Contactează-ne

Administrație

“Nu am venit la conducerea primăriei să mă plîng, ci să găsesc soluţii”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ interviu realizat cu primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic

Reporter: Ce aşteptări, din punct de vedere administrativ, aveţi de la 2019? La ce să se aştepte pietrenii? Vor fi mai mulţi bani pentru investiţii decît în anii precedenţi?

Dragoş Chitic: Am început încrezător anul 2019. Este un an cu un program ambiţios al administraţiei publice pietrene, dar cel mai important aspect este atragerea de fonduri europene care să dezvolte într-un ritm accelerat oraşul nostru. După cum este deja bine cunoscut, bugetul oraşului este serios afectat de creditele contractate de municipalitate în perioada 2004-2008, dar eu nu am venit la conducerea primăriei ca să mă plîng ci ca să găsesc soluţii. Pietrenii trebuie să cunoască situaţia financiară a primăriei, dar nu trebuie să simtă lipsurile. Printr-o bună gestionare a resurselor disponibile reuşim să ne întreţinem oraşul, să creştem calitatea serviciilor publice oferite de municipalitatea pietreană, să facem unele investiţii şi să facem tot ceea ce este posibil pentru a atrage fonduri pentru dezvoltare. Am reuşit să depunem pînă la finele anului trecut un număr de 30 de proiecte, ţinta pe care ne-am şi propus-o, care vor fi finanţate de Uniunea Europeană, majoritatea în cadrul Programului Operaţional Regional şi care vor aduce în municipiul Piatra Neamţ investiţii de peste 80 de milioane de euro. Vom semna în curînd, etapizat, contractele de finanţare după care vom demara implementarea. Am pornit la preluarea mandatului de primar de la “normalitate în administraţie”, care a dus în anii ce au urmat la eficienţă în administraţie“ şi, ulterior, la “performanţă în administraţie”. Obiectivul pentru perioada următoare este “excelenţă în administraţie” şi sînt realizate elementele necesare pentru a o obţine. Îmi place să lucrez organizat şi din acest motiv la începutul fiecarui an realizez un program de guvernare locală, bazat pe nevoile oraşului şi cerinţele cetăţenilor, corelat cu disponibilul bugetar. Pentru acest an programul este deja creionat şi va fi completat cu propunerile venite de la cetăţeni, inclusiv cele rezultate în urma întîlnirilor consultative pe care le-am realizat în perioada 15-18 ianuarie. Programul de guvernare locală 2019 al municipiului Piatra Neamţ va fi prezentat public la fel ca în fiecare an pînă la sfîrşitul acestei luni.

Rep.: Pîrtia de schi de pe Cozla, redeschisă în acest sezon. Vor fi acoperite cheltuielile?

Dragoş Chitic: Mă bucur că, în această iarnă, vremea ne-a ajutat să deschidem pîrtia de schi. A fost un efort susţinut, iar un rol important l-a avut şi buna organizare. Practic încă din vară am inventariat aspectele care trebuie rezolvate, am stabilit responsabilităţi pentru fiecare persoană cu atribuţiuni, am creat un compartiment în cadrul primăriei care vara se ocupă de ştrand, iar iarna de pîrtie, am realizat cadrul legislativ local şi, la începutul lunii decembrie, era totul pregătit pentru a deschide pîrtia în acest sezon în administrarea directă a primăriei. Deja mii de schiori au fost pe pîrtia de pe Cozla, iar intereseul este crescut în continuare. Primăria este instituţia care administrează un întreg oraş, este nevoie de viziune, iar funcţionarea pîrtiei trebuie privită într-un ansamblu şi nu trebuie avut în vedere doar bilanţul financiar al exploatării acestui obiectiv. Un calcul exact în privinţa cheltuielilor şi încasărilor legate strict de pîrtie poate fi făcut la finalul sezonului şi mă aştept să ne închidem satisfăcător din punct de vedere financiar. Trebuie luate în calcul efectele benefice asupra oraşului generate de funcţionarea unei pîrtii de schi: dezvoltarea turismului, creşterea atractivităţii şi promovarea oraşului prin intermediul pîrtiei de schi, toate acestea generînd dezvoltare municipiului Piatra Neamţ. Rep.: A nins destul de consistent. Sînteţi mulţumit de activitatea de deszăpezire din municipiu?

