Publicitate

- agenţii economici susţin că nu au cu cine lucra, în condiţiile în care AJOFM are în evidenţă peste 4.500 şomeri - oficialii de la Şomaj spun că este vorba de personal fără studii gimnaziale, pe care nu ai cum să-l califici -

Una din cele mai consistente întîlniri ale administraţiei publice locale din Roman pe tema bugetului pe 2018, a fost aceea cu mediul de afaceri, unde reprezentanţii patronatului nu s-au sfiit să pună pună punctul pe „i“ în ceea ce priveşte relaţiile cu autorităţile. Au existat reproşuri ale mediului privat referitoare la majorarea cu 20% a impozitelor locale, altele legate de umflarea, prin fiecare primar post-decembrist a schemei de personal din primărie, reproş făcut de omul de afaceri Ioan Ţarălungă. Au continuat cu majorările salariale consecutive cu care mediul de afaceri nu poate ţine pasul, care au ajuns la peste 30%, în opinia omului de afaceri Sorin Chiriac. Dar marea problemă a mediului de afaceri este lipsa acută a forţei de muncă.

S-a ajuns la anomalia în care cei care lucrează în mediul privat fug la stat că sînt mai bine plătiţi. Noi nu ne putem permite şi nici nu este corect acest ritm de creştere salarială. Percepţia noastră este că s-au majorat impozitele şi taxele locale ca să existe bani pentru majorarea salariilor din primării“, a spus omul de afaceri Sorin Chiriac, susţinut de Ioan Ţarălungă: „Şi mai există un fenomen: după fiecare alegeri locale schema de personal a primăriei s-a mărit. Fiecare primar şi-a adus oamenii lui. Dacă acest personal este plătit din bugetul local, organigrama primăriei ar trebui să fie supusă dezbaterii publice“, a solicitat Ioan Ţarălungă.

Primarul Lucian Micu a explicat situaţia în care se află admnistraţiile publice locale: „Anul trecut au existat două modificări legislative consecutive, prin care s-au majorat salariile în administraţia publică locală, care era o Cenuşăreasă a sistemului bugetar. O primă majorare cu 20% a avut loc în februarie şi o alta după aprobarea Legii salarizării unice. La nivelul primăriei am luat decizia blocării posturilor şi acoperirii celor vacante cu oameni deja angajaţi. Abia acum, în noile condiţii salariale, pot cere colegilor mei performanţă, pentru că, în sfîrşit, există motivare salarială“, a spus edilul şef.

Reprezentantul AJOFM a vorbit de existenţa a 472 şomeri în Roman şi a 3.964 în zonă, dintre care 246 indemnizaţi în municipiu şi 580 în zonă. „Văd o mare dezvoltare în zona Romanului. Dar nu ştiu de unde se va găsi personal. Ducem o mare lipsă de forţă de muncă. Noi putem angaja şi din rîndul asistaţilor social, dar nimeni nu vrea să muncească. Am fost la fiecare bursă a locurilor de muncă şi n-am putut angaja nici măcar un om“, s-a plîns omul de afaceri George Biciuşcă.

Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, Vasile Balcan(foto), a vorbit despre accentuarea, de la an la an, a acestei crize, în condiţiile în care a încercat şi varianta susţinerii învăţămîntului profesional dual. „Am acordat burse de studii pentru Liceul Ion Ionescu de la Brad. I-am susţinut financiar şi după absolvire au plecat din ţară. La cîţi investitori sînt acum în zonă, ar trebui să nu mai existe nici un şomer, a punctat Vasile Balcan.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.