Contactează-ne

Prima pagină

Paisa, cel mai bun în România, neapreciat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru cele 5 titluri de campion naţional, Paisa a fost desemnat cel mai bun sportiv al României în proba de "unde scurte" ■ ca antrenor, sub comanda sa, pietreanca Mihaela Macsim a devenit dublă vicecampioană mondială la junioare 1, iar România a devenit campioană balcanică ■ în Neamţ, consilierii judeţeni au decis că Gheorghe Paisa nu trebuie premiat pentru rezultatele sale, pentru că ocupă şi funcţia de director al DJST Neamţ ■

Pietreanul Gheorghe Paisa a fost desemnat, pe 14 decembrie 2019, cel mai bun sportiv al anului pe ramura sportivă “unde scurte” de către Federaţia Română de Radioamatorism.

I-au fost argumente cele cinci titluri naţionale adjudecate în 2019, din şase posibile, plus clasarea pe locul 3 la Cupa Mondială de Radioamatorism, titlul de campion balcanic şi locul 5 la Campionatul Mondial.

Ca antrenor al lotului naţional tricolor, Gheorghe Paisa a dus echipa României pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul Balcanic de Radioamatorism.

Iar din echipa respectivă au făcut parte şi următorii sportivi de la CS Ceahlăul, de a căror pregătire se ocupă acelaşi antrenor: Daniel Onofrei, Emilian Ionel, Lucian Cojocaru, Ianis Scutaru, Gabriela Cojocaru.

Pe lîngă aceste rezultate, Paisa se mai poate lăuda cu două medalii de argint cîştigate de Mihaela Macsim la Campionatul Mondial de Radioamatorism, la categoria junioare 1. Mai are însă sportivi de la CS Ceahlăul ce sînt, în 2019, medaliaţi de mai multe ori la naţionale, un exemplu fiind Silviu Damian, de 4 ori campion al României.

Antrenor emerit şi maestru emerit al sportului, antrenor al lotului naţional din 2002 şi membru în grupul de lucru al Federaţiei Internaţionale de Radioamatorism, Gheorghe Paisa are în “palmares” şi medalia Meritul Sportiv Clasa I. Iar în 2019, activitatea sa legată de radioamatorism nu a însemnat doar participarea la antrenamente şi competiţii.

Ca arbitru, a fost deja nominalizat pentru a “împărţi dreptatea” şi la Campionatul Mondial din 2020, după ce a fost arbitru la astfel de întreceri din 2010 până acum.

Mai mult, în luna martie a anului în curs, a fost convocat de asociaţia irlandenză “EI DX Group” pentru a face parte dintr-o misiune internaţională de promovare a radioamatorismului în Republica Togo, iar în octombrie 2019 a fost într-o misiune asemănătoare în Insulele Comore la iniţiativa asociaţiei italiene “Mediterraneo Dx Club”.

Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ a înaintat către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Neamţ şi rezultatele lui Paisa ca sportiv şi antrenor, numai că doar el nu va fi premiat de către Consiliul Judeţean Neamţ în cadrul Galei Sportului Nemţean 2019, programată pentru marţi, 17 decembrie 2019, de la ora 11.

S-a luat această hotărîre de către consilierii judeţeni, la iniţiativa Mihaelei Isciuc, consilier care a considerat că Paisa nu merită premiat ca sportiv sau antrenor fiindcă este director executiv al DJST Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Neamţ: Alarmant! Cîţi poliţiştii vor să plece din sistem

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vîrsta celor care doresc să iasă la pensie este între 50 şi 52 de ani ■ rămâne de văzut cum vor fi înlocuiţi, dat fiind faptul că un poliţist bun şi eficient se formează în peste 5 ani ■

Nu mai puţin de 18 ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul poliţiei Neamţ au solicitat ieşirea la pensie, depunînd cereri în decembrie anul trecut şi ianuarie 2020.

Este vorba atît despre ofiţeri, cît şi agenţi. Se pare că acest lucru s-a produs pe fondul apariţiei unor zvonuri referitoare la impunerea prin lege a ieşirii la pensie a poliţiştilor la 60 de ani.

„Pe fondul a tot felul de bîrfe, zvonuri şi declaraţii publice subliminale foarte mulţi colegi şi-au manifestat intenţia de a ieşi din sistem. Este vorba de oameni în putere, care ar avea încă multe de spus în meserie, oameni care şi-au depus sau intenţionează să o facă în perioada următoare, în sensul depunerii rapoartelor de pensionare.

Acest lucru înseamnă foarte mult şi ne îngrijorează pentru că posturile sînt foarte greu de ocupat, în condiţiile în care pentru formare unui poliţist bun şi eficient este nevoie de mai bine de cinci ani“, a declarat comisarul şef Dragoş Bălău, comandantul Poliţiei Roman

Legea prevede ca vîrsta standard de pensionare să fie de 60 de ani, din care se scad acei ani prevăzuţi de lege, ca munciţi în condiţii speciale, deosebite. Cert este că vîrsta celor care au depus raporte de pensionare sau intenţionează să facă acest lucru în perioada următoare este între 50 şi 52 de ani.

Acest lucru vine după episodul din 2016 cînd, de asemenea, s-au pensionat un val de poliţişti cu experienţă. Această situaţie a început din 2011, an în care au existat pensionări numeroase a poliţiştilor cu experienţă. Ulterior, promoţiile de poliţişti au fost mai mici, atît la nivelul Academiei cît şi a şcolilor de agenţi.

S-a încercat un soi de reformare a sistemului, prin angajări din sursă externă. „În unele zone, cum este şi prin Moldova, s-a ajuns la o lipsă acută de personal şi din cauza radierii unor posturi din organigramă. De exemplu la Serviciul Judiciar avem aceeaşi schemă de personal ca atunci cînd tîlhăria calificată era în competenţa Parchetului Judeţean şi a colegilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale Neamţ.

La Ordine Publică, sectoriştii nu aveau ca acum în competenţă şi infracţiunile de lovire şi ameninţare, ţinînd cont că atunci partea vătămată se adresa direct unei instanţe de judecată“, a mai afirmat comisarul Bălău.

Acesta a adăugat şi faptul că 60- 65% din totalul infracţiunilor cercetate de poliţiştii de proximitate vin din această zonă. Pe de altă parte, comandatul Poliţiei Roman apreciază că se impun o serie de clarificări legislative pentru a uşura munca poliţiştilor în acest hăţiş legislativ:

„Ne dorim o stablitate legislativă privind Statutul poliţistului, pentru că nu e normal ca regulile jocului să se schimbe în timpul meciului“. Aşadar, există o îngrijorare a ceea e se va întîmpla în viitorul apropiat din punct de vedere al penuriei accentuate de personal cu experienţă.

Acesta a confirmat faptul că şi la Neamţ s-a răspuns solicitării Ministrului de Interne, Marcel Velea, de a trimite propuneri pentru reformarea sistemului poliţienesc, care au plecat în cursul zilei de marţi, 14 ianuarie, spre cabinetul ministrului.

Citește știrea

Actualitate

Maşini închiriate, ţepe de 133.000 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr din Vaslui închiria cu identităţi false maşini şi nu le mai restituia ■ autoturismele erau valorificate de un individ din Neamţ ■ paguba se cifrează la 133.000 de euro ■ cei doi tovarăşi au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Braşov ■ acasă la nemţean au fost descoperite piese auto provenite din dezmembrări ■

Un tînăr din Vaslui şi altul din Neamţ au dat o ţeapă de proporţii unor firme care închiriau maşini. Cu o identitate falsă, primul lua autoturismele de la firmele specializate, dar nu le mai restituia, ele fiind valorificate de nemţean.

Paguba din infracţiuni este considerabilă, estimată de organele de cercetare penală la 133.000 de euro. Pentru destructurarea grupului infracţional au avut loc percheziţii şi în judeţul nostru. Cauza este instrumentată de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Braşov, care efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de complicitate la înşelăciune şi înşelăciune.

Totul a început pe 5 ianuarie 2020, cînd un tînăr în vîrstă de 22 ani din judeţul Vaslui, prin folosirea unui nume fals şi utilizînd documente de identitate emise de autorităţile din Marea Britanie pe numele altei persoane, ar fi indus în eroare reprezentantul unei societăţi comerciale din judeţul Braşov, în vederea închirierii unui autovehicul.

„Cu ocazia cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că bărbatul în cauză ar fi închiriat vehicule din mai multe judeţe ale ţării, pe care nu le-ar mai fi restituit şi le-ar fi valorificat prin intermediul unui bărbat în vîrstă de 28 ani, din judeţul Neamţ, cauzînd persoanelor vătămate un prejudiciu în valoare de aproximativ 133.000 euro“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov.

Pe 15 ianuarie 2020, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Braşov, în colaborare cu colegii de la serviciile similare din Vaslui şi Neamţ au pus în aplicare două mandate de percheziţie domiciliară în Neamţ, ocazie cu care au fost identificate mai multe componente auto provenite din dezmembrări.

În baza probatoriorului administrat, cei doi suspecţi au fost reţinuţi pe o perioadă de 24 ore şi introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Poliţiei Braşov. Ambii inculpaţi au fost duşi în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, fiind privaţi de libertate pentru următoarele 30 de zile.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Braşov în dosarul de urmărire penală nr. 404/P/2020 şi, în consecinţă: În baza art. 226 alin. (1) raportat la art. 223 alin. (2) şi art. 202 alin. (1), (4) lit. e) Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Pălălaie Andrei Nicolae, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de înşelăciune, prev. şi ped. de art. 244 alin. (1) si (2) Cod penal, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 16 ianuarie 2020 şi pînă la data de 14 februarie 2020 inclusiv.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Pălălaie Andrei Nicolae. În baza art. 226 alin. (1) raportat la art. 223 alin. (2) şi art. 202 alin. (1), (4) lit. e) Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Stănescu Vladimir, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, prev. şi ped. de art. 48 alin. (2) rap. la art. 244 alin.(1) şi (2) din Codul penal, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 16 ianuarie 2020 şi pînă la data de 14 februarie 2020 inclusiv.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Stănescu Vladimir“, conform instanţei. La pronunţare cei doi nu au contestat măsura, dar mai au timp. Cercetările sînt continuate în cadrul unui dosar penal, instrumentat sub coordonarea unităţii de parchet competente, în care se va propune soluţie legală la finalizarea cercetărilor.

Citește știrea

Prima pagină

Neamţ: Nu le place munca. Nici pentru bani, nici ca să scape de puşcărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 258 de persoane beneficiază de legea venitului minim garantat, dar puţini efectuează muncă în folosul comunităţii 47 ■ în 2019, au fost 56 de mandate de condamnare la muncă pentru fapte penale şi 54 pentru diverse contravenţii ■

Munca în folosul comunităţii este prestată în baza Legii 416 a venitului minim garantat sau pe baza unor sentinţe judecătoreşti. În 2020 la Roman există 258 de persoane care beneficiază de prevederile acestei legi, dar numai o parte efectuează muncă în folosul comunităţii.

„La Direcţia de Asistenţă Socială, sînt înregistrate 125 de dosare de acordare a venitului minim garantat, cu un număr total de 258 de beneficiari. Dintre ei, 66 sînt declaraţi apţi de muncă, iar 47 muncesc în folosul comunităţii. Persoanele apte de muncă din familiile pentru care se asigură venitul minim garantat efectuează lunar, cel mult 72 de ore, la solicitarea primarului, efectuînd acţiuni sau lucrări de interes local.

Conform legii, refuzul persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului de a primi indemnizaţie. La nivelul municipiului Roman, sînt stabilite lucrările ce sînt efectuate de beneficiarii venitului minim garantat prin hotărîre de consiliu local“, a precizat Claudia Matei, consilier al primarului.

Tot în folosul comunităţii trebuie să lucreze şi persoanele condamnate de instanţele de judecată la o astfel de „corvoadă“. Anul trecut, 56 de romaşcani au fost obligaţi de magistraţi să execute muncă în folosul comunităţii.

„Conform deciziilor instanţelor, pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 56 de mandate de condamnare la muncă în folosul comunităţii pentru fapte penale şi 54 de mandate pentru fapte contravenţionale, cu menţiunea că numărul de mandate nu înseamnă efectiv şi numărul persoanelor care au fost condamnate la muncă, unii cetăţeni avînd emise mai multe mandate pe numele lor.

Instanţele sînt cele care stabilesc aceste decizii şi domeniul în care persoana respectiva trebuie să efectueze ore de muncă, funcţie de pregătirea profesională a fiecăruia, iar primarul le repartizează la muncă, conform hotărîrii judecătoreşti“, a mai spus sursa citată.

Claudia Matei a mai adăugat faptul că, în majoritatea cazurilor, aceste persoane execută muncă în folosul comunităţii la serele municipiului, de regulă iarna Executarea acestor pedepse este strict urmărită de instanţele de judecată, care repartizează unităţilor administrativ- teritoriale persoanele condamnate definitiv.

În caz că această obligaţie nu este îndeplinită, judecătorii pot transforma sancţiunea în una cu privare de libertate.

Citește știrea

Trending