Contactează-ne

Actualitate

Noua mineriadă liberală: „Noi muncim, nu gândim!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sportul preferat al actualului Guvern nu este să-şi satisfacă liderul de la Cotroceni, performând în legislaţie coerentă, ci doar să jongleze cu artificii neconstituţionale, cu care să ne ia ochii şi minţile.

Recent, mult-hulitul Parlament a scos „Guvernul Meu“ din rahat, eliminând artificiile neconstituţionale, cu care a fost împănat un proiect de lege, în loc să definească fără echivoc „Starea de alertă“. Preşedintele Klaus Iohannis s-a văzut obligat să recunoască public că „România a înfruntat pandemia cu o legislaţie aproape inexistentă“.

Un lucru a omis preşedintele, să precizeze că vinovat de acest fapt este Guvernul Orban, care în 60 de zile, de la declararea „Stării de urgenţă“, nu a reuşit să producă un banal proiect de lege, care să definească ,,starea de alertă” şi sancţiunile necesare.

Preşedintele nu a precizat nimic despre relaxarea de 60 de zile a guvernului, dar ne-a atras atenţia, că noi nu avem încă dreptul la o astfel de relaxare. În schimb, preşedintele a lăsat să se înţeleagă că pentru ce s-ar justifica să imputăm guvernului, de vină este PSD-ul. Klaus Iohannis a promulgat vineri, 15 mai, legea privind „Starea de alertă“, adoptată cu două zile mai înainte de către Parlament.

Spre disperarea oamenilor de bună credinţă, legea respectivă intră în vigoare abia azi, luni 18 mai. Guvernul ne-a oferit astfel ca bonus o relaxare totală de trei zile. Starea de urgenţă a expirat pe 14 mai seara, iar până pe 18 mai România a fost împinsă într-o relaxare contraindicată, din vina adormiţilor din Guvernul Orban.

Legea, aşa cum a fost scrisă de Guvern, aplică sancţiuni pecuniare, cuprinse între 500 şi 15.000 lei. Toate aceste sancţiuni nu vor putea fi aplicate în intervalul 15 -18 mai, fiind neconstituţionale. Culmea este faptul că există o sancţiune, în sumă de 10.000 lei, care nu va putea fi aplicată niciodată. Amenda de 10.000 de lei ar trebui aplicată pentru încălcarea prevederilor articolului 65, litera t) din lege. Dar nu va putea fi aplicată, pentru că nişte căscaţi din Guvern au uitat să scrie în lege textul prevederii respective, iar alţi căscaţi din Parlament nu au sesizat trăsnaia.

După un model PSD, care a lansat în Parlament „noaptea ca hoţii“, în februarie 2017, vestita Ordonanţă 13, Ludovic Orban a făcut-o la fel de lată pe 14 mai 2020. Tot noaptea, ca hoţii, pe la cântatul cocoşilor, a fost lansată Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, privind „Starea de alertă“.

Ce conţine Hotărârea, vom afla abia când vom fi sancţionaţi. Prin Hotărârea respectivă, au fost constituite restricţii ale unor drepturi fundamentale, fapt condamnat de mai multe ori de către Curtea Constituţională. Curtea a precizat, pe bună dreptate, că restricţiile pot face obiectul unei legi, nu a unei Hotărâri, sau Ordonanţe.

Mai mult, la rândul său, Guvernul nu poate delega competenţa retragerii unor drepturi, altor autorităţi, precum Comitetul Naţional, mai sus pomenit, chiar dacă şeful acestuia este însuşi marele Orban. Pentru a limita drepturi şi libertăţi fundamentale, Guvernul trebuia să fi pregătit din timp un proiect de lege, pe care să-l înainteze Parlamentului pentru adoptare. Cu trei săptămâni în urmă,

Preşedintele Klaus Iohannis avertiza naţiunea, şi implicit pe Ludovic Orban, că după 15 mai va urma „Starea de alertă“. A fost semnalul dat Guvernului Orban, aflat în cvasicarantină, că trebuie să se pună pe treabă şi să depună urgent proiectul de lege în Parlament. La rândul său, Parlamentul trebuia să adopte proiectul şi să-l predea preşedintelui pentru promulgare, cel mai târziu pe 10 mai, pentru ca pe 12 mai să fie publicat în Monitorul Oficial, iar pe 15 mai să fie în vigoare.

