Contactează-ne

Actualitate

Paul Goma, un model de cetăţean şi patriot devotat pământului şi naţiei care l-au zămisilit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu, Paul Goma nu merita un sfârşit atât de nedrept, ucis de o structură netrebnică şi duşmănoasă. Ar fi fost de mirare să sfârşească altfel, atâta vreme cât în toată viaţa lui a fost un nedreptăţit, alungat de ai săi, cu cetăţenia retrasă, lipsit de preţuirea pe care o merita şi ţintă permanentă a unor ucigaşi plătiţi. Nu sunt vorbe goale. Ofer cititorului câteva fragmente de roman epistolar * (despre care critica noastră literară nu a scris un cuvânt):

„…Nu v-aţi sesizat, ca preşedinte jucător, de situaţia lui Paul Goma… exclus din Uniunea Scriitorilor din România în 1977, când în conducerea acesteia figurau… Nici astăzi, la vârsta senectuţii, când oamenilor li se mai iartă câte ceva, treacă de la noi, nu a fost reprimit în Uniunea Scriitorilor. Cam ruşinos, iubite domnule preşedinte!… Cum de aţi uitat că Paul Goma este considerat un Soljeniţân al României? Nu ştiţi că n-a încetat să se considere român, că a refuzat cetăţenia franceză oferită în 1980 (Milan Kundera, cehul, a acceptat-o) şi nu ştiu după câte bâlbâieli şi târguieli i s-a redat cetăţenia română, pe şest şi cam în scârbă? În locul Dvs…. aş fi ieşit în Piaţa Revoluţiei şi i-aş fi acordat cea mai înaltă decoraţie românească… paşaportul de cetăţean român… o pensie viageră ba şi o vilă din cele de protocol… Câţi nesimţiţi ocupă asemenea palate şi plătesc câţiva lei chirie?!

Paul Goma, unul dintre cei mai fanatici anticomunişti români a fost cooptat în Comisia pentru Redactarea Raportului de Condamnare a Comunismului, condusă de Vladimir Tismăneanu… dar numai după opt zile, opt nu mai mult, a fost exclus din echipă… pentru că nu accepta compromisuri şi cerea să fie condamnată şi Securitatea, instrumentul care a susţinut comunismul. Sunt convins că atunci când Goma nu va mai fi, o să vă grăbiţi, odată cu toţi detractorii lui, să-i cântaţi prohodul pe margine de mormânt şi să susţineţi cât de mare a fost, cât a fost de român, ce mult a făcut el pentru ţară şi pentru renumele ei şi cât de recunoscătoare i-a fost şi îi vor fi ţara şi societatea românească“.

Nimic mai adevărat. Presa autohtonă din 26 martie publică regretele premierului nostru, alături de o fotografie. Să ne înţelegem… fotografia este a primului ministru, nu a celui dispărut, în vreme ce Ministerul Culturii anunţă laconic: „… spiritul lui Goma a reprezentat o piatră de hotar pentru democraţie şi libertate, proiectată printr-un geniu literar greu de egalat… El lasă în urmă radiografia unui român cu un crez puternic, care a luptat cu inima şi cu condeiul“. Cam puţin pentru cel mai înalt for al culturii. Paul Goma, născut într-o familie de învăţători din Basarabia, refugiat în ţară odată cu aplicarea pactului Molotov-Ribbentrop, a fost încă din adolescenţă unul dintre cei mai înverşunaţi oponenţi ai regimului comunist. Anchetat, pedepsit şi izolat cu domiciliu forţat, închis şi eliberat la insistenţa Amnesty International, a fost alungat din ţară, împreună cu soţia şi fiul, a cunoscut vicisitudinile exilului, n-a fost ocolit de privaţiunile materiale, dar a rămas o voce care n-a acceptat compromisul, constant critică, cu o operă scriitoricească colosală (peste 30 de cărţi scrise), prea puţin publicată în limba maternă dar în alte limbi da, prezent în numeroase articole şi luări de poziţie în presa timpului, un român adevărat care nu s-a lăsat umilit şi a refuzat, pe bună dreptate, să calce pe pământul ţării nerecunoscătoare.

Presa din ţara care l-a acceptat ca refugiat politic, Franţa, pare mai afectată de „dispariţia acestui scriitor şi dizident român, al cărui corp va fi incinerat, cu urna funerară depusă la Columbarium, la cimitirul Pére Lachaise“. Mă îndoiesc însă că… „a plecat calm, fără durere şi cu sufletul împăcat“, cum menţionează aceeaşi presă. N-ar fi fost el.

Paul Goma rămâne în amintirea şi sufletul multor români ca un model de cetăţean şi patriot adevărat, devotat pământului şi naţiei care l-au zămisilit. Fie-i somnul liniştit ! Aşteptăm ca opera lui integrală să-i fie publicată de marile edituri precum Humanitas, aşa cum au făcut-o pentru alţi scriitori în limba care merită păstrată doar pentru înjurături.

* Virgil Răzeşu, „Domnule preşedinte“, Ed. RĂZEŞU, 2014

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noutăţi la serviciile medicale pe perioada stării de urgenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ serviciile medicale pentru tratarea COVID se aplică şi celor care nu sînt asiguraţi ■ medicii de familie şi specialiştii pot acorda consultaţii la distanţă prin orce mijloc de comunicare ■ doctorii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile, conform scrisorii medicale/biletului de ieşire din unitatea sanitară ■

Executivul a aprobat pe 30 martie o hotărîre de Guvern care cuprinde o serie măsuri în domeniul sănătăţii pe perioada instituirii stării de urgenţă.

Proiectul de act normativ a fost publicat în transparenţă decizională pe 23 martie 2020, iar propunerile specialiştilor din domeniul medical şi ale pacienţilor au fost analizate şi implementate în Hotărîrea de Guvern în scopul asigurării accesului la servicii medicale în condiţii de siguranţă pentru medici şi pacienţi, prin limitarea deplasărilor şi interacţiunii cu alte persoane.

„Astfel, serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID 19 şi a complicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgenţă“, conform unui comunicat publicat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Tot pe perioada starii de urgenţă, medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultaţii la distanţă, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultaţii/oră. În vederea asigurării managementului pacienţilor simptomatici de către medicii de familie şi medicii de specialitate din specialităţile clinice din ambulatoriul clinic, pe perioada stării de urgenţă pacienţii beneficiază de consultaţii, inclusiv la distanţă, pentru orice manifestări clinice sugestive pentru infecţia cu coronavirus, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României, chiar dacă nu sînt asigurate.

Medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriul clinic va consemna consultaţiile medicale la distanţă în fişa pacientului şi în registrul de consultaţii, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, şi va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele, inclusiv prescripţiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică. Medicul de familie poate emite prescripţie medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schema terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – şi pentru medicamentele care pînă la data intrării în vigoare a prezentei hotărîri erau prescrise de către medicii specialişti.

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripţie medicală fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.

Pentru emiterea prescripţiei medicale se pot acorda consultaţii la distanţă în structurile ambulatorii ale spitalelor publice şi private. Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile, conform scrisorii medicale/biletului de ieşire din spital, cu excepţia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum- rezultat, pentru care durata de prescriere este de pînă la 30 de zile.

Detalierea modalităţii de prescriere va fi stabilită prin norme. Se prelungeşte cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialităţi clinice şi a biletelor de trimitere pentru specialităţi paraclinice, a recomandării medicale pentru dispozitive medicale şi a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigaţiei PET-CT.

Pe perioada stării de urgenţă se suspendă obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate şi a documentelor înlocuitoare ale acestuia. A fost aprobată prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi la Contractul-cadru, precum şi la programele naţionale de sănătate, pe toată perioada stării de urgenţă.

Actul normativ cuprinde şi o serie de reglementări referitoare la modul de finanţare a furnizorilor de servicii medicale pe perioada instituirii stării de urgenţă. Astfel, pentru unităţile de specialitate care acordă servicii medicale, investigaţii paraclinice, medicamente în cadrul programelor naţionale de sănătate publică, cît şi pentru unităţile sanitare care vor derula programe naţionale în perioada stării de urgenţă, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.

Citește știrea

Actualitate

Mare atenţie la tratamentele medicale pe timpul pandemiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu cădeţi pradă soluţiilor miraculoase de pe diferite reţele de socializare ■ doar medicul este în măsură să recomande sau să întrerupă un tratament ■

Ministerul Sănătăţii şi Grupul de Comunicare Strategică şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au iniţiat o campanie de informare ce vine cu recomandări utile în contextul pandemiei, cînd unii sînt tentaţi să treacă peste sfatul medicului şi să se trateze la întîmplare, cu medicamente minune.

Oficialii anunţă faptul că doar medicul dumneavoastră curant sau cel de familie vă pot recomanda să întrerupeţi sau să luaţi un medicament. Recomandările neoficiale vă pot pune viaţa în pericol.

Doar medicul este în măsură să decidă ce medicamente puteţi lua în contextul epidemiei de coronavirus. Nu modificaţi schema de tratament pe care o luaţi de obicei fără ca acest lucru să fie indicat de medic.

„Reţelele de socializare şi aplicaţiile de mesagerie sînt inundate cu informaţii neoficiale despre tratamente pentru noul coronavirus. Vă rugăm insistent să nu luaţi în considerare astfel de mesaje. Nu cădeţi pradă soluţiilor miraculoase apărute pe internet deoarece acestea vă pot pune sănătatea în pericol.

Dacă aveţi neclarităţi vă rugăm să vă informaţi doar din surse oficiale sau vă adresaţi medicului dumneavoastră. Evoluţia pandemiei este atent monitorizată de comunitatea ştiinţifică internaţională. Vă vom ţine la curent cu cele mai noi descoperiri ştiinţifice“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţiei Neamţ.

Legat de faptul că infecţiile respiratorii pot determina complicaţii pe termen scurt dar şi pe termen lung, pînă la acest moment nu există suficiente date legate de posibile complicaţii pe termen lung cu COVID 19. Studiile apărute pînă în prezent au constatat că la pacienţii infectaţi cu noul conoravirus modificările radiologice pot persista pînă la 4 săptămîni de la debutul simptomelor, acestea fiind însă ameliorate faţă de perioada spitalizării.

De asemenea, chiar dacă o persoană întruneşte criteriile de externare (două teste negative la interval de 24 de ore, absenţa febrei şi ameliorarea simptomelor, semnelor clinice şi radiologice), aceasta poate prezenta în continuare simptome uşoare pentru următoarele săptămîni. Pînă la acest moment nu s-a putut determina impactul pe termen mediu şi lung al infecţiei cu coronavirus asupra sistemului respirator şi asupra altor organe, la pacienţi vindecaţi şi externaţi.

Citește știrea

Actualitate

Precizări pentru străinii din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Biroul de Imigrări din Neamţ a transmis cîteva informaţii pentru cetăţenii străinii din judeţ ■ sînt noi reglementări în cadrul programului de lucru cu publicul şi nu numai ■ documentele care expiră vor fi automat prelungite ■

Biroul de Imigrări al judeţului Neamţ anunţă măsurile adoptate pentru limitarea riscului de răspîndire a infecţiei cu coronavirus. Au fost adoptate modificări în cadrul programului de lucru cu publicul pentru străini.

„În contextul măsurilor de prevenire şi limitare a răspîndirii infectării cu coronavirus (COVID 19), Inspectoratul General pentru Imigrări stabileşte noi măsuri pentru cetăţenii străini care vor fi aplicate în perioada instituirii stării de urgenţă. Se suspendă activitatea de preluare a cererilor de eliberare a documentelor de călătorie, a permiselor de şedere, reunificare a familiei pentru beneficiarii unei forme de protecţie internaţională, precum şi suspendarea primirii cererilor de restituire a paşapoartelor naţionale, de eliberare a unor copii ale documentelor sau de rectificare a datelor din dosarul personal“, conform unui anunţ al IGI.

În cazul în care valabilitatea documentelor eliberate de către Inspectoratul General pentru Imigrări (permise de şedere, documente de călătorie, decizii de returnare, etc) expiră în această perioadă, acestea vor fi automat prelungite pînă la finalul acestei situaţii, nefiind necesare demersuri din partea cetăţenilor străini.

Totodată, se menţin măsurile aprobate anterior, avînd ca scop evitarea aglomerării zonelor de relaţii cu publicul. Activitatea de relaţionare se va desfăşura, pe cît posibil, prin mijloace electronice de comunicare şi prin intermediul serviciilor poştale. Astfel, se limitează numărul persoanelor al căror acces este permis simultan în spaţiile unde sînt ghişeele, iar activitatea de primire în audienţă în cadrul structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări se suspendă.

De asemenea, accesul în incinta sediilor structurilor judeţene pentru imigrări va fi permis doar titularilor sau, după caz, persoanelor mandatate/delegate în baza actului de identitate/document de trecere a frontierei, prezentate în original. În perioada stării de urgenţă, în programul de relaţii cu publicul pot interveni modificări orare, iar în acest sens cei interesaţi trebuie să consulte secţiunea Contact a site-ului public accesînd link-ul: http://igi.mai.gov/ro/node/contact.

Vor fi preluate cu preponderenţă solicitările adresate pe portalul online, iar în cazul celor neprogramate, acestea vor fi primite doar pentru situaţii temeinic justificate, de maximă urgenţă. Se menţine suspendarea activităţilor de informare (informarea cetăţenilor realizîndu-se prin mijloace electronice şi/sau telecomunicaţii), precum şi primirea cererilor de acordare a dreptului de şedere pe termen lung a cetăţenilor străini şi beneficiarilor de protecţie internaţională.

Totodată, interviurile care au ca scop identificarea elementelor căsătoriei de convenienţă, cu înştiinţarea scrisă a străinilor, se vor replanifica. Obligaţiile străinilor prevăzute în OUG nr. 194/2002 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la informarea autorităţilor cu privire la schimbările intervenite în situaţia străinilor (de exemplu schimbarea de reşedinţă sau domiciliu, schimbarea de nume, etc) sau referitoare la furtul/pierderea permisului de şedere vor fi notificate în termenul prevăzut de lege, pe adresa de email a structurii competente teritorial, urmînd ca pentru preschimbarea permisului să depună o cerere ulterior.

De asemenea, sînt limitate vizitele în cadrul centrelor aflate în administrarea instituţiei şi sînt stabilite mai multe măsuri de prevenire în scopul asigurării protecţiei persoanelor cazate. Inspectoratul General pentru Imigrări reiterează recomandarea adresată cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul României de a contacta reprezentanţii instituţiei pentru orice aspect care intră în sfara de competenţă, de a se informa numai din surse oficiale şi de a respecta măsurile impuse de autorităţi în eforturile de prevenire şi combatere a răspîndirii noului virus.

Citește știrea

Trending