Contactează-ne

Actualitate

O fi sau n-o fi… sclavie?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Recent, pe un post TV cu ştaif, un redactor doct şi bine informat îi făcea de-a dreptul idioţi pe cei care îi taxau de sclavi pe muncitorii noştri agricoli care îşi câştigă pâinea peste graniţile scumpei noastre patrii.

Ne-a spus-o pe faţă, cu mânie aproape proletară, fără mască: „Da, sunteţi nişte idioţi!“. Am încremenit. Mi-am tras repede combinezonul de idiot, că nu aveam covizi prin preajmă, şi i-am dat dreptate. Cum îndrăzneam, şi eu şi alţii ca nine, să aruncăm cu noroi în cei care vor să muncească pentru copii şi familie, când sunt plătiţi regeşte şi pot să trimită bani în ţară (40 de miliarde de euro în ultimii zece ani, preciza redactorul) şi câte şi mai câte?

Domnul redactor apela şi la puţină istorie şi conferea o adiere de firesc fenomenului, amintind că după Primul Război Mondial acelaşi lucru îl făceau italienii care veneau şi munceau aici, fiindcă la noi era mai bine decât la ei. Îmi permit să-i completez informaţiile şi să-i spun că nu doar italieni, ci şi franţuji, şi greci, turci şi armeni, ruşi şi lipoveni, tătari şi sârbi şi mulţi alţii au venit şi au rămas pentru totdeauna în România. De nemţi ce să mai spunem, care au avut până în 1940 un cartier întreg în Brăila („Jakobsonstal“). Şi asta pentru noi îi primeam, îi tratam omeneşte şi puteau trăîi după voie. Fiindcă la vremea aceea erau altfel de liberali.

Numai că stimabilul redactor, ori era în solda cuiva (deşi nu se prea potrivea cu orientările postului), ori nu cunoştea sau se făcea că nu cunoaşte semnificaţia noţiunii de sclav. Pur şi simplu. Findcă oamenii devin sclavi, nu fiindcă nişte idioţi îi gratulează cu asemenea vorbă, nu de ocară, ci de compătimire, ci pentru că cei care la care ajung să muncească, în afara ţării, îi transformă în sclavi. Obligaţi să muncească 7 zile din 7, 10-12 ore pe zi, în frig, fără hrană şi condiţii de cazare şi igienă minimale, cum se întâmplă pe sparanghelia doamnei Merkel sau pe câmpurile roditoare ale statelor de rang înalt ale Uniunii Europene, ai căror cetăţeni nu se pretează la asemenea munci înjositoare.

Există în toată povestea asta a sparanghelului (şi a altor culturi) o nuanţă de ipocrizie şi şmecherie publică de joasă speţă: de ce fermierii germani (şi ceilalţi ca ei) cultivă planta asta dacă ştiu că nu au forţă de muncă s-o şi recolteze? De ce? Simplu de răspuns: fiindcă le este mult mai uşor să bată din palme şi să aibă la picioare o masă de sclavi din Est.

Nu ştia domnul redactor că actele de identitate ale acestor sclavi sunt luate imediat după sosire şi se păstrează la argaţii tocmiţi de patron, ca nu cumva să poată părăsi plantaţia? Din calitatea de idiot în care mă aflu, ştiu că, excepţie făcând instituţiile bine determinate, nimeni nu are dreptul, sub aspră pedeapsă, să reţină documentele de identitate ale cuiva.

Într-un cuvânt, muncitorii noştri agricoli devin sclavi fiindcă sunt ademeniţi cu câştiguri bune, cad în capcana promisiunilor şi sunt traşi pe sfoară, păcăliţi sub toate aspectele: condiţii de muncă, de trai şi, mai ales, de plată.

Ce bine i-ar fi stat domnului redactor să urce într-o maşină, cu însemnele postului TV pe parbriz, cu mască pe figură şi cu declaraţia completată şi să ajungă la locul faptelor, să tragă un documentar ca la mama lui. Sau măcar să stea de vorbă, face to face, cu câţiva dintre aceşti cetăţeni de rangul şapte, umiliţi şi trataţi ca fiinţe inferioare, pe câmpurile roditoare ale unor state ale Uniunii Europene. Şi atunci putea să vorbească de adevăraţii sclavi ai secolului XXI şi să departajeze idioţii veritabili de cei ocazionali.

Oare de ce n-a pus pe tapet onorabilul obligativitatea preşedintelui, a statului, guvernului şi parlamentului de a-şi apăra cetăţenii, implicându-se direct în această problemă repetitivă? O tocăm mărunt, de ani şi ani de zile, şi în presa noastră şi în cea germană (care se vrea obiectivă doar din vârful buzelor), fără ca nimic, absolut nimic, să se schimbe. Nimic n-ar fi mai normal ca statul să se implice, cu acorduri şi contracte ferme, între ţări, cu clauze bine stipulate, menite să descurajeze orice abatere de la statutul de muncitor agricol. Nu toţi aceşti oficiali, care nu mai pun geană peste geană de binele cetăţenilor lor, adevăraţii responsabili de umilinţele la care sunt supuşi semenii noştri, preferă să dea mână liberă unor şmecheraşi deştepţi care se îmbogăţesc din exploatarea amărâţilor din Est, sub slogane perimate şi false, gen piaţă liberă, libertate de acţiune şi de deplasare etc., etc. ?

Nu ne-a asigurat preşedintele că trăim într-o ţară liberă? Nici COVID-ul nu mişcă-n front. A dat pe dinafară la ideile totalitariste şi aberaţii naziste din proiectul „Vacanţa Mare“, dar plecările ilegale din Cluj şi Sibiu către Germania, cu încălcarea gravă a ordonanţelor militare, în plină pandemie nu l-au deranjat. Ori, atributul de „militar“ acordat unui document, îl face infailibil. Cu milităria nu te joci, abaterile de la prevederile ei intră sub incidenţa tribunalului militar, adică a curţii marţiale.

Credeţi cumva că faptele de la Cluj. Sibiu şi din alte părţi au fost accidente? Că au fost sistate? Nici vorbă. Domnul premier a mârâit ceva că directorul aeroportului din Cluj ar trebui schimbat dar s-a potolit repede, fiindcă de respectivul nu se poat eatinge nimeni, ba s-a dat undă verde străinilor să vină cu avioanele (culmea, în timpul nopţii!) şi cu autocarele lor speciale şi să iau muncitori din ţară. În vreme de transportatorii noştri, lăsaţi de izbelişte, sunt blocaţi la trecerea frontierelor, protestând în zadar.

Altfel vorbind, pe niciunul dintre diriguitorii noştri nu-l deranjează standardele duble şi dubla măsură instaurate şi practicate cu sârg de Uniunea Europeană şi care ne sunt aplicate. Dimpotrivă, le acceptă cu mâna la chipiu.

Dacă n-aş şti că dau apă la moară moraliştilor şi lătrătorilor de ocazie, aş spune că pandemia asta are şi o parte pozitivă. Lumea pare că s-a trezit şi a realizat că ne deplasăm într-o direcţie greşită şi că a venit momentul s-o schimbăm. Din temelii, de la zero. Cea mai vehiculată idee a ultimelor luni a fost că „lumea nu va ma fi ca până acum“.

Din păcate, sunt semne mai mult decât vizibile că noi nu digerăm asemenea farafastâcuri şi o luăm de la început: ne pleacă muncitorii, noi aducem oameni din Sri-Lanka, vor pleca şi găştile de interlopi, Schengenul e neclintit (aţi mai auzit ceva despre această chestiune capitală?) , aranjamentele din umbră sunt la ordinea zilei şi căpătuiesc o camarilă zi de zi mai potentă şi mai activă, discrepanţele dintre diverşi cetăţeni se accentuează, n-avem efectiv per ce spă punem mâna, nivelul de trai este prăbuşit, trăim din ce în ce mai prost, pe bază de import, ne întrebăm (retoric) dacă statul paralel există, în vreme ce rezervele statului sunt pe terminate şi aşteptăm, ce altceva decât foametea care va să vină, amin.

Şi nu facem nimic, absolut nimic cu cap, cu logică şi cu eficienţă. Politically… no matter!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

„Explozie” a cazurilor de COVID-19 – „Alertă” la MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunile de verificare vor fi intensificate, mai ales în week-end ■ echipe mixte vor verifica respectarea regulilor de protecţie sanitară ■ cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor la un număr TelVerde ■

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și șefii de structuri centrale și teritoriale pentru a stabili măsurile care vor fi luate în următoarele două săptămâni.

Trag un semnal de alarmă: prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară,riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor. Trebuie să fim foarte vigilenți în perioada următoare. Este extrem de important să luăm atitudine și să ne implicăm în protejarea sănătății românilor. Altfel, viața noastră socială și economică va fi bulversată. Vă cer să acționați cu profesionalism și rigurozitate, dar și cu atenție pentru a nu cădea în extreme fie de exces, fie de toleranță.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA.

La rândul său, secretarul de stat chestor șef de poliție Bogdan DESPESCU a transmis că principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca la nivelul fiecărui județ să fie organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, care să evalueze situația specifică și să intensifice activitățile de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară. S-a dispus ca prima întâlnire a membrilor grupelor de coordonare operativă să aibă loc imediat după încheierea ședinței convocate de conducerea MAI.

Sub coordonarea acestor grupe, la nivelul fiecărui județ vor fi organizate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.  O atenție deosebită va fi acordată stațiunilor de la mare și de la munte, precum și traseelor de deplasare către acestea. Totodată, printre prioritățile echipelor de verificare va fi și transportul intern și internațional de persoane atât rutier, cât și feroviar.

Conducerea MAI a cerut structurilor responsabile să ia măsuri suplimentare mai ales la sfârșit de săptămână.

Pentru îndeplinirea misiunilor din următoarele două săptămâni, se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren. Pentru zona litoralului unde se așteaptă un număr mare de turiști la sfârșit de săptămână, conducerea ministerului a dispus Poliției Naționale, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită ofițeri de la nivel central pentru a sprijini efectivele care acționează în mun. Constanța.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Citește știrea

Trending