"[...] duba înmatriculată MAI 34055, în care fusesem bătut"
Publicitate

- o discuţie în staţia de troleibuz din Dărmăneşti, între patronul unei cafenele şi cîţiva poliţişti, s-a terminat cu o „aventură“ horror - la faţa locului erau patru maşini ale forţelor de ordine plus o dubă, oamenii legii adăstînd la o cafea - pietreanul susţine că a fost „săltat“ în autospecială şi bătut pînă la Şcolile Normale - acolo a fost debarcat spunîndu-i-se că „pînă acolo a plătit“ - intrigat de „tratamentul“ aplicat, a cerut ajutor la 112 - a dat o declaraţie la Poliţia Piatra Neamţ, iar cînd să plece, a dat nas în nas cu agresorii - „M-am întors în sediu de frică să nu mă bată din nou“ -

Întîlnirea dintre mai mulţi poliţişti nemţeni şi un patron al unei cafenele din zona Tic – Tac, staţia de troleibuze din cartierul pietrean Dărmăneşti, s-a lăsat cu violenţe, deşi afaceristul susţine că nu a avut nici o vină ci doar i-ar fi întrebat pe oamenii legii, mulţi la număr, dacă au vreo şedinţă acolo, la ceas de seară. S-a întîmplat pe 13 februarie 2018, în Piatra Neamţ, în zona amintită, unde Sorin Bertea, un pietrean de 46 de ani, deţine un bar. Zona e cunoscută ca fiind cu „potenţial“ în ceea ce priveşte scandalurile nocturne, iar din acest motiv localul se închide la ora 22.30. Aşa s-a întîmplat şi în noaptea cu pricina, iar Sorin Bertea susţine că atunci cînd a încuiat localul a ieşit cu o salariată şi un bărbat, urmînd a pleca fiecare la casa lui. În staţie erau, susţine el, patru maşini ale poliţei, autoturisme, şi o dubă tot a forţelor de ordine. Înainte de a intra în localul alăturat pentru a-şi lua un pachet de ţigări, a avut o surtă conversaţie cu oamenii legii.

I-am văzut pe toţi acolo, patru maşini mici de la pază şi ordine plus o dubă. Erau mai mulţi poliţişti, şi femei, şi bărbaţi. Cred că vreo 12. Le-am spus în glumă: «Bine că apăreţi toţi odată, iar cînd e nevoie şi sînt scandaluri nu-i nimeni. E vreo şedinţă cumva? Uneori sînt scandaluri şi nu trece nimeni. Dacă ar trece cîte o maşină din cînd în cînd ar fi ceva». Nu au zis nimic, am intrat după ţigări, iar patroana de acolo cu care mă ştiu foarte bine că facem negoţ împreună, mi-a spus să tac. Am luat-o ca pe o glumă şi chiar am întrebat-o ce pot să-mi facă. În fine, am luat ţigările, am ieşit cu gînd să plec acasă, iar în staţie m-a abordat un tip care era cu ei dar nu în uniformă, ci cu o bluză de camuflaj şi restul hainelor negre. Am crezut că e de la vreo firmă de pază. M-a întrebat ce nu-mi convine şi i-am zis că pot să întreb, că doar sînt plătiţi din bani publici. Şi eu cotizez la buget, deci am tot dreptul să întreb. Atunci m-au luat trei pe sus, şoferul de pe duba poliţiei şi încă doi din aceeaşi maşină. M-au băgat cu forţa în dubă şi au demarat. Unul mă ţinea de umeri şi ceilalţi m-au bătut. Ploaie de lovituri în abdomen, coaste şi umeri. Peste picioare, cu bocancii. M-au lovit mai mult pe dreapta, că pe stînga, în buzunarul de la piept aveam telefonul şi a mai atenuat. Şi mobilul e „vătămat“ după întîlnirea cu oamenii legii – oare pot să le zic aşa? – ecranul s-a crăpat. Nici nu mai ştiu dacă erau trei sau patru poliţişti“, susţine Sorin Bertea.

Pînă aici ai plătit

Care continuă: „Era întuneric, mă ţineau şi mă băteau şi nu puteam riposta în nici un fel din poziţia în care eram. M-au lovit şi peste picioare. Unul l-am băgat sub banchetă să-l protejez. Am crezut că e un film horror, cu rakeţi, nici nu ştiu cum să spun. Nu m-am gîndit că eu, vreodată, aş putea păţi aşa ceva, dar uite că se întîmplă. Au dat, au tot dat pînă ce am ajuns la Şcolile Normale. Acolo au deschis uşa la dubă şi m-au dat jos, zicîndu-mi că pînă acolo am plătit“. Rămas singur pe stradă, primul gînd a fost să ceară ajutor, unde decît tot la Poliţie, la 112. „Am sunat la ora 22.46, am apelul pe telefon. Operatoarea m-a dat la Poliţie, le-am explicat ce şi cum şi mi-au spus să mă întorc în zona Tic-Tac şi să-i aştept acolo. Mi-era şi frică, dar am luat-o spre oraş, iar pe la Macrina m-am întîlnit cu salariata mea, cu care plecasem de la local şi cu amicul care era cu noi. Mă căutau îngrijoraţi, neştiind ce s-a întîmplat cu mine. M-au întrebat ce mi-au făcut şi le-am spus că m-au bătut. Cînd am ajuns în staţie celelalte patru maşini de poliţie erau încă acolo. I-am întrebat pe poliţişti de ce nu au acţionat cînd am fost «umflat» în dubă. Au început să rîdă. Le-am spus că la local am camere de luat vederi şi o să pun imaginile pe internet. În 30 de secunde s-au urcat în maşini şi au plecat. Cît am aşteptat să vină cei cu care am vorbit după apelul la 112 am fost sunat de două ori de poliţişti, la 22.50 şi la 22.52. M-au întrebat dacă sînt în staţie şi le-am spus că da şi îi aştept. La ora 23.05 am sunat eu pe unul din acele numere şi i-am întrebat dacă mai vin“, mai afirmă pietreanul. Acesta zice că ulterior a venit o maşină de poliţie, Logan, cu alţi trei poliţişti decît cei pe care-i văzuse anterior. I-ar fi spus că trebuia să ia un taxi pînă la sediul poliţiei pietrene, însă în cele din urmă l-au luat în maşina lor şi au plecat. „La sediu am dat o declaraţie şi am povestit ce s-a întîmplat. Am trecut şi numărul dubei că-l aveam şi-l spusesem şi la apelul la 112 ca să rămînă, că se înregistrează. Cînd am terminat am cerut un număr de înregistrare pentru plîngere şi mi-au zis că nu se poate. Am cerut o copie de pe plîngere şi răspunsul a fost acelaşi, aşa că am spus că a doua zi am să trimit avocatul să rezolve ce nu am putut eu. Mi-au zis că asta e tot şi pot pleca“, a mai spus omul.

Mi-a fost frică să ies din sediul poliţiei

Ieşit din sediu, pietreanul a avut parte de o altă surpriză: „Cînd am ieşit în curte era duba înmatriculată MAI 34055, în care fusesem bătut. Am dat înapoi şi le-am spus poliţiştilor că sper să nu iau bătaie din nou. Mi s-a răspuns că nici într-un caz, dar tot îmi era frică. Au afirmat că i-au chemat să-i întrebe ce s-a întîmplat. Am chemat un taxi şi am fugit pînă la maşină de frică să nu o păţesc din nou“. Sorin Bertea a mai susţinut că atunci cînd se afla în staţie si-i aştepta pe „poliţiştii buni“, atunci cînd a fost sunat de unul din oamenii legii care l-a întrebat dacă e acolo, i-ar fi spus că la momentul incidentului la Tic – Tac erau cinci maşini de poliţie. Interlocutorul i-ar fi spus că ei nu au la acel moment decît patru autovehicule în patrulare. În fundal a auzit o altă voce care a spus că duba nu e alor ci e de la Serviciul de Acţiuni Speciale. Cam asta ar fi „povestea“ care i s-a întîmplat lui Sorin Bertea în România anului 2018, într-un oraş reşedinţă de judeţ. „Nici nu ştiu ce să zic. Nu am crezut că poate să se întîmple aşa ceva, sau cel puţin nu mie. Totul a plecat de cîteva vorbe zise mai în glumă, mai în serios şi o afirmaţie reală. Cum s-a teminat v-am spus. Nimeni nu m-a legitimat, nimeni nu m-a întrebat măcar verbal cum mă cheamă, sau cine sînt, ce fac sau cu ce mă ocup, ce caut la ora aia în zona respectivă. Însă nici unul dintre ei nu s-a prezentat şi nu s-a legitimat. Atît a fost. Întrebarea mea e pe mine cine mă apară de Poliţie? Chiar m-au întrebat la sediu de ce beau atît de multă apă – am băut vreo doi litri – şi le-am spus că poate mi-au declanşat o criză de diabet. M-au întrebat ce băusem în acea seară şi le-am zis: o cafea, o apă şi o bere. Nu ştiu ce să fac. Dacă mi s-a întîmplat o dată, mi se poate întîmpla şi a doua oară, azi, sau mîine, oricînd. Şi nu numai mie, i se poate întîmpla oricui. Nu vreau bani, vreau să se facă dreptate şi nici eu dar nici altul să nu mai păţească aşa ceva. Pînă una alta o să merg la Medicină Legală să-mi scot un certificat care să ateste faptul că am fost bătut“, a mai spus Bertea plin de năduf. Lucru pe care ieri l-a şi făcut. Dar iată ce se menţionează în certificatul medico-legal: „Examen obiectiv – pe gamba stîngă, 1/3 medie, anterior, escoriaţie de 2,8/1,8 cm. Acuze – dureri la nivelul umărului şi cotului stîng, doreri toracice şi abdominale. Documente medicale – din BR nr. 251865 din 14.02.2018 Centrul Medical Antares Piatra Neamţ, rezultă rx. torace – fără traiecte nete de fractură la nivelul grilajului costal al hemitoracelui drept. Concluzii: 1. Numitul Bertea Sorin prezintă o escoriaţie care s-a putut produce posibil prin lovire cu corp dur şi poate data din data de 13.02.2018. 2. Leziunea necesită 1-2 (una-două) zile de îngrijiri medicale“. Partea vătămată din acest caz zice că-i bine, dacă poate fi bine după cele pătimite, că nu are vreo fractură. Că de dureri are parte: „M-au luat noaptea şi s-au acutizat astăzi (ieri – n.r.). Dacă tuşesc sau strănut e jale“.

Ce spune Poliţia

Despre acest caz am solicitat un punct de vedere şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. „Cele sesizate se confirmă şi a fost într-adevăr un apel la numărul unic de urgenţă 112 prin care se reclama faptul că o persoană ar fi fost agresată de poliţişti. A fost depusă o plîngere de către persoana respectivă, s-au efectuat primele verificări, iar cauza a fost înaintată spre competentă soluţionare Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, această unitate avînd competenţa să verifice posibile fapte penale săvîrşite de poliţişti. Cauza va fi înregistrată la Parchet, urmînd să se constate dacă există elementele constitutive ale unei infracţiuni“, a declarat Elena Bulgărea, ofiţer de presă al Poliţiei Neamţ.

loading...

7 COMENTARII

 1. de 4 ani am reclamat la parchetul local si politia romana acelasi comportament . dosarele 9027/279/2016 respectiv 3367/279/2016 .
  din nefericire presa locala a musamalizat multe dintre derapajele acestor interlopi in uniforma . intrebati si ce s-a intamplat in data de 16.11.2017 la intersectia str.obor cu str. violetei – referitor la la ceea ce fac jandarmii si politistii , cot la cot cu interlopii ( vezi firma IPS ). scandalul are legatura tot cu zona tic – tac .
  tiganii si ceilalti interlopi fac parte din aceeasi grupare cu politistii (cei din national si cea locala) , traficul de droguri si de tigari fiind doar o mica parte din activitatea infractionala a fortelor de ordine .
  ma intereseaza numele politistilor pentru a vedea daca sunt aceeasi indivizi care au , deja , plangeri penale musamalizate la parchet si politia romana .

 2. Comportamentul lasa de dorit din partea domnului patron . A observat asta pe propria piele. Nu te apuci sa faci misto ca esti tu mare si tare .
  Ceea ce e insa ingrijorator cu adevarat e faptul ca i s-a refuzat un numar la reclamatie . Asta trebuie urmarit in contiunare cum se rezolva . Povedestea pare imbunatatita cu exagerari destul de mari insa .
  Alta data poate ar fi intelept sa o lase mai moale cu arogantele si „sedintele „cu baietii de la SAS !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.