Guvernul nu a ţinut cont de acest calendar, dând dovadă că are multe deficienţe la capitolul pricepere. Toţi paşii aceştia, nu au putut fi înţeleşi şi aplicaţi de către un guvern abulic, care acum vrea să aplice amenzi de 10.000 lei, pentru o contravenţie care nu există. Pe 23 aprilie, Klaus Iohannis ne avertiza că urmează „Starea de alertă“. Se dovedeşte că Guvernului puţin i-a păsat, că România nu are definită „Starea de alertă“, decât în cazul terorismului.

Se observă din ce în ce mai des, că între Preşedinte şi Guvern nu există o colaborare atât de perfectă pe cât ne-o descrie Klaus Iohannis. Pentru a-l scoate basma curată pe Ludovic Orban, Preşedintele ne-a anunţat, chiar în ziua de 15 mai, că amenzile vor fi aplicate începând cu acea zi. Deci, Preşedintele ne-a asigurat astfel că nu există vid legislativ, după cum pretind duşmanii poporului. La o zi după, pe 16 mai, Ludovic Orban recunoaşte public existenţa vidului legislativ, operă a guvernului său, precizând că până pe 18 mai nu se vor aplica amenzi, contravenienţii alegându-se doar cu o „mustrare“.

Amatorismul îşi pune amprenta pe gestionarea momentelor grele, a căror victime nu sunt guvernanţii, ci noi. Cine plăteşte oalele sparte? Pe cât este de previzibil Preşedintele nostru, bun de plată va fi tot PSD-ul, pe post de acar Păun, martor la deraierile Guvernului Orban.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Nemţean “prins” de pandemie la… master în Olanda

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ nemţeanul care s-a făcut remarcat de trei ori la Eurovizion ar dori să se stabilească în Olanda

Nemţenii îşi mai aduc aminte de talentatul romaşcan Cristian Prăjescu, cel care a cochetat, cu succes, cu celebrul “Eurovision”. Contactat de redactorii “Monitorul” în cadrul proiectului “Nemţenii plecaţi în lumea largă şi pandemia”, Cristian Prăjescu ne-a vorbit, cu sinceritate, despre evoluţia sa artistică.

Criza pandemică l-a surprins ca masterand în Olanda. “Cred că multă lume ştie că am urmat Conservatorul din Bucureşti la Secţia Compoziţie Muzică Pop, la clasa lui Andrei Tudor. Pot să vă spun că am avut satisfacţia de a reuşi să-mi iau licenţa cu media 10, ceea ce reprezintă o încununare a cunoştinţelor muzicale acumulate de-a lungul anilor.

Traiectoria carierei mele, cumva, s-a schimbat, pentru că eu am început ca solist, însă între timp am descoperit pasiunea de a compune muzică pop. Aşa cum cred că mulţi dintre nemţeni îşi amintesc am participat de trei ori la Eurovision cu diverse proiecte.

Prima ediţie la care am participat a fost în 2013 la vîrsta de 16 ani, la vremea în care eram elev la Colegiul Naţional Roman-Vodă. Atunci am avut satisfacţia de a simţi simpatia nemţenilor care mi-au acordat un număr impresionant de voturi.

În 2016 am participat la o altă ediţie cu un alt proiect muzical, urmat de cea de-a treia participare din 2019, cu proiectul OXA, în care evoluez alături de colega mea de facultate Ioana Prişcă. Cu aceasta am aplicat la studiile de master, pe care le facem, acum, în Olanda, la secţia de Producţie Muzicală. Am început să dau de gustul acestui domeniu complex şi realizez producţie în domeniul muzicii pop şi al muzicii destinate cinematografiei.

Am avut marea şansă ca în această perioadă să-mi fie de mare folos cunoştinţele de informatică acumulate în prestigiosul colegiu romaşcan pe care l-am absolvit. Acum de cînd mă ocup de producţie muzicală am început să înţeleg mai bine fizica, domeniu al cărui gust încep să-l prind din ce în ce mai mult. Lucrez aici, în Olanda, ca şi compozitor şi producător pentru artişti din întreaga lume.

Nu am pierdut, însă legătura cu artiştii români, dintre care aş putea să amintesc pe Paula Seling, căreia i-am realizat cîteva orchestraţii. Este important că de aici, din Olanda, reuşesc să-mi păstrez conexiunile în România, dar am realizat şi multe alte conexiuni cu lumea muzicală de aici şi din alte ţări ale lumii”, a mărturisit Cristian Prăjescu.

Criza pandemică a blocat şi proiectele muzicale

Întrebat de efectele pandemiei în Olanda, Cristian Prăjescu a declarat că şi în această ţară s-au luat măsuri ca peste tot în lume, în încercarea de a diminua efectele acesteia. “Pe 12 martie s-a declarat în Olanda o stare de alertă, ceea ce a presupus şi oprirea cursurilor universitare.

În rest, ca peste tot, s-au închis restaurantele, marile magazine, însă în opinia mea măsurile restrictive au fost mult mai puţin drastice ca în ţară. Ele s-au bazat foarte mult pe conştiinţa cetăţenilor şi pe respectul lor faţă de autorităţi. În aceste condiţii de la jumătatea lunii martie şi cursurile de masterat se predau on-line. În sesiune şi examenele le-am susţinut pe Internet.

Mi-aş fi dorit ca în primăvara aceasta să mă ocup mai mult de promovarea muncii mele şi de a căuta cît mai mulţi colaboratori pentru a ne face mai cunoscuţi în lumea producţiilor muzicale.

Criza pandemică ne-a blocat toate aceste proiecte. În ceea ce priveşte ediţia din acest an a Eurovisionului ea a fost anulată. Probabil dacă lucrurile se mai aşează în 2021 ea se va desfăşura aici, în Olanda, dar numai în condiţiile în care situaţia sanitară se va afla sub control”, a precizat Cristian Prăjescu. Vorbind despre pasiunea sa pentru muzică, romaşcanul ne-a mărturisit că formarea sa în acest domeniu a început de la vîrsta de 6 ani, cînd a devenit elev al Şcolii de Artă “Sergiu Celibidache”, unde a studiat vioara timp de opt ani.

Apoi a urmat cursurile Clubului privat de canto “Luky Dance” din Roman, ca ulterior să urmeze astfel de cursuri şi la Iaşi, cunoştinţe care l-au ajutat în timpul Conservatorului. Cristian Prăjescu a participat şi la alte festivaluri de muzică uşoară, precum cel de la Amara, care poartă numele monstrului sacru al mucicii pop, Aurelian Andreescu , unde a repurtat un succes deosebit.

În Olanda, Cristian Prăjescu îşi cîştigă existenţa din producţie de muzică, dar şi dintr-un job part- time în campusul universitar “Erasmus”, ţinând cont că viaţa în “Ţara Lalelelor” este mult mai scumpă decît în alte ţări ale Europei şi în Olanda nu se dau burse pentru master. Şi-ar dori ca după finalizarea studiilor de master să se stabilească în această ţară, unde există foarte multe oportunităţi profesionale.

Citește știrea

Actualitate

3 ani de închisoare pentru alcool la volan

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 38 de ani, din localitatea Petricani, a fost condamnat aspru după ce s-a urcat la volan fără permis şi în pragul comei alcoolice.

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Tîrgu Neamţ au aplicat o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani de închisoare şi o amendă penală de 4.000 de lei, fiind găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Faptele au avut loc în noaptea de 1 august 2017, cînd individul a fost depistat, în flagrant delict, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Urecheni, avînd o alcoolemie de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat şi dreptul de a conduce suspendat. Pe 3 iunie 2020 poliţiştii au dat de urma lui şi l-au condus şi depus la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încătuşat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii au identificat şi reţinut pentru 24 de ore un bărbat din Roman, bănuit că ar fi pătruns fără drept în curtea locuinţei unei femei, unde ar fi ameninţat cu acte de violenţă două persoane şi ar fi distrus parbrizul unui autoturism.

S-a întîmplat pe 3 iunie 2020, anchetatorii fiind sesizaţi de un romaşcan de 34 de ani care a reclamat că ar fi fost amenţat de de o altă persoană. „Din cercetări a reieşit că, pe fondul unui conflict, un bărbat de 35 de ani, din Roman, s-ar fi deplasat la locuinţa unei femei pe raza municipiului unde, fără drept, ar fi pătruns în curtea locuinţei, prin escaladarea gardului şi ar fi adresat ameninţări cu acte de violenţă unui bărbat de 34 de ani şi unui alt bărbat de 51 de ani.

Ulterior, acesta ar fi distrus parbrizul autoturismului bărbatului de 51 de ani“, anunţă Poliţia Neamţ. Cel în cauză a fost depistat de oamenii legii, fiind condus la sediul poliţiei, în vederea continuării cercetărilor. În urma administrării probatoriului, suspectul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de ameninţare, distrugere şi violare de domiciliu. Acesta a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, urmînd a fi prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending