Contactează-ne

Actualitate

Pe cine nu laşi să moară…

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu, fără îndoială, oricum am privi lucrurile, nu ne dezminţim ca naţie gata să se înfierbânte din nimic, să trateze zeflemistic lucrurile serioase şi cu implicaţii majore în viaţa tuturor şi, dimpotrivă, să ridice cu sârg şi cheltuială, castele din cărţi de joc.

Fiindcă ne aflăm la puţin timp de la sărbătoarea Paştelui, nu pot să nu-mi amintesc câtă tevatură, risipă de păreri, decizii şi responsabilităţi pe blocuri, paliere şi ferestre privitoare la purtătorii de lumină pascală. Noroc cu enunţul de simţire adevărată al IPS Patriarhul Daniel: „fiecare casă, fiecare locuinţă a noastră devine un paraclis“.

În context, nu cred că profesorul Adrian Streinu-Cercel are nevoie de pledoaria mea sau a altora pentru a-şi apăra prestigiul. Dar, ca simplu cetăţean, atent la ce se poetrece în jurul lui, nu pot să acceptr cu seninătate că la momentul de mare cumpănă şi nesiguranţă de viitor pe care îl străbatem, acţiunile de discreditare şi desconsiderare a D-sale sunt nedemne şi, mai ales, nedrepte pentru un profesionist care a contribuit la o anumită configuraţie a pandemiei COVID, mai puţin catastrofală la noi decât în alte ţări europene.

Fie că cineva vrea sau nu, profesorul va rămâne în istoria mdicinii noastre şi a pandemiei, ca un specialist de certă valoare, om de bine şi patriot adevărat, profund implicat în pericolul care ne paşte.

Ca şi când n-ar fi fost de ajuns pierderile de vieţi omeneşti, neputinţele de tot felul, ca şi faptul că am fost prinşi pe picior greşit (nu numai noi), faţă de un inamic deosebit de agresiv, suferinţele şi eforturile supraomeneşti ale multor semeni ai noştri, mizeria care ne înconjoară şi, mai ales, îngrijorarea pentru viitorul nesigur al tuturor, ne-am adus aminte că n-ar strica să strecurăm un val de fiere sau vitriol în încleştarea asta pe viaţă şi pe moarte.

Nimic nou sub soare. Vă amintiţi că la un moment dat, domnul profesorul era ameninţat cu procuratura pentru difuzarea unor lucruri ştiute de toată lumea. Ba, declarase că nu mai apare în spaţiul public până nu primeşte scuze pentru acuzele care i se aduceau. A trecut cu demnitate peste propriile promisiuni. Poate că nu era rău să le respecte. Fiindcă acţiunile defăimătoare au fost reluate, sub forma unor scenarii cusute cu ibrişin.

Punctul de plecare o constituie schiţa de proiect denumit „Vacanţa Mare“, elaborat încă din luna februarie, în care se preconizau diverse măsuri şi din care ordonanţele militare ulterioare s-au inspirat. Printre acestea figura posibila carantinare – ATENŢIE! – a persoanelor de peste 65 de ani, fără posibilităţi de a se îngriji singure, şi care urmau să fie grupate în spaţii speciale, tocmai pentru a putea acoperi mai uşor necesităţile lor, cu ajutorul autorităţilor locale, al ONG-urilor sau al altor asociaţii.

Nu domnul ministru al Sănătăţii, la întrebarea unde se pot găsi asemenea spaţii, vorbea de hoteluri care trebuiau rechiziţionate pe timpul stării de urgenţă?

Nu o ordonanţă (militară) a decretat că persoanele mai în vârstă de 65 de ani nu pot ieşi din case, indiferent de motiv, decât între orele 11.00 şi 13.00?

Nu domnul preşedinte al ţării nuanţa ordonanţa şi declara, la data de 24 martie: „Un punct foarte special, ţin neapărat să-l mai menţionez – persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar şi de restricţii speciale. Şi, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă“?

Măsură pe care Ion Cristoiu a declarat-o discriminatorie şi rasistă. Pentru ca dintr-o dată, domnul preşedinte să-şi aducă aminte de proiect, să-şi contrazică propriile declaraţii şi să găsească ipoteza… „aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse în anumite zone de carantină. Dragii mei, aşa ceva nu se întâmplă, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aş putea să le spun! În niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI“.

