Contactează-ne

Administrație

Nemţenii continuă să scrie despre drumurile judeţului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un nemţean reclamă că asfaltarea drumului Dulceşti-Văleni presupune şi distrugerea drumurilor comunale adiacente

Articolul publicat de Monitorul sub titlul „Nemţenii, drumurile şi festivismele“ a determinat noi reacţii legate de modul în care sînt făcute investiţiile pe unele drumuri din judeţ. Un mesaj ajuns pe adresa redacţiei a scos la iveală următoarea stare de fapt: asfaltarea drumului judeţean Dulceşti-Văleni ar avea ca rezultat, probabil neintenţionat, şi distrugerea drumurilor comunale adiacente. Vă prezentăm integral mesajul: „Consiliul Judeţean Neamţ asfaltează drumul judeţean Dulceşti-Văleni, dar, din păcate, distruge, colateral, drumurile comunale adiacente. Aşa se întîmplă cu drumul care tranzitează satul Briţcani care este distrus de mastodonţii care transportă materiale pentru lucrările de asfaltare ale porţiunii Cîrlig-Văleni. În plus, din cauza neamenajării rigolelor laterale ale drumului judeţean pe porţiunea Cîrlig-Briţcani, porţiune în pantă, la prima ploaie mai sănătoasă, apele au spălat resturile rezultate din defrişări şi taluzări şi le-au deversat în şanţurile din Briţcani. Asta şi din cauză că Primăria Dulceşti este nepăsătoare la multiplele sesizări ale cetăţenilor din Briţcani sau care au rude acolo. D-l primar, din Duster-ul primăriei, probabil nu poate vedea starea jalnică a restului de drum Briţcani-Dulceşti. Probabil că anul viitor va veni iarăşi la cerşit de voturi pe la porţile bătrînilor locuitori, promiţînd iarăşi proiecte europene ca la alegerile anterioare.Care proiecte europene s-au materializat doar în salariile europene pe care şi le-au atribuit primarul şi funcţionarii primăriei“. Un lucru este îmbucurător: din ce în ce mai mulţi nemţeni aleg să ia atitudine şi să sesizeze neregulile ce apar în cazul unor investiţii pe care oamenii politici se laudă peste tot că le fac. Pînă mai ieri, exista acea percepţie păguboasă cum că e bine că se investeşte, chiar dacă acest lucru însemna că „pe alocuri“ apar distrugeri în urma investiţiilor. Rugăm respectuos pe această cale pe primarul de Dulceşti să coboare din Duster şi să vadă care este situaţia şi să rezolve doleanţele cetăţenilor chiar dacă nu e an electoral, iar pe reprezentanţii CJ Neamţ să trimită o echipă la faţa locului pentru a vedea în ce condiţii se derulează respectiva investiţie. Căci noi „îndrăznim să credem“ că nu e normal să asfaltezi un drum judeţean distrugînd mai multe drumuri comunale. Şi, în urma inspecţiei, mai „îndrăznim să credem“ că va fi formulat un comunicat de presă cu cele constatate. Întru informarea localnicilor. Iar dacă au fost distrugeri la drumurile comunale, acestea să fie remediate cît mai rapid.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Demersuri pentru un sediu nou al Judecătoriei din Tîrg

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o clădire modernă ar urma să fie ridicată pe strada Ştefan cel Mare, în locul vechiului sediu, care va fi demolat ■ imobilul ar urma să aibă trei niveluri peste parter ■

După 10 ani în care a funcţionat într-o clădire închiriată, Judecătoria Tîrgu Neamţ începe să facă paşi spre momentul demarării construcţiei unui sediu modern.

Proiectul a ajuns în etapa consultării publice, locuitorii din zonă avînd prilejul să transmită comentarii şi sugestii la Planul de Management Social şi de Mediu. Potrivit informaţiilor disponibile pe pagina Judecătoriei Tîrgu Neamţ, noul imobil se va ridica pe strada Ştefan cel Mare, în imediata vecinătate a parcului de lîngă Casa Culturii Ion Creangă, în locul sediului vechi, care va fi dărîmat.

De altfel, starea sa avansată de degradare şi spaţiile necorespunzătoare pentru activitatea instanţei au fost motivele principale care au dus la mutarea în altă locaţie. Potrivit proiectului propus, corpul nou de clădire ar putea avea forma literei L.

Latura mai lungă, cu două etaje, ar fi perpendiculară pe accesul din strada Ştefan cel Mare, iar latura scurtă ar trebui să conţină trei niveluri peste parter. Alte detalii tehnice se referă la suprafaţa construită, cu subsolul de 684 metri pătraţi, parter de 673 metri pătraţi, etajul I de 684 metri pătraţi, etajul II de 648 de metri pătraţi şi etajul III de 66 de metri pătraţi.

Din 2010, Judecătoria Tîrgu Neamţ funcţionează în fostul sediu al Bankcoop, pe strada Mihai Eminescu, la parterul unui bloc din apropierea podului de peste Ozana. Instanţa face parte din circumscripţia Tribunalului Neamţ, avînd arondate 15 comune şi oraşul de sub Cetatea Neamţ. Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, schema cuprinde opt posturi de judecători, din care unul îndeplineşte funcţia de preşedinte.

Sînt oferite detalii şi despre istoricul instituţiei, menţionîndu-se că, după desfiinţarea fostului Tribunal Raional Tîrgu Neamţ, odată cu reîmpărţirea administrativă a ţării în anul 1968, oraşul nu a avut instanţă de judecată. În perioada 1982-1995, în localitate a funcţionat, în diverse locaţii, un sediu secundar al Judecătoriei Piatra Neamţ. Judecătoria Tîrgu Neamţ a fost înfiinţată începînd cu data de 1 iulie 1995, atunci cînd a fost deschis şi Parchetul de pe lîngă această instanţă.

Şi la Piatra Neamţ era în plan realizarea unui Palat al Justiţiei, care să adune la un loc Tribunalul Neamţ, judecătoria din oraşul de la poalele Pietricicăi, Parchetul Judeţean şi cel local. S-a obţinut finanţare de la minister şi lucrările au demarat în trombă pe un teren de la ieşirea spre Tîrgu Neamţ.

S-au turnat mii şi mii de metri cubi de beton, clădirea prindea contur, dar după cîţiva ani, aşa cum s-a petrecut şi în alte cazuri, totul a fost abandonat şi trecut în „conservare“. Pînă cînd, nu se ştie.

Citește știrea

Actualitate

ISJ caută experţi în management

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Nici în a doua etapă a concursului de selecţie organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ nu s-a reuşit completarea listei cu experţi educaţionali în management şcolar. Asta pentru că la sesiunea a doua a examenului desfăşurat în acest sens au fost declaraţi admişi doar doisprezece candidaţi, alte cinci cadre didactice fiind respinse. Cei nemulţumiţi de nota primită la corectarea lucrărilor pot depune contestaţii.

„În urma evaluării portofoliilor candidaţilor la concursul de selecţie a cadrelor didactice pentru constituirea Corpului Naţional de Experţi în Management Educaţional, sesiunea 2020, seria a 16-a, se pot depune contestaţii în perioada 6-12 august, la secretariatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, în intervalul corespunzător programului de lucru sau prin poşta electronică“, a transmis conducerea instituţiei. Rămâne de văzut cîte contestaţii se vor depune şi care vor fi rezultatele după reevaluarea portofoiilor celor care şi-au dorit în CV o astfel de atestare.

Experţii educaţionali fac parte din corpul de inspectori metodişti pe care instituţia de coordonare a învăţămîntului nemţean îi foloseşte la acţiunile de control în unităţile şcolare.

Citește știrea

Actualitate

Primăria descurajează selectarea gunoiului menajer de către populaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria a cheltuit bani grei pentru a educa populaţia să selecteze gunoiul menajer, pe cele patru categorii separate; deşeuri menajere, hârtie şi carton, plastic şi metal, precum şi sticlă. Ultima găselniţă a primăriei, în a eficientiza educarea populaţiei în acest sens, a constat în finanţarea unui proiect de modernizare a colectării deşeurilor prin montarea unor eurocontainere în spaţiile destinate special acestui scop.

Finanţarea s-a făcut din fondul primăriei, constituit din redevenţa plătită de operatorul local, societatea de colectare şi transport al deşeurilor, cum ar fi firma Brantner. După cum ar fi la mintea cocoşului, colectarea deşeurilor ar trebui realizată de firma Brantner pe fracţii separate. De exemplu, să vină maşina şi să colecteze deşeurile menajere apoi alta să colecteze hârtia şi cartonul, alta sticla şi aşa mai departe. În data de 13 ianuarie 2020, Consiliul Municipal Piatra Neamţ a stabilit noile tarife pentru persoanele fizice de la bloc.

Pentru deşeuri neselectate, 10,10 lei de persoană. Pentru deşeuri selectate, 3,80 lei de persoană. Din motive neanalizate de primărie, s-a ajuns ca în containerele pe fracţiuni de deşeuri, să fie depozitate gunoaie neselectate suficient, mai ales în cazul deşeurilor menajere. Doar în containerele cu hârtie şi cartoane, sticle, plastic şi metale, depozitarea se realizează selectiv în proporţie de 60-70 %, dacă nu mai mult. Pentru a ne convinge că selectarea nu mai are nici un rost, firma Brantner trimite o singură maşină, care colectează toate deşeurile la un loc, anulând selectarea realizată deja de către populaţie.

Copiii şi persoanele sub 1,5 metri înălţime, să nu ducă gunoiul la eurocontainere

În acest mod, Primăria, prin firma Brantner, anulează bruma de educaţie civică probată de populaţie, dar şi efortul financiar realizat pentru dotarea cu eurocontainere, care se dovedeşte a fi fost doar un moft electoral şi inutil.

Primăria ar trebui să ştie exact care este gradul de selectare în cazul fiecărei fracţiuni de gunoi, pentru a stabili şi o taxă corespunzătoare. Altfel, taxa de 3,80 lei pe persoană, nu va putea fi NICIODATĂ aplicată. Dar se dovedeşte că primăria gândeşte mecanic şi fără discernământ să aplice o directivă europeană.

Firma Brantner, care operează la blocul unde stau, încasează direct câte 10,10 lei de persoană, indiferent de gradul de selectare a gunoiului. Pentru justificarea acestui tarif aplicat, operatorul respectiv amestecă toate fracţiunile de gunoi, sub oblăduirea primăriei, care este interesată doar să-şi recupereze cât mai grabnic investiţia cu eurocontainerele, inutilă de altfel. Cetăţeanul care este preocupat, cât de cât, să sorteze gunoiul înainte de a-l arunca în containerul europenizat, se vede obligat să renunţe definitiv în a mai sorta, operaţie devenită inutilă.

În faţa containerelor se depun adesea sacoşe cu gunoi menajer, sortat sau nu, pentru că persoanele cu înălţimea sub 1,5 metri nu ajung să le salte şi să le împingă în container. Unele containere sunt prevăzute cu o treaptă, pe care să te poţi urca, pentru a ajunge să te cocoţi la gura containerului. Dar majoritatea containerelor nu au această treaptă, ba mai mult, sunt ridicate pe postamente de beton. La astfel de containere ar trebui afişat anunţul de interdicţie a depunerii gunoiului de către persoanele mai scunde, mai ales de către copii.

Degeaba unii cetăţeni fac efortul de a depune în containere gunoiul selectat, atât timp cât Primăria îl amestecă la loc, pentru a fi transportat şi taxat la preţ de selecţie zero. În atari condiţii ne întrebăm firesc, care a fost interesul primăriei de a cheltui banii noştri pe eurocontainere?

Citește știrea

Trending