D.C.: Tot timpul este loc de mai bine. Şi la acest capitol organizarea are un rol important. Am stabilit proceduri clare astfel încît firma care se ocupă de deszăpezirea oraşului să ştie ce are de făcut şi să funcţioneze eficient. În general a fost bine, dar au mai existat şi momente în care mi-aş fi dorit mai mult. Este adevărat că au fost şi motive întemeiate în unele cazuri în care eu nu am fost mulţumit, dar important este să corectăm din mers ceea ce nu a funcţionat bine şi am văzut interes din partea societăii Publiserv legat de acest aspect. Apreciez că am traversat cu bine episoadele de ninsori abundente şi ger de pînă acum şi sînt încrezător că vom depăşi cu bine această iarnă la Piatra Neamţ în privinţa deszăpezirii. Rep.: Pe plan politic, un an cu două runde de alegeri. Cum se prezintă PNL Piatra Neamţ? Mai sînt conflicte între organizaţia locală şi cea judeţeană?

D.C.: Într-adevăr am intrat într-un an important şi din punct de vedere politic. Este un an cu două runde de alegeri, europarlamentare şi prezidenţiale, dar şi un an premergător anului 2020 cu alte două runde de alegeri foarte importante. Sînt preşedintele PNL Piatra Neamţ şi sînt conştient că port o responsabilitate majoră pentru rezultatele partidului din care fac parte. Pentru că sînt primarul municipiului Piatra Neamţ mă străduiesc să îmbin armonios şi eficient munca administrativă cu cea politică. Partidul politic din care facem parte cei din administraţie este vehiculul care ne-a propulsat în urma votului obţinut de la cetăţeni în funcţiile pe care le deţinem. Populaţia oraşului ne-a acordat un vot de încredere, am înţeles foarte bine aşteptările oamenilor şi atît eu cît şi echipa liberală de la Piatra Neamţ facem tot ce depinde de noi să nu dezamăgim, să ne îndeplinim rolul pe care îl avem. Mă aştept ca electoratul să aprecieze rezultatele administrative de la nivelul oraşului Piatra Neamţ printr-un vot acordat candidaţilor Partidului Naţional Liberal. Ca primar am nevoie de colegi care să susţină proiectele oraşului nostru şi la Bruxelles şi la Bucureşti. În privinţa organizaţiei pe care o conduc, PNL Piatra Neamţ, pot spune că ne-am armonizat de cînd lucrăm împreună şi sîntem astăzi o echipă. Organizarea este principalul aspect pe care ne concentrăm în această perioadă. Ne-am stabilit agenda politică pentru acest an chiar în şedinţa de săptămîna trecută şi sîntem determinaţi să obţinem un scor politic bun la Piatra Neamţ pentru PNL. Legat de relaţionarea cu organizaţia judeţeană cred că toţi colegii au înţeles că unitatea este obligatorie pentru ca un partid politic să obţină votul dorit din partea electoratului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Ştrandul din Piatra Neamţ, pregătit pentru deschidere

Știre publicată în urmă cu

în data de

Odată cu primele măsuri de relaxare a restricţiilor generate de criza sanitară luate la nivel naţional, au fost deschise zonele de promenadă din Ştrandul Municipal şi terenurile de tenis, anunţă reprezentanţii municipalităţii pietrene.

Conform sursei citate, având în vedere evoluţia pozitivă, există şanse reale pentru a deschide zonele de plajă şi bazinele cu apă din ştrandul municipal în acest sezon. Din aceste considerente, municipalitatea pietreană s-a preocupat să pregătească sezonul de vară pentru acest an, realizând lucrările şi procedurile necesare pentru asigurarea unor condiţii optime de funcţionare şi siguranţă.

Joi, 4 iunie, primarul Dragoş Chitic a făcut o deplasare în ştrand pentru a analiza, împreună cu reprezentanţii compartimentului care răspunde de zonele de agrement, stadiul lucrărilor şi ce mai trebuie realizat pentru a deschide zona de bazine şi plajă atunci când acest lucru va fi permis.

Şi în acest an, chiar dacă a fost o situaţie cu totul specială generată de dificila problemă sanitară, am realizat lucrări pentru pregătirea ştrandului astfel încât pietrenii să se bucure şi în sezonul estival de această importantă zonă de agrement.

Pe lângă lucrările specifice  pe care le realizăm în ştrand în fiecare primăvară,  în acest an am achiziţionat 400 de şezlonguri noi şi am achiziţionat dotări suplimentare la o parte dintre căsuţele pentru cazare. Pregătim în aceste zile zonele de plajă şi bazinele cu apă, realizăm revizia echipamentelor şi instalaţiilor care asigură funcţionarea bazinelor şi am demarat procedurile pentru deschiderea teraselor spaţiilor de alimentaţie publică.

Pregătim, de asemenea, asigurarea serviciilor de salvamar şi asistenţă medicală obligatorii pentru permiterea accesului la bazinele cu apă. Sunt încrezător că vom putea deschide în acest sezon şi zona de bazine şi plajă în Ştrandul Municipal  în condiţii de maximă siguranţă, a declarat primarul Dragoş Chitic.

În condiţiile în care măsurile de relaxare dispuse la nivel naţional vor permite funcţionarea ştrandurilor, deschiderea zonelor de plajă şi a bazinelor din Ştrandul Municipal ar putea fi după data de 15 iunie. În această situaţie, vor fi luate toate măsurile necesare, astfel încât persoanele care accesează zonele de plajă şi bazinele să fie în siguranţă.

 

Citește știrea

Actualitate

Proiectele noului director de la Şomaj

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din 15 iunie se reia programul de lucru cu publicul ■ vor urma noi măsuri de sprijinire a angajatorilor care-şi reangajează salariaţii trimişi în şomaj tehnic în perioada crizei sanitare ■ se va acorda o subvenţie de 41,5% din salariul de bază ■

Numită la 1 iunie 2020, romaşcanca Titela Rodica Popescu, noul director executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Neamţ (AJOFM) a acordat o declaraţie pentru cotidianul ”Monitorul”, în care vorbeşte despre proiectele sale în fruntea instituţiei.

”Am intrat în sistemul public din anul 2005, cînd am fost numită director executiv al acestei agenţii, funcţie pe care am stat pînă în 2009. În perioada anterioară, 2000-2005, am lucrat tot în domeniul pieţii muncii. Pot spune că am o experienţă de peste 20 de ani în această activitate. În ONG-ul despre care vă vorbeam am fost coordonator al Centrului de Mediere şi Ocupare a Forţei de Muncă.

Perioada 2005-2009 a fost una total diferită în raport cu cea pe care o traversăm acum. Atunci lucrurile erau mai simple în sensul că situaţia economică şi socială era total diferită. În funcţia de director executiv al AJOFM Neamţ am avut o serie de realizări, din care cea mai relevantă e aceea de înfiinţare a Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă de la Roman. Am satisfacţia de a fi reuşit să punem bazele acestei agenţii, pentru ca romaşcanii să nu se mai plimbe la Piatra Neamţ. Am creat condiţii de lucru atît pentru cetăţeni, cît şi pentru funcţionarii care lucrează în această agenţie, la Roman.

Pentru cei care fac cursuri de calificare avem cinci săli de cursuri şi condiţii corespunzătoare pentru desfăşurarea activităţii. Din 2009 am lucrat o perioadă la ALOFM Piatra Neamţ şi apoi la Roman, iar din 2015, pe post de execuţie, direct cu publicul, la înregistrare dosare de şomaj, vize pentru şomeri, vize pentru acordarea ajutoarelor sociale. Pot să spun că am o experienţă vastă în domeniul pieţei muncii. Se impune ca un funcţionar să vină în întîmpinarea problemelor angajatorilor şi a celor care se află în căutarea unui loc de muncă, ceea ce presupune o muncă extenuantă. Am venit pe această funcţie cu empatia celui care a lucrat şi lucrează cu oamenii. Vreau să-i sprijin atît pe colegii mei, cît şi pe cei care vor avea nevoie de serviciile noastre, mai ales în condiţiile dificile ale acestei perioade”, a declarat Rodica Titela Popescu.

