Publicitate

■ Andrei Filip, nemţeanul care şi-a tranşat mama şi sora după ce le- a ucis, a scăpat de condamnarea pe viaţă ■ el a obţinut clemenţa judecătorilor din Veneţia care au decis să stea 30 de ani după gratii ■ în acest caz a fost condamnată şi prietena ucigaşului, la 14 ani şi 8 luni, cel mai probabil pentru complicitate ■

Andrei Filip, nemţeanul de 22 de ani din comuna Ghindăoani, care în martie anul trecut fusese condamnat pe viaţă pentru că şi-a ucis mama şi sora vitregă, apoi le-a tranşat şi a aruncat bucăţi din cadavre într-un rîu de lîngă Verona, a obţinut clemenţă din partea judecătorilor italieni. Conform unei ştiri publicate de gazetaromâneasca.com zilele trecute, Curtea de Apel din Venezia a redus la 30 de ani pedeapsa în cazul său, după ce prima instanţă, Curtea cu Juri Verona, decisese detenţia pe viaţă. Această ultimă sentinţă este definitivă şi urmează ca Andrei Filip să fie trimis în România să-şi ispăşească condamnarea. Acest lucru va fi posibil după ce procedurile între autorităţile dintre cele două state vor fi încheiate, adică unei instanţe româneşti i se va cere să recunoască sentinţa aplicată în Italia. După cum arată site-ul de ştiri menţionat mai sus, în dosarul oribilelor crime a mai fost decisă o condamnare. Este vorba despre prietena de la acea vreme a lui Filip, tot o nemţeancă, Loredana N., de 19 ani, care a primit 14 ani şi 8 luni, pentru că l-a ajutat să scape de cadavre. Cel mai probabil ea a fost acuzată de complicitate şi este acum în libertate, în România. În prima fază a anchetei tînăra a susţinut că a participat involuntar la crime şi a acţionat sub ameninţarea iubitului ucigaş. Conform procedurilor, se va emite un mandat european de arestare, acesta va fi trimis în România iar acuzata va fi căutată şi trimisă în Italia. Acolo i se va prezenta sentinţa, după care va reveni în ţară.

Date de anchetă

Andrei Filip a fost acuzat că pe 13 februarie 2016 şi-a ucis şi tranşat mama, Mirela Bălan, de 41 de ani, şi sora vitregă, Larisa, de 12 ani, în urma unui acces de furie inexplicabil. Crima s-a petrecut în localitatea Albaredo d’Adige, din apropiere de Verona, părţi din cadavre fiind împachetate în genţi şi aruncate în rîul Adige. Dată fiind grozăvia comisă de român, autorităţile italiene au organizat conferinţe de presă, dezvăluind amănunte şocante. Detaliile dublei crime au fost făcute publice de colonelul Pietro Oresta, comandant provincial al carabinierilor din Verona şi de căpitanul Lucio De Angelis, comandant al Unităţii din Legnano, care a coordonat anchetele. „Andrei Filip a fost mereu lucid şi cu sînge rece“, l-au descris carabinierii, după ce acesta a mărturisit dublului omor comis pe 13 februarie. „Am tăiat capul mamei mele şi mi-am ştrangulat sora. Apoi am retras 200 de euro cu cardul mamei“, ar fi detaliat nemţeanul, fără nici o urmă de regret. Ca mărturie a sîngelui său rece investigatorii subliniază că Filip a încercat să inducă în eroare ancheta şi să facă să se creadă că mama şi-a luat viaţa. I-a luat poşeta şi a aruncat-o într-un alt loc de lîngă rîu decît cel unde a aruncat genţile cu resturile umane, depistat de cîinii de urmă. După ce a fost reţinut, suspectul a recunoscut acuzaţiile după circa patru ore de audieri „Nu a arătat nici cel mai minim semn de regret, demonstrînd un sînge rece care ne cutremură cu adevărat. În timpul interogatoriului a cerut o ţigară şi să meargă la toaletă. Lucid, rece şi în special fără remuşcări pentru faptele sale, aproape părea că povestea un fapt comis de altcineva, ca şi cînd ar fi văzut un film“, declara colonelul Pietro Oresta. Cercetările în acest caz aveau să scoată la iveală şi alte aspecte surprinzătoare. Dacă iniţial s-a crezut că acuzatul, în seara crimei, era singur în casă cu mama şi sora, lucrurile nu au stat aşa.

