Contactează-ne

Actualitate

Păduri retrocedate, sentinţe foarte mari

Știre publicată în urmă cu

în data de

- trei dintre inculpaţi au de executat 32 de ani de detenţie - în cauză a fost judecat şi Constantin Păduraru, fostul şef al Arhivelor Naţionale Neamţ - acesta este singurul care a primit o pedeapsă cu suspendare - cu acte măsluite au fost retrocedate ilegal 544 de hectare de teren forestier -

Curtea de Apel Piteşti a pus punct procesului în care mai mulţi inculpaţi, între care şi unul din Neamţ, au fost judecaţi pentru retrocedarea frauduloasă a trei munţi, o suprafaţă de teren forestier de 544 de hectare. Trei inculpaţi, pentru care procesul s-a terminat recent, au de executat împreună 32 de ani de detenţie. Mircea Basarabă, patron al unei societăţi din Craiova, a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, iar Dan Mihai Petrulian, fost asociat al firmei, a primit tot un deceniu de închisoare. Cea mai mare sancţiune de 12 ani de închisoare, a fost însă pentru Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa. În cauză şi Constantin Păduraru, fostul director al Arhivelor Naţionale Neamţ, a fost acuzat de fapte de corupţie şi a fost singurul care a scăpat de închisoare, fiind condamnat la trei ani cu suspendare, pentru acesta sentinţa fiind definitivă de mai mult timp. El a fost acuzat de DNA de favorizarea infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sînt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Conform actelor de urmărire penală, în perioada 23 septembrie 2005 – 31 ianuarie 2008 Mircea Basarabă, Mihai Dan Petrulian şi Gheorghe Deaconeasa, i-au mituit pe membrii comisiilor locale de aplicare a Legii 18 şi pe membrii comisiilor judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată pentru a obţine păduri în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu din judeţul Vîlcea. Cei trei se dădeau drept moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut în mod fals că au drepturi de retrocedare a terenurilor. Ei au falsificat şi ulterior au uzat de copiile certificate ale mai multor documente aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale din judeţele Gorj şi Vîlcea. Apoi au măsluit şi au introdus în fondul Arhivelor Neamţ documentul intitulat „Copie contract de vînzare“ ce era datat 24 februarie 1907. Basarabă a autentificat un alt înscris, falsificat, fără ca notarii să aibă cunoştinţă de acest lucru.

Pe 18 aprilie 2007, Constantin Păduraru, în calitate de director al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, a hotărît illegal şi fără a face verificări, introducerea în fondul arhivistic al instituţiei pe care o conducea a unui ultim document şi imediat după data primirii, a eliberat copii care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În plus, pe 4 ianuarie 2008, acelaşi Păduraru, i-a trimis lui Basarabă două documente clasificate, referitoare la faptul că, în urma unor controale, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina lui Păduraru în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris“, conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Prin folosirea actelor măsluite, în anul 2006 Basarabă şi Petrulian au intrat în posesia a 544 de hectare de teren forestier. Prejudiciul cauzat statului român a fost estimate la 17,6 milioane de lei (176 miliarde de lei vechi), echivalentul a aproximativ 5 milioane de euro, reprezentînd valoarea terenurilor şI a masei lemnoase, dar inculpaţii au fost obligaţi la plata unor daune de 13,49 milioane de lei noi.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamț: Stîlp de electricitate, rupt de o macara

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un stîlp de electricitate a fost rupt de o macara, marți, 16 iulie, la Grințieș. „Stîlpul a fost rupt de brațul unei macarale. Susținea o linie electrică aeriană cu conductori neizolati. Echipajul de pompieri de la Garda Poiana Teiului a asigurat măsurile PSI, cât timp echipa specializată a luat măsurile de repunere în funcțiune a alimentării cu energie electrică”,au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Expoziţie la Sinagogă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Conform unei tradiţii care, de cîţiva ani, a consacrat Sinagoga Catedrală ”Baal Shem Tov” din Piatra Neamţ (str. D. Ernici nr. 12) – monument istoric datînd din 1766 – ca un spaţiu cultural deschis publicului nemţean, săptămîna aceasta aici are loc un nou eveniment. Este vorba despre expoziţia Monumental Foto a bine cunoscutului artist Nicolae Fleissig (Franţa). Festivitatea de deschidere se va desfăşura vineri, 19 iulie 2019, încep înd de la ora 18.00. Expoziţia cuprinde 50 de fotografii artistice (format mare), avînd ca subiect o parte din cele aproape 200 de sculpturi monumentale pe care Nicolae Fleissig le-a realizat de-a lungul carierei sale în toată lumea (Franţa, Spania, Israel, China, Belgia, Andora, Turcia, Coreea de Sud, Italia, Danemarca, Brazilia, Rusia, India, Egipt, Siria, Maroc etc. şi, desigur, România). Autorii fotografiilor sînt: Nicolae Fleissig, Maxim Dumitraş, Hélène Prattico, Leo Garcia Enguita. Cu aceeaşi ocazie va fi lansat şi un frumos catalog conceput de Emil Cassian Dumitraş (cu texte semnate de Florin Toma, Dimitrie Grama, Hélène Prattico, A. Simoncini, Francesc Rodriguez Rossa, Francesc Miralles, Pilar Riberaygua şi Emil Nicolae). Precizăm că Nicolae Fleissig este deţinătorul Premiului Naţional ”Brâncuşi” (2017) pentru sculptură, una dintre cele mai importante distincţii în domeniu. Artistul (născut în Tîrgu-Mureş) e cunoscut la Piatra Neamţ, oraşul copilăriei şi adolescenţei sale, prin cîteva lucrări de for public şi prin statuile şi expoziţiile găzduite de Muzeul de Artă. Aflîndu-se în această perioadă la Bacău, la un simpozion de sculptură organizat de Centrul Internaţional de Cultură ”G. Apostu”, artistul va onora prin prezenţa sa şi evenimentul de la Piatra Neamţ, realizat de Comunitatea Evreilor Piatra-Neamţ, în colaborare cu Filiala Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Emil Nicolae

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Iris, Phoenix şi motoare, în Ştrand

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Festivalul Moto-Rock va avea loc în perioada 19-21 iulie

Municipiul Piatra Neamţ va fi gazda unui regal moto-rock ce se va desfăşura timp de 3 zile în Ştrandul Municipal, la sfîrşitul săptămînii viitoare, 19 -21 iulie. Carpat Bikers Romania va da startul celei de-a treia ediţii a Festivalului Moto-Rock, manifestare deja bine cunoscută în lumea bună a motociclismului din România, aşteptată cu interes în fiecare an de toţi iubitorii rock-ului de calitate. Locul de desfăşurare, sound-ul de calitate, luminile, atmosfera şi sutele de motoare vor face cu siguranţă ca mulţi pietreni şi nu numai să îşi facă timp în programul pentru weekend-ul viitor pentru a fi alături de Carpat Bikers MC şi invitaţii acestora. Alături de trupele “grele”, ca Phoenix şi Iris, vor mai concerta Odissey, Fraţii Carpaţi, Road Kill Soda, Olly Of Queens, Green Ties şi formaţia pietreană Parchet în Flăcări. De asemenea, sîmbăta, 20 iulie, pasionaţii de motoare pot admira începînd cu ora 11 în parcarea Galeria Mall din Piatra Neamţ o inedită expoziţie moto, un concurs cu surprize, urmate de o impresionantă paradă moto.“Despre astfel de festivaluri ce adună la un loc oameni deosebiţi cu pasiuni comune, îndrăgostiţii de muzică bună sau admiratori ai bolizilor pe două roţi se pot spune multe, ecourile unor astfel de manifestări putînd fi chiar de luni sau ani de zile. Un lucru e cert: la sfîrşitul săptămînii viitoare, Carpat Bikers MC România va arată tuturor celor prezenţi cît de frumoasă este viaţa pe două roţi, ce înseamnă distracţia, prietenia şi, ceea ce guvernează întreaga lume moto, ce înseamnă respectul”, au declarat organizatorii evenimentului.

Citește știrea

Trending