Contactează-ne

Actualitate

Nu sînt bani! De asta suferă Justiţia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ instanţele nemţene au încheiat anul financiar 2017 cu datorii la furnizori de 118.001 lei ■ mijloacele IT sînt vechi şi mari consumatoare de resurse financiare pentru consumabile ■ în ceea ce priveşte alte dotări, în bilanţul activităţii Tribunalului Neamţ se arată că: „Mobilierul nu scîrţie, ci se dezintegrează, pur şi simplu“ ■

Bilanţul activităţii Tribunalului Neamţ, publicat recent pe portal.just.ro, relevă faptul că, pe fondul unei subfinanţări cronice, la sfîrşitul lui 2017, instanţele nemţene au înregistrat datorii către furnizori în valoare de 118.001 lei, dar şi faptul că activitatea este îngreunată de lipsa echipamentelor IT şi de mobilierul absolut inadecvat. Documentul amintit prezintă opiniei publice o realitate de necontestat şi anume aceea legată de faptul că, dincolo de aparenţa unei salarizări peste medie, justiţia nemţeană, la fel ca şi celelalte din ţară, este subfinanţată, lucru care duce la îngreunarea muncii tuturor categoriilor de personal, copleşite de numărul dosarelor, pe fondul unei lipse acute de personal şi de echipamente absolut necesare. În bilanţul cu pricina se vorbeşte cu subiect şi predicat despre toate aceste neajunsuri. „Se constată că este imperios necesară înlocuirea echipamentelor IT, constînd, în special, în staţie de lucru cu monitor, imprimante multifuncţionale şi servere, care sînt uzate moral şi fizic, în condiţiile în care dotarea instanţelor cu tehnică informatică a intervenit la nivelul anilor 2006-2007, iar, ulterior, echipamentele perimate nu au fost de natură decît să înlăture numai situaţiile de urgenţă“, se arată în documentul citat. Magistraţii nemţeni solicită achiziţionarea de echipament performant, pentru a se asigura scanarea rapidă a documentelor din dosare. Aceştia mai atrag atenţia că se impune, pentru buna desfăşurare a activităţii instanţelor arondate, eficientizarea activităţii de comunicare a actelor de procedură şi transmiterea acestora în format electronic. Se menţionează faptul că la începutul lunii ianuarie 2018 au fost achiziţionate şapte kit-uri în valoare de 1.000 lei, urmînd a se încheia protocoale de colaborare cu instituţii externe, abilitate în a presta astfel de servicii. Cît despre mobilierul vechi şi inadecvat desfăşurării unui act de justiţie civilizat, la nivel de stat membru al Uniunii Europene, afirmaţiile raportului dezvăluie un strigăt de neputinţă în faţa unei realităţi de necontestat: „Mobilierul nu scîrţie, ci se dezintegrează, pur şi simplu“.

Ce ar mai trebui

Documentul amintit mai atrage atenţia factorilor responsabili cu finanţarea Justiţiei, că se impune dotarea, în regim de urgenţă, a Judecătoriei Bicaz şi a celei de la Tîrgu Neamţ şi, parţial, a Judecătoriilor din Piatra Neamţ şi Roman, instanţe la care în ultimii zece ani s-au mai făcut cîteva alocări bugetare pentru reparaţii şi dotări. Materialul atrage atenţia asupra faptului că în 2017 alocările bugetate nu au putut acoperi decît parţial nevoile reale ale instanţelor. Acestea au nevoie şi de maşini dotate cu GPS, care să deservească nevoile judecătoriilor şi tribunalului, instanţe care deservesc o populaţie de 575.353 de justiţiabili. Au fost propuse şi măsuri de eficientizare. „Se constată că, pentru a putea fi realizată o activitate eficientă şi un management corespunzător, este necesară stabilirea unei scheme de personal, din punct de vedere cantitativ şi structural, care să facă posibilă îndeplinirea cu eficienţă maximă a tuturor atribuţiilor; realizarea unei specializări efective a judecătorilor, care să nu mai fie de natură a da naştere la dubla sau tripla specializare existentă în prezent, în condiţiile unei dinamici legislative mereu în creştere; asigurarea unui buget al instanţei, care să facă posibilă acoperirea tuturor cheltuielilor materiale necesare unei bune desfăşurări a activităţii, alocarea de sume corespunzătoare la capitolul active nefinanciare, pentru evitarea prelungirii duratei iniţial contractate de patru ani, în vederea edificării Palatului de Justiţie Neamţ, cît şi pentru întocmirea proiectului în vederea realizării sediului Judecătoriei Tîrgu Neamţ; asigurarea de pîrghii pentru ordonatorul terţiar de credite de a putea să motiveze personalul prin acordarea de premii/stimulente corespunzătoare activităţii desfăşurate; crearea unei normări a muncii, pentru personalul auxiliar de specialitate, care să aibă în vedere îndeplinirea tuturor atribuţiilor ce revin acestei categorii de personal, prin legi şi regulamente, în timpul programului zilnic de lucru de 8 ore“, conform bilanţului activităţii Tribunalului Neamţ pentru anul trecut.

