua de 24 ianuarie fiind liberă prin lege.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Din cauza băuturii, “a uitat” că nu mai are permis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 56 de ani, din Dragomireşti, care, după ce a consumat băuturi alcoolice, s-a urcat la volan deşi avea permisul suspendat, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni.

“Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat un bărbat din Dragomirești în timp ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere. La data de 20 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat în trafic, pe strada Mihai Viteazu, un bărbat de 56 de ani, din Dragomirești, în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice și avînd dreptul de a conduce suspendat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o valoare de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Ţepari prin metoda “accidentul”, dibuiţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Oamenii legii din Neamţ au prins recent trei persoane care se specializaseră în înşelăciuni prin metoda “accidentul”. Cum se întîmplă de obicei, unul dintre ţepari era deja încarcerat în penitenciar.

“La data de 20 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Piatra Neamț au probat activitatea infracțională a trei persoane cu vîrste cuprinse între 26 și 38 de ani, din Podoleni și Piatra Neamț, bănuite de comiterea infracțiunii de înșelăciune prin metoda ”Accidentul”.

Investigațiile au relevat faptul că, în perioada 6 februarie – 5 martie 2019, cei în cauză ar fi săvârșit 21 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ’’Accidentul’’, fiind bănuiți că   s-ar fi deplasat la persoane domiciliate pe raza municipiului Piatra Neamț și a altor localități limitrofe, de unde ar fi ridicat diferite sume de bani. Anterior, persoanele vătămate au fost contactate telefonic de către diferite persoane aflate în stare de deținere, încarcerate în alte cauze, care prin atribuirea unor calități mincinoase, le-ar fi indus în eroare, invocînd faptul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier. În continuarea conversației telefonice, persoanelor vătămate le-au fost pretinse  sume de bani în vederea diminuării consecințelor legale sau medicale ale evenimentului.

Astfel, în baza unei înţelegeri avută în prealabil cu persoanele încarcerate, un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamț ar fi furnizat unei femei de 33 de ani, din Piatra Neamț, adresele persoanelor vătămate, de unde ar fi ridicat sumele de bani solicitate, fiind însoțită de un tînăr de 26 de ani, din Podoleni.

În vederea documentării activității infracționale, polițiștii Biroului de Ordine Publică Piatra Neamț au pus în aplicare un mandat de aducere privind femeia în cauză, iar în urma audierilor, față de aceasta a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Tînărul de 26 de ani este încarcerat în arestul I.P.J. Neamț, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, cercetat în altă cauză penală. Bărbatul de 38 de ani este încarcerat în Penitenciarul Vaslui, ca urmare a executării unei pedepse privative de libertate.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale și tragerii la răspundere penală a celor implicați”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending