Contactează-ne

Actualitate

Parteneriat naţional la Biblioteca Judeţeană

Știe publicată cu

în data de

■ acţiunea are drept scop promovarea literaturii pentru copii şi a fost denumită generic „Prietenie... pe o... sfoară...“ ■ manifestarea se va desfăşura pînă la jumătatea lunii mai ■

Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ s-a alăturat mai multor biblioteci publice din ţară în parteneriatul educaţional naţional „Prietenie… pe o… sfoară…“, spre a promova literatura pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori. Scopul e de a deschide orizontul către lectură şi către operele celor mai mari scriitori de poveşti, de a pune în valoare imaginaţia şi creativitatea copiilor şi bibliotecarilor deopotrivă. Este de aşteptat ca, în perioada imediat următoare, şi alte biblioteci publice din judeţ să se alăture Bibliotecii Judeţene G.T. Kirileanu în cadrul acestui parteneriat. Startul activităţilor ediăiilor anuale pentru acest proiect a fost dat pe 2 aprilie, cînd s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii. Iniţiată în 1967, manifestarea marchează ziua de naştere a îndrăgitului autor de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie 1805, la Odense, a încîntat generaţii de copii cu povestiri precum „Hainele cele noi ale împăratului“, „Fetiţa cu chibrituri“, „Răţuşca cea urîtă“, „Mica sirenă“. Anul acesta, proiectul „Prietenie… pe o… sfoară…“ este consacrat vieţii şi operei Fraţilor Grimm. Activităţile se vor desfăşura, pînă în jurul datei de 15 mai, în cadrul Secţiei de carte pentru copii şi Ludotecă „Ion Creangă“, în zilele de miercuri şi joi, între orele 14:00 şi 15:00, după un desfăşurător agreat de bibliotecile publice participante. Copiii vor fi întîmpinaţi cu un fond muzical, după care li se va face introducerea în temă, cu cîteva cuvinte despre proiect. În continuare vor fi prezentate vieţile şi opera Fraţilor Grimm cu o proiecţie Power Point. După ce se lecturează una dintre poveştile Fraţilor Grimm, se trece la activitatea practică, în care va fi folosit un set de desene aferent poveştii citite. Fiecare copil va primi conturul desenului gata decupat, creioane colorate, lipici, carton A4 colorat. Desenele realizate de copii vor fi expuse, pe sfoară, în Secţia de carte pentru copii şi Ludotecă „Ion Creangă“. În final, vor fi desemnate cinci lucrări cîştigătoare. Poveştile agreate din opera Fraţilor Grimm sînt: „Albă ca zăpada“, „Cenuşăreasa“, „Hänsel şi Gretel“, „Muzicanţii din Bremen“, „Tom Degeţel“ şi „Scufiţa roşie“. Magia basmelor Fraţilor Grimm – Jacob Grimm (1785-1863), Wilhelm Grimm (1786-1859) – îşi are originea în pădurile, castelele şi oraşele din inima Germaniei. Poveştile scrise de cei doi fraţi au încîntat copilăria multor generaţii. Oraşul Hanau este locul naşterii Fraţilor Grimm, însă oraşul Steinau este locul în care şi-au petrecut adolescenţa. Aici, străduţele pietruite sînt împînzite cu clădiri din lemn, la fel ca şi casa celor doi povestitori. Dar inima poveştilor este oraşul Kassel, unde cei doi fraţi au locuit mai bine de 30 de ani, lucrînd ca bibliotecari la Fridericanum, primul muzeu public din Europa.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Bani din bugetul urbei pentru ideile cetăţenilor

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ 100.000 de lei este bugetul alocat de Primăria Roman proiectelor pe care vor să le pună în practică locuitorii municipiului ■ au fost depuse şase proiecte, iar verdictul final se dă pe 18 iunie ■

Miercuri, 15 mai 2019, a fost ultima zi în care la Primăria Roman au putut fi depuse proiecte de către cetăţenii interesaţi să se implice în viaţa comunităţii prin bugetarea participativă. În cadrul acestei iniţiative au fost depuse şase proiecte, care urmează a fi evaluate de către o comisie, în perioada 16 mai – 31 mai. Valoarea bugetului propus pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 de lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sînt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice :mobilier urban, iluminat public etc; infrastructură socială, culturală, de sănătate şi Smart City. „Am avut emoţii cu privire la şansa de a reuşi să convingem romaşcanii să se implice cu adevărat şi a veni cu propuneri şi soluţii pentru dezvoltarea oraşului, dar mă bucur să văd că sînt cîteva persoane, nu multe, dar care au completat un formular care îi poate aduce mai aproape de realizarea propriului proiect pentru oraş. Propunerile sînt din cele mai variate: realizarea de platforme ecologice subterane de colectare selectivă a deşeurilor, amenajarea unui loc de joacă, amplasarea de bănci inteligente, realizarea unui observator în aer liber, realizarea porţilor de intrare în oraţ şi amenajarea unui spaţiu public dintre blocuri. Sînt idei cel puţin interesante şi care, în mod sigur, vor aduce un plus comunităţii noastre. Le mulţumesc tuturor celor care sprijină autorităţile, le critică constructiv, dar în special celor care au ales să se alăture viziunii echipei din administraţia romaşcană. Este un prim pas important făcut pentru oraşul nostru şi sper ca un număr cît mai mare de romaşcani să voteze cele mai bune proiecte propuse şi eu îi asigur că le vom implementa“, a declarat primarul Lucian Micu. Pînă pe 31 mai, comisia de evaluare de la nivelul Primăriei municipiului Roman va analiza fiecare proiect, după care toate cele care îndeplinesc criteriile din regulamentul de bugetare participativă vor fi afişate pe site-ul oficial al instituţiei – în secţiunea „Pentru Roman – bugetare participativă“. Romaşcanii sînt cei care vor decide care sunt proiectele ce se vor realiza din cele propuse, astfel că pe pagina special creată, în perioada 3 – 14 iunie 2019, se va putea vota unul dintre cele şase proiecte pe care fiecare îl consideră cel mai potrivit. Pe data de 18 iunie, Primăria municipiului Roman va face public rezultatul votului, după care va trece la implementarea proiectelor.

Citește știrea

Actualitate

Cu viaţa mea apăr viaţa, premii pentru cîştigători

Știe publicată cu

în data de

Autor

În cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor municipiului Roman, a avut loc şi festivitatea de premiere a cîştigătorilor concursului Cu viaţa mea apăr viaţa, desfăşurat pe 9 aprilie 2019 (etapa pe localitate – liceu şi gimnaziu). Locul I a fost obţinut de echipajul Liceului Franciscan Francisc de Assisi, urmat de echipa Colegiului Tehnic Petru Poni, care a participat în concurs cu două echipaje. Locul III a fost obţinut de a doua echipă a Colegiului Petru Poni, iar menţiune a obţinut echipa Liceului Vasile Sav. Premiile au fost înmînate de primarul Lucian Micu, fiecare echipă primind suma de 200 de lei pentru cunoştinţele asupra factorilor de risc şi implicarea voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastru.

Citește știrea

Actualitate

Ploile au „sabotat“ Zilele Municipiului

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ turul ciclist de sîmbătă a fost anulat, iar spectacolul Ansamblului Aretti a fost amînat

Un anunţ postat pe pagina de facebook a Primăriei Roman, sîmbătă, 18 mai, a anunţat amatorii sportului pe două roţi faptul că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pentru a evita posibile accidente, turul ciclist, programat a se desfăşura în municipiu cu plecare din Piaţa Roman-Vodă, a fost anulat. „Condiţiile meteo nefavorabile şi avertizările meteorologilor nu mai permit desfăşurarea turului ciclist, programat, cu prilejul celei de a X-a ediţii a Zilelor Municipiului Roman. Pe viitor, administraţia publică locală va organiza alte evenimente care să încurajeze practicarea sportului pentru o viaţă activă şi sănătoasă“, se scria în postarea pe pagina de socializare. Tot ploaia a amînat şi spectacolul aniversar legat de marcarea a 25 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri Aretti al Comunităţii Elene din Roman, care ar fi trebuit să aibă loc sîmbătă, 18 mai, de la ora 16, pe scena din Piaţa Roman- Vodă. Conform informaţiilor date de Mihai Bîrjoveanu, şeful Biroului Evenimente din cadrul Primăriei Roman, spectacolul va fi reprogramat pentru marţi, 21 mai, în ziua sărbătorii de Constantin şi Elena, care este şi ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului. Spectacolul se va desfăşura în Sala de festivităţi Nicolae Manolescu Strunga din incinta Primăriei Roman.

Citește știrea

Trending