Contactează-ne

Actualitate

Pensiile de urmaş, să nu uitaţi de ele!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ tinerii între 16 - 26 de ani aflaţi la studii trebuie să aducă o adeverinţă pînă pe 25 septembrie ■ depăşirea termenului duce la suspendarea plăţii de la 1 octombrie ■

Tinerii cu vîrsta între 16 şi 26 de ani, beneficiari ai pensiei de urmaş, în cazul în care au pierdut unul din părinţi, trebuie să aducă la Casa Judeţeană de Pensii neamţ o adeverinţă din care să reiasă că îşi continuă studiile. Actul trebuie să ajungă la CJP Neamţ cel tîrziu pînă la data de 25 septembrie. În caz contrat plata se suspendă cu începere de la data de 1 octombrie 2019. Toate acestea au la bază dispoziţiile alin. 2 al art.114 din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, care prevăd că în situaţia copilului – beneficiar de pensie de urmaş, cu vîrsta cuprinsă între 16 – 26 de ani, aflat în continuare de studii, plata pensiei de urmaş se suspendă începînd cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă nu face dovada continuării studiilor. „Copilul – beneficiar al unei pensii de urmaş, în vîrstă de peste 16 ani, are obligaţia de a prezenta, pînă la data de 25 septembrie 2019, o adeverinţă din care să rezulte că în anul şcolar în curs, respectiv 2019 – 2020, urmează o formă de învăţămînt organizată potrivit legii. Întrucît anul universitar începe cu data de 1 octombrie 2019, studenţii urmaşi, în vîrstă de pînă la 26 ani, sînt în imposibilitatea prezentării pînă la data de 25 septembrie 2019 a dovezii continuării studiilor. În consecinţă aceştia au obligaţia ca pînă la această dată să depună la sediul casei teritoriale de pensii o declaraţie pe proprie răspundere că îşi continuă studiile într-o formă de învăţămînt organizată potrivit legii, cu prezentarea ulterioară, dar nu mai tîrziu de 20 octombrie 2019, a adeverinţei din care să rezulte că în anul universitar în curs, respectiv 2019-2020, urmează o formă de învăţămînt superior, organizată potrivit legii“, se arată într-un comunicat al Casei Judeţene de Pensii Neamţ. Trebuie precizat că în cazul nedepunerii, pînă la data de 25 septembrie 2019, a adeverinţei sau declaraţiei pe proprie răspundere, pensia de urmaş aferentă lunii octombrie 2019 va fi reţinută de la plată. Reamintim că, în cazul copilul beneficiar al unei pensii de urmaş care a împlinit vîrstă de 16 ani, pentru ca pensia să nu fie suspendată de la plată, acesta trebuie să prezinte, în luna în care împlineşte vîrsta de 16 ani, adeverinţă eliberată de unitatea şcolară care să ateste că în acel an şcolar urmează cursurile unei forme de învăţămînt organizată potrivit legii. Declaraţia pe proprie răspundere, cît şi dovada continuării studiilor (adeverinţa), însoţită de o copie a cărţii de identitate a titularului şi un cupon de pensie (în copie sau original), se depun la unul din cele două sedii ale Casei Judeţene de Pensii Neamţ, din Piatra Neamţ sau Roman, sau poate fi transmisă prin poştă (la adresa: Piatra Neamţ, str.Calistrat Hogaş nr.24, jud.Neamţ). Reluarea în plată a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115, lit. c) a Legii nr.263/2010, şi anume de la data începerii anului şcolar, cu respectarea termenului general de prescripţie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Surse: Candidatura lui Micu, respinsă

Știre publicată în urmă cu

în data de


Informaţie pe surse: candidatura lui Lucian Micu a fost respinsă de biroul electoral de circumscripţie, vineri, 14 august.

Hotărârea nu a fost încă redactată. Decizia poate fi oricum atacată. Lucian Micu, fostul primar de Roman şi actual candidat “de stânga”, plecat de la PNL şi lansat în candidatură de şeful PSD Neamţ, Ionel Arsene, pare a avea probleme cu candidatura după ce şi pe site-ul ANI a apărut zilele trecute informaţia că are “interdicţie” pe trei ani.

“Povestea” candidaturii lui Micu aici: http://monitorulneamt.ro/ani-zice-ca-micu-are-interdictie-trei-ani/. Rămâne de văzut care va fi decizia finală în cazul candidaturii fostului primar de Roman, declarat incompatibil prin decizie definitivă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vom reveni.

UPDATE: Redactarea şi ulterior publicarea hotărârii biroului electoral privind candidatura lui Lucian Micu pentru funcţia de primar de Roman rămâne… pe mâine, sâmbătă, 15 august. Motivul? S-a terminat programul biroului. Aşteptăm cu interes hotărârea, în continuare informaţia pe surse este că a fost respinsă/invalidată candidatura, şi de asemenea soluţionarea unei contestaţii previzibile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accidente produse la interval de câteva minute, cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cinci victime este bilanţul nedorit înregistrat în urma a două accidente rutiere produse vineri, 14 august, la interval de doar câteva minute unul faţă de celălalt. Primul accident s-a produs la Bodeşti şi a fost vorba de o coliziune între două autoturisme şi soldată cu trei victime transportate la spital.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:05, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Bodești. Pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat trei victime.

Pompierii au intervenit cu ajutorul echipamentelor pentru descarcerare și au scos dintr-un autoturism trei victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un barbat de 63 de ani, cu multiple traumatisme.

Conducătorul auto și un pasager au fost preluați și transportați la spital de catre echipaje de la SAJ.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Al doilea accident a avut loc la Săbăoani, fiind vorba tot despre o coliziune între două autoturisme, din care unul s-a răsturnat. Două persoane au fost transportate la spital

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:08, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Săbăoani. Pompierii din cadrul Detașamentului Roman au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme un autoturism s-a răsturnat, rezultând două victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un bărbat de 41 de ani. Un echipaj de la SAJ a preluat o victimă și a transportat-o la spital.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au mai transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu victime, la interval de câteva minute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvatorii nemţeni intervin în aceste momente, vineri, 14 august, la două accidente rutiere, soldate cu victime, produse la interval de doar câteva minute. În cazul primului accident pentru care s-a dat alarma la ISU Neamţ este vorba despre o persoană încarcerată, accidentul producându-se în satul Bodeşti. Al doilea accident, de asemenea soldat cu victime, s-a produs în localitatea Traian.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Trending