Palatul de justiţie…

Cît priveşte noul Palat al justiţiei de la Piatra Neamţ, ce s-a vrut o investiţie de 25 de milioane de euro şi care ar fi trebuit să aducă sub acelaşi acoperiş instanţele din reşedinţa de judeţ, el este acum un proiect de domeniul trecutului, lucrările sînt sistate deoarece nu au mai fost alocate fonduri şi ce s-a realizat înghite bani de conservare şi pază. În anul 2011 a avut loc licitaţia şi s-a semnat contractul de executare a lucrărilor. Ele au fost demarate, apoi sistate şi urmează ca şantierul să fie predat Companiei Naţionale de Investiţii. Aşa rezultă din bilanţul Tribunalului Neamţ pe 2017. „Creşterea de valoare în sumă de 271.440 lei, la active în curs de execuţie, reprezintă contravaloarea lucrărilor de conservare la Palatul de Justiţie Neamţ, executate de către Victor Construct în decembrie 2016 şi achitate în martie şi aprilie 2017, în sumă de 167.580,01 lei, contravaloarea expertizei tehnice efectuate de domnul expert tehnic structurist autorizat MDRAP – Murariu Virgil, în vederea expertizării fisurilor din planşeele de beton de la obiectivul de investiţie Palatul de Justiţie Neamţ, în sumă de 5.000 lei, contravaloarea contractului de servicii de cadastru şi intabulare imobil şi teren (obiectivul de investiţie Palatul de Justiţie Neamţ), în valoare de 1.900 lei, contravaloarea serviciilor de proiectare – urmărirea execuţiei de către Proiect Botoşani, în valoare de 9483,65 lei, precum şi contravaloarea lucrărilor de repunere în siguranţă a lucrărilor deja executate la acelaşi obiectiv de investiţie, motivat de faptul că lucrările de conservare executate de către Victor Construct au avut la bază o soluţie care s-a dovedit ineficientă, în valoare de 87.476 lei“, conform raportului. Practic, în 2017 la acest obiectiv au avut loc doar lucrări de punere în siguranţă a lucrărilor deja executate şi efectuarea unor lucrări de conservare a construcţiei. Iar pentru paza obiectivului a fost încheiat un contract cu o firmă specializată în valoare de 17.809,21 lei lunar. Despre acest aspect iată ce ne-a declarat ex-secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, avocatul Alin Antochi: „La Piatra Neamţ există o problemă cu fondurile blocate la clădirea Palatului de Justiţie. Cu ani în urmă, pentru că firma blocase lucrările şi le conservase, am întrunit o comisie la nivelul ministerului şi s-a găsit o soluţie de reluare a investiţiei. Din păcate, am auzit că acum au fost din nou sistate aceste lucrări, tot din lipsă de fonduri. Cert este că se impun investiţii în infrastructura tuturor instanţelor din ţară, pentru a ne înscrie într-o stare, cît de cît, de normalitate“.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. alecu

    25 februarie 2018 at 8:13 PM

    Dar ce chirie se plateste pt sediul unde functioneaza in prezent Judecatoria Piatra Neamt ? Cui apartine imobilul si a reusit sa-l inchirieze atat de avantajos pt instanta pietreana? Despre aceste aspecte nu se spune nimic ! Nuuuu ……. pt ca sunt cardasii care se suporta din banii publici, adica ai nostri si ne plangem amar ca nu sunt finantari pt instante ! Straduiti- va sa folositi eficient banii alocati, nu sa-i oferiti smecherilor imobiliari care nu ar fi putut inchiria acel spatiu imens in conditiile obtinute, imobil construit cu fonduri tot atat de dubioase ca si inchirierea. Ar fi interesant sa se cunoasca ”toate tainele acestor afaceri de succes ” . Succes tuturor, dar si presei care ar trebui sa fie mai insistenta si atenta la astfel de probleme pagubitoare pt natie !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Prins la volan şi băut, şi… drogat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un conducător auto din Piatra Neamţ a fost depistat băut, dar şi drogat ■ şi alţi şoferi au fost sancţionaţi pentru diverse abateri ■

Acţiunile în stradă ale oamenilor legii au dus la depistarea mai multor şoferi aghezmuiţi, însă unul a fost prins şi băut, şi drogat. S-a întîmplat pe 24 mai, cînd cadrele de la Biroul Rutier Piatra Neamţ au depistat un localnic de 31 de ani, care se deplasa cu maşina pe Bulevardul 9 Mai.

„Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, în urma testării cu aparatul Drug Test, rezultatul a indicat o valoare pozitiva pentru cannabis.

Acesta a fost condus la un centru de permanenţă, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a prezenţei substanţelor psihoactive“, conform Poliţiei Neamţ. Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Un alt dosar a fost deschis pe 23 mai, cînd poliţiştii au tras pe dreapta un bărbat de 33 de ani, în timp ce se deplasa cu maşina pe strada Mihai Viteazu. Conducătorul auto din Piatra Neamţ a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la un centru de permanenţă, unde i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.

Tot pe 23 mai, în intervalul orar 18.00 – 24.00, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene, împreună cu colegii de la secţiile de poliţie rurală Gîrcina, Săvineşti şi Ştefan cel Mare au verificat respectarea normelor legale care reglementează circulaţia pe drumurile publice.

Acţiunea a avut ca principal scop combaterea consumului de alcool în rîndul conducătorilor de vehicule. Au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 33 conform OUG nr. 195/2002, o sancţiune conform Legii nr. 55/2020 şi una la Legea 61/1991.

Valoarea totală a amenzilor a depăşit 8.000 de lei. Au mai fost reţinute 9 de permise de conducere, dintre care 5 pentru alcool, 3 pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi unul pentru alte abateri. Au fost constatate 7 infracţiuni la regimul rutier pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului şi 4 pentru alte infracţiuni.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Creştere minoră a angajărilor în judeţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Agenţia de Şomaj anunţă aproape 300 de cereri de personal ■ dintre licenciaţi, inginerii sînt cei mai căutaţi ■

Criza creată de pandemie se anunţă a fi una de durată şi piaţa muncii din Neamţ nu dă semne că se dezmorţeşte. În ultima săptămînă din luna lui Florar, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă că sînt vacante, la nivel de judeţ, 292 de job-uri, cealaltă săptămînă fiind vreo 200.

Defalcat, angajatorii din Piatra Neamţ şi comunele limitrofe scot la mezat un număr de 107 job-uri, şomerii din Roman şi zona limitrofă au mai mult de lucru şi sînt libere 136 de locuri de muncă, iar în zona Tîrgu Neamţ piaţa are nevoie numai de 49 de noi salariaţi.

Patronii din reşedinţa de judeţ ar angaja ceva personal de înaltă calificare şi ar fi nevoie de doi ingineri mecanici şi un inginer specializat în construcţii civile şi industriale, la care se mai adaugă un post pentru un inginer chimist şi unul pentru inginer electrotehnic.

Pentru ceilalţi pe piaţă sînt posturi de electricieni, electromecanici, se mai caută frezori universali şi vreo 20 de locuri de muncă sînt pentru muncitori necalificaţi, la care se mai adaugă 11 job-uri de lucrător comercial sau vînzător.

Deşi este mai mult de lucru la Roman decît la Piatra Neamţ, cererea de licenţiaţi este destul de redusă şi acolo. Ar fi nevoie de doi economişti, nu s-au acoperit nici cele două posturi de inginer electroenergetică din care unul cu curs de sănătate şi securitate în muncă, se mai recrutează un inginer textilist dar şi un inginer proiectare.

Ar mai fi pe piaţă un loc de muncă pentru un inginer automatist, un alt post este pentru un inginer sistem software şi nu se acoperă de mai mult timp un post de topograf. De la începutul pandemiei a scăzut cererea de confecţioneri, dar acum a reapărut cererea şi la Roman se caută 43 de confecţioneri textilişti şi 10 operatori confecţioneri industriali.

Angajatorii din zonă mai au nevoie de constructori acoperişuri, montatori izolaţii, fierari betonişti, dar şi agenţi de vînzări, casieri, electricieni, lucrători comerciali, patiseri, preparatori sau recepţioneri marfă. La Tîrgu Neamţ nu se acoperă de luni bune de zile cele două posturi pentru licenţiaţi, unul calificat în ocupaţia de medic veterinar şi unul pentru un inginer zootehnist.

În zonă se mai rectutrează tehnician veterinar, tîmplari manuali, rectificatori, vălţarim sudori sau operatori maşini de surfilat şi confecţioneri textilişti.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Am intrat în zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de instabilitate valabilă trei zile ■ sînt anunţate tunete, fulgere, vînt şi poate şi căderi de grindină ■ nici după acest episod nu scăpăm de instabilitate ■

După o lungă perioadă de secetă am intrat în zodia ploilor, iar meteorologii au emis o avertizare de vreme rea valabilă trei zile. Sînt anunţate descărcări electrice, vînt şi probabile căderi de grindină.

Nici după acest episod nu scăpăm de instabilitate, care se va menţine toată săptămîna, dar şi la început de iunie. Informarea meteorologică a intrat în vigoare de pe 25 mai, de la ora 12:00 şi este valabilă pînă miercuri, 27 mai, la ora 23:00.

„În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi căderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp şi pe arii restrînse 30-40 l/mp.

Vremea se va menţine instabilă pe tot parcursul acestei săptămîni, în majoritatea regiunilor“, conform Administraţiei de Meteorologie. Din cauza instabilităţii şi regimul termic are de suferit, fiind anunţate valori termice sub normalul perioadei. În cea mai rece zi mai nu vor fi mai mult de 13 grade la amiază.

În schimb, nu va fi prea frig peste noapte. Pe 26 mai, ne putem aştepta la cer variabil şi episoade de ploaie la cel mult 15 grade în cel mai cald moment al zilei. Condiţii de precipitaţii vor fi şi după lăsarea întunericului, cînd mercurul din termometre nu trece de pragul de 9 grade.

Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de miercuri, 27 mai, cînd se vor înregistra 17 grade. Trebuie să ne aşteptăm la ploaie atît ziua, cît mai ales după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra 10 grade. Chiar dacă joi, 28 mai, nu mai sîntem sub avertizarea meteo de ploi, sînt anunţate ploi intense la cel mult 16 grade.

Pare că ploile se opresc peste noapte, cînd minima saltă la 12 grade. Cea mai rece şi mai urîtă zi se anunţă a fi cea de vineri, 29 mai, cînd continuă să plouă slab. Dacă meteorologii au dreptate în miezul zilei termometrele vor indica numai 13 grade, valoare comparabilă cu cea care se va înregistra peste noapte, 11 grade.

Nu scăpăm de ploi nici în week-end, iar sîmbătă, 30 mai, sînt anunţate averse după amiază. Maxima zilei va fi de 16 grade, iar noaptea aduce o minimă de 11 grade. În ultima zi a lui Florar nu vedem soarele şi plouă slab la cel mult 17 grade. Precipitaţii sînt anunţate şi la început de Cireşar.

Citește știrea

Trending