Publicitate

■ „Acţiunea a avut drept scop, pe lîngă latura practică şi una de educaţie şi conştientizare a publicului, în cazul nostru a elevilor, privind protecţia mediului“, a declarat inginerul Marinică Amarinei

Un grup de elevi de la Şcoala nr. 1 Bicaz, condus de profesoarele Alina Suciu şi Roxana Leahu, avîndu-i alături pe o parte dintre silvicultori, au participat joi, 19 aprilie, la o acţiune de împădurire în zona Neagra – Taşca, pe raza de activitate a ocolului silvic din oraşul de sub baraj. Iniţiativa a aparţinut conducerii unităţii silvice, care în cadrul Lunii Plantării Arborilor, şi-a programat pe lîngă alte acţiuni şi o astfel de activitate economico-educativă, ţinînd de protecţia mediului. Activitatea de plantare a puieţilor de molid s-a finalizat prin împădurirea unei suprafeţe de 0.5 ha de teren, sprijinul logistic fiind asigurat de către specialiştii ocolului silvic, avîndu-i în frunte pe inginerii Marinică Amarinei, şeful de ocol şi Bogdan Tănase, salariat al aceleaşi unităţi silvice.

Activitatea s-a desfăşurat în cadrul programului manifestărilor dedicate Lunii Plantării Arborilor şi a avut loc pe un raza comunei Taşca, în UP II Floarea, ua 6A, unde elevii au sădit pe o suprafaţă de taluz un număr de 200 de bucăţi puieţi, specia molid. Acţiunea a avut drept scop, pe lîngă latura practică, şi una de educaţie şi conştientizare a publicului, în cazul nostru a elevilor, privind protecţia mediului. Aşadar, un nou an, o nouă primăvară şi o nouă acţiune de plantare, de data asta cu un grup de elevi de la Şcoala Mărceni Bicaz. Sîntem bucuroşi că au subscris ideii noastre, ştiut fiind că generaţia actuală este implicată şi atrasă mai mult de lumea activităţilor virtuale. Însă, noi credem că au nevoie de astfel de activităţi pentru a cunoaşte cum creşte pădurea şi cum se desfăşoară viaţa în mediul înconjurător. La Ocolul Silvic Bicaz ne-am propus pentru anul acesta plantarea de puieţi pe suprafeţe care însumează aproximativ 50 de hectare, cu completări, regenerări, cu tot“, a declarat inginerul Marinică Amarinei. Înainte de a trece la acţiune, elevii au aflat de la specialiştii în ale silviculturii ceea ce presupune manipularea săpăligii, unealta de bază într-o astfel de acţiune, modul în care se execută „patul“ vegetal şi, mai apoi, groapa în care se aşează viitorul arbore. „De remarcat, că elevii s-au comportat exemplar, dînd dovadă de seriozitate şi responsabilitate. Acţiunea de la Neagra – Taşca a fost a doua în această primăvară în cadrul amplului proiect Let s Get Green, avînd ca obiectiv principal educaţia civică de respectare şi igienizare a mediului înconjurător, prima fiind cea de igienizare a curţilor şcolilor din Mărceni şi Dodeni“, a spus profesoara Alina Sasu, directorul adjunct al Şcolii Nr. 1 Bicaz. Cît îi priveşte pe dascălii însoţitori, dar şi pe copiii şcolii, aceştia şi-au exprimat bucuria de a participa la astfel de activităţi în aer liber pe tema educaţiei privind protecţia mediului.

Alături de noi s-au aflat specialiştii Ocolului Silvic Bicaz, care ne-au îndrumat cum se plantează corect, astfel încît puietul să devină fiabil. Elevii au aplicat cele învăţate cu drag şi seriozitate, aşteptînd şi alte invitaţii, fiind dornici de a munci în aer liber şi cu folos pentru comunitate“, a spus profesoara Roxana Leahu. Revenind la dialogul purtat cu şeful de ocol, acesta avea să ne explice despre modul în care a fost gîndit programul de derulare a activităţilor din acest sezon. „Sîntem prinşi într-o activitate deosebit de complexă, deoarece iarna a fost lungă, iar primăvara este foarte scurtă şi plantarea de arbori trebuie făcută în «mustul» zăpezii. Totodată, există o multitudine de lucrări, de îngrijire, de recoltare a masei lemnoase, curăţare în parchete, controlul pădurilor şi altele. În toate acestea sînt implicaţi toţi cei 80 de salariaţi ai Ocolului Silvic Bicaz“, ne-a mai spus inginerul Amarinei, de la care am mai aflat că tot în aceste zile va mai avea loc o activitate de ecologizare a pîraielor din zona Taşca – Bicaz, în parteneriat cu aceeaşi unitate de învăţămînt bicăjeană, Şcoala Nr. 1 Mărceni.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.