Contactează-ne

Actualitate

Noutăţile noului an şcolar, iată care sînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vor fi 168 de zile de şcoală, adică 34 de săptămîni ■ prima sesiune a BAC-ului va începe pe 12 februarie 2019, iar cel „propriu- zis“ pe 3 iunie ■ Evaluarea Naţională începe pe 18 iunie ■ a crescut suma dată în programul Bani de liceu ■ mitropolitul Teofan participă la festivităţile de la Informatică şi Seminarul Veniamin Costache ■

Doar astăzi şi mîine îi despart pe elevii nemţeni de debutul în anul şcolar 2018 – 2019, unul care vine cu destule noutăţi. Debutul pare a nu fi cu probleme la marile unităţi din oraşele judeţului, care dispun de baze materiale solide, în rest administraţiile locale ocupîndu-se de cele necesare în funcţie de buget. De remarcat este faptul că IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucuvinei, va fi în Neamţ la începerea anului şcolar, pe 10 septembrie. Dimineaţă, el va poposi la sediul Inspectoratului Şcolar, unde va susţine o slujbă de binecuvîntare, după care va participa la festivităţile de la două licee. „Împreună cu mitropolitul Teofan, vom participa la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ şi apoi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de la Vînători Neamţ“, a declarat inspectorul general Elena Laiu. Aşadar, cursurile anului şcolar 2018-2019 încep luni şi vor însuma 168 de zile lucrătoare, adică 34 de săptămîni, semestrul I fiind între 10 septembrie 2018 şi 1 februarie 2019, iar semestrul II între 11 februarie 2019 şi 14 iunie 2019. Vacanţele elevilor din toate ciclurile sînt programate astfel: cea de iarnă, între 22 decembrie 2018 şi 13 ianuarie 2019, vacanţa intersemestrială între 2 şi 10 februarie 2019, cea de primăvară, între 20 aprilie şi 5 mai, iar cea de vară, din 15 iunie pînă în 15 septembrie 2019. Şcolarii din învăţămîntul primar şi grupele din învăţămîntul preşcolar au vacanţă şi ■ săptămîna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţămîntul liceal, anul şcolar se încheie pe 31 mai 2019, iar pentru clasele a VIII-a, pe 7 iunie 2019.

Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională

Prima sesiune a Bacalaureatului va începe pe 12 februarie cu proba orală la limba română. Între 16 şi 20 februarie, elevii de clasa a XII- a vor susţine proba competenţelor digitale, iar între 21 şi 22 februarie le vor fi testate competentele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Aceste teste sînt formale, pentru promovarea lor, elevii trebuind doar să se prezinte, îi primind calificative de utilizator mediu, avansat sau experimentat, care nu contează la nota finală. BAC-ul „propriu-zis“ va începe pe 3 iunie 2019 cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmînd ca a doua zi să aibă loc evaluarea competenţelor lingvistice orale în limba maternă. În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 – 13 iunie se vor evalua competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Prima probă scrisă – Limba şi literatura română – Ea – va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba şi literatura maternă – Eb e programată pe 2 iulie, iar proba Ec – proba obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării – proba Ed – se va desfăşura pe 4 iulie. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru 13 iulie. Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019. Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a începe cu proba scrisă la limba şi literatura română, pe 18 iunie 2019, fiind urmată de proba la matematică, pe 20 iunie, iar ultima, limba maternă pentru elevii care au studiat această disciplină este pe 21 iunie. Examenul se va încheia pe 29 iunie, cu afişarea rezultatelor.

Sportul, posibil din nou la BAC

La cîţiva an de la eliminarea de la Bacalaureat, o nouă probă ar putea reintrodusă, fiind vorba despre Educaţie Fizică şi Sport. Propunerea a fost înaintată Parlamentului, iar în proiect este invocat faptul că, din anul 2016, unul din trei tineri nu face sport, iar nouă din 10 petrec opt ore pe zi la televizorul, pe internet sau cu jocurile video. „Evaluarea competenţelor motrice formate pe durata învăţămîntului liceal, pentru elevii apţi din punct de vedere medical să desfăşoare activităţi de educaţie fizică şi sport“, sună definiţia care a fost dată noii probe care se vrea a fi introdusă la examenul de Bacalaureat. Iniţiatorii mai susţin că lipsa sportului omoară la fel de multe persoane ca şi fumatul, unul din 10 decese premature fiind cauzate de sedentarism, potrivit unor studii. „Programa încărcată şi numărul de ore crescut pentru disciplinele teoretice determină elevii şi tinerii să acorde din ce în ce mai mult timp activităţilor de studiu şi foarte puţin sau deloc mişcării şi sportului. Efortul intelectual al elevilor şi studenţilor nu este completat cu activităţi sportive la nivel de unitate de învăţămînt prin care aceştia să îşi pună în mişcare muşchii şi corpul. Elevii şi părinţii acestora sînt mai preocupaţi de disciplinen precum matematica şi limba română şi de multe ori tratează sportul ca pe o activitate inutilă, de unde copiii pleacă murdari, transpiraţi şi obosiţi“, se arată în proiect, potrivit profit.ro. Cel mai probabil, dacă iniţiativa va trece de votul parlamentarilor, proba ar putea fi introdusă la BAC-ul din anul şcolar 2019-2020.

