Publicitate

■ pictorul Emil Ungureanu a expus într-un cadru mai aparte, la o pensiune de pe malul lacului de la Bicaz ■ pe simeze sînt lucrări ce surprind frumosul feminin şi chipuri expresive, aducînd cu muntenii locului ■ au mai fost şi realizări ale pictorului Cristi Ţăpuc ■

Sub titulatura „Dialoguri de Dragobete“, pictorul bicăjean Emil Ungureanu, avîndu-l alături pe elevul său în ale culorii, un alt bicăjean, Cristi Ţăpuc, a expus pe simezele Pensiunii Lostriţa situată pe malul Lacului Izvoru Muntelui în zona Grozăveşti, Hangu. Întîlnirea şi dialogul cu iubitorii de artă a avut loc în după-amiaza zilei de sîmbătă, 24 februarie, în prezenţa artistului plastic nemţean Mircea Răsvan Ciacâru, cel care avea să facă şi oficiul de prezentator al creaţiei şi personalităţii celor doi creatori din oraşul de sub poalele barajului. Galeria lucrărilor expuse a fost diferită de cea prezentată publicului nemţean în urmă cu o lună, gazdă fiind atunci Pensiunea Sestry Art Galeery, deoarece la Lostriţa aveau să domine mai cu seamă nudurile şi unele chipuri de oameni de o maximă expresivitate, aducînd cu muntenii locului în diverse ipostaze ale cotidianului. Referitor la nudurile surprinzînd frumosul feminin în creionări gingaşe, acestea ne-au făcut să gîndim la simbolul capitalei daneze, „Mica sirenă“, ori la frumoasele sirene, prilej de zăbavă pentru legendarul Ulise. Desigur, asta în contextul vecinătăţii apei lacului ce arunca scînteri de la cîteva zeci de metri. Deschiderea oficială a vernisajului a fost oficiată de Lucian Vamanu, patronul şi gazda evenimentului, care după vorbele de întîmpinare a chemat la cuvînt pe artistului plastic Mircea Ciacâru. Acesta, folosind tehnica acrostihului, a creat subtil legătura dintre numele pictorului Ungureanu şi caracteristicile operei sale.

O să vă explic semnificaţia cuvîntului Emil şi legătura pe care am sesizat-o eu între literele ce compun numele şi trăsăturile operei sale. E înseamnă expresivitate, M minuţiozitate, I – inspiraţie, iar L – linişte. Toate aceste caracteristici sînt acelea care înconjoară precum o aură opera artistului, dar şi personalitatea sa. Cît îl priveşte pe tînărul Cristi Ţăpuc, aflat la debut, îi recomand să lucreze mult şi să fie exigent cu opera sa“, a spus printre altele Mircea Răsvan Ciacâru.

Pictorul bicăjean a mulţumit vorbitorului, gazdelor şi tuturor participanţilor adresîndu-le calde cuvinte de mulţumire şi alocîndu-le celor interesaţi explicaţii pe tema lucrărilor sale. Asta pe parcursul cîtorva ceasuri, întîlnirea de la Lostriţa aducînd pe alocuri a veritabil cenaclu artistic. Artistul plastic Emil Ungureanu este cunoscut publicului bicăjean prin expoziţia de pictură şi sculptură găzduită de Muzeul de Istorie Bicaz, în urmă cu ceva timp, dar şi prin lucrările expuse la Bucureşti şi Paris. Format la şcoala ieşeană de artă, avînd specialitatea sculptură, Emil Ungureanu s-a dedicat cu precădere picturii în ulei şi creion, impresionînd publicul prin forţa tuşei, a culorii şi prin minuţiozitatea creionării portretului. Expoziţia de grafică ori desen în creion de la Pensiunea Lostriţa poate fi vizionată de către cei interesaţi pînă pe 24 martie.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.