Contactează-ne

Actualitate

Parohia Conţeşti, binecuvîntată de Sfîntul Gheorghe Pelerinul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost celebrat al doilea hram, prilej cu care credincioşii s-au putut închina la moaştele sfîntului

Parohia din localitatea Conţeşti, comuna Girov, ce ţine de Protopopiatul Piatra Neamţ a organizat, zilele trecute, o amplă activitate liturgică prilejuită de sărbătorirea celui de al doilea octotitor al bisericii, Sfîntul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. Astfel, credincioşi din Girov şi din alte localităţi din judeţul Neamţ au luat parte la slujbele săvîrşite în biserica Conţeşti şi s-au închinat la moaştele Sfîntului Gheorghe Pelerinul, aduse prin grija Parohiei Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul din Piatra Neamţ. A fost pentru prima dată cînd racla cu părticica din moaştele Sfîntului Gheorghe a poposit într-o altă biserică, de la proclamarea canonizării, pe 23 iunie 2018. Sfintele moaşte au fost aduse la Girov de către părintele paroh Dan Ovidiu Cojan, fiind întîmpinate de preotul Ştefan Zaharia, de un sobor de preoţi şi de credincioşi. S-au săvîrşit Acatistul Sfîntului Pantelimon şi Taina Sfîntul Maslu, la finalul cărora părintele Dan Ovidiu Cojan a transmis tuturor un cuvînt de binecuvîntare. „Mă bucur că sîntem împreună la rugăciune şi am venit în parohia dumneavoastră cu emoţie. Deşi ştiam că vin la o bucurie, pentru că hramul unei biserici este o mare bucurie, atunci cînd am pornit cu sfintele moaşte m-a încercat un sentiment de tristeţe: Sfîntul pleca din biserica noastră. Dar aceastră trăire am înlocuit-o cu tihna duhovnicească, fiindcă şi pe noi ne-a binecuvîntat înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan cu revenirea Sfîntului Gheorghe Pelerinul, după mai mult de un secol, în biserica ce i-a fost lăcaş de închinare în ultimii mai bine de 20 de ani ai trăirii sale pămînteşti. Această bucurie trebuie să o trăiască şi cei care prin grija părintelui ne-au adresat invitaţia de a fi aici şi nădăjduim ca toţi cei ce se vor închina înaintea raclei cu părticica din moaştele Sfîntului Gheorghe să primească răspuns la rugăciunile lor“, a declarat preotul Dan Ovidiu Cojan. Sfintele Moaşte au revenit în biserica ştefaniană din Piatra Neamţ după acest pelerinaj. Gheorghe Lazăr, cel care avea să devină Sfîntul Gheorghe Pelerinul, s-a născut în comuna Şugag, judeţul Alba, în 1846 şi a trecut la Domnul la 15 august 1916. După ce a vieţiut în mănăstirile din pustiul Iordanului şi Sinaiului, apoi la Athos, a venit la lăcaşurile din Moldova şi s-a stabilit la Piatra Neamţ, nevoindu-se în clopotniţa bisericii domneşti, timp de 26 de ani.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu “cu repetiţie, reţinut pentru încălcarea ordinului de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ulterior a fost dispusă plasarea sub control judiciar

Polițiștii nemţeni au identificat și reținut recent un bărbat în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea hotărîrii judecătorești. Bărbatul avea emis pe numele său un ordin de protecţie, fiind obligat să păstreze o distanţă de minim 5 metri faţă de soţia sa, dar l-a înălcat. El mai este cercetat în alte trei cauze penale. “La data de 16 iulie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din localitatea Vânători Neamț, despre faptul că soțul său a încălcat ordinul de protecție. Din investigațiile efectuate a reieșit că, în zilele de 10, 12, respectiv 15 iulie, soțul său, în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, a încălcat ordinul de protecție, a lovit cu pumnii în geamul locuinței, adresîndu-i cuvinte jignitoare. Polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 aprilie, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un ordin de protecție față de acesta, pentru o perioadă de 6 luni, prin care era obligat să păstreze o distanță de minim 5 metri față de soția sa. Din extinderea cercetărilor a reieșit că bărbatul este cercetat în alte trei cauze penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești, lovire sau alte violențe și amenințare. În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. La data de 17 iulie a.c., față de cel în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu-Neamț a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile. Reiterăm faptul că în conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul Chitic, vizită de lucru pe străzile în reparaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a realizat, joi, 18 iulie, o vizită de lucru pe străzile din oraş aflate în reparaţie. El a declarat că a fost stabilit şi calendarul lucrărilor ce vor fi efectuate în săptămînile viitoare. Coincidenţă sau nu, tot joi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a făcut o vizită de lucru pe drumurile aflate în reparaţie din judeţ. “Continuăm lucrările edilitare de sezon din programul stabilit pentru acest an. Astăzi (joi, 18 iulie n.r.) am punctat pe teren, împreună cu directorul societăţii Publiserv stadiul realizării lucrărilor programate pentru această perioadă şi am stabilit calendarul pentru săptămînile următoare. Se lucrează în această perioadă la: reparaţia capitală a străzilor Siliştei, Vînătorului , Eroilor şi Vasile Cîrlova, reparaţii punctuale cu asfalt pe străzile afectate în toate cartierele oraşului, finalizarea amenajării sensului giratoriu de la gară, reparaţia trotuarelor de pe B-dul Decebal, B-dul Traian şi strada Cuejdi, refacerea marcajelor rutiere şi întreţinerea spaţiilor de joacă şi a mobilierului stradal. O echipă specializată desfăşoară lucrări de întreţinere a canalizării pluviale şi a rigolelor de scurgere a apei pentru evitarea problemelor în cazul ploilor abundente”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Ministrul “Abramburica”, satiră pe ritm de hip-hop

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale, de la un liceu din Tîrgu Frumos.

Citește știrea

Trending