Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

(NE)reusitele SEFULUI POLIÞIEI

Știre publicată în urmă cu

în data de

• politistii fac, astãzi, bilantul activitãtii pe ultimele trei luni • de ZIUA PÃCÃLELILOR, pe 1 aprilie 2006, s-a împlinit un an de cînd comisarul sef Nistor Cãrbunariu a ajuns în fruntea IPJ • în aceastã perioadã, Politia Neamt s-a confruntat cu cîteva cazuri spectaculoase, multe rãmase nefinalizate • zeci de politisti s-au pensionat în acest an, iar multi au fost „nevoiti“ sã demisioneze • la o lunã de la instalarea sa în functie, seful Politiei îsi cerea scuze de la Ilie Filip, acuzat de evaziunea spectaculoasã de la IDAC •

Politistii nemteni sînt convocati, astãzi, la sedinta de bilant pe primul trimestru al anului 2006, întîlnire la care vor fi analizate rezultatele, bune sau proaste, obtinute de toate serviciile. Cu posibile mustruluieli. Avînd în vedere cã s-a împlinit mai bine de un an de cînd în fruntea Politiei Neamt a ajuns comisarul sef Nistor Cãrbunariu, iar, la finele acestei perioade nu face nimeni bilantul activitãtii sale, Monitorul îsi propune sã facã un rezumat al felului în care am perceput, din exterior, „anul Cãrbunariu“. Perceptia noastrã este, desigur, subiectivã, dat fiind faptul cã a fost nevoie sã obtinem, de multe ori, informatii, publice de altfel, de la foruri superioare, întrucît relatia sefului IPJ cu mass-media a fost una extrem de tensionatã, plinã de poticneli si intermitentã.

Comisarul sef Nistor Cãrbunariu a devenit seful Politiei Neamt la data de 1 aprilie 2005, dupã ce fostul sef al IPJ, comisarul sef Aurel Munteanu, a demisionat. Plecarea acestuia a avut loc la sfîrsitul lunii februarie, în urma unui scandal între fostul sef de la DPIR si conducerea IJP. Dupã ce Munteanu a demisionat, pînã la organizarea unui nou concurs, interimatul a fost asigurat de comisarul sef Petru Ciurea, desi se vehiculase si numele lui Cãrbunariu. În fine, pe 1 aprilie, în urma cîstigãrii probelor de concurs, acesta a fost declarat oficial comandant al Politiei Neamt. Numirea în functie a avut loc chiar a doua zi, în prezenta unui oficial din IGPR, dar… fãrã presã. A fost primul pas din rãzboiul surd pe care seful politistilor l-a dus si îl duce, de mai bine de un an, cu o parte a ziaristilor din presa scrisã nemteanã. Desi, la numire, reprezentantii mass-media au fost chemati de prefect, jurnalistii au fost opriti la usa Politiei, pe motiv cã nu-i nimic de vãzut. La doar douã zile dupã instalarea sa, comisarul sef Cãrbunariu a declansat „lupta“ cu subordonatii sãi, anuntînd cã va începe evaluarea profesionalã a tuturor sefilor de servicii, precum si a comandantilor de politii municipale si orãsenesti. Prin filtrul evaluãrilor, care au durat peste o lunã, au trecut zeci de ofiteri superiori, iar majoritatea acestora, pentru a nu fi dati afarã, au demisionat din functii, ori s-au pensionat. Atunci, au fost schimbati seful Politiei Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt si Bicaz, precum si numerosi sefi de servicii. Scuza a fost cã aveau peste 5 ani vechime în posturi de conducere. Totusi, altii, cu aceeasi perioadã la activ, sînt si acum pe baricade. Înainte de începerea evaluãrilor, comisarul sef Cãrbunariu a tinut prima paginã a ziarelor, declarînd „cã Politia Neamt abundã în cazuri de incompetentã si nepotisme. Nu am venit decis sã tai capete nejustificat, dar cer doar muncã, profesionalism si cinste“. Acolo unde nu se reusea schimbarea „de bunãvoie“, era chemat un control de la IGPR, iar cel vizat era cãutat de toate bubele si, în final, trebuia sã plece. Au existat si cazuri în care, desi au venit controale peste controale, unii sefi de servicii au rãmas pe functii, spre disperarea sefului IPJ. Cam în aceeasi perioadã, au început testele de integritate, prin care se intentiona momirea unor oameni ai legii cu diverse sume de bani, de cãtre politisti sub acoperire, pentru a vedea dacã sînt sau nu corupti. Pentru cã actiunea trebuia sã aibã si o finalitate, a fost prins si coruptul, unul singur: un agent de ordine publicã, proaspãt angajat în politie, care luase… 300.000 de lei.

