Contactează-ne

Actualitate

Păcate sau… păcat?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Acum, că tot ne aflăm în Săptămâna Patimilor, m-am gândit, ca tot creştinul trăitor, să-mi pun ordine în suflet şi, pe cât posibil, să-mi amintesc păcatele săvârşite în timp, şi să mă despovărez de ele. Nu de alta… dar odată iertate, să… fac loc altora.

Ca nu cumva diavolul să iasă mai tare din dorinţa legitimă a primenelii de primăvară pe care mi-am propus-o, cătând în dreapta şi în stânga după calea cea mai sigură de a mă curăţa mai abitir de povara păcatului, am aflat, nu vorbe, ci puzderie de temeiuri scrise, unele mai interesante decât altele, cu tărie de dogmă.

Aşa am luat la cunoştinţă că mărturisirea şi iertarea păcatelor nu e chiar o bagatelă, că lista categoriilor de păcate este lungă, ba chiar lungă de tot şi că în afară de cele şapte păcate de căpetenie, mai există păcate împotriva Duhului Sfânt, păcate strigătoare la cer, păcate străine şi câte şi mai câte.

Cum Dumnezeu să te descurci în noianul de păcate care-ţi pot apăsa pe suflet? Cum să te cureţi de ele şi să respiri în voie, când nu ştii nici măcar unde să le cauţi şi unde să te încadrezi ca păcătos ce te afli? E drept că am apelat la tot felul de instrumente ajutătoare, aflate la îndemână, şi de toată încrederea, precum Lucrurile de pe urmă ale omului, Faptele de milostenie (de care vom fi întrebaţi la judecata de apoi), Virtuţile dumnezeieşti, Virtuţile cardinale şi altele, dar… spun cu toată sinceritatea de care sunt capabil, că prea mult folos nu am avut.

Singurul lucru de care am devenit mai conştient decât eram a fost că drumul către păcate este foarte scurt şi la îndemâna omului, în vreme ce calea către mântuire este lungă şi întortocheată, deloc simplă, cu tot felul de praguri şi bariere, iar orizontul sumbru şi fără speranţă. Mai ales dacă eşti de bună credinţă şi nu socoteşti că iertarea păcatelor este aşa, un fel de jucărie, în virtutea faptului că Dumnezeu de aceea este Atotştitorul tuturor văzutelor şi nevăzutelor, mai ales, iertător cu cei căzuţi în greşeală.

Dar să vedeţi că tot cu gândul la calea cea dreaptă, mi-a sărit în sprijin o minte bine aşezată, de înţelept care, tocmai pentru a veni în ajutorul păcătosului şi a simplifica lucrurile, susţine că, de fapt, omul nu e supus decât unui singur păcat. Unul mare şi lat, acoperitor pentru toate celelalte: Hoţia !

Ce, nu-i adevărat ? Ba da. Ia luaţi aminte: a omorî pe cineva înseamnă să-i furi viaţa, adică bunul lui cel mai de preţ; a te sinucide arată că ţi-ai furat propria viaţă şi, mai mult decât atât, ai furat nădejdile părinţilor sau ale celor care s-au chinuit să te crească; a lovi, a chinui sau a răni pe unul din preajma ta nu înseamnă să-i furi integritatea trupească? Ura pe care o îndrepţi, crâncenă şi densă, către cineva, ce poate semnifica altceva decât să-i furi dreptul la dragostea dinspre tine, a-i închide calea către tine şi a putea deveni mai bun decât dacă i-ai oferi nu ură, ci dragoste? A nu fi curat este furtul bucuriei cuiva de a te privi cu plăcere şi a se apropia de tine, ca fiinţi a lui Dumnezeu. Oare lăcomia nu înseamnă a fura ceva din ce este menit şi altora şi a-i lipsi de dreptul lor? A te certa cu părinţii, fraţii şi rudele, ba chiar cu cei lângă care trăieşti ori munceşti, nu te duce cu gândul că le furi liniştea şi dreptul de a se păstra cu dragoste în preajma ta? Până şi păcatul lenei ori delăsării arată furtul lucrului făurit spre uşurinţa şi folosul propriu şi al aproapelui, spre binele tuturor. Să mai vorbim de indiferenţă, de răutate, asuprire a altora şi aşa mai departe, care pot fi socotite furturi din drepturile celorlalţi aidoma ţie?

Ce să mai vorbim de furtul adevărat, din bunul naţional, devenit fenomen epidemic după ’89, de care suferim şi ne izbim toată ziua şi pe care unii îl ridică, fără nici cea mai mică sfiială, la rangul de mod de a trăi pe spinarea celorlalţi? Alături de vocaţia noastră unică, ne mai întâlnită la alte popoarele lumii, de a distruge tot şi a nu lăsa piatră peste piatră nimic din ce au făurit cu mâinile şi sudoarea frunţii noastre înaintaşii noştri, ba chiar şi noi, daruri de a căror faimă nu trebuie să ne mai aducă nimeni aminte, nu este tot un rapt de neiertat?

Pe bune, fiecare dintre noi poate face exerciţiul acesta, nu lipsit de adevăr şi înţelepciune şi o să aibă surpriza că şi el ar ar putea găsi alte şi alte situaţii care pot fi considerate furt în toată puterea cuvântului.

Până la urmă… tot nu m-am descurcat şi uite că se apropie Sfintele Paşti şi n-am găsit formula care să mă scoată din impas şi să-mi ia povara de pe umeri…

Aşa că, mi-am făcut cruce şi i-am îndreptat lui Dumnezeu rugămintea să-mi ierte El păcatele cele de voie şi fără de voie, că le ştie mai bine decât mine.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. doina

    26 aprilie 2019 at 12:33 PM

    Cu ce te-a ajutat „crucea”? De ce ai facut „pacate strigatoare la cer”, credincios fiind? Asa ca…nu mai fa pacate ca sa te rogi la al din ceruri sa te ajute. Ai responsabilitatea celor facute, ” cu stiinta sau fara de stiinta”!!!!!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Iarmaroc şi o invitaţie la fapte bune, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în parcul de lîngă Casa Culturii se desfăşoară Iarmarocul de toamnă, avînd în program şi un tîrg de produse şi spectacole ale artiştilor locali ■ Direcţia de Asistenţă Socială Tîrgu Neamţ invită participanţii să doneze diferite lucruri pentru persoanele nevoiaşe ■

Locuitorii din zona Tîrgu Neamţ sînt aşteptaţi în acest week-end la ediţia anuală a Iarmarocului de toamnă, ce se va desfăşura în parcul din vecinătatea Casei Culturii. Pe lîngă tîrgul de produse tradiţionale, programul include momente artistice ce vor fi prezentate de artiştii locali. Profitînd de acest eveniment, Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ va organiza în aceeaşi perioadă o campanie caritabilă intitulată Iarmaroc de fapte bune. Cetăţenii sînt invitaţi să participe la o colectă de produse în beneficiul persoanelor nevoiaşe. „Iarmaroc de fapte bune este o campanie caritabilă iniţiată de Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ în parteneriat cu Primăria oraşului Tîrgu Neamţ, ce se desfăşoară în perioada 18-20 octombrie 2019 în cadrul Iarmarocului de toamnă. Vă aşteptăm la standul din Parcul Casei de Cultură, vineri, sîmbătă şi duminică, în intervalul orar 13.00-17.00, unde puteţi dona diverse lucruri, de la îmbrăcăminte, încălţăminte pînă la jucării şi alimente. La finalul campaniei, toate donaţiile vor ajunge la familiile nevoiaşe de pe raza oraşului Tîrgu Neamţ“, se menţionează într-un anunţ al Direcţiei de Asistenţă Socială. Organizarea Iarmarocului de toamnă vine să completeze paleta manifestărilor anuale organizate în oraşul de sub Cetate. Geanina Fedeleş, city-managerul oraşului, afirma cu ceva vreme în urmă: „Ne dorim să reinventăm iarmarocul lui Creangă, să se bucure şi vizitatorii şi să punem în valoare talentele locale pentru momentele artistice. Încercăm fixarea unui calendar stabil al evenimentelor din oraşul nostru şi avem deja cîteva evenimente mari intrate deja în tradiţie, cum ar fi Festivalul obiceiurilor şi tradiţiilor de Anul Nou, din 2 ianuarie, Festivalul medieval, Zilele Oraşului, Iarmarocul de toamnă, Zilele Ion Creangă şi Revelionul, în centru. Un calendar stabil este important pentru agrementul local, pentru vizitatori, pentru o vizibilitate mai bună pe plan naţional a zonei. Deja am demonstrat că putem pune în valoare hotelierii locali, prin Festivalul Ceaunul Fermecat, ce oferă o promovare a zonei din punct de vedere culinar. Ne-am îndreptat atenţia şi spre meşterii populari şi producătorii locali pe care vrem să-i adunăm laolaltă, la iarmarocul de toamnă“. Şi pentru ca locaţia aleasă pentru desfăşurarea evenimentului să aibă un aspect corespunzător, tîrgnemţenii sînt invitaţi să participe la decorare. Organizatorii îi aşteaptă pe cei interesaţi să aducă în parc felinare sculptate în dovleci.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Au fost mai multe slujbe decît absolvenţi, la tîrg

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la bursa locurilor de muncă, 77 de angajatori au oferit 874 de slujbe ■ s-au prezentat nici 500 de doritori ■ doar 28 au fost angajaţi, 175 fiind selectaţi în vederea încadrării ■ în Neamţ, în evidenţe figurează 7.577 şomeri la o populaţie activă civilă de 181.400 de persoane ■

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, acţiune care a avut loc ieri, au fost mai multe posturi vacante decît amatori de-un job. Astfel, 494 de participanţi din tot judeţul s-au „bătut“ pe 874 de slujbe, iar la final au fost angajate numai 28 de persoane, iar alte 175 au fost selectate în vederea încadrării. Au venit cu cerere de personal 77 de agenti economici, 33 la Piatra Neamt, 34 la Roman şi 10 la Tîrgu Neamt), care au oferit 874 locuri de muncă. Principalele ramuri de activitate unde erau disponibile slujbe au fost în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, servicii (în meserii de vînzător, ospătar, barman, patiser, bucătar, şofer), asigurări, construcţii, industria mobilei şi industria fabricării lacurilor şi vopselelor. Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în municipiul Piatra Neamţ (422), urmat fiind de Roman (318) şi Tîrgu Neamţ (134). „Au participat un număr de 494 de persoane, 242 la Piatra Neamt, 185 la Roman şi 67 la Tîrgu Neamţ, din care absolvenţi 307. Ca urmare a acestei acţiuni un număr de 28 de persoane au fost angajate pe loc şi 175 au fost selectate în vederea încadrării“, a declarat Daniel Chirilă, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ. Evenimentul a avut loc ieri, cu începere de la ora 9. La Piatra Neamţ, manifestarea a fost găzduită în sala de sport a Colegiului Naţional Calistrat Hogaş, din strada Alexandru cel Bun, nr. 19, iar la Roman cei în căutarea unei slujbe au fost aşteptaţi la cantina Grupului Şcolar Vasile Sav, din Bulevardul Republicii, nr. 46. La Tîrgu Neamţ, manifestarea s-a desfăşurat la Casa de Cultură din strada Ştefan cel Mare, nr. 55. Bursa a avut ca scop facilitarea accesului absolvenţilor la posturile disponibile şi interacţiunea directă cu agenţii economici. Au avut loc întîlniri directe între angajatorii ofertanţi de locuri de muncă şi persoanele aflate în căutarea unui job, cadru în care s-au făcut cunoscute condiţiile necesare pentru angajare şi în funcţie de îndeplinirea acestora se va stabili angajarea sau programarea pentru proba de lucru. Anul trecut, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a avut loc pe 19 octombrie. Au participat 76 de agenti economici, cîte 32 în reşedinţa de judeţ şi la Roman şi 12 la Tîrgu Neamţ. Ei au oferit 686 locuri de muncă vacante, cele mai multe în domenii cum ar fi fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, servicii (vînzător, ospătar, barman, patiser, bucătar, şofer), asigurări, construcţii şi industria mobilei. Cele mai multe locuri de muncă au fost în Piatra Neamt (308), la Roman au fost oferite doritorilor 289 de slujbe, iar cei de la Tîrgu Neamţ au fost nevoiţi să aleagă între 89 de posturi disponibile. Au participat un număr de 536 de persoane, din care 237 la Piatra Neamt, 190 la Roman şi 109 la Tîrgu Neamţ. Ca urmare a acestei acţiuni, 31 de persoane au fost angajate pe loc, iar 192 au fost selectate în vederea încadrării.

Şomajul nemţean în cifre

La sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Roman, conducerea Agenţiei Neamţ a organizat joi, 17 octombrie, o conferinţă de presă în care a subliniat aspecte referitoare la scăderea numărului de şomeri şi la accentuarea crizei de forţă de muncă. Directorul AJOFM Neamţ, Daniel Chirilă, a trecut în revistă datele legate de numărul total de şomeri existent în evidenţele instituţiei pe care o conduce. În Neamţ, se află în evidenţă 7.577 şomeri, din care 3.378 femei, indemnizaţi fiind 1.337, dintr-o populaţie activă civilă (18-62 ani) de 181.400. În Roman există doar 382 de şomeri, din care 215 femei. Dintre aceştia, sînt indemnizaţi doar 211, din care 122 sînt femei. Cifrele se raportează la o populaţie stabilă, între 18 şi 62 de ani, de 46.804 persoane, ponderea şomerilor în populaţia stabilă fiind de doar 0,82%. „Cel mai mare număr de şomeri se înregistrează în comuna Oniceni, unde sînt 348 şomeri, cu 114 femei, din care doar patru primesc indemnizaţii, între aceştia fiind o femeie. Alţi 344 sînt neindemnizaţi, din care 113 femei, la o populaţie stabilă de 1.980 persoane. La polul opus se înscrie comuna Gherăeşti, cu doar 21 şomeri, din care nouă femei, cu un procent de 0,47% la o populaţie activă de 4.510 cetăţeni. De altfel, în toate comunele zonei metropolitane Roman sînt doar 2.960 şomeri (2,42%) la o populaţie stabilă de 122.434 cetăţeni“, a declarat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamţ. În oraşul Bicaz sînt în evidenţă 32 şomeri, din care 22 de femei, la o populaţie stabilă de 5.505 persoane (0,58%), din care indemnizaţi 12. Cel mai mare număr de şomeri, respectiv 42 de persoane sînt la Bicaz Chei, din care 18 mai primesc indemnizaţie, iar cel mai mic la Dămuc, unde sînt în evidenţă doar opt şomeri, din care şase indemnizaţi. La Tîrgu Neamţ sînt în evidenţă 237 şomeri, din care 96 femei şi 57 indemnizaţi (1,63%) la o populaţie stabilă de 14. 525 locuitori (1,63%). Cel mai mare număr de şomeri este înregistrat la Răuceşti, unde figurează în evidenţe 369 şomeri, din care 159 femei, din care 40 indemnizaţi, la o populaţie stabilă de 5.226 locuitori (7,06% pondere în populaţia stabilă). În primele nouă luni ale anului, la nivelul agenţiilor de ocupare a forţei de muncă din judeţ s-au înregistrat la intrări şomeri indemnizaţi doar 685 persoane, din care 287 absolvenţi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în care s-au înregistrat intrarea a 673 de persoane, din care 290 absolvenţi.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Case improvizate într-o centrală termică şi un fost post de pază

Știre publicată în urmă cu

în data de

O razie a poliţiştilor locali din Piatra Neamţ, avînd ca „ţintă” cerşetorii” a dus la descoperirea a două locuinţe improvizate: una într-o centrală termică dezafectată şi una într-un fost post de pază. „Locatarii” au fost îndrumaţi către Centrul pentru persoane fără adăpost din Speranţa. „În data de 17.10.2019, între orele 06.00 – 22.00, polițiștii locali din cadrul Birourilor Ordine Publică 1 și 2 – Poliția Locală Piatra Neamț, împreună cu lucrători ai Direcției de Asistență Socială – Primăria Piatra Neamț, au organizat și desfășurat o acțiune specifică pe linia prevenirii și combaterii cerșetoriei și a faptelor antisociale. Cu această ocazie au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.500 de lei. Doi minori, care apelau la mila publicului, au fost încredințați familiei, iar alte trei persoane, doi bărbați (C.C. – 51 de ani; M.O. – 30 de ani) și o femeie (M.Ț. – 35 de ani), depistați că își improvizaseră locuințe într-o centrală termică dezafectată de pe strada Grigore Ureche, respectiv în fostul post de pază de la Reconstrucția, au fost îndrumați către Centrul pentru persoane fără adăpost din cartierul Speranța”, au comunicat reprezentanţii Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

Citește știrea

Trending