Bani de liceu, mai mulţi

O veste bună vine pentru elevii care provin din familii cu venituri modeste şi care beneficiază de programul Bani de liceu. Ei vor primi, începînd cu acest noul an şcolar, pe toată durata cursurilor, 250 lei lunar, faţă de 180 cît primea pînă acum. „De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei este crescută de la 150 lei la 500 lei, pe membru de familie, dată fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situaţia economică actuală – salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată fiind stabilit, începînd cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar“, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Prin indexarea cuantumului plafonului de accesare a programului la 500 de lei inclusiv, venit brut maxim per membru de familie, ministerul consideră că numărul beneficiari va creşte semnificativ.

Grave erori în manuale

Înainte de începutul şcolii, un scandal naţional are în centru greşelile care s-au strecurat în trei manuale pentru clasa a VI-a, la Geografie, Biologie şi Istorie. La prima disciplină, dintre greşelile apărute enumerăm: pe o hartă Turnu Măgurele este plasat în locul oraşului Drobeta Turnu Severin, Marea Moartă este în locul Mării Roşii, Insula Ascension a devenit Asuncion, care e capitala Paraguayului, iar Tasmania a fost botezată Vanuatu. Alte eori – Guyana Franceză este scrisă cu „i“ şi nu cu „y“, la Insula Falkland, cei care au editat manualul au uitat o literă, aşa că pe hartă apare Falkand, nu apare Sudanul de Sud, deşi este o ţară independentă din 2011, iar un oraş rusesc, Krasnoyarsk, a fost scris greşit Krasniarsk. În cazul acestui manual s-a luat decizia ca el să fie retipărit şi urmează a se vedea cînd va ajunge în şcoli. În ce priveşte Biologia, sînt două manuale, ambele cu erori, confuzii şi greşeli gramaticale. La o rubrică „Ştiaţi că…?“, la pagina 10, elevilor li se arată că „Vasele de sînge însumează peste 160.000 de kilometri“. Informaţia este contrazisă 7 pagini mai încolo: „Totalitatea vaselor de sînge din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km“. Apoi, inima şi ficatul sînt puse greşit în fotografia care prezintă sistemul de organe al omului, la pagina 19. Elevii mai învaţă că: „Traheile sunt mereu deschise pentru că pereţii lor au o consistenţă tare datorită unei substanţe numită chitină, prezentă şi în unghiile noastre“. Chitina nu intră în alcătuirea unghiilor oamenilor, ci cheratina. În carte mai apare „Orificul anal“ – în loc de „orificiul anal“. Iată şi un dezacord: „Alegeţi cel puţin o plantă şi cel puţin un animal care trăieşte în deltă“ (pagina 85), iar ca inexactitate: „Vă puteţi îmbolnăvi de boli ca: viermi intestinali“, la pagina 92. Viermii intestinali nu sunt boli, ci paraziţi care produc boli. Despre Istoria de-a VI-a, profesorul Stan Stoica, autor a mai multe studii şi lucrări consacrate cu precădere istoriei contemporane a României, a consemnat pe pagina sa de Facebook greşelile descoperite. Nume scris greşit: 1. Michelangelo este trecut ca fiind Buonarotti, nu Buonarroti, cum e corect. Este scris aiurea de cel puţin 7 ori, la paginile 26, 30 şi 31. 2. Trimiteri către hărţi inexistente – la pagina 17, elevii au ca sarcină de lucru: „pe baza hărţii D, de la pagina 14… realizaţi…“. La pagina 14 nu există vreo hartă. 3. Trimiteri către aplicaţii care nu se referă la tema în discuţie – la pagina 18, după ce vorbeşte despre incaşi şi marele Inca, există o trimitere către Aplicaţia 1, pagina 19. Însă aplicaţia 1 de la pagina 19 se referă la Cristofor Columb şi la azteci, nu la incaşi. 4. Cuvinte folosite greşit: La pagina 53, Activitatea 1 D, este folosit greşit cuvântul „investit“, în loc de „învestit“. „Dumnezeu i-a investit pe regi…“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending