Contactează-ne

Actualitate

Ocolului Silvic şi Şcoala Bicaz, acţiune de împădurire la Taşca

Știe publicată cu

în data de

■ „Acţiunea a avut drept scop, pe lîngă latura practică şi una de educaţie şi conştientizare a publicului, în cazul nostru a elevilor, privind protecţia mediului“, a declarat inginerul Marinică Amarinei

Un grup de elevi de la Şcoala nr. 1 Bicaz, condus de profesoarele Alina Suciu şi Roxana Leahu, avîndu-i alături pe o parte dintre silvicultori, au participat joi, 19 aprilie, la o acţiune de împădurire în zona Neagra – Taşca, pe raza de activitate a ocolului silvic din oraşul de sub baraj. Iniţiativa a aparţinut conducerii unităţii silvice, care în cadrul Lunii Plantării Arborilor, şi-a programat pe lîngă alte acţiuni şi o astfel de activitate economico-educativă, ţinînd de protecţia mediului. Activitatea de plantare a puieţilor de molid s-a finalizat prin împădurirea unei suprafeţe de 0.5 ha de teren, sprijinul logistic fiind asigurat de către specialiştii ocolului silvic, avîndu-i în frunte pe inginerii Marinică Amarinei, şeful de ocol şi Bogdan Tănase, salariat al aceleaşi unităţi silvice.

„Activitatea s-a desfăşurat în cadrul programului manifestărilor dedicate Lunii Plantării Arborilor şi a avut loc pe un raza comunei Taşca, în UP II Floarea, ua 6A, unde elevii au sădit pe o suprafaţă de taluz un număr de 200 de bucăţi puieţi, specia molid. Acţiunea a avut drept scop, pe lîngă latura practică, şi una de educaţie şi conştientizare a publicului, în cazul nostru a elevilor, privind protecţia mediului. Aşadar, un nou an, o nouă primăvară şi o nouă acţiune de plantare, de data asta cu un grup de elevi de la Şcoala Mărceni Bicaz. Sîntem bucuroşi că au subscris ideii noastre, ştiut fiind că generaţia actuală este implicată şi atrasă mai mult de lumea activităţilor virtuale. Însă, noi credem că au nevoie de astfel de activităţi pentru a cunoaşte cum creşte pădurea şi cum se desfăşoară viaţa în mediul înconjurător. La Ocolul Silvic Bicaz ne-am propus pentru anul acesta plantarea de puieţi pe suprafeţe care însumează aproximativ 50 de hectare, cu completări, regenerări, cu tot“, a declarat inginerul Marinică Amarinei. Înainte de a trece la acţiune, elevii au aflat de la specialiştii în ale silviculturii ceea ce presupune manipularea săpăligii, unealta de bază într-o astfel de acţiune, modul în care se execută „patul“ vegetal şi, mai apoi, groapa în care se aşează viitorul arbore. „De remarcat, că elevii s-au comportat exemplar, dînd dovadă de seriozitate şi responsabilitate. Acţiunea de la Neagra – Taşca a fost a doua în această primăvară în cadrul amplului proiect Let s Get Green, avînd ca obiectiv principal educaţia civică de respectare şi igienizare a mediului înconjurător, prima fiind cea de igienizare a curţilor şcolilor din Mărceni şi Dodeni“, a spus profesoara Alina Sasu, directorul adjunct al Şcolii Nr. 1 Bicaz. Cît îi priveşte pe dascălii însoţitori, dar şi pe copiii şcolii, aceştia şi-au exprimat bucuria de a participa la astfel de activităţi în aer liber pe tema educaţiei privind protecţia mediului.

„Alături de noi s-au aflat specialiştii Ocolului Silvic Bicaz, care ne-au îndrumat cum se plantează corect, astfel încît puietul să devină fiabil. Elevii au aplicat cele învăţate cu drag şi seriozitate, aşteptînd şi alte invitaţii, fiind dornici de a munci în aer liber şi cu folos pentru comunitate“, a spus profesoara Roxana Leahu. Revenind la dialogul purtat cu şeful de ocol, acesta avea să ne explice despre modul în care a fost gîndit programul de derulare a activităţilor din acest sezon. „Sîntem prinşi într-o activitate deosebit de complexă, deoarece iarna a fost lungă, iar primăvara este foarte scurtă şi plantarea de arbori trebuie făcută în «mustul» zăpezii. Totodată, există o multitudine de lucrări, de îngrijire, de recoltare a masei lemnoase, curăţare în parchete, controlul pădurilor şi altele. În toate acestea sînt implicaţi toţi cei 80 de salariaţi ai Ocolului Silvic Bicaz“, ne-a mai spus inginerul Amarinei, de la care am mai aflat că tot în aceste zile va mai avea loc o activitate de ecologizare a pîraielor din zona Taşca – Bicaz, în parteneriat cu aceeaşi unitate de învăţămînt bicăjeană, Şcoala Nr. 1 Mărceni.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Bani din bugetul urbei pentru ideile cetăţenilor

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ 100.000 de lei este bugetul alocat de Primăria Roman proiectelor pe care vor să le pună în practică locuitorii municipiului ■ au fost depuse şase proiecte, iar verdictul final se dă pe 18 iunie ■

Miercuri, 15 mai 2019, a fost ultima zi în care la Primăria Roman au putut fi depuse proiecte de către cetăţenii interesaţi să se implice în viaţa comunităţii prin bugetarea participativă. În cadrul acestei iniţiative au fost depuse şase proiecte, care urmează a fi evaluate de către o comisie, în perioada 16 mai – 31 mai. Valoarea bugetului propus pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 de lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sînt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice :mobilier urban, iluminat public etc; infrastructură socială, culturală, de sănătate şi Smart City. „Am avut emoţii cu privire la şansa de a reuşi să convingem romaşcanii să se implice cu adevărat şi a veni cu propuneri şi soluţii pentru dezvoltarea oraşului, dar mă bucur să văd că sînt cîteva persoane, nu multe, dar care au completat un formular care îi poate aduce mai aproape de realizarea propriului proiect pentru oraş. Propunerile sînt din cele mai variate: realizarea de platforme ecologice subterane de colectare selectivă a deşeurilor, amenajarea unui loc de joacă, amplasarea de bănci inteligente, realizarea unui observator în aer liber, realizarea porţilor de intrare în oraţ şi amenajarea unui spaţiu public dintre blocuri. Sînt idei cel puţin interesante şi care, în mod sigur, vor aduce un plus comunităţii noastre. Le mulţumesc tuturor celor care sprijină autorităţile, le critică constructiv, dar în special celor care au ales să se alăture viziunii echipei din administraţia romaşcană. Este un prim pas important făcut pentru oraşul nostru şi sper ca un număr cît mai mare de romaşcani să voteze cele mai bune proiecte propuse şi eu îi asigur că le vom implementa“, a declarat primarul Lucian Micu. Pînă pe 31 mai, comisia de evaluare de la nivelul Primăriei municipiului Roman va analiza fiecare proiect, după care toate cele care îndeplinesc criteriile din regulamentul de bugetare participativă vor fi afişate pe site-ul oficial al instituţiei – în secţiunea „Pentru Roman – bugetare participativă“. Romaşcanii sînt cei care vor decide care sunt proiectele ce se vor realiza din cele propuse, astfel că pe pagina special creată, în perioada 3 – 14 iunie 2019, se va putea vota unul dintre cele şase proiecte pe care fiecare îl consideră cel mai potrivit. Pe data de 18 iunie, Primăria municipiului Roman va face public rezultatul votului, după care va trece la implementarea proiectelor.

Citește știrea

Actualitate

Cu viaţa mea apăr viaţa, premii pentru cîştigători

Știe publicată cu

în data de

Autor

În cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor municipiului Roman, a avut loc şi festivitatea de premiere a cîştigătorilor concursului Cu viaţa mea apăr viaţa, desfăşurat pe 9 aprilie 2019 (etapa pe localitate – liceu şi gimnaziu). Locul I a fost obţinut de echipajul Liceului Franciscan Francisc de Assisi, urmat de echipa Colegiului Tehnic Petru Poni, care a participat în concurs cu două echipaje. Locul III a fost obţinut de a doua echipă a Colegiului Petru Poni, iar menţiune a obţinut echipa Liceului Vasile Sav. Premiile au fost înmînate de primarul Lucian Micu, fiecare echipă primind suma de 200 de lei pentru cunoştinţele asupra factorilor de risc şi implicarea voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastru.

Citește știrea

Actualitate

Ploile au „sabotat“ Zilele Municipiului

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ turul ciclist de sîmbătă a fost anulat, iar spectacolul Ansamblului Aretti a fost amînat

Un anunţ postat pe pagina de facebook a Primăriei Roman, sîmbătă, 18 mai, a anunţat amatorii sportului pe două roţi faptul că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pentru a evita posibile accidente, turul ciclist, programat a se desfăşura în municipiu cu plecare din Piaţa Roman-Vodă, a fost anulat. „Condiţiile meteo nefavorabile şi avertizările meteorologilor nu mai permit desfăşurarea turului ciclist, programat, cu prilejul celei de a X-a ediţii a Zilelor Municipiului Roman. Pe viitor, administraţia publică locală va organiza alte evenimente care să încurajeze practicarea sportului pentru o viaţă activă şi sănătoasă“, se scria în postarea pe pagina de socializare. Tot ploaia a amînat şi spectacolul aniversar legat de marcarea a 25 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri Aretti al Comunităţii Elene din Roman, care ar fi trebuit să aibă loc sîmbătă, 18 mai, de la ora 16, pe scena din Piaţa Roman- Vodă. Conform informaţiilor date de Mihai Bîrjoveanu, şeful Biroului Evenimente din cadrul Primăriei Roman, spectacolul va fi reprogramat pentru marţi, 21 mai, în ziua sărbătorii de Constantin şi Elena, care este şi ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului. Spectacolul se va desfăşura în Sala de festivităţi Nicolae Manolescu Strunga din incinta Primăriei Roman.

Citește știrea

Trending