Contactează-ne

Actualitate

Oaspeţi din oraşele înfrăţite, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de Ziua Naţională au fost prezente delegaţii din Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Israel ■ "poporul român e un popor primitor, dar este neiertător atunci cînd cei care trec graniţele ţării nu vin cu intenţii bune", a spus primarul Chitic ■ "aceste poduri, pe care încercăm să le construim noi, administraţiile din cele două ţări surori, refac Unirea în mod indirect", a transmis primarul municipiului Edineţ ■

De Ziua Naţională a României, aşa cum a devenit deja o tradiţie, la Piatra Neamţ au fost prezente delegaţii din oraşele înfrăţite din Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Israel, dar şi din capitala fraţilor de peste Prut – Chişinău. “Mă bucur că şi în acest an avem prezente în oraşul nostru delegaţiile localităţilor înfrăţite din patru ţări, cărora le spun bun venit. Fiecare popor îşi alege ca şi Zi Naţională cel mai important moment din istorie şi pentru noi, românii, cel mai important moment al istoriei recente este al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A fost o istorie zbuciumată pentru că de fiecare dată românii şi-au cîştigat drepturile cu mari sacrificii iar Marea Unire a fost, de asemenea, realizată cu mari jertfe, în special de vieţi omeneşti. În Primul Război Mondial am demonstrat întregii Europe că merităm să ne unim, că Ardealul este teritoriu românesc şi face parte din patria-mamă. Mie, de fiecare dată, la astfel de momente îmi vin în minte versurile unui cîntec de luptă istoric al poporului român care, poate, sînt cele mai sugestive în privinţa trăsăturilor de caracter ale poporului român, a dorinţei de unitate şi de libertate: “Să trecem Carpaţii/ Ne trebuie Ardealul/ De-o fi să ne- ngropăm de vii”. Practic, poporul român e un popor primitor, dar este neiertător atunci cînd cei care trec graniţele ţării nu vin cu intenţii bune şi vin cu intenţii de a cuceri teritorii. La mulţi ani, România, la mulţi ani, dragi români!”, a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic. Reprezentanţii delegaţiilor oaspete le-au transmis pietrenilor urări de ZiuaNaţională, cu ocazia împlinirii celor 101 de ani de la Marea Unire, ei fiind prezenţi atît la sediul primăriei, într-o întîlnire comună devenită tradiţie, dar şi la festivităţile organizate în centrul oraşului. “Stimaţi fraţi români, pentru noi românii de peste Prut, Ziua Naţională a României are dublă, chiar triplă semnificaţie, întrucît noi, care trăim într-un spaţiu mai conservat, mai rustic, mai uitat pe alocuri de adevăratul românism, de fiecare dată încercăm să ne regăsim propria identitate. Grigore Veru, care e de-acolo, de prin părţile noastre spunea că dacă, atunci cînd era copil, cei de vîrsta lui visau să ajungă cosmonauţi, el visa momentul în care va veni timpul să treacă Prutul. Acum, de 27 de ani, noi românii de peste Prut avem posibilitatea de a trece graniţa deşi încă acest rîu rămîne pentru noi “blestemat”, pentru că desparte cele două state româneşti. Oricum, noi de fiecare dată cînd traversăm Prutul sîntem încercaţi de multiple sentimente pentru că România rămîne ţara care tot timpul a tins spre unificare; ori, aceste punţi, aceste poduri, pe care încercăm să le construim noi, administraţiile din cele două ţări surori, refac Unirea în mod indirect”, a transmis primarul municipiului Edineţ din Republica Moldova, Constantin Cojocari.

“Sînt foarte bucuros că mă întorc la Piatra Neamţ pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României”

“Sînt foarte bucuros că mă întorc la Piatra Neamţ pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României. În primul rînd vreau să vă transmit mesajul primarului nostru, care nu a putut să fie prezent deoarece noi, în Israel, trecem printr-o criză guvernamentală (…), dar vă transmite un călduros “La mulţi ani!” şi se simte prieten cu dumneavoastră. Eu, cel puţin, de fiecare dată cînd ajung la Piatra Neamţ mă simt ca acasă. Vă dorim multă sănătate şi o sărbătoare fericită”, a transmis consilierul municipal al oraşului Lod (Israel) – Shlomo Abramovici. În aceeaşi notă au fost şi mesajele formulate din partea Primăriei Roanne, delegaţia franceză fiind condusă de Jacky Polturat, vicepreşedintele Asociaţiei de prietenie Roanne – Piatra-Neamţ. DE altel, acesta este prezent de mai multe zile în Piatra Neamţ, deoarece a luat parte la festivităţile organizate la Colegiul Naţional “Petru Rareş” cu ocazia împlinirii celor 150 de ani de la înfiinţare. “Sînt bucuros că, în toţi aceşti ani de prietenie între oraşele noastre am avut ocazia să avem parte de extrem de multe schimburi culturale importante, iar ocazia de a participa la zilele acestui colegiu minunat – “Petru Rareş” – a fost unică pentru mine, la fel cum se întîmplă şi astăzi, cînd România îşi serbează Ziua Naţională. La mulţi ani tuturor românilor”, a spus Jacky Polturat. Ca în fiecare an, de 1 Decembrie, în oraşul de la poalele Pietricicăi a fost şi un reprezentant din Chişinău. Întîlnirea s-a finalizat cu ciocnirea unei cupe de şampanie şi promisiunea repetării, anul viitor, a acestei frumoase tradiţii.

Actualitate

Fost director al unui mare combinat, răpus de Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Dorel Romeo Bârsan, doctor în metalurgie, fost director tehnic şi director general la Petrotub s-a infectat cu SARS COV 2 ■ a fost internat la Spitalul Judeţean şi la Iaşi ■

Ţevarii romaşcani au aflat, cu stupoare, că unul din foştii directori ai Societăţii Petrotub, Dorel Romano Bârsan, a murit în Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, răpus de coronavirus.

Născut pe 5 mai 1955 în satul Gîdinţi, într-o familie numeroasă, cu şase fraţi, viitorul director al marelui combinat a prins dragostea de metalurgie de la tatăl său, un ţevar respectat. Dorel Romano Bârsan a urmat Facultatea de Metalurgie, apoi şi-a dat doctoratul în specialitate.

A fost ani buni după evenimentele din decembrie 1989, director tehnic, ca ulterior, în perioada tulbure post decembristă, aşa numita Dictatură a sindicatelor avea să fie numit de Fondul Proprietăţii de Stat director plin, etapă în care a trebuit să reziste presiunilor sindicale post- decembriste de împiedicare a unei privatizări plănuită a se face cu o firmă dintr-un paradis fiscal, o firmă de vînzare a produselor tubulare.

Privatizarea a fost împiedicată de sindicate, care au ieşit în stradă şi au blocat, în anul 2001 E-85. Ulterior, Guvernul Năstase a vîndul colosul romaşcan, în 2003, indienilor de la Mittal Steel, iar Dorel Romano Bîrsan a ajuns director la Oţelul Roşu. Ulterior s-a retras şi a avut o firmă proprie, în domeniul comercializării produselor metalurgice. Pensionat ca toţi metalurgiştii, care au lucrat în condiţii grele, Dorel Romano Bârsan a avut o serie de probleme medicale la ficat şi plămîni.

S-a infectat, nu se ştie de unde şi cum, cu SARS COV2. Depistat pozitiv la Roman a fost internat, mai întîi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ, după care starea i s-a agravat, aşa că s-a decis transferul la clinica din Iaşi, unde a şi murit.

Căsătorit şi recăsătorit, tată a patru copii, din care doi gemeni, acum studenţi, Dorel Romano Bârsan a plătit, ca atîţia alţii, tribut unei boli extrem de parşive. După decesul survenit cu o zi înainte, el a fost condus de cîţiva membri ai familiei la groapă, marţi, 22 septembrie, în condiţii de restricţie sanitară, impuse de pandemie.

Citește știrea

Actualitate

Falşi pelerini, autorii unei ţepe cu bijuterii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ printr-o metodă cunoscută de şmen, o bătrînă a fost ţepuită de patru olteni ■ femeia a dat bijuterii preţioase pe nişte tinichele ■ din fericire, paguba a fost recuperată ■

O sexagenară din Tîrgu Neamţ a fost ţepuită printr-o clasică metodă de şmen, iar într-o clipă de neatenţie a dat bijuterii preţioase, în valoare de 4.000 de lei, pe nişte tinichele. Din fericire, cei patru vîlceni, au fost identificaţi rapid, iar victima şi-a recuperat prejudiciul în totalitate.

Totul s-a întîmplat pe 21 septembrie 2020, cînd poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Tîrgu Neamţ au documentat activitatea infracţională a patru persoane, cu vîrste cuprinse între 22 şi 38 de ani, din judeţul Vîlcea, bănuite de comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Din cercetări a rezultat că în ziua anterioară, pe 19 septembrie, o femeie de 66 de ani, care se deplasa pe o stradă din Tîrgu Neamţ, a fost abordată de către ocupanţii unui autoturism, aceştia solicitîndu-i adresa unui lăcaş de cult din oraş. În scopul asigurării credibilităţii şi sub pretextul mulţumirii bunăvoinţei manifestate de persoana vătămata, oltenii i- ar fi oferit sexagenarei un lanţ din aur.

Simultan, i-au solicitat să-şi desfacă lănţişorul pe care îl purta la gît, după care i l-ar fi fixat pe cel oferit cadou. De asemenea, unul dintre ocupanţii autoturismului i-ar fi oferit o brăţară şi ar fi rugat-o să aşeze bijuteriile personale într-un şerveţel cu scopul de a nu le pierde, iar ulterior acesta i le-a înfăşurat cu o folie adezivă.

„Pentru a-i distrage atenţia, conducătorul autoturismului i-ar fi solicitat detalii privind localizarea unui alt lăcaş de cult, moment în care una dintre persoane ar fi schimbat pachetul format şi i-ar fi oferit altul, similar, ce conţinea bijuterii din material nepreţios“, anunţă Poliţia Neamţ. În urma activităţilor investigativ-operative desfăşurate cu operativitate de poliţiştii nemţeni, în colaborare cu cei din cadrul Poliţiei municipiului Cluj Napoca, s-a reuşit identificarea şi depistarea suspecţilor pe raza oraşului din Ardeal.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, în valoare de 4.000 de lei, a fost recuperat integral de poliţişti şi restituit persoanei vătămate. Cele patru persoane au fost conduse la sediul poliţiei, iar în baza probatoriului administrat, faţă de acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore. În aceeaşi zi au fost duşi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, faţă de aceştia fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile. De aici trebuie trase anumite învăţăminte.

Infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, iar modurile de operare folosite de cei care încearcă să obţină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sînt din ce în ce mai complexe. Pentru a nu deveni victima acestui gen de fapte, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci cînd sînt abordaţi prin orice mijloace de persoane necunoscute, care le oferă diverse bunuri sau servicii.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, trebuie să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.059 de cazuri noi. Neamţ – 38 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, în total au fost înregistrate 2.895 de cazuri

Până pe 22 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 114.648 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

92.169 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.059 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 599 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.503 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 21.09.2020 (10:00) – 22.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 45 de decese (28 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria 50-59 de ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 45 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.119. Dintre acestea, 496 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.253.380 teste. Dintre acestea 21.978 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.773 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.205 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.090 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.566 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 34.393 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 8 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.070 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 748 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 456 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 96.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  112 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending