Contactează-ne

Actualitate

Numele unui scriitor a fost atribuit bibliotecii din Pipirig

Știe publicată cu

în data de

■ Dumitru Vacariu este fiu al comunei nemţene ■ a cunoscut prigoana comunistă, fiind condamnat pentru delict împotriva ordinii socialiste ■ cînd era student, a organizat sărbătorirea a 500 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a voievodului Ştefan cel Mare ■ a fost învinuit că a scris o poezie în care condamna asuprirea ţării de către armata sovietică ■

Biblioteca Comunală din Pipirig va purta de acum înainte numele scriitorului nemţean Dumitru Vacariu, care a decedat anul trecut la Iaşi, la vîrsta de 85 de ani. Modificarea a intrat în vigoare recent, după parcurgerea etapelor legale şi are la bază o hotărîre a consiliului local. „Ţinînd cont de faptul că scriitorul Dumitru Vacariu a fost o personalitate a vieţii culturale şi literare, fiind originar din comuna Pipirig, considerăm că este o datorie a noastră de a recunoaşte şi aprecia valoarea înaintaşilor“, au motivat iniţiatorii hotărîrii. Dumitru Vacariu s-a născut la 21 septembrie 1931 în comuna Pipirig, la poalele muntelui Hălăuca, în imediata apropiere a izvoarelor Ozanei. Părinţii săi erau agricultori, iar mama provenea dintr-o familie înrudită cu David Creangă. A făcut şcoala primară în satul Boboieşti şi mai tîrziu a urmat cursurile Şcolii Pedagogice din Piatra Neamţ, apoi Facultatea de Filologie-Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. După absolvire, a fost numit profesor al Liceul nr.2 din Vaslui şi director al Casei Raionale de Cultură din aceeaşi localitate. La data de 14 martie 1958 a fost arestat sub învinuirea de delict împotriva ordinii socialiste, fiind condamnat la 8 ani de detenţie. Adevăratul motiv al condamnării a constat în faptul că, în anul 1957, cînd era student, a organizat împreună cu trei colegi sărbătorirea a 500 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a voievodului Ştefan cel Mare. Totodată, a fost învinuit că în perioada respectivă a scris o poezie intitulată „Moldova însîngerată“ (sau „Chemare“), închinată aceluiaşi voievod, care condamna asuprirea ţării de către armatele sovietice. A stat în detenţie pînă în aprilie 1964. După eliberare i s-a interzis să funcţioneze în învăţămînt, fără să i se mai ofere, cîteva luni, alt loc de muncă. Timp de două luni a lucrat în cadrul Staţiunii de Maşini şi Tractoare Vaslui, apoi s-a stabilit în Iaşi, funcţionînd, în perioada 1965 -1969, în cadrul Centrului de librării şi difuzare a cărţii. Din anul 1969 pînă la ieşirea la pensie, în 1992, a funcţionat ca şef al secţiei de Literatură în cadrul Muzeului Literaturii Române. Dumitru Vacariu a debutat în revista Viaţa Studenţească în 1954, cu poezia „Oraşul meu“. În dramaturgie a debutat cu piesele de teatru pentru copii şi tineret „Aventuri în pădurea vrăjită“ sau „Bing-Bang-Bing“, premiată la mai multe concursuri naţionale. Cu acestă piesă, Teatrul pentru Copii Iaşi a făcut un turneu prin India, Pakistan, Orientul apropiat, Franţa şi Germania. A debutat editorial în anul 1979 cu volumul de povestiri „Dincolo de poveste“. A scris mai multe romane, lucrări de cercetare literară, antologii şi albume. În anul 2016, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Iaşi i-a acordat premiul Opera Omnia. Dumitru Vacariu a încetat din viaţă la data de 26 mai 2017.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Nou val de viroze

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ în Neamţ, peste 1000 de persoane au fost înregistrate cu infecţii respiratorii

Compartimentul de supraveghere epidemiologică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ a realizat sinteza principalelor infecţii respiratorii din ultima perioadă, constatînd că numărul infecţiilor respiratorii şi al virozelor este încă foarte ridicat. Astfel, la nivelul întregului judeţ s-au înregistrat un număr semnificativ de îmbolnăviri. „În Neamţ s-au înregistrat 1125 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 33 de internări. Pe grupe de vîrstă, la zero la un an au fost înregistrate 164 de cazuri, cu 15 internări. La grupa 2-4 ani au fost semnalate 235 de cazuri, cu doar trei internări. La grupa 5-14 ani au fost 361 de cazuri, cu 3 internări. La grupa 15-49 de ani – 193 de cazuri, cu 3 internări. La grupa de vîrstă 50-64 de ani au fost 88 de cazuri, cu 5 internări şi peste 65 de ani – 85 de cazuri, cu 5 internări. În ceea ce priveşte pneumopatiile, au fost înregistrate 40 de cazuri, din care a fost nevoie ca 5 pacienţi să fie internaţi“, a precizat dr.Elena Muceleniţa, de la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică al DSP Neamţ. Specialiştii spun că valul de infecţii şi viroze este cauzat de diferenţele de temperatură şi de vremea ploioasă din a doua parte a lunii mai. Pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicii epidemiologi recomandă respectarea, cu stricteţe, a regulilor igienico-sanitare, atît a celor individuale, cît şi în colectivităţi, unde aerisirea încăperilor trebuie să se facă cu mare rigurozitate. Trebuie să fie evitate aglomeraţiile. Medicii recomandă şi o alimentaţie bogată în vitamine provenite din fructe şi legume, o îmbrăcăminte adecvată perioadei respective din zi şi evitarea automedicaţiei. În situaţia în care cineva se îmbolnăveşte, trebuie să se prezinte imediat la medicul de familie care-i va recomanda medicaţia adecvată diagnosticului.

Citește știrea

Actualitate

Elevi de elită la olimpiada de Tehnologia Informaţiei

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ singurii elevi din mediul rural premiaţi la Olimpiada Naţională provin de la Liceul „Mihail Sadoveanu“ Borca

Liceeni ai Neamţului, prezenţi la faza naţională a olimpiadei şcolare Tehnologia Informaţiei s-au întors de la Arad cu fruntea sus. Ei au cucerit premii, încununate cu medalii, respectiv una de aur, prin elevul Laurenţiu Craiu, clasa a XI-a, de la Liceul Ştefan cel Mare Tîrgu Neamţ, două de argint, prin elevii Robert Florin Apăvăloaiei, Georgian Gherasim, clasa a XII-a, de la Liceul Mihail Sadoveanu Borca şi una de bronz, prin Vlad Hociung, clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional Roman Vodă. Olimpiada Naţională de Tehnologia Informaţiei s-a desfăşurat la Arad, în perioada 16-18 mai, la ea participînd 325 de elevi de la colegii şi licee renumite din toată ţara. „Singurii elevi proveniţi de la un liceu din mediul rural, mai exact de la Liceul Mihail Sadoveanu Borca, coordonaţi de profesor Chirilă Liliana s-au numărat printre premianţi. Este vorba despre doi elevi din clasa a XII-a, profil matematică-informatică, Apăvăloaiei Robert Florin care a obţinut medalie de argint la secţiunea TIC şi Gherasim Georgian, care a obţinut medalie de argint la secţiunea programare C=. Judeţul Neamţ s-a făcut remarcat la această olimpiadă nu doar prin obţinerea celor două medalii de argint, ci şi prin obţinerea unei medalii de aur, de către elevul Creţu Laurenţiu, din clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare Târgu Neamţ, precum şi a unei medalii de bronz, de către elevul Hociung Vlad, din clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional Roman-Vodă. Rezultatele frumoase s-au datorat seriozităţii cu care s-au pregătit, dar şi responsabilităţii cu care profesorii s-au ocupat de pregătirea lor. Felicităm elevii, părinţii şi profesorii pentru obţinerea acestor rezultate remarcabile şi le urăm mult succes în continuare!“, a declarat profesoara Liliana Chirilă, dascăliţa care s-a ocupat de instruirea elevilor din Borca.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Nu scăpăm de furtuni

Știe publicată cu

în data de

Deşi ne-am fi aşteptat ca aria precipitaţiilor să se mai reducă şi să ieşim din seria de avertismente de vreme rea, meteorologii au emis o nouă informare de furtuni şi vijelii. Este vizat întreg teritoriul ţării de miercuri, 22 mai, de la prînz şi pînă joi, 23 mai, la ora 22. În intervalul meţionat ne putem aştepta la cantităţi de apă însemnate din punct de vedere cantitativ şi manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. „În vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi la munte, cu precădere în zona Carpaţilor Occidentali şi în jumătatea nordică Carpaţilor Orientali, se vor semnala averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vîntului ce pot lua aspect de vijelei şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 de l/mp şi pe arii restrînse 35 – 40 l/mp“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor ANM va actualize avertizările de vreme severă imediată. Joi, chiar dacă sînt anunţate furtuni nu va fi rece pentru că la amiază sînt aşteptate valori termice de 22 de grade. Nu scăpăm de ploi nici pe parcursul zilei de vineri cînd sînt aşteptate averse în special după amiază. Se mai pierd ceva grade, iar maxima zilei nu mai trece de pragul de 20 grade. Noaptea va fi senină, cu o minimă cantonată la 13 grade. Aceleaşi condiţii meteo sînt valabile cel puţin pînă la finele lunii mai, cu ploi în aversă mai ales după amiază. Dacă prognoza se adevereşte, se face ceva mai cald săptămîna viitoare cînd valorile termice saltă la 23 de grade apoi vor creşte pînă la 25 de grade.

Citește știrea

Trending