Contactează-ne

Actualitate

NESIMŢIRE: Gîlceavă politică pe două firmituri pentru bolnavi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nesimţire dincolo de orice limită. În contextul în care toată lumea ştie că pacienţii din spitale au mâncat de ani buni şi mănâncă şi azi mai prost decât puşcăriaşii, în contextul în care suntem în plină epidemie de coronavirus şi mulţi dintre părinţii şi bunicii noştri sunt într-un real pericol, unii politicieni drămuiesc până şi ultima firmitură de pâine pe care o aruncă amărâţilor care au nefericirea să ajungă în spital.

Azi a fost şedinţă de CJ Neamţ. Liberalii au propus dublarea alocaţiei de hrană pentru pacienţii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Preşedintele CJ Ionel Arsene, cel care se bătea cu cărămida în piept zilele trecute că dă el bani, fără număr, fără număr, pentru bolnavii care, descoperise el în al cincizecilea ceas, mor de foame cu câţiva lei normă de hrană pe zi, a făcut un amendament: să fie majorată alocaţia de hrană cu doar 50%, nu 100%, cât era propunerea iniţială. Şi doar pentru bolnavii COVID 19 sau cei suspecţi. Şi, având majoritate, şi-a trecut amendamentul.

Unde e mizeria? În ce constă nesimţirea? Vedem repede dacă ne uităm pe cifre, nu pe procente: un bolnav de acest gen avea normă de hrană… 10 lei. După amendamentul “salvator” al lui Arsene, nenorocitul cu COVID-19 sau suspect de aşa ceva va mânca de… 15 lei pe zi. Să nu facă indigestie…. Nici dacă se ajungea la 20 de lei pe zi nu era vreo mare “cumătrie”, dar totuşi. Ce li se transmite prin acest amendament bolnavilor? Că unii politicieni consideră că ei, bolnavii, oricum mănâncă de prea mulţi bani şi că nu merită dublarea unui mizilic de 10 lei, ci doar cinci lei acolo în plus, ca să aibă ce pune nu pe o măsea, ci eventual pe o măsea şi jumătate.

Mai mult Ionel Arsene dă şi un comunicat de presă triumfalist cu titluri ce jignesc minima inteligenţă: “Meniu îmbunătățit pentru pacienții COVID-19 internați la Piatra Neamț”. Îmbunătăţit de la 10 la 15 lei!? Şi continuă în aceeaşi notă: “Consilierii județeni nemțeni au aprobat, la inițiativa președintelui Ionel Arsene, un amendament în baza căruia alocația de hrană pentru bolnavi a fost majorată”. Majorată prin tăierea la jumătate a propunerii iniţiale?! E mai rău ca la Radio Erevan. Bolnavii ar trebui să-i mulţumească lui Ionel Arsene că în loc să mănânce de 20 de lei pe zi vor mânca de doar 15 lei?! Halal îmbunătăţire şi majorare.

Şi continuă în comunicat să rostogolească alte jumătăţi de adevăr: “Majorarea sumei pentru meniul zilnic este cea mai recentă măsură luată de Consiliul Județean Neamț, pentru sprijinirea unității sanitare cu fonduri de la bugetul județului, astfel încât să facă față problemelor specifice situației de urgență. Din aceeași sursă s-au alocat banii pentru achiziționarea aparatului real-time PCR, a numeroase echipamente de protecție, dotări și medicamente, cazarea cadrelor medicale în spații hoteliere pentru a evita contactul cu membrii familiilor etc”. Ce aparat PCR? Ăla care nu funcţionează nici azi? Ce echipamente? Alea de care se plângeau cei din spital că nu le au sau le au cu ţârâita?

Ca să nu mai spunem că acum câteva zile, când năvălea în bucătăria spitalului, Arsene plângea, cu lacrimi de crocodil, pe umerii bolnavilor despre care credea că mănâncă pe zi de 13 lei, aşa cum scria în propria postare pe Facebook. Iaca nu erau 13 lei, ci doar 10, iar acum le-a dat, de parcă dă de la el, 15 lei şi aşteaptă mulţumiri? Deşi nu scrie în comunicat, ne facem noi datoria jurnalistică să spunem că în spatele amendamentului stă o adresă de la… Spital. Conducerea spitalului mănâncă de 15 lei pe zi? Îi întrebăm cu… “respect”.

Pe final, iertată să ne fie ironia, mai putem spune doar atât: mulţumim din inimă conducătorului iubit pentru grija pe care o arată pacienţilor din spital şi pentru că le mai dă cinci firmituri în plus la pâinea lor cea de zile negre. Şi totuşi ne gândim că cinci lei în plus e prea mult. Să fie doar un leu în plus, nu de alta dar poate e nevoie de bani la bugetul judeţului ca să mai fie făcute nişte porţi pe la intrarea în Neamţ, nişte drumuri care se surpă la puţin timp după asfaltare, să mai stropim drumurile judeţene cu vreun “vermorel” din vidanje noi-nouţe.

Nu în ultimul rând ne gândim la jantele şi cauciucurile de iarnă şi la altele multe de care mai are nevoie conducerea unui judeţ atât de bine cârmuit. Bolnavii vor mânca de 11 lei că doar n-or vrea să se îngraşe în perioada în care au “onoarea” să se trateze în Spitalul Judeţean, unul ajuns atât de performant în perioada în care judeţul a fost cârmuit cu atâta pricepere şi înţelepciune. RUŞINE!

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. V.Vasile

    24 aprilie 2020 at 8:17 AM

    Bun articolul, la obiect ! Nu am dorit si nu doresc raul nimanui da, as forta internarea in regim de izolare a acestor nesimtiti, macar o luna ,sa consume ce au votat si sa-si aminteasca ce au ,,mancat,, in campaniile electorale….
    Apropo de promisiuni, nu ar trebui reparata strada Izvoare, reabilitare promisa acum 5-6 ani,
    ca traficul este subtire ?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: O femeie a decedat după ce a căzut într-o fîntînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 70 de ani a decedat după ce a căzut într-o fîntînă, miercuri, 27 mai, în localitatea Piatra Şoimului.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18.06, pompierii au fost solicitați să intervină pentru scoaterea unei persoane căzute într-o fîntână din localitatea Piatra Șoimului. Pentru degajarea persoanei căzute în fîntînă au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD TIM. Pompierii au scos din fîntînă (aproximativ 14 m adâncime) o femeie de 70 de ani. Din păcate, medicul de pe ambulanța SMURD a declarat decesul persoanei”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hram la Neamţ, sub semnul stării de alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ participarea la slujba închinată Înălţării Domnului e condiţionată de respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei ■ anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului ■

Mănăstirea Neamţ îşi sărbătoreşte hramul pe 28 mai, în ziua Înălţării Domnului.

Participarea credincioşilor este condiţionată anul acesta de respectarea măsurilor impuse la nivel naţional în contextul pandemiei, ce obligă la purtarea măştii şi limitarea numărului de persoane la slujba din incinta bisericii, precum şi la păstrarea distanţei, inclusiv în exteriorul lăcaşului.

Ceremonialul a început în ajun, cu slujba de priveghere, iar joi vor avea loc sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, Sfînta Liturghie şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Vor fi pomeniţi ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei. Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut. Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră.

Este vorba despre Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu(sărbătorit pe 30 august), Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche(21 iulie), Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlău(9 septembrie) şi Cuv. Iosif de la Văratec(16 august). Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, accentua importanţa sfinţilor în viaţa oamenilor:

„Sfinţii sînt cei care ne ocrotesc şi ne ajută. În biserică avem nevoie şi de aceste mărturii, de elemente pe care le folosim pentru sfinţire. Sfinţii, cu moaşte sau fără, au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu şi ocrotesc un anumit loc sau o anumită zonă. Mănăstirea Neamţ este o veche lavră în care s-au nevoit de-a lungul timpului peste 30.000 de călugări, iar noi trăim aici în umbra Sfîntului Cuvios Paisie, în timpul căruia mănăstirea Neamţ a cunoscut apogeul spiritualităţii“.

Anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei, lăcaşul de rugăciune a fost ctitorit de Ştefan cel Mare între anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Muşat (1375-1391) a fost grav avariată din cauza cutremurului din 1471:

„Întrucît această biserică a fost printre ultimele ctitorii, marele voievod a dorit să fie cea mai monumentală biserică atît din punct de vedere artistic, arhitectural, cît şi ca dimensiuni.(…) În exterior, deasupra uşii la intrare se află pisania cu text slav care în traducere arată timpul cînd s-au finalizat lucrările bisericii Înălţarea Domnului, dar şi o invocare de mare sensibilitate spirituală:

„Doamne Iisuse Hristoase primeşte acest hram care s-a zidit cu ajutorul Tău, întru slava şi cinstea Slavei şi slăvitei de la pămînt la cer Înălţare a Ta şi Tu, Stăpîne, acoperă-ne cu mila Ta de acum şi pînă în veac!; Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a binevoit şi a început şi a zidit acest hram, pentru rugăciunea sa şi a doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s- a săvîrşit la anul 7005, iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintîi curgător, luna lui noiembrie 14(1497)“.

Revenind la pandemia de Covid 19, ar fi de amintit faptul că, la îndemnul Mitropoliei Moldovei, Mănăstirea Neamţ a pus la dispoziţia autorităţilor 52 de camere, cu 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. „Vă facem cunoscut că, referitor la personale carantinate la Centrul Social Sfântul Paisie, au fost cazaţi în două serii un număr de 80 de persoane, iar suma cheltuielilor s-a ridicat la valoarea de 255.300 lei.

Având în vedere cele relatate mai sus, vă informăm că Mănăstirea Neamţ suportă aceste cheltuieli şi nu avem nicio pretenţie financiară pentru cazarea acestora“, se arată în adresa semnată de stareţul Benedict Sauciuc.

Citește știrea

Actualitate

Căutat în Irlanda pentru viol şi furt, arestat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, de 38 de ani, urmărit de autorităţile irlandeze pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

La data de 26 mai 2020, în baza activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în colaborare cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurala Sagna au depistat un bărbat, de 38 de ani, din localitatea Boghicea, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, emis de autorităţile irlandeze, pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. Urma să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending