Contactează-ne

Politica

Orban vrea să ne bage în cap că asumarea răspunderii este mult mai democratică decât ordonanţa de urgenţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Casandrele liberale susţin că, în recenta moţiune de cenzură, împotriva asumării răspunderii Guvernului Orban, PSD nu face altceva decât să-i acuze pe liberali, pentru exact aceleaşi lucruri, pe care le-au făcut guvernele pesediste.

Moţiunea de cenzură, care va fi prezentată luni 3 februarie în Parlament, acuză Guvernul Orban că adoptă legea schimbării sistemului electoral în pragul alegerilor, prin asumarea răspunderii guvernului, ocolind astfel dezbaterea acesteia în unicul for legislativ al ţării.

Ludovic Orban a ieşit la rampă, prostind lumea cu explicaţii mustind de sofisme, susţinând semidoct, că asumarea este mult mai democratică decât ordonanţa de urgenţă. La curiozitatea unor reporteri, care cereau premierului României să dovedească, cum se poate ca o asumare a răspunderii să fie mai democratică decât o ordonanţă de urgenţă, Ludovic Orban a furnizat o explicaţie, prin care a dovedit doar că a început să bată câmpii.

A explicat domnia sa că, prin asumarea răspunderii guvernului, nu se pune problema ca Parlamentul să-şi piardă dreptul de a dezbate, parlamentarii putând să înainteze guvernului, oricâte amendamente doresc ei. Omitea premierul nostru să menţioneze, intenţionat, că amendamentele parlamentarilor nu sunt dezbătute şi aprobate de către aceştia, ci de către membrii guvernului.

Concluzia este evidentă. Prin asumarea răspunderii guvernului, acesta preia în forţă rolul de putere legiuitoare a Parlamentului, prin preluarea atributului acestuia de a dezbate şi aproba, consfinţit de Constituţie. Ordonanţa de urgenţă, este mult mai democratică decât asumarea răspunderii.

O ordonanţa de urgenţă depusă de guvern, urmează să fie aprobată de Parlament, în urma dezbaterii şi votului din plenul acestuia. Pentru aprobarea ordonanţei, parlamentarii au dreptul să facă amendamente, pe care însă ei le dezbat şi ei le aprobă. Parlamentul poate aproba ordonanţa în forma propusă de guvern sau cu modificările rezultate din dezbatere, ori o poate respinge.

Această procedură nu poate fi aplicată în cazul asumării răspunderii. Să nu mai vină Ludovic Orban cu astfel de explicaţii, că rămâne repetent.

Asumarea răspunderii guvernului este mai nedemocratică decât ordonanţa de urgenţă

Anul 2008 a fost ultimul an în care primarii au fost aleşi în două tururi de scrutin. În anul 2011, Partidul Democrat Liberal, având sprijin parlamentar, inclusiv din partea PNL, a modificat legea electorală, introducând regula alegerii primarilor într-un singur tur.

În conţinutul moţiunii de cenzură, depusă pe asumarea răspunderii guvernului, pentru revenirea alegerii primarilor în două tururi, PSD acuză PNL „pentru abuz de putere“. Aici PSD este în eroare. Pentru a abuza de putere, trebuie să o ai. Guvernul Orban are soliditatea unui fir de păianjen, în ce priveşte susţinerea parlamentară.

Anatemizând PNL -ul, că abuzează de putere, PSD nu face decât să pomenească de funie în casa spânzuratului. În alegerile din decembrie 2016, PSD a obţinut o putere parlamentară, pe care nici un partid n-a mai avut-o, din 1991 până atunci.

În mod obiectiv, Guvernul Orban ar trebui înlocuit, dar nu pentru „abuz de putere“, ci pentru „abuz de practici neconstituţionale“, de inspiraţie iohannesiană. Pentru toate abuzurile, flagrant neconstituţionale, ale lui Klaus Iohannis, este vinovat PSD-ul condus de Liviu Dragnea, care avea putere discreţionară în Parlament, pentru a corecta constituţional derapajele Preşedintelui.

PSD trebuia să-l sancţioneze pe preşedintele Iohannis, suspendându-l din funcţie, aşa cum l-a suspendat pe Băsescu, în 6 iulie 2012, pentru exact aceleaşi derapaje neconstituţionale. Suspendarea lui Băsescu, anulată de Curtea Constituţională condusă de omul acestuia, Augustin Zegrean, a fost şansa oferită preşedintelui Băsescu de a-şi corecta conduita ulterioară. Lui Klaus Iohannis, nu i-sa oferit o astfel de şansă, printr-o binemeritată suspendare.

În beţia sa de putere, PSD-ul nu l-a atins pe Iohannis nici cu o floare, lăsându-l cu imaginea imaculată, pentru a câştiga nestingherit cel de al doilea mandat. Depunând acum o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, PSD nu face decât să dreagă busuiocul, lovind astfel cu mantinelă în Klaus Iohannis, prin care îl obligă să-şi dezvăluie planul B, privind alegerile anticipate.

Din istoricul „legiferării“ de către guverne, prin asumarea răspunderii, rezultă că, mult prea des, legile promovate astfel, au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea de 12 ori, fiind de mai multe ori infirmat de către Curtea Constituţională.

Guvernul Năstase şi-a asumat răspunderea de 4 ori, Guvernul Tăriceanu de 3 ori şi Guvernul Ponta de 3 ori. Actualul Guvern Orban deţine şi un record unic, la nivelul Europei, acela de a-şi asuma răspunderea pe legile bugetelor.

Acest guvern are şi alte asumări, împotmolite la Curtea Constituţională, dovedindu-se, chiar de la debutul său, falimentul guvernării liberale. Instalat abia de trei luni, Guvernul Orban a bătut recordul la asumări de răspundere, dar nu a produs vreun proiect de lege, pe care să-l trimită Parlamentului, pentru o efectivă dezbatere democratică şi aprobare, cu care măcar să probeze public că PSD -ul îi blochează iniţiativele, pe care el le consideră salvatoare.

Dar nici mentorul PNL-ului, Klaus Iohannis, nu a lansat vreun nou proiect de ţară. A scos din sertar, scuturându-l de praf, proiectul „România educată“, pe care l-a relansat, pentru cei care uitaseră de el. Abuzul de „asumări de răspundere“ lui Ludovic Orban i se pare firesc, motivând că, în Parlament, PSD îi blochează sistematic proiectele.

Recent, proiectul PNL de anulare a pensiilor speciale a fost salvat de PSD, care l-a şi votat în corpore, trimiţând astfel în derizoriu motivaţiile cu blocajul, invocate de premierul Orban, cu care acesta îşi justifică, fără a fi convingător, asumările de răspundere.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. E. Vasilescu

    7 februarie 2020 at 12:15 PM

    Un articol doct, lipsit de sofisme !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

„Opoziţia să tacă!“, expresie a bigotismului liberal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Joi 26 martie, ministrul Sănătăţii Victor Costache a fost obligat să demisioneze, demisie care, în contextul actualei crize medicale este un semn prost din partea guvernului, care îl va costa.

Premierul Orban a motivat, de ochii presei, că între demisia ministrului Costache şi carenţele profesionale ale acestuia, privind managementul situaţiei, ar fi o legătură. De câte ori membrii guvernului Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament, Victor Costache nu a primit notă de trecere.

Comisiile i- au imputat aceleaşi carenţe manageriale, pe care ile-a imputat joi şi premierul Orban. Liberalii, printre care şi un deputat de Neamţ, Laurenţiu Leoreanu, au ţinut să ne convingă că „PSD îl critică absurd pe ministrul Sănătăţii, Victor Costache“. În fruntea susţinătorilor mesajului privind „critica absurdă pesedistă“, s-a situat bineînţeles Ludovic Orban. Joi, 26 martie, a fost ziua în care Ludovic Orban, acest adversar fără odihnă al stângii, a fost obligat să recunoască, că cel puţin în materie de carenţe ale lui Victor Costache, PSD -ul a avut dreptate şi a cerut, la rândul său, demisia ministrului.

