Contactează-ne

Actualitate

Netrebnicuţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu eram mulţi, o mână de oameni cu ochelari şi bine învăţaţi, reverenţioşi şi foarte curioşi, o curiozitate aparte, a lor pentru alţii, a altora pentru ei.

Mă nimerise destinul printre ei, eram tânără şi aproape frumoasă, îi priveam cu modestă disciplină, îmbrăcată în rochiţe de stambă şi, la gât, cu mărgele indiene, cumpărate din bazar, abia atunci începusem să văd lumea pentru prima oară.

Şi oamenii veneau, mulţi, îşi căutau avocaţii, interesele, adversarii, adversităţile, îşi căutau prostia pierdută pe undeva pe scările tribunalelor.

Nu purtam roba, încă, dar se ştia că sunt dintre avocaţii tineri şi neînsemnaţi, primisem o agendă nouă şi l-am văzut… Mă priveşte în ochi şi îmi cere o… „netrebnică“.

– Ce este aceea? – îl chestionez cu cea mai serioasă mină…

– O netrebnicuţă…

– ?!?

– Dă-mi, măi, fato, o bucată de hârtie pe care să notez acestui om socotelile şi ce mai trebuie pentru proces!, iar privirea lui o ia deasupra capului meu, de parcă îi eram datoare vândută şi obligată…

– Da, vă rog, şi rup din agenda mea o jumătate de pagină, care şi acum îmi lipseşte pentru că nu voi mai şti vreodată ce s-a petrecut în ziua aceea întreagă…

Am pierdut, poate, o zi din viaţă, dar am câştigat o amintire minunată, un schimb de priviri uluitor, un mod de a scrie hârtia, apăsat şi cu litere mari, să priceapă tot omul, să înţeleagă…

Scriu acum despre avocatul Ilie, avocat romaşcan redutabil şi respectat, mi se pare că a trecut mai bine de un secol de atunci, peste istoria mea s-a scris o altă istorie, aflu că oamenii nu mai ştiu să scrie felicitările, cartonul, cu modestă şi reverenţioasă licenţă…

Netrebnicuţa a devenit repede un fel de legendă. Avocaţii au început să rupă metodic hârtia neputincioasă şi aveau mereu la dispoziţie hârtii mici, care circulau între noi, de parcă am fi fost într- un film halucinant. Se notau date despre procesele pe care ni le dădeam unii altora. Era o hârtie utilă, frumoasă, una dintre tainele unei meserii de mare succes.

Şi pe aceste modeste aripi dedicate penei şi condeiului, scriam cuvinte, lumea avea un rost, ne înţelegeam între noi, luptam frumos, pe HÂRTIE.

„iubesc HÂRTIA“ este un proiect al Fundaţiei „C.M.IMAGO“; Dumitru- Bogdan ENACHE, artist în viaţă.

Autor, Anica LUNCANU

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 50 de şoferi făcuţi pietoni, în două zile

Știre publicată în urmă cu

în data de

50 de şoferi au rămas fără permis de conducere pentru viteză excesivă sau pentru că au urcat la volan deşi băuseră, în doar două zile. Poliţiştii au aplicat peste 200 de amenzi în valoare de peste 88.000 de lei. “În cadrul unei acțiuni organizate pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale iar peste 50 de șoferi au rămas fără permisul de conducere. În perioada 17-18 august, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pe linia combaterii principalelor cauze generatoare de accidente grave. Scopul acestei acţiuni a fost reprezentat de reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora determinate de nerespectarea regimului legal de viteză de către conducătorii auto, a consumului de alcool, precum şi sancţionarea nerespectării acestor obligaţii prevăzute de legislaţia rutieră. Pe parcursul acțiunii, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 88.000 de lei. 51 de șoferi au rămas fără permisul de conducere, după ce au fost depistați circulând cu viteză excesivă sau sub influența băuturilor alcoolice”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şofer “campion” la alcoolemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr care a urcat la volanul unui autoturism deşi băuse din belşug a fost prins recent de poliţiştii nemţeni. Testat alcoolscopic, tînărul s-a dovedit a avea peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. “La data de 19 august, polițiștii din cadrul Poliției orașului Roznov au depistat în trafic un bărbat, de 36 de ani, din Roznov, care conducea un autoturism pe strada Speranței, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Tînărul a fost testat alcoolscopic, rezultatul indicînd o valoare de peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, se precizează în buletinul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Zi de sărbătoare pentru preotul Florin Ţuscanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ s-au împlinit 31 de ani de la hirotonirea preotului din Trifeşti ■ fiu al satului Hociungi, preotul pasionat de istorie este autorul mai multor monografii iar acum lucrează la un studiu privind bisericile cu hramul Sfîntul Nicolae ■

Unul din cei mai erudiţi preoţi nemţeni, Florin Ţuscanu, fiu al satului Hociungi, din comuna Moldoveni a sărbătorit, pe 15 august, 31 de ani de la hirotonirea ca preot. La momentul aniversar i-a avut alături pe enoriaşii de la biserica din Trifeşti, unde este paroh, cît şi pe cei care au participat la Sărbătoarea Răzeşilor. „Sînt fiul al satului Hociungi, unde am urmat cursurile şcolii primare, după care am studiat la Şcoala Nr.3 Roman şi apoi la Seminarul şi Facultatea de Teologie din Iaşi. 15 august este ziua în care satul acesta, Moldoveni, este încredinţat Maicii Domnului, protectoarea noastră. Pe 15 august am serbat în parohia pe care o păstoresc, biserica din Trifeşti, 220 de ani de la sfinţirea acesteia, prilej cu care am avut o sărbătoare locală. Ziua de 15 august, cînd în bisericile româneşti se marchează Adormirea Maicii Domnului are pentru mine, personal, o semnificaţie deosebită, pentru că este ziua hirotonirii mele ca preot. În 31 de ani de cînd sînt preot am fost misionar în nu mai puţin de şase parohii: la început în zona Vaslui, apoi la Moldoveni, unde am funcţionat timp de 13 ani, la biserica cu hramul Sfîntul Nicolae. Alţi patru ani am slujit la biserica cu acelaşi hram din Ruginoasa, după care am fost transferat la Roman, unde am fost timp de nouă ani ca preot protopop. Pot mulţumi lui Dumnezeu că am avut multe împliniri profesionale şi pot afirma că am văzut în viaţa mea o «lucrare» a Sfîntului Nicolae, prin aceea că am fost botezat în biserica Sfîntul Nicolae din satul Hociungi, am fost preot la biserici, mai toate cu acest hram. Acesta este motivul pentru care am ajuns la Bari, în Italia, unde se află moaştele Sfîntului Nicolae. Aici, preotul Giraldo Ciofari, care se ocupă de Centrul de Studii Nicolaene, mi-a spus că acest sfînt are o lucrare cu mine şi mi-a recomandat să aprofundez cercetările pe această temă pentru a fi promovate în acest centru. Revenind acasă, am început un studiu temeinic“, a mărturisit pr. dr. Florin Ţuscanu.

Citește știrea

Trending