Publicitate

■ senatorii au votat pensii speciale şi pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene care au activat în aceste funcţii după 1992 ■ nu vor beneficia de indemnizaţii speciale cei care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni ■ n deputaţii şi senatorii şi-au votat pensii speciale încă din 2015 ■ cei mai cîştigaţi au fost parlamentarii cu trei mandate la activ, ei primind lunar 4. 600 lei în plus ■ aleşii cu un mandat au doar 1. 550 lei pe lună ■

După ce în anul 2015 parlamentarii au considerat că merită să beneficieze de pensii speciale babane, luni, 11 iunie 2018, ei şi-au îndreptat atenţia şi spre o altă categorie de aleşi. Cei locali. Astfel, Senatul României a adoptat Codul administrativ, una dintre prevederi vizînd introducerea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene care au activat în aceste funcţii după 1992 . În favoarea proiectului au votat 85 de senatori, doar 21 au fost împotrivă şi 11 s-au abţinut. Urmează ca votul final să fie dat de Camera Deputaţilor, dar este cert că nimic nu mai poate schimba ceva. Conform celor stipulate în actul normativ un primar de comună va primi o indemnizaţie de 800 de lei, iar cel mai mult primarul general al Capitalei – 1. 400 de lei. Cei care au avut trei mandate vor primi, la încetarea acestora, suma propusă pentru un mandat înmulţită cu trei. S-a vehiculat că la nivel de ţară ar fi vreo 200 de primari care au fost în fruntea comunităţilor mai mult de trei mandate. La Neamţ, în această situaţie sînt destui primari sau foşti primari, cum ar fi cei de la Bozieni, Taşca, Piatra Şoimului, Piatra Neamţ şi Alexandru cel Bun, Săbăoani, Vînători Neamţ, Moldoveni, Bicaz Chei şi lista ar putea continua. Revenind la proiectul Codului administrativ al României, în articolul 248 se arată: „Persoanele alese începînd cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vîrstei standard de pensionare, ale vîrstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare“.

Mii şi mii de beneficiari

Se mai prevede că pensiile speciale ale aleşilor locali vor fi suportate din bugetul de stat prin bugetul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice şi că nu vor beneficia de indemnizaţii speciale primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni. Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vîrstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate şi este calculată ca produs al numărului de luni de mandat cu 0, 4% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. În condiţiile în care România are 320 de oraşe, 2. 861 comune şi 41 de judeţe, numărul viitorilor beneficiari, primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi care sînt în funcţie în acest moment se apropie de 6. 400. Şi mai mulţi vor fi cei care vor avea pensii speciale, dacă avem în vedere că prevederea se referă la cei care au avut aceste funcţii începînd cu 1992. Dacă în ceea ce priveşte pensiile aleşilor ne-am lămurit, situaţia e diametral opusă pentru persoanele care nu au contract de muncă, dar vor să-şi asigure bătrîneţile. Potrivit normelor în vigoare, oricine se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vîrstă şi, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie. De la începutul anului şi pînă acum suma care trebuie achitată lunar a crescut de două ori. Mai exact, pînă la finele anului trecut se plăteau lunar cîte 288 de lei, de la 1 ianuarie şi pînă la final de martie 2018 suma a crescut la 364 de lei, iar din aprilie aprilie 475 de lei. La începutul anului 2018, în evidenţele CJP Neamţ erau active 2. 610 contracte de asigurare încheiate în temeiul Legii 263 2010, din care 2. 477 de contracte erau încheiate la un venit lunar asigurat mai mic decît valoarea minimă a venitului lunar asigurat pentru anul 2018, de 1. 457 lei. Contractul se încheie în formă scrisă între persoana interesată şi casa de pensii. Actul produce efecte de la data înregistrării şi se reziliază în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 6 luni consecutive.

Parlamentarii, între 1.550 şi 4.600 de lei

Reamintim că parlamentarii, în 2015, au fost de acord să-şi voteze pensii speciale. La acea vreme, deşi nimeni nu se aştepta la surprize, în sensul respingerii proiectului, la numărătoare surpriza a fost şi mai mare – votaseră pentru mai mulţi decît era de aşteptat. Pentru pensii speciale au votat 303 parlamentari, iar împotrivă au votat 124. Reprezentanţii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea proiectului de lege, în timp ce aleşii PNL au votat împotrivă. Astfel, senatorii şi deputaţii primesc pînă la 4. 600 de lei lunar în plus, la pensie. Suma este în funcţie de numărul de mandate deţinute. Un parlamentar cu un mandat va primi o pensie specială de 1. 550 de lei, iar cel cu două mandate 3. 100 de lei. Cei mai privilegiaţi vor fi parlamentarii cu minimum trei mandate, aceştia urmînd să beneficieze de un plus la pensie de 4. 600 de lei.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.