Cãrbunaru si-a cerut scuze pentru politistul care a „îndrãznit“ sã deranjeze patronul de la IDAC La mai putin de o lunã de la instalarea în functie, comisarul Cãrbunariu a fost protagonistul unei situatii fãrã precedent. Si-a cerut scuze public pentru „comportamentul inadecvat“ al unui subordonat care, încercînd sã facã un control la o firmã, l-a deranjat pe patron. Lucrurile ar fi fost minunate si demne de toatã lauda, dacã întreprinzãtorul în cauzã nu ar fi fost Ilie Filip, administratorul firmei IDAC Export 2000, acuzat de cea mai mare evaziune fiscalã din Neamt, din ultimii 15 ani, tepuind statul cu 320 de miliarde, adicã peste 10 milioane de dolari. Pe data de 30 aprilie, într-un cotidian local, Nistor Cãrbunaru declara cã, fiind nemultumit de comportamentul subalternului, a decis sã-si cearã scuze public în numele institutiei pe care o conduce. „Îmi cer scuze fatã de domnul Filip, ca urmare a comportamentului ofiterului. Sper ca astfel de iesiri, precum cea a politistului în cauzã, ce a actionat în mod arbitrar, sã nu se mai repete“, declara seful IPJ. Si nu s-a mai repetat. Pînã prin iunie 2005, cînd comisarii financiari au cerut sprijinul Gãrzii Bucuresti, pentru constatarea celei mai mari evaziuni fiscale descoperite vreodatã, cea de la IDAC. Mentionãm cã, la sfîrsitul sãptãminii trecute, Ilie Filip a fost arestat pentru evaziunea de la IDAC, dar a fost pus în libertate de magistratii Tribunalului Bacãu. La putin timp dupã începerea anchetei din 2005, un autoturism Citroen Xsara Picasso, plin cu documentele contabile ale IDAC, a fost incendiat intentionat, iar autorul nu a fost prins. Odatã cu aceastã masinã, a început seria incendierilor de masini de lux, în Piatra Neamt, precum si a atentatelor mafiote.

„Sigurantã“ cu masini incendiate În afara spectaculosului dosar de evaziune fiscalã, în timp ce la sefia IPJ Neamt s-a aflat comisarul sef Nistor Cãbunariu, ce îsi dorea sã aranjeze toate treburile astfel încît în judet sã fie liniste, au avut loc cele mai multe controversate cazuri din ultimii ani. Totul a început cu incendierea unei masini de lux ce apartinea lui Gheorghe Cãtãlin Mararu. Desi incendiatorii au fost filmati cu o camerã de supraveghere, încã nu au fost identificati. La începutul anului 2006, o altã masinã a lui Mararu, un Porsche Cayene, a ars ca o tortã, în mijlocul orasului. Incendiatorii nu au fost prinsi nici în acest caz. Un alt autoturism de lux, un Audi A6, apartinînd patronului de la Prodprosper, a fost incendiat, în aceeasi noapte. În nici unul dintre aceste cazuri autorii nu au fost prinsi. Dupã o scurtã perioadã de la aceste incidente, un atentat a zguduit opinia publicã. Puiu Mironescu, un tînãr de 32 de ani, a fost împuscat în cap si în picior cu o armã automatã, de un necunoscut. Atentatul a avut loc în plinã stradã, iar presa din toatã tara a mediatizat intens evenimentul. În ciuda faptului cã acest caz a fost unul fãrã precedent, iar pentru rezolvare s-a deplasat adjunctul sefului Directiei de Investigatii Criminale de la IGPR Bucuresti, seful Politiei Neamt nu a tinut nici o conferintã de presã, a doua zi dupã incident, în „gura“ ziaristilor fiind aruncat ofiterul de presã.

Comisarul Cãrbunariu, reclamat la Parchet Asa-zisele teste de integritate, mult mediatizate de conducerea IPJ si care nu erau adresate tuturor politistilor, dupã cum ar fi fost normal, ci numai „dusmanilor de clasã“, s-au finalizat si cu o plîngere penalã împotriva sefului IPJ Neamt. În toamna anului 2005, un alt scandal de pominã a tinut prima paginã a ziarelor. Subcomisarul Cioinegel, seful Biroului de Politie Poiana Teiului, a fost urmãrit în trafic de o masinã a politiei, în care se afla Nistor Cãrbunariu, împreunã cu alti 4 ofiteri. Pretextînd cã Cioinegel ar fi bãut, dupã care s-ar fi urcat la volan, însusi seful Politiei a vrut sã-l testeze cu alcooltesterul pe ofiter. Întrucît alcoolemia arãtatã de aparat a fost zero, Cãrbunariu a cerut ca politistul sã fie dus la Spitalul Tîrgu Neamt, pentru recoltarea de probe biologice. Eliazãr Cioinegel a vrut sã-si parcheze masina personalã ca sã urce în cea a politiei, moment în care, crezînd cã acesta pleacã, seful IPJ a „intervenit“. În urma acestui incident, Cioinegel l-a reclamat pe seful sãu direct la Parchetul de pe lîngã Curtea de Apel, acuzîndu-l de lovire, dar si de purtare abuzivã. La rîndul lor, politistii l-au acuzat pe ofiterul de la Poiana Teiului de indisciplinã. Pe parcursul anului care a trecut de cînd Cãrbunariu a devenit sef, Politia nemteanã a fost marcatã de „lupte“ interne, de reclamatii fãcute de subalterni împotriva sefilor, dar si a sefilor împotriva angajatilor. Asa se face cã, într-un an, pe la IPJ Neamt s-au perindat nenumãrate echipe de control de la IGPR si de la Corpul de Control al Ministerului de Interne, venite sã verifice aspectele semnalate în plîngeri. Niciodatã politistii nu au mai fost atît de verificati de sefii lor de la Bucuresti, ca în 2005, ceea ce a condus la aparitia unei atmosfere extrem de tensionate printre politisti, acestora fiindu-le teamã sã mai stea de vorbã unii cu altii, pentru ca eventualele nemultumiri sã nu ajungã la urechea sefului. Comisarul sef Nistor Cãrbunariu care declara, anul trecut în luna aprilie, cã „nu voi tine cu dintii de scaun“, este, acum, nevoit sã se pensioneze pentru cã, în mai, împlineste vîrsta de 55 de ani. Totusi, a încercat sã mai rãmînã în functie, depunînd, în acest sens, o cerere de prelungire a mandatului sãu în functie, timp de 6 luni, dar solicitarea i-a fost respinsã de Ministerul de Interne.

Un mesaj pe site-ul Monitorul Imediat dupã atentatul mafiot îndreptat împotriva lui Puiu Mironescu, pe site-ul ziarului Monitorul de Neamt au venit mai multe mesaje de la cetãteni îngrijorati de siguranta lor si a copiilor, într-un oras ce era recunoscut ca fiind unul extrem de linistit. Redãm, în continuare, integral unul dintre mesajele postate pe site.

Domnule ministru Vasile Blaga,

Sînt un cetãtean din Piatra Neamt care de circa 4 ani locuiesc în Bucuresti. Acesta se vrea un apel de suflet si totodatã disperat, acum, cît nu este prea tîrziu! Am o fatã de 16 ani care obisnuieste sã îsi petreacã vacantele în orasul natal la bunici si unde consideram, pînã de curînd, cã se aflã în sigurantã. Asta pînã cînd orasul Piatra Neamt si în general judetul Neamt erau o oazã de liniste si sigurantã. În ultimul timp se întîmplã lucruri incredibile: incendieri de localuri, de autoturisme, focuri de arme (automate !!!) în plin centru soldate cu morti si rãniti! Mai mult acum sînt lansate amenintãri de tipul-vom porni „rãzboi“ si „bombe“. Nu stiu dacã în acel judet a fost schimbatã conducerea politiei dar, dacã nu, ar fi timpul sã o faceti! Ce este acolo?…vestul îndepãrtat?…au apãrut cowboys?…dacã da …unde ne sînt serifii ?? Comandantul politiei doarme??!! Ori este complice ori este incompetent!! În loc sã-si facã datoria si sã institue siguranta pe strãzi el probabil îsi rezolvã problemele personale!! Întîi siguranta cetãteanului si mai apoi chestiunile personale! Unde ne aflãm? În Sicilia anilor ’30??!!…unde o sã ajungem??? Si deoarece precis cã acolo… la nivel atît de „înalt“ nu se cunoaste cuvîntul „demisie“ vã rog sã folositi dumneavoastrã cuvîntul „demitere“ deoarece situatia – dupã umila mea pãrere – a fost scãpatã de sub control si trebuie luate mãsurile care se impun, pînã nu este prea tîrziu!! În speranta cã demersul meu a fost bine înteles si cã în scurt timp climatul de sigurantã în judetul Neamt va reveni la normal asa cum am copilãrit si eu si fata mea vã multumesc anticipat. Cu stimã Sorin Hanganu

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Martori la strania aparitie a unui obiect luminos pe cer

Știre publicată în urmă cu

în data de

• doi pietreni, la fel ca multe persoane din tarã, au observat pe cer un obiect luminos care se comporta ciudat • ei plecaserã la pescuit si au fost martorii aparitiei stranii în dimineata zilei de 26 decembrie • „Acum rememorez cele trãite si parcã am avut ceva fiori reci. Chiar i-am zis amicului: «Hai sã ne tinem de mînã, cã acum ne trag ãstia sus»“, spune Dragos Vintilã •

Dragos Vintilã, un pietrean de 38 de ani, îsi fãcuse planuri mari pentru ziua de marti, 26 decembrie. Împreunã cu un amic, a decis sã meargã la o partidã de pescuit la Sascut, cu barca, pe un lac de acumulare din zonã, cã de, poate, poate o fi cu noroc. Ulterior am aflat cã n-a fost sã fie prea spornicã iesirea (doar niste bibãnasi), dar ce le-a fost dat sã vadã în drum spre lac celor doi pietreni i-a marcat si cu sigurantã îsi vor aminti de întîmplare mult timp. Concret, au observat un straniu obiect luminos, foarte bine conturat pe cerul încã întunecat al diminetii, ei alãturîndu-se altor persoane din diverse zone ale tãrii care au vãzut acelasi lucru. De altfel, au si imortalizat aparitia cu telefonul mobil, realizînd cîteva fotografii, dar nu prea au iesit clare. Însã, imaginile care ilustreazã acest articol au fost realizate de un romascan, prieten cu unul dintre pietrenii mentionati, martor si el al fenomenului pomenit. Mai trebuie spus cã subiectul a fost extrem de comentat în presã, fie ea scrisã sau vorbitã, în ultimele zile si pe retelele de socializare. „Am plecat din Piatra Neamt în jur de 4.30 – 4.40 mergînd destul de încet, pentru cã aveam tractat peridocul cu barca. Dupã ce am trecut de Buhusi si Racova, cam pe la 5.30 am observat strania luminã de pe cer. De altfel, am vãzut-o de la depãrtare si ne tot întrebam ce putea fi. Ne-am dat cu presupusul, gîndindu-ne cã poate era lumina vreunui reflector puternic, de la o discotecã sau vreun club. Dar ceva nu era în regulã, nu putea fi o luminã venitã de jos, era ceva straniu. Chiar foarte straniu. Plus cã lumina dispãrea, dar rãmînea conturul perfect si se tot mãrea. Era ca o ceatã lãptoasã pe cer, doar într-un loc. Nu putea fi un fenomen meteo. Era ca o parã întoarsã. Cum ne apropiam tot mai mult de locul unde era localizatã pe cer, îsi mãrea forma. Am oprit si am fãcut fotografii, dupã care ne-am continuat drumul, trecînd pe sub ea. Acum rememorez cele trãite în dimineata de 26 decembrie si parcã am avut ceva fiori reci. Chiar i-am zis amicului: «Hai sã ne tinem de mînã, cã acum ne trag ãstia sus». Am mai mers un pic, lãsînd conturul ciudat în stînga noastrã si am oprit iar, dar lumina dispãruse la fel de straniu cum si apãruse. Tot ce am vãzut noi, cred cã a durat între 3 si 5 minute. Oricum, a fost o experientã unicã si nu am o explicatie despre ceea ce ar fi putut fi“, ne-a povestit Dragos Vintilã. A continuat spunînd cã în nici un caz nu a putut fi vorba despre vreo luminã proiectatã de la sol.

Declaratii care adîncesc misterul

Obiectul luminos neidentificat a fost vãzut, conform Digi24, în aceeasi dimineatã, de localnici din Vrancea, Bihor, Ilfov, de lîngã Bucuresti, dar si de la Roman, ei postînd pe retelele de socializare fotografii si filmulete. Si cam toti au arãtat cã misteriosul obiect, unii i-au spus minge de luminã, a dispãrut la fel de brusc precum apãruse si a lãsat în urmã o formã conicã, asemenea unei perdele de ceatã. Exact cum a relatat si Dragos Vintilã. Întrebat despre strania aparitie, celebrul Alexandru Mironov, realizator Digipedia, a declarat: „Sînt imagini aproape clasice într-un domeniu care se numeste ufologie, un fel de stiintã a OZN-isticii. Poate cã stiintã este mult spus. Este vorba de fenomene care se întamplã adesea. Se întîmplã si pe teritoriul României. S-ar putea ca o explicatie sã vinã de la ingineri care sã spunã: e o treaptã a unei rachete, e vorba de un proiectil de mari dimensiuni militar, cu care s-a fãcut un exercitiu. În urmã cu cîtiva ani, la Celiabinsk, în nordul Rusiei, un asemenea obiect ceresc a explodat. S-a dovedit cã era vorba de un meteorit care venea spre pãmînt. S-a frecat cu aerul, a explodat si s-a comportant ca o bombã. A spart toate geamurile din oras. Este vorba deci de fenomene de care nu mai trebuie sã ne speriem. Poate o sã stim odatã si odatã mai mult despre ele. Este clar însã cã din ce în ce mai des ele sînt observate. Atunci cînd raportãrile vin din mai multe pãrti despre un acelasi fenomen întîmplat la un acelasi moment, atunci este într-adevãr un fenomen care trebuie investigat“. Misterul în acest caz este dat si de faptul cã obiectul luminos apãrut în dimineata zilei de 26 decembrie nu a fost detectat de radare, dupã cum sustine Marius Ioan Piso, presedinte – director executiv al Agentiei Spatiale Române, într-o interventie la Digi24: Noi avem niste surse de informare foarte clare, cum ar fi Comandamentul Strategic al Fortelor Spatiale SUA. Existã un sistem si în Europa, care urmãreste aceste lucruri. Pînã si în România existã un sistem numit Allsky, fiind gestionat de astronomi si de amatori care urmãresc cerul. Mãrturisesc cã nici una din aceste surse nu a detectat nimic la acea orã. Nu a apãrut nimic. Cel putin noi nu am fost informati despre asa ceva“. Alte surse au avansat ipoteza cã a fost vorba despre o rachetã lansatã de agentia spatialã chinezã, cu cîtiva sateliti artificiali, sau cã obiectul observat ar fi o bucatã din statia spatialã chinezã Tiangong-1, care se presupune cã ar urma sã se prãbuseascã pe Terra la început de 2018. O altã variantã ar fi cã a fost un meteorit care s-a dezintegrat la intrarea în atmosferã. Dincolo de aceste declaratii si ipoteze care nu au lãmurit deloc subiectul, strania aparitie vãzutã si de cei doi pietreni si de alte persoane din tarã va rãmîne pentru ei tot la stadiul de straniu si nemaivãzut.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Enache nu-si uitã fostii elevi

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Vlad Achim este cel mai nou membru al formatiei de Liga 1 pregãtite de Costel Enache • Gigi Becali a fost de acord ca Achim sã plece la FC Botosani • pe lîngã antrenorul cu care a mai lucrat la FC Ceahlãul, Achim se va reîntîlni si cu un alt fost coleg, Sebastian Chitoscã •

Microbistii din Neamt au motive sã urmãreascã ceva mai interesat partidele din partea a doua a campionatului Ligii 1, dupã cum a început perioada de transferuri din minivacanta de sãrbãtori. În lipsa unei formatii din judet pe prima scenã fotbalisticã, cunoscãtorii de fotbal din judet ar putea sã „adopte“ o grupare care are deja în lot trei fosti componenti ai echipei din Piatra Neamt. Este vorba de FC Botosani, pregãtitã de antrenorul Costel Enache (ex-jucãtor si antrenor al FC Ceahlãul), formatie aflatã foarte aproape de performanta de a pãtrunde, în premierã, în turneul play-off, fazã ce va da campioana editiei 2017-2018 a Ligii I. Pentru a pune umãrul la acest obiectiv, în rîndurile echipei botosãnene a intrat si Vlad Achim, jucãtor de bazã al FC Ceahlãul în perioada 2007-2015. Ieri, jucãtorul în vîrstã de 28 de ani a fost cedat de FCSB la FC Botosani, patronul moldovenilor, Valeriu Iftime, precizînd cã s-a luptat pentru Achim cu alte douã cluburi din Liga 1. „Cu Gigi Becali nu a fost nici o problemã. Dînsul ne-a spus de la început cã vrea sã ni-l dea pe Vlad Achim, dar nouã ne era teamã cã nu doreste jucãtorul sã vinã la noi. El mai avea si alte douã oferte din Liga 1, însã am discutat cu el si ne-am înteles. Achim a semnat cu noi pe un an si jumãtate, atît cît mai avea contract si cu Steaua“, a declarat Iftime pentru Fanatik. Presa sportivã a aflat cã 100.000 de euro este clauza de reziliere pentru Vlad Achim, însã dacã cineva va plãti aceastã sumã, banii vor intra în conturile FCSB pentru cã jucãtorul a fost lãsat sã plece gratis la Botosani. De mentionat cã echipa din Botosani este a patra în ultimii doi ani pentru care Achim evolueazã, de la momentul plecãrii sale de la Ceahlãul. Dupã opt sezoane în care a apãrat culorile echipei pietrene (6 în Liga 1 si douã în liga secundã), pentru care a jucat 155 de partide si a înscris 18 goluri, în primãvara anului 2015 mijlocasul s-a transferat la Viitorul Constanta. Pentru echipa lui Hagi, Vlad a evoluat doar un tur de campionat. Desi pãrea se se fi integrat bine în angrenajul echipei, a fost cedat la FC Voluntari unde a jucat în returul sezonului 2015-2016. În campionatul 2016-2017 a ajuns la Steaua, unde a evoluat inconstant, fiind victima relatiei dificile dintre antrenorul Reghecampf si finantatorul Becali. În acest sezon, Nicolae Dicã a vrut sã mizeze mai mult pe Achim, dar soarta nu i-a surîs nici de aceastã datã jucãtorului. La FC Botosani, Achim ar putea avea sanse mai mari sã evolueze în linia medianã, dacã antrenorul Enache va gãsi oportunitãti sã-l foloseascã în cele patru meciuri rãmase de disputat din retur si, ulterior, în faza a doua a campionatului (play-off sau play-out). În lotul moldovenilor, Achim se va reîntîlni cu alte douã cunostinte de la Piatra Neamt: cu atacantul Sebastian Chitoscã, si el un implant nereusit la Steaua, respectiv portarul Alberto Cobrea, jucãtor originar din Piatra Neamt, format la Liceul cu Program Sportiv din urbea de sub Pietricica, dar care nu a evoluat sub culorile clubului FC Ceahlãul. Sebastian Chitoscã a ajuns la Botosani dupã ce a avut un parcurs asemenãtor cu al lui Achim. A plecat din curtea formatiei pietrene la un an dupã Achim, în toamna anului 2016, odatã cu alti doi tineri jucãtori cedati la Steaua (Stefãnescu si Popadiuc). Nu a avut prea multe sanse de a arãta de ce este capabil la echipa lui Becali, si a fost repede împrumutat la Voluntari si FC Brasov (Liga 2), echipe pentru care a evoluat în ultimul an în 11 partide si a marcat doar douã goluri. Si Chitoscã sperã sã-si relanseze cariera la Botosani, primele semne fiind încurajatoare. Enache a mizat pe atacant în 7 partide oficiale (Liga I si Cupa României), iar evolutia sa a fost deja apreciatã în mediul sportiv.

Citește știrea

Trending