Contactează-ne

Actualitate

NESIMŢIRE: Gîlceavă politică pe două firmituri pentru bolnavi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nesimţire dincolo de orice limită. În contextul în care toată lumea ştie că pacienţii din spitale au mâncat de ani buni şi mănâncă şi azi mai prost decât puşcăriaşii, în contextul în care suntem în plină epidemie de coronavirus şi mulţi dintre părinţii şi bunicii noştri sunt într-un real pericol, unii politicieni drămuiesc până şi ultima firmitură de pâine pe care o aruncă amărâţilor care au nefericirea să ajungă în spital.

Azi a fost şedinţă de CJ Neamţ. Liberalii au propus dublarea alocaţiei de hrană pentru pacienţii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Preşedintele CJ Ionel Arsene, cel care se bătea cu cărămida în piept zilele trecute că dă el bani, fără număr, fără număr, pentru bolnavii care, descoperise el în al cincizecilea ceas, mor de foame cu câţiva lei normă de hrană pe zi, a făcut un amendament: să fie majorată alocaţia de hrană cu doar 50%, nu 100%, cât era propunerea iniţială. Şi doar pentru bolnavii COVID 19 sau cei suspecţi. Şi, având majoritate, şi-a trecut amendamentul.

Unde e mizeria? În ce constă nesimţirea? Vedem repede dacă ne uităm pe cifre, nu pe procente: un bolnav de acest gen avea normă de hrană… 10 lei. După amendamentul “salvator” al lui Arsene, nenorocitul cu COVID-19 sau suspect de aşa ceva va mânca de… 15 lei pe zi. Să nu facă indigestie…. Nici dacă se ajungea la 20 de lei pe zi nu era vreo mare “cumătrie”, dar totuşi. Ce li se transmite prin acest amendament bolnavilor? Că unii politicieni consideră că ei, bolnavii, oricum mănâncă de prea mulţi bani şi că nu merită dublarea unui mizilic de 10 lei, ci doar cinci lei acolo în plus, ca să aibă ce pune nu pe o măsea, ci eventual pe o măsea şi jumătate.

Mai mult Ionel Arsene dă şi un comunicat de presă triumfalist cu titluri ce jignesc minima inteligenţă: “Meniu îmbunătățit pentru pacienții COVID-19 internați la Piatra Neamț”. Îmbunătăţit de la 10 la 15 lei!? Şi continuă în aceeaşi notă: “Consilierii județeni nemțeni au aprobat, la inițiativa președintelui Ionel Arsene, un amendament în baza căruia alocația de hrană pentru bolnavi a fost majorată”. Majorată prin tăierea la jumătate a propunerii iniţiale?! E mai rău ca la Radio Erevan. Bolnavii ar trebui să-i mulţumească lui Ionel Arsene că în loc să mănânce de 20 de lei pe zi vor mânca de doar 15 lei?! Halal îmbunătăţire şi majorare.

Şi continuă în comunicat să rostogolească alte jumătăţi de adevăr: “Majorarea sumei pentru meniul zilnic este cea mai recentă măsură luată de Consiliul Județean Neamț, pentru sprijinirea unității sanitare cu fonduri de la bugetul județului, astfel încât să facă față problemelor specifice situației de urgență. Din aceeași sursă s-au alocat banii pentru achiziționarea aparatului real-time PCR, a numeroase echipamente de protecție, dotări și medicamente, cazarea cadrelor medicale în spații hoteliere pentru a evita contactul cu membrii familiilor etc”. Ce aparat PCR? Ăla care nu funcţionează nici azi? Ce echipamente? Alea de care se plângeau cei din spital că nu le au sau le au cu ţârâita?

Ca să nu mai spunem că acum câteva zile, când năvălea în bucătăria spitalului, Arsene plângea, cu lacrimi de crocodil, pe umerii bolnavilor despre care credea că mănâncă pe zi de 13 lei, aşa cum scria în propria postare pe Facebook. Iaca nu erau 13 lei, ci doar 10, iar acum le-a dat, de parcă dă de la el, 15 lei şi aşteaptă mulţumiri? Deşi nu scrie în comunicat, ne facem noi datoria jurnalistică să spunem că în spatele amendamentului stă o adresă de la… Spital. Conducerea spitalului mănâncă de 15 lei pe zi? Îi întrebăm cu… “respect”.

Pe final, iertată să ne fie ironia, mai putem spune doar atât: mulţumim din inimă conducătorului iubit pentru grija pe care o arată pacienţilor din spital şi pentru că le mai dă cinci firmituri în plus la pâinea lor cea de zile negre. Şi totuşi ne gândim că cinci lei în plus e prea mult. Să fie doar un leu în plus, nu de alta dar poate e nevoie de bani la bugetul judeţului ca să mai fie făcute nişte porţi pe la intrarea în Neamţ, nişte drumuri care se surpă la puţin timp după asfaltare, să mai stropim drumurile judeţene cu vreun “vermorel” din vidanje noi-nouţe.

Nu în ultimul rând ne gândim la jantele şi cauciucurile de iarnă şi la altele multe de care mai are nevoie conducerea unui judeţ atât de bine cârmuit. Bolnavii vor mânca de 11 lei că doar n-or vrea să se îngraşe în perioada în care au “onoarea” să se trateze în Spitalul Judeţean, unul ajuns atât de performant în perioada în care judeţul a fost cârmuit cu atâta pricepere şi înţelepciune. RUŞINE!

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. V.Vasile

    24 aprilie 2020 at 8:17 AM

    Bun articolul, la obiect ! Nu am dorit si nu doresc raul nimanui da, as forta internarea in regim de izolare a acestor nesimtiti, macar o luna ,sa consume ce au votat si sa-si aminteasca ce au ,,mancat,, in campaniile electorale….
    Apropo de promisiuni, nu ar trebui reparata strada Izvoare, reabilitare promisa acum 5-6 ani,
    ca traficul este subtire ?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Localităţile carantinate, uşoară relaxare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ slujbele religioase se vor putea face în biserici, cu maxim 20 de participanţi ■ noi reguli pentru ieşirea şi intrarea în localităţi ■

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a luat decizia să mai relaxeze puţin restricţiile din cele două localităţi carantinate, Taşca şi Tarcău. Astfel, prin derogare de la prevederile art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 din cele două ordine este permisă oficializarea slujbelor religioase în interiorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 privind distanțarea și portul măștii. Administratorul lăcașului de cult va amplasa recipiente cu dezinfectanți la intrare și va asigura respectarea măsurilor de prevenire. De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 este permisă intrarea/ieșirea pentru persoanele care locuiesc în zona carantinată, în baza unei declarații din care să rezulte motivul justificat al deplasării, cum ar fi programări pentru schimbarea actelor de identitate, efectuarea inspecțiilor tehnice periodice la autoturisme, înmatricularea atoturismelor, prezentarea la RAR, prezentarea la examene, producerea unor situații familiale deosebite și alte situații de acest fel.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

Tot prin decizie a CJSU, se suspendă și trec în regim online, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cursurile care presupun prezența „față în față” pentru următoarele clase: – Liceul cu Program Sportiv Roman – structura Școala Gimnazială „Roman Mușat” – clasa a VII-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman – clasa a VIII-a A, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială comuna Tămășeni – grupa mare, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva”, comuna Agapia – clasa a IX-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; De asemenea, se aprobă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, reluarea cursurilor școlare care presupun prezența „față în față” pentru clasa a X-a A din cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a IX-a C – grupa 1 din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasele a VIII-a, a X-a B și a X-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Tămășeni (începând cu data de 21.10.2020), clasa a X-a A, grupele II și III din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a C din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasele a V-a și a XII-a D din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale comuna Secuieni (începând cu data de 23.10.2020), clasa a II-a B din cadrul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020), grupa mare din structura Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” a Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020).