Semnalul a fost că managementul lui Victor Costache, în criza coronavirusului, începând cu 23 ianuarie până în prezent, a fost un eşec al Guvernului Orban plin sau interimar. Întrebarea firească, la care liberalii trebuie să dea un răspuns, este „Cine plăteşte oalele sparte?“. Le plătesc oare liberalii, sau trebuie să le plătească Opoziţia, după cum sugerează aceştia. Obligându-l în sfârşit pe Victor Costache să plece acasă, Ludovic Orban dovedeşte că este sensibil, nu atât la vectorul coronavirus, cât la vectorul electoral.

Miercuri 25 martie, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anunţat public că bucureştenii vor intra într- un program amplu de testare a prezenţei coronavirusului. În materie de comunicare, Gabriela Firea, anunţând o măsură concretă, a fost mai eficientă decât Ludovic Orban, ale cărui anunţuri abundă în generalităţi. Miercuri seara, ca să acopere breşa de comunicare a Guvernului, Victor Costache a anunţat şi el că vrea să testeze populaţia Bucureştiului.

Desigur că premierul Orban l-a convocat instant la Cabinet, pentru a-l întreba unde l-a mâncat de a ieşit public cu anunţul testării populaţiei. Isprava ministrului Costache nu putea fi trecută cu vederea, atâta timp cât Ludovic Orban susţine public că „testarea populaţiei este o prostie“. Nu mai conta faptul că un specialist arhicunoscut, ca dr. Streinu Cercel susţine urgentarea testărilor, pentru blocarea escaladării epidemiei şi protecţia corpului medical.

Soluţia liberală în combaterea coronavirusului – pasarea pisicii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a avertizat, pe 23 ianuarie a.c., că „toate ţările trebuie să fie gata să ia măsuri pentru a ţine sub control focarul de infectare cu coronavirus“. Avertizarea a fost trimisă şi Guvernului Orban. În agenda publică a Guvernului nu au fost semnalate preocupări deosebite pe această temă, atât la finele lunii ianuarie, cât şi în luna februarie. În schimb, agenda publică a fost supraîncărcată cu preocupările preşedintelui Iohannis şi a premierului Orban, privind alegerile anticipate.

Acum, dacă în România nu există dezinfectanţi, mănuşi şi măşti, de vină este Guvernul PSD, care şi-a terminat mandatul în 4 noiembrie 2019. De numărul insuficient de spitale, precum şi de dotarea precară a multora dintre acestea, poate fi învinuit şi Guvernul PSD, precum şi guvernele anterioare, dacă ne amintim că Guvernul Boc a închis spitale.

Dar cum se poate absolvi cu atâta uşurinţă Guvernul Orban de lipsa măştilor, mănuşilor, combinezoanelor de protecţie şi dezinfectanţilor, cel puţin pentru uzul personalului medical? Ca să nu mai vorbim de cele necesare pentru uzul populaţiei… Ce a făcut Guvernul Orban, începând cu 24 ianuarie, până în prezent, pentru a avea asigurat deja acest minim necesar, care nu reprezintă nicio complexitate tehnologică?.

Guvernul Orban, prin parlamentarii săi locali, precum deputatul Laurenţiu Leoreanu, ne explică că de vină este PSD-ul, pentru că nu se găsesc în comerţ măşti, mănuşi şi dezinfectanţi. Ca să nu mai pomenim şi de lipsa medicamentelor esenţiale pentru alte afecţiuni cronice. Această tâmpenie cu pasarea pisicii, ca vină a altora, izvorâtă din preaplinul bigotismului liberal, ar fi identică cu a acuza Guvernul Orban acum, pentru faptul că în 1907 Guvernul liberal Sturdza a tras în ţărani. Singura măsură concretă a Guvernului Orban, a fost că l-a pus pe ministrul Internelor, Marcel Vela, să ne citească în direct textul celor 3 Ordonanţe militare, bătând-o şi pe Viorica Dăncilă la silabisire.

Gelozia PNL , că doar corpul medical este aplaudat

Nici nu a început să-şi facă deplin mendrele coronavirusul că nu numai Klaus Iohannis, dar şi propagandiştii liberali, au ieşit public să susţină, că măsurile implementate de Guvernul Orban, în zona medicală şi de prevenţie „sunt eficiente“.

O astfel de apreciere făcută public, când suntem încă departe de vârful cocoaşei pandemiei, nu numai că dovedeşte suficienţă, dar este şi periculoasă. Singura şansă de a readuce guvernanţii cu picioarele pe pământ este ca Opoziţia să rămână trează şi să critice Guvernul pentru orice îi trece prin cap sau orice face fără cap. Rolul Opoziţiei va fi mai benefic decât oricând, în aceste momente de restrişte.

Liberalii, în frunte cu Ludovic Orban, au o nedumerire zilnică, de ce populaţia nu iese în balcoane să-i aplaude pe ei şi de ce populaţia aplaudă numai corpul medical. Personal, sunt convins că, pentru implicarea sa în problemele prezente, corpul medical merită mult mai multă recunoştinţă.

Nu ştiu dacă liberalii sunt conştienţi că sunt departe de a fi subiect de recunoştinţă publică. Au vrut guvernarea, să-şi ducă crucea cu stoicism până la capăt. La capăt, românii vor vedea cum îşi vor repartiza recunoştinţa. Sper din toată inima, că în istorie, să nu apară alături de „Ciuma lui Caragea“ şi „Coronavirusul nu ştiu cui“

Pe timp de criză, Opoziţia trebuie să aibă un singur drept – SĂ NU TACĂ!

Deputatul nemţean Laurenţiu Leoreanu, dând semn că a desluşit principiile liberale, s-a trezit pe post de cutie de rezonanţă, rostogolind mesajul pornit de la Cotroceni la vale că „Pe timp de criză, social-democraţii au un singur drept – să tacă!“.

Nu cred că i-a scăpat domnului deputat faptul că, în prezent, social-democraţii sunt singurii care reprezintă Opoziţia în Parlamentul României. Cu alte cuvinte, Guvernul Orban nu trebuie să fie doar beneficiar al voturilor Opoziţiei, dar şi a tăcerii acesteia. Fractura de logică democratică ne poate îndreptăţi să-l bănuim pe domnul deputat, că este bântuit de „complexul renegării pesedismului“, dacă ne amintim că şi-a început cariera politică în 2004, candidând pe listele PSD-ului.

Pe drept cuvânt, s-a decretat recent că întreaga lume traversează „o stare de război“. E însă un război condus cu Constituţia în mână. Ordonanţele militare emise nu abrogă Constituţia, ci doar impun ceva mai multă ordine. Şi în perioada anilor 1939-1945 omenirea a traversat o stare de război. Dar a fost o stare de război real, care a început însă decretându-se unora că „Mai aveţi un singur drept…“. Experienţa de viaţă şi politică mă obligă să ripostez la derapajul deputatului Leoreanu, reformulându-i mesajul „Pe timp de criză, Opoziţia are un singur drept, SĂ NU TACĂ!“.

Citește știrea

Actualitate

”Guvernul a simplificat procedurile de acordare a şomajului tehnic”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a declarat senatorul PNL de Neamţ Eugen Şapu- Nazare

Senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu Nazare a declarat că guvernul a simplificat procedurile de acordare a şomajului tehnic, decizia fiind luată în urma consultării cu mediul privat.

“În urma consultărilor cu mediul privat, Guvernul Orban a simplificat procedurile de acordare a şomajului tehnic. Astfel, una din cele mai importante decizii este aceea că angajatorii nu mai trebuie să avanseze din propriile resurse financiare plăţile către angajaţii care beneficiază de şomaj tehnic.

Plăţile se vor face direct  de către AJOFM, după 15 zile în loc de 30 de zile, aşa cum era prevăzut iniţial. O primă tranşă se va deconta la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 – 31 martie, urmată de o a doua, la începutul lunii mai, pentru perioada 1 – 16 aprilie. Pentru a cîştiga timp şi pentru a elimina eventualele disfuncţionalităţi cauzate de birocraţie, angajatorii pot depune cererile şi on-line. Indemnizaţia de şomaj tehnic reprezintă 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.

Angajatorii care vor primi sume pentru plata angajaţilor trecuţi în şomaj tehnic, au obligaţia să le vireze în maxim trei zile din momentul încasării acestora. O altă prevedere importantă o reprezintă facilităţile acordate altor categorii de profesionişti, cluburi sportive, persoane fizice, întreprinderi individuale, PFA. Şi aceştia vor primi 75% din salariu mediu brut pe ţară, în baza unei declaraţii pe propria răspundere”, a declarat Eugen Ţapu – Nazare, vicelider al Grupului PNL din Senatul României.

Citește știrea

Actualitate

Facilităţi pentru transportatori şi coridoare speciale pentru alimente şi medicamente

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “este un demers extrem de necesar, pentru ca fluxul aprovizionării cu medicamente, alimente, alte produse de bază să nu fie întrerupt”, a declarat senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu

Pentru a preîntîmpina eventualele dificultăţi ale conducătorilor auto, angajaţi ai operatorilor de transport rutier români, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, a intervenit la statele membre ale Uniunii Europene, pentru ca autorităţile de control ale acestora să ia în calcul prelungirea valabilităţii tuturor documentelor eliberate de Autoritatea Rutieră Română (ARR), care ar putea expira în perioada în care este instituită starea de urgenţă.

Este vorba despre: licenţele comunitare şi copiile conforme ale acestora; certificatele de transport în cont propriu şi copiile conforme ale acestora; licenţele pentru activităţi conexe transportului rutier – activităţi desfăşurate de autogări şi intermediere a operaţiunilor de transport rutier; autorizaţiile de transportul alternativ / în regim de închiriere; autorizaţiile pentru transportul rutier naţional contra cost şi copiile conforme ale acestora; autorizaţiile pentru şcolile de conducători auto; atestatele/certificatele profesionale. ”Este un demers extrem de necesar, pentru ca fluxul aprovizionării cu medicamente, alimente, alte produse de bază să nu fie întrerupt.

Totodată, ministrul Lucian Bode a solicitat şi stabilirea de urgenţă a unor coridoare de transport, pentru transporturile rutiere, feroviare şi portuare, prin toate punctele de frontieră, inclusiv prin cele închise în această perioadă publicului”, a declarat senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu – Nazare.

Ministrul Lucian Bode a propus şi exceptarea, pentru o perioadă de 30 de zile, a măsurilor privind perioadele de conducere şi odihnă ale şoferilor, pentru transportul naţional şi internaţional de mărfuri. Ministrul român a mai solicitat Comisiei Europene şi identificarrea posibilităţilor de finanţare pentru sprjinirea companiilor care activează în domeniul transporturilor.

”La nivelul Uniunii Europene, deciziile trebuie să fie unitare, pentru că doar aşa putem asigura funcţionarea economiilor europene, chiar şi în situaţii dificile. Zona transporturilor este poate cea mai importantă componentă a economiei româneşti, fără de care toate industriile pot intra în colaps. De aceea, am discutat şi cu reprezentanţii industriei de transport din România şi am stabilit o serie de decizii comune, inclusiv nevoia de accesare a unor scheme de ajutor de stat pentru toate modurile de transport, care să permită ca, la încheierea perioadei de criză, firmele româneşti de transport să-şi revină rapid”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Acest nou set de măsuri apare pe fondul suspendării în România a tuturor curselor spre şi dinspre Italia şi Spania pentru 14 zile, sistarea transportului internaţional de persoane pe relaţia cu Italia, carantinarea pentru 14 zile a navelor provenite din zonele roşii, dar şi suspendarea anumitor trase feroviare de călători pînă la 31 martie 2020.

Citește știrea

Trending