Contactează-ne

Actualitate

Oaspeţi din oraşele înfrăţite, la Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de Ziua Naţională au fost prezente delegaţii din Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Israel ■ "poporul român e un popor primitor, dar este neiertător atunci cînd cei care trec graniţele ţării nu vin cu intenţii bune", a spus primarul Chitic ■ "aceste poduri, pe care încercăm să le construim noi, administraţiile din cele două ţări surori, refac Unirea în mod indirect", a transmis primarul municipiului Edineţ ■

De Ziua Naţională a României, aşa cum a devenit deja o tradiţie, la Piatra Neamţ au fost prezente delegaţii din oraşele înfrăţite din Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Israel, dar şi din capitala fraţilor de peste Prut – Chişinău. “Mă bucur că şi în acest an avem prezente în oraşul nostru delegaţiile localităţilor înfrăţite din patru ţări, cărora le spun bun venit. Fiecare popor îşi alege ca şi Zi Naţională cel mai important moment din istorie şi pentru noi, românii, cel mai important moment al istoriei recente este al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A fost o istorie zbuciumată pentru că de fiecare dată românii şi-au cîştigat drepturile cu mari sacrificii iar Marea Unire a fost, de asemenea, realizată cu mari jertfe, în special de vieţi omeneşti. În Primul Război Mondial am demonstrat întregii Europe că merităm să ne unim, că Ardealul este teritoriu românesc şi face parte din patria-mamă. Mie, de fiecare dată, la astfel de momente îmi vin în minte versurile unui cîntec de luptă istoric al poporului român care, poate, sînt cele mai sugestive în privinţa trăsăturilor de caracter ale poporului român, a dorinţei de unitate şi de libertate: “Să trecem Carpaţii/ Ne trebuie Ardealul/ De-o fi să ne- ngropăm de vii”. Practic, poporul român e un popor primitor, dar este neiertător atunci cînd cei care trec graniţele ţării nu vin cu intenţii bune şi vin cu intenţii de a cuceri teritorii. La mulţi ani, România, la mulţi ani, dragi români!”, a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic. Reprezentanţii delegaţiilor oaspete le-au transmis pietrenilor urări de ZiuaNaţională, cu ocazia împlinirii celor 101 de ani de la Marea Unire, ei fiind prezenţi atît la sediul primăriei, într-o întîlnire comună devenită tradiţie, dar şi la festivităţile organizate în centrul oraşului. “Stimaţi fraţi români, pentru noi românii de peste Prut, Ziua Naţională a României are dublă, chiar triplă semnificaţie, întrucît noi, care trăim într-un spaţiu mai conservat, mai rustic, mai uitat pe alocuri de adevăratul românism, de fiecare dată încercăm să ne regăsim propria identitate. Grigore Veru, care e de-acolo, de prin părţile noastre spunea că dacă, atunci cînd era copil, cei de vîrsta lui visau să ajungă cosmonauţi, el visa momentul în care va veni timpul să treacă Prutul. Acum, de 27 de ani, noi românii de peste Prut avem posibilitatea de a trece graniţa deşi încă acest rîu rămîne pentru noi “blestemat”, pentru că desparte cele două state româneşti. Oricum, noi de fiecare dată cînd traversăm Prutul sîntem încercaţi de multiple sentimente pentru că România rămîne ţara care tot timpul a tins spre unificare; ori, aceste punţi, aceste poduri, pe care încercăm să le construim noi, administraţiile din cele două ţări surori, refac Unirea în mod indirect”, a transmis primarul municipiului Edineţ din Republica Moldova, Constantin Cojocari.

“Sînt foarte bucuros că mă întorc la Piatra Neamţ pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României”

“Sînt foarte bucuros că mă întorc la Piatra Neamţ pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României. În primul rînd vreau să vă transmit mesajul primarului nostru, care nu a putut să fie prezent deoarece noi, în Israel, trecem printr-o criză guvernamentală (…), dar vă transmite un călduros “La mulţi ani!” şi se simte prieten cu dumneavoastră. Eu, cel puţin, de fiecare dată cînd ajung la Piatra Neamţ mă simt ca acasă. Vă dorim multă sănătate şi o sărbătoare fericită”, a transmis consilierul municipal al oraşului Lod (Israel) – Shlomo Abramovici. În aceeaşi notă au fost şi mesajele formulate din partea Primăriei Roanne, delegaţia franceză fiind condusă de Jacky Polturat, vicepreşedintele Asociaţiei de prietenie Roanne – Piatra-Neamţ. DE altel, acesta este prezent de mai multe zile în Piatra Neamţ, deoarece a luat parte la festivităţile organizate la Colegiul Naţional “Petru Rareş” cu ocazia împlinirii celor 150 de ani de la înfiinţare. “Sînt bucuros că, în toţi aceşti ani de prietenie între oraşele noastre am avut ocazia să avem parte de extrem de multe schimburi culturale importante, iar ocazia de a participa la zilele acestui colegiu minunat – “Petru Rareş” – a fost unică pentru mine, la fel cum se întîmplă şi astăzi, cînd România îşi serbează Ziua Naţională. La mulţi ani tuturor românilor”, a spus Jacky Polturat. Ca în fiecare an, de 1 Decembrie, în oraşul de la poalele Pietricicăi a fost şi un reprezentant din Chişinău. Întîlnirea s-a finalizat cu ciocnirea unei cupe de şampanie şi promisiunea repetării, anul viitor, a acestei frumoase tradiţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Poliţiştii, tot prin cîrciumi şi terase. În control

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii legii continuă acţiunile de prevenire şi limitare a infectării cu Covid 19 ■ mulţi au fost prinşi pe picior greşit ■ valoarea sancţiunilor a fost de circa 30.000 de lei ■

Oamenii legii continuă acţiunile de verificare pentru prevenirea şi limitarea infectării cu virusul Covid 19. Pe 12 iulie, a continuat verificarea modului în care sînt respectate normele impuse pe perioada stării de alertă şi au fost verificate 53 de restaurante, terase, fastfood-uri, societăţi, gări şi autogări.

Au fost implicaţi în acţiune peste 130 de poliţişti, jandarmi, poliţişti locali, precum şi reprezentanţi ai ITM, DSV, DSP şi ai Protecţiei Consumatorului, forţele acţionînd în zonele aglomerate din judeţul Neamţ.

„Au fost organizate patru acţiuni punctuale, în sistem integrat, fiind vizate, în special, restaurantele şi localurile publice care au deschise terase, cluburile, pub-urile, gările, autogările şi mijloacele de transport în comun. În cadrul acţiunilor de control, au fost verificate 32 de societăţi comerciale, la una dintre acestea fiind identificate nereguli privind măsurile de diminuare a impactului riscului“, anunţă Poliţia Neamţ.

În baza Legii nr. 55/2020, au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, două pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor aplicate operatorilor economici pentru organizarea de activităţi în spaţiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicţii/restricţii, două pentru fapte de natură economică şi 11 conform Legii nr. 61/1991.

Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 10.000 de lei. Pe linie rutieră, în urma controalelor efectuate în trafic, au fost verificate 42 de mijloace de transport public în comun şi alte mijloace de transport, fiind aplicate 28 de sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 195/2002, în valoare de 16.240 de lei.

Au fost aplicate două sancţiuni la Legea 28/1999 privind obligaţia firmelor de a avea case de marcat elecronice fiscale, în valoare de 3.000 de lei. Astfel de activităţi, organizate sub autoritatea prefectului, vor continua în sistem integrat şi în perioada următoare, în vederea conştientizării tuturor cetăţenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanţare socială, precum şi a prevenirii şi limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Nou inspector la învăţămînt primar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Ana Sociu, de la Şcoala Rediu, i-a luat locul inspectorului Florin Victor Dimon ■ toţi inspectorii şcolari au expirat mandatul ■ ei rămîn pe funcţii pînă la 1 septembrie, deoarece la ISJ este o perioadă aglomerată ■

Inspectorul general Mihai Obreja a declarat că pe postul de inspector şcolar pentru învăţămîntul primar a fost numită învăţătoarea Ana Sociu, titulară la Şcoala Rediu.

„Începînd de luni, 13 iulie, avem un nou inspector şcolar pentru învăţămîntul primar, în persoana doamnei Ana Sociu, cadru didactic titular la o şcoală din mediul rural. Toţi inspectorii şcolari au mandatele expirate, dar cum la Inspectoratul Şcolar este o perioadă extrem de aglomerată, cu examenele elevilor, cu etapa a II-a de admitere computerizată, cu sesiunea a doua a Baclaureatului, cu examenul de definitivare în învăţămînt, cu examenul de titularizare, rămîn pe posturi, pînă la 1 septembrie toţi ceilalţi inspectori.

În aceste condiţii, cu excepţia inspectorului Florin Victor Dimon, care nu a dorit să mai rămînă pe funcţie după ce i-a expirat mandatul, ceilalţi rămîn pe posturi pînă în septembrie“, a declarat profesorul Mihai Obreja.

De reamintit faptul că, pînă acum, au plecat din funcţii foştii inspectori şcolari generali adjuncţi Elena Laiu, care a îndeplinit cu delegaţie şi funcţia de inspector şcolar general, după plecarea în Parlament a lui Viorel Stan şi Ioan Milea, în locul lor fiind numiţi Dana Lăcrămioara Păiuş de la Liceul Petru Poni din Roman şi Genovena Elena Irimia, din Piatra Neamţ.

Întregii echipe de inspectori şcolari i-a expirat mandatul pentru care au susţinut examene în 2015. Singurul care după expirarea mandatului nu a mai dorit să rămînă în Inspectorat este Florin Victor Dimon, care a lucrat în Inspectoratul Şcolar Neamţ mai bine de 12 ani.

El se va întoarce pe postul de învăţător titular la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Piatra Neamţ. Tot restul echipei de inspectori a ajuns la finalul mandatului pentru care au concurat în anul 2015 şi, în principiu, ar urma să fie organizat un alt concurs.

Citește știrea

Actualitate

Cei aflaţi în şomaj tehnic rămîn asiguraţi medical

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Casa de Asigurări de Sănătate a venit cu precizări ■ asta după ce mai multe persoane aflate în şomaj tehnic au sesizat că nu mai sînt asigurate medical ■

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a venit cu unele precizări legate de calitatea de asigurat medical a persoanelor aflate în şomaj tehnic.

Asta după ce, în urma sesizarilor primite la CNAS, referitoare la faptul că mai multe persoane aflate în şomaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), deşi angajatorii au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate.

„CNAS gestionează fondurile provenite din contribuţiile la sănătate colectate de ANAF. Mai exact, CNAS importă în SIUI datele de la ANAF, care primeşte de la angajatori Declaraţia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, reglementată prin Ordinul ministrilor Finanţelor, Muncii şi Sănătăţii 1942/979/819/2020.

Din analiza situaţiilor semnalate, am constatat că în Declaraţia 112, începînd cu aprilie 2020, mai mulţi angajatori nu au încadrat corect personalul aflat în şomaj tehnic şi nu a fost specificată perioada în care s-a aflat în şomaj tehnic. Astfel, în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în şomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat cu contribuţie zero la sănătate.

Conform reglementărilor în vigoare din sistemul de sănătate, o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate şi nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuţiei îşi pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăţi a contribuţiei“, arată Casa de Sănătate.

O modalitate de a regla această problemă ce creează neajunsuri constă în depunerea declaraţiilor rectificative de către angajatori. Această nouă declaraţie dă posibilitatea ca, în termen de 48 de ore, SIUI să recunoască statutul de asigurat celor care au acest drept.

„E mai mult decît regretabil că cei care întîmpină deja neajunsuri cauzate de faptul ca au fost nevoiţi să intre în şomaj tehnic trebuie să suporte acum şi piedici în accesarea serviciilor medicale de care au nevoie. E obligaţia noastră să asigurăm accesul la servicii medicale.

De aceea, deşi problema nu a fost generată de casele de sănătate sau de sistemul informatic, încercăm să identificăm cele mai bune soluţii împreună cu colegii din ANAF pentru ca oamenii să nu se mai confrunte cu situaţia de a nu putea beneficia de servicii medicale”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Citește știrea

Trending