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”Le mulțumesc tuturor celor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Am depus listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, un moment încărcat de o puternică responsabilitate. Vorbim de responsabilitatea unui nou început, în care parlamentul să lucreze efectiv în favoarea cetățenilor, lucru care astăzi, din păcate, nu se întâmplă. Nimeni nu știe ce poate aduce o nouă zi, într-un parlament dominat de PSD. PNL rămâne principala forță politică din județul Neamț și le mulțumesc nemțenilor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte. Județul Neamț are nevoie de un guvern și un parlament liberal. Peste tot pe unde a trecut PSD a rămas dezastru.Șomaj, depopulare masivă, lipsa unei infrastructuri adecvate, comunități întregi izolate, fără apă, canalizare și gaze, fără perspective. PNL merită să guverneze, merită să aibă majoritatea în parlament. Pentru că PNL pune preț pe investiții, singura cale de a putea majora pensii, alocații și salarii. Pentru că PNL a demonstrat că știe să guverneze și să ducă România înainte, chiar și în această perioadă extrem de dificilă, dominată de pandemia de coronavirus. Pentru că spunem oamenilor adevărul și dezvoltăm România.

Eugen Țapu-Nazare, Viceliderul Grupului PNL din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

DREPT LA REPLICĂ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ca urmare a articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“, apărut în cotidianul „Monitorul de Neamț și Roman“, în data de 20.X.2020, facem următoarele precizări: Fondurile necesare construirii foișorului la care faceți referire au fost prevăzute prin proiectul „STEFAN – Susținerea Transversală a Educației prin Acțiuni în Județul Neamț”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 6 „Educație și competențe“, Prioritatea de investiție 10(i) „Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare“, în care Consiliul Județean Neamț are calitatea de Partener 2, conform HCJ nr. 295 din 13.12.2016, cu modificările ulterioare. Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 luni, începând cu data de 17.05.2018. De menționat că proiectul este cu finanțare europeană, fondurile fiind nerambursabile, iar beneficiar este Casa Corpului Didactic Neamț. Banii alocați prin acest proiect au o destinație precisă, fiind utilizați conform prevederilor contractuale, neputându-se redirecționa pentru alte cheltuieli așa cum sugerați prin articolul amintit, întrucât s-ar produce deturnare de fonduri, iar proiectul nu și-ar atinge scopul pentru care este implementat. Proiectul care se derulează din mai 2018 urmărește sprijinirea copiilor care provin din medii defavorizate și reducerea abandonului școlar, prin creșterea nivelului de atractivitate al procesului de învățământ, cu accentul pe învățarea activă, învățarea prin joc și promovarea metodelor alternative de învățare, copiii participând la activități de tip after school, activități extra curriculare (concursuri, cercuri). Amenajarea acestui foișor este un real sprijin pentru activitatea școlii, mai ales în conjunctura actuală, când activitățile în aer liber pot constitui un factor esențial în prevenirea răspândirii virusului. Ne vedem nevoiți să facem precizările de mai sus, întrucât în spațiul public au apărut informații eronate din cauza articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“ și vă rugăm să publicați această replică, în virtutea drepturilor legale și pentru corecta informare a cititorilor cotidianului Monitorul de Neamț și Roman!

N.R. În virtutea dreptului la replică, publicăm cele spuse de reprezentanţii CJ. Cu câteva mici comentarii: referitor la banii pentru foişor, dacă sunt europeni, înseamnă că trebuie aruncat cu ei în câini? 20.000 de euro un foişor… o fi vreun chilipir. Iar banii europeni sunt tot bani publici, adică orice cetăţean are dreptul să îşi exprime o opinie asupra oportunităţii şi eficienţei cu care sunt cheltuiţi. Al doilea mic comentariu: CJ nu ne spune nimic despre celelalte zeci de mii de euro aruncaţi pe fotografii, hartă turistică şi tăiat iarbă. Poate într-un alt drept la replică. Iar de sugerat noi nu am sugerat nimic. Doar am calculat câte porţii de mâncare de 15 lei s-ar putea lua cu banii cheltuiţi pe altele. Iar Spitalul Judeţean este şi el în subordinea CJ. Adică întrebarea, formulată, nu sugerată este: E normal ca pentru foişor, fotografii, hartă şi iarbă acelaşi CJ să găsească zeci de mii de euro, iar pentru raţia de hrană a unui bolnav acelaşi CJ să găsească doar 15 lei pe zi? Întrebarea rămâne.

Citește știrea

Trending