Contactează-ne

Actualitate

Ocolului Silvic şi Şcoala Bicaz, acţiune de împădurire la Taşca

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Acţiunea a avut drept scop, pe lîngă latura practică şi una de educaţie şi conştientizare a publicului, în cazul nostru a elevilor, privind protecţia mediului“, a declarat inginerul Marinică Amarinei

Un grup de elevi de la Şcoala nr. 1 Bicaz, condus de profesoarele Alina Suciu şi Roxana Leahu, avîndu-i alături pe o parte dintre silvicultori, au participat joi, 19 aprilie, la o acţiune de împădurire în zona Neagra – Taşca, pe raza de activitate a ocolului silvic din oraşul de sub baraj. Iniţiativa a aparţinut conducerii unităţii silvice, care în cadrul Lunii Plantării Arborilor, şi-a programat pe lîngă alte acţiuni şi o astfel de activitate economico-educativă, ţinînd de protecţia mediului. Activitatea de plantare a puieţilor de molid s-a finalizat prin împădurirea unei suprafeţe de 0.5 ha de teren, sprijinul logistic fiind asigurat de către specialiştii ocolului silvic, avîndu-i în frunte pe inginerii Marinică Amarinei, şeful de ocol şi Bogdan Tănase, salariat al aceleaşi unităţi silvice.

„Activitatea s-a desfăşurat în cadrul programului manifestărilor dedicate Lunii Plantării Arborilor şi a avut loc pe un raza comunei Taşca, în UP II Floarea, ua 6A, unde elevii au sădit pe o suprafaţă de taluz un număr de 200 de bucăţi puieţi, specia molid. Acţiunea a avut drept scop, pe lîngă latura practică, şi una de educaţie şi conştientizare a publicului, în cazul nostru a elevilor, privind protecţia mediului. Aşadar, un nou an, o nouă primăvară şi o nouă acţiune de plantare, de data asta cu un grup de elevi de la Şcoala Mărceni Bicaz. Sîntem bucuroşi că au subscris ideii noastre, ştiut fiind că generaţia actuală este implicată şi atrasă mai mult de lumea activităţilor virtuale. Însă, noi credem că au nevoie de astfel de activităţi pentru a cunoaşte cum creşte pădurea şi cum se desfăşoară viaţa în mediul înconjurător. La Ocolul Silvic Bicaz ne-am propus pentru anul acesta plantarea de puieţi pe suprafeţe care însumează aproximativ 50 de hectare, cu completări, regenerări, cu tot“, a declarat inginerul Marinică Amarinei. Înainte de a trece la acţiune, elevii au aflat de la specialiştii în ale silviculturii ceea ce presupune manipularea săpăligii, unealta de bază într-o astfel de acţiune, modul în care se execută „patul“ vegetal şi, mai apoi, groapa în care se aşează viitorul arbore. „De remarcat, că elevii s-au comportat exemplar, dînd dovadă de seriozitate şi responsabilitate. Acţiunea de la Neagra – Taşca a fost a doua în această primăvară în cadrul amplului proiect Let s Get Green, avînd ca obiectiv principal educaţia civică de respectare şi igienizare a mediului înconjurător, prima fiind cea de igienizare a curţilor şcolilor din Mărceni şi Dodeni“, a spus profesoara Alina Sasu, directorul adjunct al Şcolii Nr. 1 Bicaz. Cît îi priveşte pe dascălii însoţitori, dar şi pe copiii şcolii, aceştia şi-au exprimat bucuria de a participa la astfel de activităţi în aer liber pe tema educaţiei privind protecţia mediului.

„Alături de noi s-au aflat specialiştii Ocolului Silvic Bicaz, care ne-au îndrumat cum se plantează corect, astfel încît puietul să devină fiabil. Elevii au aplicat cele învăţate cu drag şi seriozitate, aşteptînd şi alte invitaţii, fiind dornici de a munci în aer liber şi cu folos pentru comunitate“, a spus profesoara Roxana Leahu. Revenind la dialogul purtat cu şeful de ocol, acesta avea să ne explice despre modul în care a fost gîndit programul de derulare a activităţilor din acest sezon. „Sîntem prinşi într-o activitate deosebit de complexă, deoarece iarna a fost lungă, iar primăvara este foarte scurtă şi plantarea de arbori trebuie făcută în «mustul» zăpezii. Totodată, există o multitudine de lucrări, de îngrijire, de recoltare a masei lemnoase, curăţare în parchete, controlul pădurilor şi altele. În toate acestea sînt implicaţi toţi cei 80 de salariaţi ai Ocolului Silvic Bicaz“, ne-a mai spus inginerul Amarinei, de la care am mai aflat că tot în aceste zile va mai avea loc o activitate de ecologizare a pîraielor din zona Taşca – Bicaz, în parteneriat cu aceeaşi unitate de învăţămînt bicăjeană, Şcoala Nr. 1 Mărceni.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Amendaţi pentru că au făcut scandal la băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au fost sesizați vineri, 29.05.2020, în jurul orei 11, despre existența unui conflict între mai multe persoane fără adăpost, în zona centralei termice dezafectate de pe strada Viorelelor din Piatra Neamț.

 „Echipajele Biroului Ordine Publică au depistat la fața locului 6 persoane care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-au luat la ceartă, existînd pericolul ca situația să degenereze.

Toți cei șase bărbați, cu vîrste cuprinse între 24 și 45 de ani au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț, unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 24 (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”).

Totodată, biroul de specialitate din cadrul Primăriei Piatra Neamț a fost sesizat și informat cu privire la faptul că, din cauza nesecurizării ușii de acces în centrală – atribuției ce-i revine proprietarului imobilului – există riscul ca persoane neautorizate să pătrundă în incintă și să provoace astfel de incidente sau să depoziteze deșeuri”, se precizează în comunicatul de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 879 cazuri în total. Naţional – 191 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.982 cazuri, 1.240 decese, 12.829 vindecaţi

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1240 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 191 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 182 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.371 de  persoane. Alte 95.176 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 421.451 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 389 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.248 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 195 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 153.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 28 mai a.c.,  50 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încătuşat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii au identificat și reținut pentru 24 de ore un bărbat din localitatea Zănești, bănuit că ar fi amenințat cu acte de violență o altă persoană, tulburînd ordinea și liniștea publică.

“La data de 28 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săvinești au fost sesizați de către un bărbat de 55 de ani, din localitatea Zănești cu privire la faptul că a fost amenințat de către o altă persoană.

Din cercetări a reieșit că, un bărbat de 51 de ani, s-ar fi deplasat la locuința celui în cauză și folosindu-se de un obiect tăietor-înțepător, ar fi lovit gardul și poarta de acces în curtea imobilului și l-ar fi amenințat cu acte de violență.

Cel în cauză a fost depistat de polițiști și condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor.

În urma administrării probatoriului, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul săvîrşirii infracțiunii de amenințare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending