Contactează-ne

Eveniment

Nemţeancă ucisă de gripa porcină, la Paris

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ femeia avea 42 de ani şi a stat intubată la o secţie ATI a unui spital din Paris timp de 5 săptămîni ■ trupul neînsufleţit va fi incinerat ■ urna şi lucrurile ei vor fi aduse în ţară după ce se vor deschide graniţele ■ nemţeanca era absolventă a unei facultăţi de limba franceză şi germană, înainte de deces urmînd în Franţa cursuri de masaj japonez ■

În plină pandemie de Coronavirus, cînd în întreaga lume se moare pe capete de această afecţiune, o familie din Roman a fost lovită de o veste cumplită: fiica lor în vîrstă de 42 de ani, care trăia în localitatea Chartres, pe Valea Loarei, la 80 de kilometri de Paris, a murit. Decesul s-a consemnat într-un spital din capitala Franţei, dar nu a fost cauzat de temutul virus ucigaş, ci de gripă porcină, cunoscută şi sub denumirea de gripă mexicană, afecţiune izbucnită în 2009 pe continental nord-american.

„Pe 26 martie am primit un telefon prin care am aflat o veste cumplită şi anume aceea că fiica noastră, în vîrstă de 42 de ani a murit într-un spital din Paris, la Salpetriere, unde a fost transportată de la spitalul din Chartres, după ce s-a îmbolnăvit grav de o gripă. Timp de cinci săptămîni cît a stat la ATI, a fost deconectată de la aparate doar o singură dată şi pentru cîteva minute, pentru a vedea dacă poate rezista fără suportul lor. Starea ei era deosebit de gravă, aflîndu-se în comă indusă, timp în care era intubată şi hrănită artificial, prin perfuzii. Pentru că nu avea asigurare medicală, am fost sunaţi de prietenul ei şi i-am făcut în România una internaţională.

Noi credem că a fost vorba tot de Coronavirus, dar ni s-a comunicat că diagnosticul care i-a fost pus la spitalul francez, unul din cele mai mari unităţi publice din Europa, a fost acela de gripă tip A (H1N1), cunoscută ca fiind gripa porcină sau gripă mexicană. Nu am crezut nici o clipă că nu va putea fi salvată în Franţa, o ţară în care medicina e avansată. Fiica mea era bolnavă de mică, de astm bronşic, de care s-a îmbolnăvit în urma unei rujeole, timp în care i s-au administrat multe antibiotice, ce i-au slăbit sistemul imunitar şi i-au afectat şi rinichii. Ani de zile, în copilărie, am tratat-o fie la Slănic Moldova, fie la Govora, dar a rămas cu aceste probleme repiratorii, provocate de astmul bronşic, crizele findu-i potolite doar de folosirea unui spray“, ne-a mărturisit tatăl romaşcancei, C.L., realizator al unei emisiuni săptămînale la un post local de televiziune din Roman.

Acesta ne-a mai spus că fiica sa, absolventă a unei facultăţi de limba franceză şi germană a fost căsătorită în Italia, în Sicilia, unde a locuit 10 ani, timp în care afecţiunea de care suferea i s-a ameliorat, datorită climei mediteraniene. După 10 ani de mariaj şi o căsnicie terminată cu un divorţ a părăsit Sicilia, a revenit în România şi s-a stabilit la Piatra Neamţ. Părinţii ei au mai spus că fiica lor a plecat apoi la Chartres, la prietenul ei, dar nu s-a acomodat cu climă semicontinentală, influenţată de curenţii dispre Oceanul Atlantic, iernile foarte reci.

Urma un curs de masaj japonez şi vroia să-şi deschidă un cabinet

Romaşcanca venea destul des în ţară, ultima dată fiind însoţită şi de prietenul ei din Franţa, locuind la Piatra Neamţ. În momentul în care a contactat virusul de tip A (H1 N1) ea urma un curs de reconversie profesională , învăţînd masaj japonez, după exemenele de specializare intenţionînd să-şi deschidă un cabinet.

Regretul părinţilor este acela că, pentru moment, nu o pot înmormînta acasă, la Roman şi că pentru o perioadă nu vor avea unde aprinde o lumînare. „Am vorbit cu prietenul ei la telefon. La începutul săptămînii viitoare (documentarea a fost făcută sîmbătă, 28 martie – n.r.) urmează a fi incinerată şi cînd se va putea, după ridicarea restristricţiilor de circulaţie impuse de pandemia de coronavirus, prietenul ei ne va aduce acasă urma cu cenuşa ei şi atunci îi vom face o înmormîntare creştinească.

L-am chemat acasă pe părintele Mihăiţă Popovici, care i-a făcut o slujbă, imediat ce am aflat vestea morţii fiicei. Astăzi (sîmbătă – n.r.) am plătit slujbele creştineşti care trebuie făcute în conformitate cu tradiţiile noastre ortodoxe: la 9 zile şi la 40 de zile“, a mărturisit tatăl femeii.

Acesta spune că, în ciuda faptului că mai au două fete, vor rămîne neconsolaţi de decesul fiicei lor, moartă departe de ţară şi în sufletul lor va rămîne un gol imens. Gripa A (H1N1) numită şi gripă porcină, gripă mexicană sau gripă nord-americană a izbucnit în Mexic, în luna aprilie 2009 şi a evoluat ca o pandemie, răspîndindu-se în întreaga lume.

Deşi iniţial a fost o boală gripală uşoară şi cu mortalitate relativ scăzută, de la prima declanşare, din aprilie 2009 şi pînă în august 2010, cînd Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sfîrşitul pandemiei, afecţiunea a provocat între 150.000 şi 575.000 de decese în întrega lume. Medicii spun că această boală gripală relativ uşoară se manifestă la om cu febră moderată, cu afectarea organelor respiratorii superioare, naso-faringiene şi mai rar cu tulburări gastro-enterice.

Boala survine la persoane cu sistemul imunitar slăbit, la bolnavi cronici, dar şi la femei gravide, copii şi persoane obeze. Specialiştii mai susţin că există o mare asemănare între gripa AH1N1 şi gripa spaniolă, tot un virus H1N1, dar aviar, care afectează mai mult tinerii, cu vîrste cuprinse între 5 şi 35 de ani şi mai puţin bătrînii. Toate cazurile anchetate şi raportate de ţări către OMS au fost intra-umane.

Specialiştii mai spun că sezonul gripal începe toamna şi se încheie primăvara. Epidemia de gripă din 2009 s-a declanşat pentru prima dată în Mexic, OMS susţinînd că răspîndirea virusului a fost favorizată de circulaţia mare a persoanelor la nivel planetar.

Simptomele infecţiei cu gripa porcină la oameni sînt similare cu simptomele gripei sezoniere şi includ: febră, oboseală, lipsă a poftei de mîncare, tuse, dureri în gît şi la unele persoane stări de vomă şi diaree. Conform OMS, în 2009, în Franţa au existat 11.629 de cazuri de îmbolnăviri, din care 32 de persoane au murit. În acelaşi an, în România s-au îmbolnăvit de gripă porcină 5.990 de persoane, din care au decedat 82 , toate nevaccinate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 9 cazuri noi. Naţional – 238 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sînt confirmate 19.907 cazuri, 1.299 decese, 13.919 vindecaţi

Până pe 4 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.907 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate și externate.

“Având în vedere numărul de cazuri nou confirmate, care se situează peste media ultimei săptămâni, atragem atenția asupra respectării cu rigurozitate a normelor de conduită sanitară și de prevenire a răspândirii noului coronavirus, cu precădere a celor referitoare la purtarea măștii în spații închise, evitarea contactului, igienizarea frecventă a mâinilor și păstrarea distanței față de alte persoane”, transmite Grupul de Comunicare Strategică..

Totodată, până acum, 1299 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 238 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.363 de  persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 472.850 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 404 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.259 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 121 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 138.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal. Totodată, în data de 3 iunie a.c.,  88 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.084 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 3 iunie 2020, au fost raportate 1.410.698 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tinere căutate de poliţişti

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o adolescentă şi o tînără de 26 de ani au fost date dispărute ■ oamenii legii cer ajutorul populaţiei pentru găsirea lor ■

O minoră dar şi o tînără de 26 de ani au fost date dispărute, fiind căutate de poliţişti. Pentru că pînă acum aceste demersuri nu au dat roade, anchetatorii cer sprijinul populaţiei.

În primul caz este vorba de o adolescentă de 16 ani care a părăsit voluntar Complexul de Servicii Comunitare „Ion Creangă” din Piatra Neamţ şi nu a mai revenit. S-a întîmplat pe 3 iunie 2020 cînd anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minora Bantaş Mădălina Maria (foto deschidere) a părăsit voluntar centrul unde era instituţionalizată şi nu a revenit.

Fata are o înălţime de aproximativ 1,63 m, circa 68 de kilograme, constituţie astenică, ochi căprui, păr şaten ondulat. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu un hanorac negru, pantaloni negri, fiind încălţată cu pantofi sport de culoare albă.

Poliţiştii au efectuat verificari pe raza municipiului Piatra Neamţ şi în localităţile limitrofe în vederea depistarii acesteia, dar deocamdată fără folos. „Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, anunţă IPJ Neamţ.

În cel de-al doilea caz este vorba de Cozma Mihaela Elena (foto in text),  de 26 de ani, din Săvineşti. Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi pe 3 iunie de către mama tinerei, o femeie în vîrstă de 54 de ani, din Zăneşti.

Aceasta a reclamat faptul că fiica sa a plecat de acasă de bună voie de mai bine de două săptămîni, respectiv de la data de 17 mai, şi nu s-a mai întors. Tînăra are o înălţime de circa 1,70 m, greutate – 50 de kilograme, ochi căprui, păr castaniu. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o geacă neagră, tricou alb şi pantaloni tip jeans de culoare albastru, fiind încălţată cu pantofi sport tip balerini, negri.

Poliţiştii au efectuat verificări pe raza localităţii Zăneşti, în vederea depistării, dar fără folos, astfel că cine are relaţii despre tînără poate suna la numărul unic de urgenţă 112 sau poate anunţa cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Actualitate

Şantajul din Văleni, condamnare în primă instanţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Vasile Capră a fost găsit vinovat de şantaj şi violare de domiciliu ■ el pretindea bani de la locuitorii din Văleni pentru a le permite să stea în zonă ■ individul a ajuns după gratii în ianuarie ■ în luna mai alţi 16 indivizi, mai mulţi din clanul Capră au fost „răpuşi“ de DIICOT ■ jumătate dintre ei au fost arestaţi ■

Unul din şantajiştii din clanul Capră, care a terorizat o bună bucată de timp locuitorii din Văleni, a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Piatra Neamţ.

Este vorba de Vasile Capră, de 38 de ani, care a ajuns după gratii în luna ianuarie a acestui an pentru acuze de şantaj şi violare de domiciliu. Pentru prima din infracţiuni a primit o pedeapsă de 2 ani, a doua a fost taxată cu 9 luni de detenţie, urmînd ca în final individul să execute pedeapsa rezultantă de 2,3 ani de închisoare.

Cele 6 victime din cauză nu s-au constituit părţi civile în procesul penal, însă inculpatul este bun de plată cu suma de 1.800 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Decizia instanţei de fond de pe 3 iunie 2020 nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău.

Totul i s-a tras după ce anchetatorii au stabilit că Vasile Capră îi teroriza pe cei care locuiesc în cartierul Văleni şi le cerea bani pentru a le permite să stea acolo. Din cauza presiunilor, mulţi din cei vizaţi de individ şi-au părăsit casele. Faptele au avut loc începînd din preajma Crăciunului 2019.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 26 decembrie 2019 – 6 ianuarie, cel în cauză ar fi exercitat acte de constrîngere fizică şi psihică faţă de cinci persoane cu vîrste cuprinse între 23 şi 47 de ani, toate din Piatra Neamţ, cu scopul de a-i determina să îi remită sume mari de bani, pentru a le permite să locuiască în continuare, în aceeaşi zonă. Pe fondul acestor constrîngeri, persoanele vătămate ar fi fost determinate să părăseasca imobilul“, se arăta într-un comunicat al IPJ Neamţ.