Mărturiile iubitei

De faţă la atentatul sîngeros a fost şi prietena acestuia, în vîrstă de 17 ani atunci, tot din Ghindăoani, cea de la care a pornit conflictul între fiu şi cea care i-a dat viaţă. Fata venise în Italia cu Filip, locuiau împreună cu viitoarele victime, nu aveau nici o sursă de venit şi se pare că mama nu prea era de acord cu relaţia fiului. Adolescenta povestea jurnaliştilor de la Antena 1 că femeia dorea să o dea afară din casă, din acest motiv au avut loc certuri care au răbufnit în seara de 13 februarie 2016 şi că, de frică, n-a putut interveni. A auzit conflictul dintre tînăr şi mamă, iar într-un moment de furie el a încercat să o ucidă pe Mirela Bălan şi ar fi strîns-o de gît. Nu a reuşit să-i ia viaţa, astfel încît s-a înarmat cu un cuţit de bucătărie şi i-ar fi tăiat gîtul. La scurt timp şi-a făcut apariţa sora vitregă, Elena Larisa, iar ucigaşul s-a temut că aceasta a văzut crima şi îl va da de gol. În aceste condiţii, a luat decizia de a-i lua viaţa minorei, ştrangulînd-o. În aceeaşi seară, cu acelaşi cuţit de bucătărie cu care i-a luat viaţa mamei, Andrei Filip a tranşat cele două cadavre. Ulterior, părţi din cele două trupuri au fost îngrămădite în trei trolere, pe care Filip le-a aruncat în apele rîului Adige. Iubita de 17 ani a criminalului a mai susţinut că s-a făcut curăţenie în casă, fiind şterse cu un mop toate urmele de sînge, iar ustensila casnică a fost arsă în crucea nopţii, în garajul imobilului. Mai apoi, adolescenta a relatat că i-a fost foarte frică pentru viaţa ei şi ar fi invocat faptul că îi expiră cartea de identitate, astfel încît era necesar să se întoarcă acasă. Au plecat din Verona împreună, chiar a doua zi, cu un microbuz şi fiecare a mers la casa lui. Andrei Filip nu a stat decît o zi cu tatăl lui, căruia i-a relatat că trebuie să se întoarcă în Italia deoarece mama şi sora lui ar fi dispărut. A plecat singur, fără iubită, ajungînd pe 20 februarie, dată la care a şi fost reţinut de carabinieri.

Necazuri în închisoare

Pe perioada anchetei, Andrei Filip a avut necazuri la locul de detenţie. fiind ameninţat în penitenciarul din Montorio, din cauza uciderii fetiţei. În închisori, conform unei legi nescrise, cei care omoară sau violează copii au parte de un tratament special din partea „colegilor“, fiind pedepsiţi în fel şi chip. Tocmai din acest motiv, după cum arata tot gazetaromanească.com în 2016, anchetatorii au decis transferul acuzatului la penitenciarul San Pio X, pentru a-l proteja. Cercetările în acest caz au fost îngreunate de faptul că nu toate părţile din cadavrul mamei au fost găsite, acest aspect fiind esenţial deşi autorul recunoscuse faptele. Pe 6 aprilie, în rîul Adige a fost descoperită o geantă roşie care conţinea resturi umane. Geamantanul a fost observat de cîţiva trecători în dreptul unui pod şi s-a solicitat intervenţia pompierilor şi carabinierilor. A urmat cercetarea medico-legală, confirmîndu-se că era vorba de trunchiul unei persoane, cu o probabilitate de 90% să fie vorba de Mirela Bălan. Abia după această expertiză anchetatorii au permis repatrierea celor două nemţence ucise, înmormîntarea avînd loc pe 26 aprilie, în comuna Ghindăoani. Ar mai fi de spus că în primă instanţă, date fiind detaliile şocante ale acestei duble crime, procurorul a cerut pentru Andrei Filip o pedeapsă şi mai aspră, condamnarea pe viaţă şi izolarea făptaşului pe timp de zi. În cele din urmă, aşa cum arătam mai sus, nemţeanul are de executat 30 de ani. Este posibil să fi contat la pronunţare faptul că a recunosct faptele, că îi pare sincer rău pentru cele petrecute, lucru care rezultă din numeroasele scrisori pe care le-ar fi trimis către o soră mai mare.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.