Contactează-ne

Actualitate

Oaspeţi din oraşele înfrăţite, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de Ziua Naţională au fost prezente delegaţii din Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Israel ■ "poporul român e un popor primitor, dar este neiertător atunci cînd cei care trec graniţele ţării nu vin cu intenţii bune", a spus primarul Chitic ■ "aceste poduri, pe care încercăm să le construim noi, administraţiile din cele două ţări surori, refac Unirea în mod indirect", a transmis primarul municipiului Edineţ ■

De Ziua Naţională a României, aşa cum a devenit deja o tradiţie, la Piatra Neamţ au fost prezente delegaţii din oraşele înfrăţite din Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Israel, dar şi din capitala fraţilor de peste Prut – Chişinău. “Mă bucur că şi în acest an avem prezente în oraşul nostru delegaţiile localităţilor înfrăţite din patru ţări, cărora le spun bun venit. Fiecare popor îşi alege ca şi Zi Naţională cel mai important moment din istorie şi pentru noi, românii, cel mai important moment al istoriei recente este al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A fost o istorie zbuciumată pentru că de fiecare dată românii şi-au cîştigat drepturile cu mari sacrificii iar Marea Unire a fost, de asemenea, realizată cu mari jertfe, în special de vieţi omeneşti. În Primul Război Mondial am demonstrat întregii Europe că merităm să ne unim, că Ardealul este teritoriu românesc şi face parte din patria-mamă. Mie, de fiecare dată, la astfel de momente îmi vin în minte versurile unui cîntec de luptă istoric al poporului român care, poate, sînt cele mai sugestive în privinţa trăsăturilor de caracter ale poporului român, a dorinţei de unitate şi de libertate: “Să trecem Carpaţii/ Ne trebuie Ardealul/ De-o fi să ne- ngropăm de vii”. Practic, poporul român e un popor primitor, dar este neiertător atunci cînd cei care trec graniţele ţării nu vin cu intenţii bune şi vin cu intenţii de a cuceri teritorii. La mulţi ani, România, la mulţi ani, dragi români!”, a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic. Reprezentanţii delegaţiilor oaspete le-au transmis pietrenilor urări de ZiuaNaţională, cu ocazia împlinirii celor 101 de ani de la Marea Unire, ei fiind prezenţi atît la sediul primăriei, într-o întîlnire comună devenită tradiţie, dar şi la festivităţile organizate în centrul oraşului. “Stimaţi fraţi români, pentru noi românii de peste Prut, Ziua Naţională a României are dublă, chiar triplă semnificaţie, întrucît noi, care trăim într-un spaţiu mai conservat, mai rustic, mai uitat pe alocuri de adevăratul românism, de fiecare dată încercăm să ne regăsim propria identitate. Grigore Veru, care e de-acolo, de prin părţile noastre spunea că dacă, atunci cînd era copil, cei de vîrsta lui visau să ajungă cosmonauţi, el visa momentul în care va veni timpul să treacă Prutul. Acum, de 27 de ani, noi românii de peste Prut avem posibilitatea de a trece graniţa deşi încă acest rîu rămîne pentru noi “blestemat”, pentru că desparte cele două state româneşti. Oricum, noi de fiecare dată cînd traversăm Prutul sîntem încercaţi de multiple sentimente pentru că România rămîne ţara care tot timpul a tins spre unificare; ori, aceste punţi, aceste poduri, pe care încercăm să le construim noi, administraţiile din cele două ţări surori, refac Unirea în mod indirect”, a transmis primarul municipiului Edineţ din Republica Moldova, Constantin Cojocari.

“Sînt foarte bucuros că mă întorc la Piatra Neamţ pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României”

“Sînt foarte bucuros că mă întorc la Piatra Neamţ pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României. În primul rînd vreau să vă transmit mesajul primarului nostru, care nu a putut să fie prezent deoarece noi, în Israel, trecem printr-o criză guvernamentală (…), dar vă transmite un călduros “La mulţi ani!” şi se simte prieten cu dumneavoastră. Eu, cel puţin, de fiecare dată cînd ajung la Piatra Neamţ mă simt ca acasă. Vă dorim multă sănătate şi o sărbătoare fericită”, a transmis consilierul municipal al oraşului Lod (Israel) – Shlomo Abramovici. În aceeaşi notă au fost şi mesajele formulate din partea Primăriei Roanne, delegaţia franceză fiind condusă de Jacky Polturat, vicepreşedintele Asociaţiei de prietenie Roanne – Piatra-Neamţ. DE altel, acesta este prezent de mai multe zile în Piatra Neamţ, deoarece a luat parte la festivităţile organizate la Colegiul Naţional “Petru Rareş” cu ocazia împlinirii celor 150 de ani de la înfiinţare. “Sînt bucuros că, în toţi aceşti ani de prietenie între oraşele noastre am avut ocazia să avem parte de extrem de multe schimburi culturale importante, iar ocazia de a participa la zilele acestui colegiu minunat – “Petru Rareş” – a fost unică pentru mine, la fel cum se întîmplă şi astăzi, cînd România îşi serbează Ziua Naţională. La mulţi ani tuturor românilor”, a spus Jacky Polturat. Ca în fiecare an, de 1 Decembrie, în oraşul de la poalele Pietricicăi a fost şi un reprezentant din Chişinău. Întîlnirea s-a finalizat cu ciocnirea unei cupe de şampanie şi promisiunea repetării, anul viitor, a acestei frumoase tradiţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Percheziţie la un contrabandist de ţigări

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au efectuat o percheziţie, pe 24 ianuarie, la locuinţa unui bărbat, în vîrstă de 49 de ani, bănuit de contrabandă cu ţigări.

“În urma unei percheziţii domiciliare efectuate pe raza localităţii Horia, poliţiştii au descoperit ţigarete şi alte bunuri, susceptibile a fi provenite din contrabandă. La data de 24 ianuarie, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Dulceşti au efectuat o percheziţie pe raza localităţii Horia, la locuinţa unui bărbat de 49 de ani. Întrucît din investigaţiile desfăşurate de poliţiştii a rezultat faptul că acesta ar fi susceptibil de comiterea infracţiunii de contrabandă, pe numele său a fost emis de către Judecătoria Roman, un mandat de percheziţie domiciliară.

În urma descinderilor efectuate la locuinţa acestuia, poliţiştii au descoperit peste 120 de ţigarete, pentru care bărbatul nu deţinea documente de provenienţă. Pe parcursul efectuării percheziţiei, la sediul unei societăţi comerciale administrate de bărbatul în cauză, poliţiştii au descoperit un aparat de confecţionat ţigarete, aproximativ 270 de grame de tutun mărunţit, 5 ţigarete şi peste 190 de filtre.

Produsele din tutun şi bunurile descoperite au fost ridicate de poliţişti, în vederea indisponibilizării. Poliţiştii au demarat cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de contrabandă”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

 

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Săltat de mascaţi pentru că a dat în cap pe stradă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 26 de ani, din Vînători-Neamţ, a fost săltat de “mascaţi”, vineri, de Ziua Unirii Principatelor, fiind acuzat că i-a dat în cap unei femei, pe o stradă din Tîrgu Neamţ şi i-a furat geanta în care avea 500 de lei.

“Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ au probat activitatea infracţională a unui bărbat din localitatea Vînători-Neamţ, bănuit de comiterea infracţiunii de tîlhărie calificată. La data de 24 ianuarie, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Tîrgu Neamţ, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu  Neamţ, au efectuat o percheziţie domiciliară pe raza localităţii Vînători-Neamţ, la persoane bănuite de comiterea infracţiunii de tîlhărie calificată.

Din anchetă au reieşit indicii că, la data de 17 ianuarie, un bărbat de 26 de ani, din Vînători-Neamţ, ar fi lovit în zona capului o femeie de 51 de ani, în timp ce se deplasa pe o stradă din Tîrgu Neamţ, şi i-ar fi sustras geanta în care se aflau documentele personale şi 500 de lei. Persoana în cauză a fost condusă la sediul poliţiei, pentru audieri. În baza probatoriului administrat, poliţiştii l-au reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de tîlhărie calificată.

În cursul aceleiaşi zile, bărbatul a fost prezentat de poliţişti la Judecătoria Tîrgu-Neamţ, faţă de acesta fiind dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile. Activitatea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţean acuzat de omor în Spania, prins

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Roznov căutat la nivel internaţional pentru omor a fost prins în Bacău ■ fapta ar fi fost comisă în Barcelona, în 2019 ■

Un bărbat de 33 de ani, din Roznov, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare de către autorităţile spaniole, a fost depistat, recent de poliţiştii nemţeni în judeţul vecin, Bacău. Bărbatul este acuzat de omor, faptă ce ar fi avut loc în Barcelona, în 2019.

Conform autorităţilor spaniole, ar fi izbucnit o altercaţie între un grup de cetăţeni chinezi şi unul de est-europeni, din care făcea parte şi bărbatul din Roznov. O persoană a suferit leziuni grave ce au determinat decesul, iar autorităţile spaniole au emis mandat de arestare.

“La data de 25 ianuarie, în baza activităţilor investigativ-operative efectuate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Neamţ, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău au depistat, pe raza judeţului Bacău, un bărbat de 33 de ani, din Roznov, căutat la nivel internaţional pentru comiterea infracţiunii de omor.

Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Spania. Ancheta autorităţilor spaniole a evidenţiat faptul că, la data de 28 iulie 2019, într-o zonă de agrement din Barcelona, ar fi izbucnit o altercaţie între un grup de cetăţeni chinezi şi un alt grup de persoane din Estul Europei din care făcea parte şi bărbatul în cauză, în urma căruia o persoană a suferit leziuni grave ce au condus la decesul acesteia.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău. Acesta urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: generică

Citește știrea

Trending