Contactează-ne

Actualitate

Păduri retrocedate, sentinţe foarte mari

Știre publicată în urmă cu

în data de

- trei dintre inculpaţi au de executat 32 de ani de detenţie - în cauză a fost judecat şi Constantin Păduraru, fostul şef al Arhivelor Naţionale Neamţ - acesta este singurul care a primit o pedeapsă cu suspendare - cu acte măsluite au fost retrocedate ilegal 544 de hectare de teren forestier -

Curtea de Apel Piteşti a pus punct procesului în care mai mulţi inculpaţi, între care şi unul din Neamţ, au fost judecaţi pentru retrocedarea frauduloasă a trei munţi, o suprafaţă de teren forestier de 544 de hectare. Trei inculpaţi, pentru care procesul s-a terminat recent, au de executat împreună 32 de ani de detenţie. Mircea Basarabă, patron al unei societăţi din Craiova, a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, iar Dan Mihai Petrulian, fost asociat al firmei, a primit tot un deceniu de închisoare. Cea mai mare sancţiune de 12 ani de închisoare, a fost însă pentru Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa. În cauză şi Constantin Păduraru, fostul director al Arhivelor Naţionale Neamţ, a fost acuzat de fapte de corupţie şi a fost singurul care a scăpat de închisoare, fiind condamnat la trei ani cu suspendare, pentru acesta sentinţa fiind definitivă de mai mult timp. El a fost acuzat de DNA de favorizarea infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sînt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Conform actelor de urmărire penală, în perioada 23 septembrie 2005 – 31 ianuarie 2008 Mircea Basarabă, Mihai Dan Petrulian şi Gheorghe Deaconeasa, i-au mituit pe membrii comisiilor locale de aplicare a Legii 18 şi pe membrii comisiilor judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată pentru a obţine păduri în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu din judeţul Vîlcea. Cei trei se dădeau drept moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut în mod fals că au drepturi de retrocedare a terenurilor. Ei au falsificat şi ulterior au uzat de copiile certificate ale mai multor documente aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale din judeţele Gorj şi Vîlcea. Apoi au măsluit şi au introdus în fondul Arhivelor Neamţ documentul intitulat „Copie contract de vînzare“ ce era datat 24 februarie 1907. Basarabă a autentificat un alt înscris, falsificat, fără ca notarii să aibă cunoştinţă de acest lucru.

Pe 18 aprilie 2007, Constantin Păduraru, în calitate de director al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, a hotărît illegal şi fără a face verificări, introducerea în fondul arhivistic al instituţiei pe care o conducea a unui ultim document şi imediat după data primirii, a eliberat copii care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În plus, pe 4 ianuarie 2008, acelaşi Păduraru, i-a trimis lui Basarabă două documente clasificate, referitoare la faptul că, în urma unor controale, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina lui Păduraru în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris“, conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Prin folosirea actelor măsluite, în anul 2006 Basarabă şi Petrulian au intrat în posesia a 544 de hectare de teren forestier. Prejudiciul cauzat statului român a fost estimate la 17,6 milioane de lei (176 miliarde de lei vechi), echivalentul a aproximativ 5 milioane de euro, reprezentînd valoarea terenurilor şI a masei lemnoase, dar inculpaţii au fost obligaţi la plata unor daune de 13,49 milioane de lei noi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending