Contactează-ne

Actualitate

Păcate sau… păcat?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Acum, că tot ne aflăm în Săptămâna Patimilor, m-am gândit, ca tot creştinul trăitor, să-mi pun ordine în suflet şi, pe cât posibil, să-mi amintesc păcatele săvârşite în timp, şi să mă despovărez de ele. Nu de alta… dar odată iertate, să… fac loc altora.

Ca nu cumva diavolul să iasă mai tare din dorinţa legitimă a primenelii de primăvară pe care mi-am propus-o, cătând în dreapta şi în stânga după calea cea mai sigură de a mă curăţa mai abitir de povara păcatului, am aflat, nu vorbe, ci puzderie de temeiuri scrise, unele mai interesante decât altele, cu tărie de dogmă.

Aşa am luat la cunoştinţă că mărturisirea şi iertarea păcatelor nu e chiar o bagatelă, că lista categoriilor de păcate este lungă, ba chiar lungă de tot şi că în afară de cele şapte păcate de căpetenie, mai există păcate împotriva Duhului Sfânt, păcate strigătoare la cer, păcate străine şi câte şi mai câte.

Cum Dumnezeu să te descurci în noianul de păcate care-ţi pot apăsa pe suflet? Cum să te cureţi de ele şi să respiri în voie, când nu ştii nici măcar unde să le cauţi şi unde să te încadrezi ca păcătos ce te afli? E drept că am apelat la tot felul de instrumente ajutătoare, aflate la îndemână, şi de toată încrederea, precum Lucrurile de pe urmă ale omului, Faptele de milostenie (de care vom fi întrebaţi la judecata de apoi), Virtuţile dumnezeieşti, Virtuţile cardinale şi altele, dar… spun cu toată sinceritatea de care sunt capabil, că prea mult folos nu am avut.

Singurul lucru de care am devenit mai conştient decât eram a fost că drumul către păcate este foarte scurt şi la îndemâna omului, în vreme ce calea către mântuire este lungă şi întortocheată, deloc simplă, cu tot felul de praguri şi bariere, iar orizontul sumbru şi fără speranţă. Mai ales dacă eşti de bună credinţă şi nu socoteşti că iertarea păcatelor este aşa, un fel de jucărie, în virtutea faptului că Dumnezeu de aceea este Atotştitorul tuturor văzutelor şi nevăzutelor, mai ales, iertător cu cei căzuţi în greşeală.

Dar să vedeţi că tot cu gândul la calea cea dreaptă, mi-a sărit în sprijin o minte bine aşezată, de înţelept care, tocmai pentru a veni în ajutorul păcătosului şi a simplifica lucrurile, susţine că, de fapt, omul nu e supus decât unui singur păcat. Unul mare şi lat, acoperitor pentru toate celelalte: Hoţia !

Ce, nu-i adevărat ? Ba da. Ia luaţi aminte: a omorî pe cineva înseamnă să-i furi viaţa, adică bunul lui cel mai de preţ; a te sinucide arată că ţi-ai furat propria viaţă şi, mai mult decât atât, ai furat nădejdile părinţilor sau ale celor care s-au chinuit să te crească; a lovi, a chinui sau a răni pe unul din preajma ta nu înseamnă să-i furi integritatea trupească? Ura pe care o îndrepţi, crâncenă şi densă, către cineva, ce poate semnifica altceva decât să-i furi dreptul la dragostea dinspre tine, a-i închide calea către tine şi a putea deveni mai bun decât dacă i-ai oferi nu ură, ci dragoste? A nu fi curat este furtul bucuriei cuiva de a te privi cu plăcere şi a se apropia de tine, ca fiinţi a lui Dumnezeu. Oare lăcomia nu înseamnă a fura ceva din ce este menit şi altora şi a-i lipsi de dreptul lor? A te certa cu părinţii, fraţii şi rudele, ba chiar cu cei lângă care trăieşti ori munceşti, nu te duce cu gândul că le furi liniştea şi dreptul de a se păstra cu dragoste în preajma ta? Până şi păcatul lenei ori delăsării arată furtul lucrului făurit spre uşurinţa şi folosul propriu şi al aproapelui, spre binele tuturor. Să mai vorbim de indiferenţă, de răutate, asuprire a altora şi aşa mai departe, care pot fi socotite furturi din drepturile celorlalţi aidoma ţie?

Ce să mai vorbim de furtul adevărat, din bunul naţional, devenit fenomen epidemic după ’89, de care suferim şi ne izbim toată ziua şi pe care unii îl ridică, fără nici cea mai mică sfiială, la rangul de mod de a trăi pe spinarea celorlalţi? Alături de vocaţia noastră unică, ne mai întâlnită la alte popoarele lumii, de a distruge tot şi a nu lăsa piatră peste piatră nimic din ce au făurit cu mâinile şi sudoarea frunţii noastre înaintaşii noştri, ba chiar şi noi, daruri de a căror faimă nu trebuie să ne mai aducă nimeni aminte, nu este tot un rapt de neiertat?

Pe bune, fiecare dintre noi poate face exerciţiul acesta, nu lipsit de adevăr şi înţelepciune şi o să aibă surpriza că şi el ar ar putea găsi alte şi alte situaţii care pot fi considerate furt în toată puterea cuvântului.

Până la urmă… tot nu m-am descurcat şi uite că se apropie Sfintele Paşti şi n-am găsit formula care să mă scoată din impas şi să-mi ia povara de pe umeri…

Aşa că, mi-am făcut cruce şi i-am îndreptat lui Dumnezeu rugămintea să-mi ierte El păcatele cele de voie şi fără de voie, că le ştie mai bine decât mine.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Un comentariu

Un comentariu

  1. doina

    26 aprilie 2019 at 12:33 PM

    Cu ce te-a ajutat „crucea”? De ce ai facut „pacate strigatoare la cer”, credincios fiind? Asa ca…nu mai fa pacate ca sa te rogi la al din ceruri sa te ajute. Ai responsabilitatea celor facute, ” cu stiinta sau fara de stiinta”!!!!!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Poiana poveştilor e în faţa primăriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primăria Roman este interesată de organizarea unor activităţi prin care să dezvolte apetitul pentru lectură al copiilor. În acest sens, a fost iniţiat proiectul Poiana poveştilor, care se desfăşoară în parcul din faţa sediului primăriei, unde măcar o dată pe săptămînă vor avea loc lecturi colective. Inaugurarea a avut loc marţi, 16 iulie, în prezenţa viceprimarului Roxana Iorga, cadru didactic de profesie, care a realizat şi prima lectură a unei poveşti pentru cei mici. „Ideea a venit din partea unei romaşcance prezentă la o audienţă, care şi-a dorit să se implice pentru a oferi bucurie şi educaţie copiilor. Programul va fi comunicat din timp şi va fi stabilit şi în funcţie de numărul voluntarilor şi disponibilitatea acestora de a participa la proiect“, a declarat Claudia Matei, purtătorul de cuvînt al Primăriei Roman. La prima lectură colectivă au participat în jur de 20 de copii, unii însoţiţi de părinţi sau bunici. Claudia Matei a mai precizat menţionat că înscrierea voluntarilor se poate face prin intermediul paginii de facebook a primăriei, sau pe e-mail la adresa consilier1@ primaria roman.ro. Un proiect similar este cel desfăşurat în cadrul Clubului de vacanţă de la bibliotecă, cînd vor exista şi secţiuni de lectură pentru cei mici, dar şi la picnicul care va fi organizat în parcul municipal, pe 21 iulie.

Citește știrea

Actualitate

Tarife majorate la gunoi, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ utilizatorii casnici vor plăti 13,55 lei/persoană/lună ■ clienţii non- casnici vor fi taxaţi cu 805,18 lei/tonă pentru deşeurile reciclabile şi 442,28 lei/tonă, pentru gunoiul rezidual ■

Locuitorii urbei de sub Cetate vor plăti tarife mai mari la ridicarea gunoiului, începînd cu luna în curs. Consilierii locali au aprobat majorarea preţurilor, ţinînd cont de solicitarea venită din partea operatorului de salubritate Rossal Roman. Astfel, tariful pentru persoane fizice este de 13,55 lei/persoană/lună (tva inclus), dar suma poate ajunge la 20,33 lei, în cazul nerespectării colectării selective, cînd s-ar aplica o penalizare de 50%. Pentru utilizatorii non-casnici, tariful se calculează în funcţie de costul pe tonă, respectiv 805,18 lei (tva inclus) pentru gunoiul reciclabil şi 442,28 lei (tva inclus) pentru cel rezidual, dar sînt prevăzute şi valori mai mari, dacă se amestecă tipurile de gunoi. În documentaţia aferentă hotărîrii se specifică faptul că tarifele „penalizatoare“ se vor aplica în situaţii de excepţie, atunci cînd se constată nerespectarea regulilor de colectare în sensul contaminării deşeurilor din recipienţii destinaţi colectării unui anume tip de gunoi cu alte tipuri de deşeuri. Argumentînd necesitatea majorării tarifelor, Rossal Roman a dat vina pe modificările legislative, cum ar fi introducerea contribuţiei de 30 lei pe tonă deşeuri eliminate prin depozitare şi creşterea salariului minim pe economie la 2.080 lei începînd cu 1 ianuarie 2019. În cazul persoanelor care nu au încheiat contract cu Rossal pentru ridicarea gunoiului, autorităţile locale percep o taxă de salubrizare. Valorile au fost actualizate în februarie, în baza unui regulament în care beneficiarii sînt împărţiţi în două categorii, utilizatori casnici şi non-casnici. Primii au de achitat 30 lei/persoană/lună, iar ceilalţi, 900 lei/tonă/lună. Taxa de salubrizare a fost instituită în 2017, fiind invocate prevederi legale potrivit cărora autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate în cazul utilizatorilor fără contract. Aceste taxe se achită la casieria primăriei, spre deosebire de tarifele aferente contractelor, ce se plătesc la sediul Rossal. Aplicarea taxei încetează dacă se prezintă funcţionarilor primăriei contractul încheiat cu operatorul. Există şi categorii de persoane scutite de la plata taxei: veterani şi văduve de război, cetăţenii încadraţi cu handicap grav sau accentuat, ori în gradul I de invaliditate, precum şi reprezentanţii legali ai minorilor cu astfel de deficienţe, beneficiarii legilor privind drepturile deţinuţilor politici şi ale eroilor revoluţiei din decembrie 1989.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Sute de ciclişti la MTB Maraton

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ au fost şase curse pe diferite trepte de dificultate ■ s-a organizat şi o cursă a scaunelor cu rotile ■

MTB Roman Maraton, ediţia a II-a, a adus la start în Ştrandul Municipal, pe 13 iulie peste 400 de participanţi, ciclişti de performanţă şi zeci de persoane cu handicap locomotoriu, aflaţi în scaune cu rotile. Evenimentul a fost un succes, atît ca participare, cît şi ca atmosferă. Rezultatele înregistrate anul trecut au determinat ca ediţia a II-a să fie înscrisă în Cupa Moldovei MTB. Concursul a avut şase curse pe diferite trepte de dificultate: Traseul Lung: 75 km – elevaţie de 1.500 metri, traseul scurt – 45 km – elevaţie 700 m, Cursa popular – 25 km – elevaţie 200 m, Traseul Family (adulţi şi juniori) – 25 mm – elevaţie de 200 m, Traseul Juniori (10-14 ani) – 5 km şi Traseul 3- 9 ani. Competiţia a început cu partea destinată cîtorva zeci de persoane cu handicap. Întrecerea a fost organizată clubul MTB Roman, cu sprijinul primarului Lucian Micu, care a asistat la decernarea premiilor, tot la ştrand. La debut, organizatorii au oferit două diplome: una Primăriei Roman şi una CSM Roman, pentru sprijinul acordat în organizarea competiţiei. „Cel mai bun timp la adulţi a fost obţinut de băcăuanul Bogdan Duca, care a cîştigat cursa şi anul trecut. Important este faptul că a fost o vreme splendidă, iar la secţiunea Junior (copii 10 şi 14 ani) cîştigător a fost Eduard Stoica, de la Asociaţia Iubire şi Speranţă Roman, care a primit de la sponsorii noştri o bicicletă şi echipamentul necesar pentru a putea concura“, au declarat organizatorii. La Roman au sosit ciclişti din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Suceava, Galaţi, Botoşani, Focşani şi de la Chişinău. Pe toată lungimea traseelor au existat puncte de hidratare, iar siguranţa sportivilor a fost asigurată de Serviciul Rutier, Jandarmerie, ISU, Poliţia Locală Roman, Serviciul de Ambulanţă, SVSU Roman şi Salvamont Neamţ.

Citește știrea

Trending