Contactează-ne

Actualitate

Păduri retrocedate, sentinţe foarte mari

Știre publicată în urmă cu

în data de

- trei dintre inculpaţi au de executat 32 de ani de detenţie - în cauză a fost judecat şi Constantin Păduraru, fostul şef al Arhivelor Naţionale Neamţ - acesta este singurul care a primit o pedeapsă cu suspendare - cu acte măsluite au fost retrocedate ilegal 544 de hectare de teren forestier -

Curtea de Apel Piteşti a pus punct procesului în care mai mulţi inculpaţi, între care şi unul din Neamţ, au fost judecaţi pentru retrocedarea frauduloasă a trei munţi, o suprafaţă de teren forestier de 544 de hectare. Trei inculpaţi, pentru care procesul s-a terminat recent, au de executat împreună 32 de ani de detenţie. Mircea Basarabă, patron al unei societăţi din Craiova, a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare, iar Dan Mihai Petrulian, fost asociat al firmei, a primit tot un deceniu de închisoare. Cea mai mare sancţiune de 12 ani de închisoare, a fost însă pentru Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa. În cauză şi Constantin Păduraru, fostul director al Arhivelor Naţionale Neamţ, a fost acuzat de fapte de corupţie şi a fost singurul care a scăpat de închisoare, fiind condamnat la trei ani cu suspendare, pentru acesta sentinţa fiind definitivă de mai mult timp. El a fost acuzat de DNA de favorizarea infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sînt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Conform actelor de urmărire penală, în perioada 23 septembrie 2005 – 31 ianuarie 2008 Mircea Basarabă, Mihai Dan Petrulian şi Gheorghe Deaconeasa, i-au mituit pe membrii comisiilor locale de aplicare a Legii 18 şi pe membrii comisiilor judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată pentru a obţine păduri în munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu din judeţul Vîlcea. Cei trei se dădeau drept moştenitori ai unor persoane despre care au susţinut în mod fals că au drepturi de retrocedare a terenurilor. Ei au falsificat şi ulterior au uzat de copiile certificate ale mai multor documente aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale din judeţele Gorj şi Vîlcea. Apoi au măsluit şi au introdus în fondul Arhivelor Neamţ documentul intitulat „Copie contract de vînzare“ ce era datat 24 februarie 1907. Basarabă a autentificat un alt înscris, falsificat, fără ca notarii să aibă cunoştinţă de acest lucru.

Pe 18 aprilie 2007, Constantin Păduraru, în calitate de director al Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, a hotărît illegal şi fără a face verificări, introducerea în fondul arhivistic al instituţiei pe care o conducea a unui ultim document şi imediat după data primirii, a eliberat copii care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În plus, pe 4 ianuarie 2008, acelaşi Păduraru, i-a trimis lui Basarabă două documente clasificate, referitoare la faptul că, în urma unor controale, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina lui Păduraru în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris“, conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Prin folosirea actelor măsluite, în anul 2006 Basarabă şi Petrulian au intrat în posesia a 544 de hectare de teren forestier. Prejudiciul cauzat statului român a fost estimate la 17,6 milioane de lei (176 miliarde de lei vechi), echivalentul a aproximativ 5 milioane de euro, reprezentînd valoarea terenurilor şI a masei lemnoase, dar inculpaţii au fost obligaţi la plata unor daune de 13,49 milioane de lei noi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Accident comis de un şofer băut – un tînăr a decedat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 25 de ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Dămuc, în noaptea de sîmbătă spre duminică, 30 spre 31 mai. Din cauza alcoolului consumat, şoferul, în vîrstă de 24 de ani, a pierdut la un moment dat controlul volanului şi a intrat în coliziune cu o remorcă parcată pe marginea drumului.

“La data de 31 mai a.c., în jurul orei 04.00,  polițiștii Serviciului Rutier Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 127 A, soldat cu decesul unei persoane și rănirea alteia.

Din primele cercetări a reieșit faptul că, în timp ce un tânăr de 24 de ani, conducea un autoturism pe DJ 127 A, în localitatea Dămuc, pe fondul consumului de alcool, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare la ieșirea dintr-o curbă la dreapta, moment în care a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu o semiremorcă parcată în afara drumului.

În urma impactului a rezultat decesul unui tânăr de 25 de ani, din localitatea Dămuc, pasager în același autoturism și rănirea conducătorului auto, acesta fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

De asemenea, conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul indicând o concentrație de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 882 de cazuri în total. Naţional: 151 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 19.133 de cazuri, 1.253 decese, 13.046 vindecaţi

Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.046 au fost declarate vindecate și externate.  Totodată, până acum, 1253 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 151 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.993 de  persoane. Alte 98.403 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 425.819 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 429 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.393 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 174 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 118.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 29 mai a.c.,  69 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 29 mai 2020, au fost raportate  1.384.703 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Amendaţi pentru că au făcut scandal la băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au fost sesizați vineri, 29.05.2020, în jurul orei 11, despre existența unui conflict între mai multe persoane fără adăpost, în zona centralei termice dezafectate de pe strada Viorelelor din Piatra Neamț.

 „Echipajele Biroului Ordine Publică au depistat la fața locului 6 persoane care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-au luat la ceartă, existînd pericolul ca situația să degenereze.

Toți cei șase bărbați, cu vîrste cuprinse între 24 și 45 de ani au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț, unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 24 (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”).

Totodată, biroul de specialitate din cadrul Primăriei Piatra Neamț a fost sesizat și informat cu privire la faptul că, din cauza nesecurizării ușii de acces în centrală – atribuției ce-i revine proprietarului imobilului – există riscul ca persoane neautorizate să pătrundă în incintă și să provoace astfel de incidente sau să depoziteze deșeuri”, se precizează în comunicatul de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Trending