Aceasta spune că toată perioada de criză pandemică este pentru instituţie şi oamenii care lucrează aici o perioadă dificilă, în condiţiile în care majoritatea firmelor sînt închise şi au trimis oamenii în şomaj tehnic sau în şomaj definitiv. Noul director executiv al AJOFM Neamţ susţine că în perioada pandemiei a fost o presiune foarte mare pe instituţie şi a fost nevoie, din cauza volumului extrem de mare de lucru, să se vină la program şi sîmbăta şi duminica. Se reia programul de lucru cu publicul

”În perioada pandemiei eu am lucrat la Agenţia de la Roman pe partea de primiri dosare şi verificări dosare, dar şi pe partea de call center. Următoarea etapă va fi una neobişnuită, cînd se va relua programul cu publicul, dar în condiţii de maximă siguranţă, atît pentru funcţionari, cît şi pentru angajatori şi şomeri. De la numirea mea în funcţie m-am întîlnit cu personalul care lucrează în agenţiile de la Piatra Neamţ şi Roman. Mi-am programat ca pînă la sfîrşitul acestei săptămîni să ajung şi la Tîrgu Neamţ.

Am reuşit să identific toate problemele majore ce trebuie rezolvate. Aşa cum v-am spus, din 15 iunie vom redeschide programul de lucru cu publicul. Pînă atunci avem cîteva lucruri foarte importante de rezolvat, în paralel cu cele care ţin de activitatea noastră obişnuită”, a mai precizat Rodica Titela Popescu. Noul director executiv al AJOFM Neamţ îşi propune să rezolve o serie de lucruri pentru Agenţia de la Roman despre care spune că nu a prea fost sprijinită de către fosta conducere. În acest sens va solicita fonduri de finanţare a unor proiecte legate de reparaţii la sediul Agenţiei Locale.

”În continuare se vor întocmi documentaţii de şomaj tehnic. Aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial a noii Ordonanţe de Guvern care reglementează aceste lucruri. Vor urma noi măsuri de sprijinire a angajatorilor care-şi reangajează salariaţii trimişi în şomaj tehnic în perioada crizei sanitare cu o subvenţie de 41,5% din salariul de bază. Se va acorda şi o subvenţie şi pentru persoanele de peste 50 de ani care au ieşit din şomaj în această perioadă. Va exista şi un sprijin pentru persoanele care se întorc din străinătate şi vor să-şi găsească un loc de muncă în România”, a mai spus directorul AJOFM Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

DEZVĂLUIRI: Spitalul Judeţean Neamţ – Directorul demisionar rupe tăcerea

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ “referate pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente sanitare în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale” ■ “omiterea cu bună ştiinţă a publicării pe site-ul SJU Piatra Neamţ a tuturor achiziţiilor” ■ “şefi de secţie cu contracte de management expirate şi a căror valabilitate nu este prelungită” ■ “achiziţionarea de servicii medicale prin încheierea de contracte de colaborare cu medici din alte centre la preţuri nefundamentate”, sînt cîteva dintre neregulile prezentate ■

Cristina Gavriloiu, cea care şi-a dat demisia de onoare din funcţia de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, rupe tăcerea. Şi face dezvăluiri despre nereguli ce ar fi vrut să fie rezolvate în activitatea unităţii sanitare, dar nu s-a putut.

De la nepublicarea pe site a achiziţiilor, la materiale şi echipamente medicale achiziţionate în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale, la şefi de secţie cu contracte expirate sau personal nemedical care coordonează activitatea medicală în unele secţii, pînă la medici nevoiţi să facă gărzi în specialităţi pentru care nu au fost pregătiţi. Plus multe semne de întrebare la organizarea concursurilor de angajare sau la detaşarea pe secţii a unor cadre medicale cu studii medii sau a personalului auxiliar. Cristina Gavriloiu declară că şi-ar fi dorit să fie găsite rezolvări la aceste probleme, dar nu s-a putut. Aşa că a demisionat.

Vă prezentăm în continuare declaraţia completă dată pentru Monitorul de Cristina Gavriloiu: “Întrucît gestul meu de a demisiona a fost dus în sfera politicului, mă văd nevoită să fac unele precizări cu privire la ceea ce înseamnă în accepţiunea mea noţiunea de politici de personal, de achiziţii şi transparenţă managerială. Vreau să se înţeleagă foarte clar că poziţia mea în echipa de conducere a SJU Piatra Neamţ nu a fost aceea de organ de cercetare judiciară şi scopul meu nu a fost nici pe departe acela de a căuta şi a vîna greşeli sau potenţiale activităţi şi practici ilegale.

Intenţia mea a rămas cea declarată iniţial, odată cu numirea mea, şi, anume, de a depune toate diligenţele pentru îmbunătăţirea actului medical în ansamblu, în vederea creşterii gradului de încredere a populaţiei în instituţia noastră. Prin politici de personal, achiziţii şi tranparenţă managerială, nu ar trebui să se înţeleagă strict angajarea unor persoane cu sau fără concurs, cu sau fără competenţe, achiziţii curente de medicamente şi materiale sanitare, ci ar trebui extinsă plaja de abordare.

Consider că priorităţile echipei de conducere ar trebui să fie îndreptate şi înspre gestionarea judicioasă a resursei umane deja existente, îmbunătăţirea calităţii şi condiţiilor de muncă pentru personalul angajat, siguranţa şi securitatea locului de muncă şi, nu în ultimul rînd, asigurarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către toţi angajaţii SJU. Ce vreau să spun cu aceasta ar fi că nu ar trebui să mai existe situaţii de genul:

– cadre medicale cu studii medii şi personal auxiliar detaşate pe alte secţii/compartimente să fie obligate să-şi desfăşoare activitatea în lipsa unui act adiţional la contractul individual de muncă, ce ar trebui să certifice aceste situaţii, persoane care, ulterior, să fie nevoite să facă numeroase demersuri către conducerea instituţiei pentru obţinerea drepturilor salariale de care în mod legal şi firesc ar trebui să beneficieze.

– medici, şi nu puţini, să fie nevoiţi să efectueze servicii pe alte linii de gardă, în specialităţi incompatibile cu competenţele lor profesionale, cu încălcarea ordinului MS 870/2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în instituţiile publice, acestora încălcîndu-li-se practic dreptul la siguranţa şi securitatea muncii, expunîndu-i la practici medicale care nu fac obiectul asigurărilor  de malpraxis.

– personal nemedical cu atribuţii de şef de secţie, care coordonează şi girează activitatea medicală, fără a avea nici urmă de competenţă în acest sens.

– şefi de secţie cu contracte de management expirate şi a căror valabilitate nu este prelungită.

– modificări ale organigramei spitalului prin transformarea gradaţiilor  posturilor vacante la solicitarea potenţialilor candidaţi pentru acestea.

– achiziţionarea de servicii medicale prin încheierea de contracte de colaborare cu medici din alte centre la preţuri nefundamentate, în condiţiile în care aceste servicii ar putea fi prestate în parte şi de medicii angajaţi ai SJU cărora, în mod arbitrar, nu li s-a oferit această posibilitate.

– referate pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente sanitare în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale, fără a exista o fundamentare a acestora.

– nerespectarea deciziei Comitetului Director prin omiterea cu bună ştiinţă a publicării pe site-ul SJU Piatra Neamţ a tuturor achiziţiilor publice, deşi există legislaţie în vigoare care impune acest lucru.

Acestea ar fi o parte din lucrurile care ar fi trebuit să ne intereseze.

Toate cele arătate mai sus au fost discutate cu managerul instituţiei şi directorul de îngrijiri, încercînd să îi cooptez în soluţionarea acestor situaţii, dar, după cum s-a văzut, existînd o mare reticenţă la schimbare, finalul colaborării noastre a fost inevitabil”.

Pe final, ar mai fi de spus doar că e una dintre cele mai sincere, complete şi realiste prezentări a situaţiei din Spitalul Judeţean făcută publică în ultima perioadă. Şi solicităm ca o echipă de control de la Ministerul Sănătăţii să vină să verifice aceste aspecte, pentru că pot avea impact negativ nu doar asupra modului în care este cheltuit banul public, dar mai ales asupra calităţii actului medical. Iar de suferit suferă în primul rînd PACIENTUL.

Citește știrea

Trending