În acelaşi registru, primul ministru a fulgerat despre un „act iresponsabil care vine din partea unui profesor care este considerat un specialist în domeniul epidemiologiei“ dar care „pare că nu înţelege deloc societatea, respectul faţă de drepturi şi libertăţi fundamentale“. În vreme ce domnul ministru al sănătăţii, cu debitul verbal puţin comun, ba admite că a fost consultat, ba că nu, ori că şi-a dat sau nu acordul.

Cum de nu le-a venit în minte celor amintiţi, ca şi comentatorilor ocazionali gândul elementar că o carantinare a întregii populaţii de peste 65 de ani, care numără 3.559.957 de persoane, nu mai puţin, nu ar fi posibilă pentru România?

Hai să fim cinstiţi! În proiectul Spitalului Matei Balş figura o măsură binevenită pentru întreprinzători şi anume suspendarea pe perioada pandemiei a TVA-ului şi a taxelor către stat. Cum de nu v- aţi aminti de ea acum, ca măsură firească pentru „statul acasă“, susţinut cu ardoare de către domnul preşedinte, din moment ce respectivii nu realizează nici un venit. Aţi tăcut mâlc, domnule prim- ministru, v-aţi făcut că plouă deşi, la drept vorbind, nu era decât o modalitate de a demonstra că vă pasă de cei care întreţin economia noastră. Fiindcă nu au de unde plăti.

Înainte de a încheia, nu ştiu cum să spun, mă paşte sentimentul că asemenea luări de poziţie, sănătoase, principiale şi profund cetăţeneşti, dacă nu proletare, cu aceeaşi eroi sau cu alţii, se vor repeta, cu alte scenarii şi cu alte arme, mai sofisticate şi lipsite de demnitate şi omenie. Trebuie să facem loc celor care se pregătesc să-şi primească Diplomele de luptător împotriva COVID. Ca după revoluţie. Trebuie să le facem loc! Să dea Dumnezeu să mă înşel!

Actualitate

Drogat la volan

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 27 de ani, din Dumbrava Roşie, a fost pus sub acuzare după ce a fost prins drogat la volan. S-a întîmplat pe 20 octombrie 2020, cînd poliţiştii Biroului Rutier Piatra Neamţ au dat de şoferul „fumat” în timp ce se deplasa cu maşina pe bulevardul Decebal din reşedinţa de judeţ. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul drugtest, iar rezultatul a indicat o valoare pozitivă pentru Cannabis.

Tînărul a fost condus la centrul de permanenţă, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenţei în sînge a substanţelor stupefiante. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Străin cercetat pentru contrabandă cu ţigări

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 39 de ani, din Belarus, s-a ales cu belele penale în Neamţ, după ce oamenii legii l-au prins cu ţigări de contrabandă. El a găsit un mod inedit de a ascunde marfa ilicită, într-un rezervor pe care-l ţinea în maşină.

Acolo, anchetatorii au găsit peste 6.000 de ţigarete care au fost indisponibilizate după ce poliţiştii i-au cotrobăit prin maşină. Totul s-a întîmplat la data de 19 octombrie 2020, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Gîrcina au surprins în flagrant delict un cetăţean din Republica Belarus, în vîrstă de 39 de ani, în timp ce oferea spre vînzare ţigarete fără timbru, în localitatea Alexandru cel Bun.

„Poliţiştii au descoperit în autocamionul acestuia, peste 6.000 de ţigarete, care ar fi fost depozitate într-un rezervor amplasat în interiorul vehiculului, pentru care bărbatul în cauză nu ar fi deţinut documente care să ateste provenienţa acestora.

Produsele din tutun, susceptibile a fi provenite din contrabandă, au fost ridicate de poliţişti, în vederea indisponibilizării“, se arată într-un comunicat al IPJ Neamţ.

În cauză a fost deschis un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunii de contrabandă. Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ reamintesc cetăţenilor că „deţinerea, colectarea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vînzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscînd că acestea provin din contrabandă sau sînt destinate săvîrşirii acesteia”, constituie infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, conform art. 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Betonieră răsturnată în şanţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, miercuri, 21 octombrie, la un accident rutier produs în localitatea Tazlău. Din primele informaţii, o betonieră, încărcată s-a răsturnat înrtr-un şanţ. O persoană este încarcerată.

Vom reveni.

Citește știrea

Trending