Pe 6 ianuarie 2020, de Bobotează, suspectul ar fi pătruns fără drept în locuinţa uneia dintre victime, avînd asupra sa un obiect tăietor. Bărbatul ar fi părăsit imobilul în momentul în care a observat prezenţa în zonă a unui echipaj de poliţie.

Pe 13 ianuarie, Vasile Capră a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ, care au dispus arestarea preventivă. Restul clanului a fost destructurat luna trecută de procurorii DIICOT Neamţ. Pe 21 mai, 8 din cei 16 indivizi reţinuţi cu o zi înainte au fost arestaţi. A ajuns după gratii liderul grupării, Dan Capră, dar şi Garofiţa Capră, Mihai Iulian Capră, Mihai Capră, Vasile Capră, Eduard Stejar, Florica Nicoleta Lazăr şi Ana Maria Toma.

Grup infracţional, camătă şi lipsire de libertate

În cauză sînt acuze de constituire a unui grup infracţional organizat şi aderare, camătă, tîlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj. Pentru restul din grupul infracţional au fost aplicate de procuror alte măsuri preventive. De la societatea Locativ Serv este cercetată, în libertate, o singură persoană, administratorul din zona unde au avut loc infracţiunile menţionate.

Gruparea a terorizat trei ani cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, iar cei care nu plăteau taxe de protecţie erau bătuţi şi siliţi să părăsească locuinţele. Percheziţiile au avut loc pe 19 mai, iar faptele s-ar fi comis în perioada 2017- 2020, sub „comanda“ lui Dan Capră. Infractorii au format o structură bazată pe relaţii familiale – fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi. Ofereau bani cu împrumut, cu dobîndă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele le sînt restituite, îi obligau pe „debitori“ să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi de care beneficiau victimele.

În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional, care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări, precum şi cine va fi persoana care să execute violenţele.

„S-a reţinut faptul că membrii acestei grupări au controlat cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa din Piatra Neamţ, zone ce sînt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinînd de SC Locativ Serv. Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 – 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului exercitau acte de violenţă fizică şi psihică, determinîndu-i pe chiriaşi să parăsească respectivul cartier“, se arată într-un comunicat DIICOT.

Locuinţele rămase libere erau gestionate de membrii grupului, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii din subordinea Primăriei Piatra Neamţ, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite pentru a depozita bunuri provenite din furturi şi jafuri. Şi Vasile capră, recent condamnat pentru fapte similare, a avut implicarea lui chiar din penitenciar. „În perioada 05.05. – 10.05.2020 suspectul l-a contactat pe un alt deţinut din penitenciar şi i-a solicitat să ia legătura cu familia pentru a-i remite 400 Euro, cu titlu de taxă de protecţie.

Profitînd de faptul că deţinutul nu mai fusese anterior încarcerat, neavînd astfel relaţii în interiorul penitenciarului, membrul grupului l-a ameninţat că, în cazul unui refuz, va fi agresat fizic şi sexual de către acesta, cît şi de către alţi deţinuţi. Cu această ocazie, suspectul i-a comunicat persoanei vătămate ca suma de bani să fie dusă la un bar de pe raza comunei Roznov şi remisă unui alt membru al grupului infracţional“, arăta DIICOT.

În perioada 17-18 mai 2020, suspectul, prin intermediul unor deţinuţi, a contactat-o pe mama persoanei vătămate pentru a-i remite unui intermediar suma de bani, stabilind ca la data de 19 mai o persoană necunoscută să se deplaseze la locul său de muncă şi să ridice suma de bani. Conform acestei convenţii, pe 19 mai mama deţinutului a predat suspectului suma de 400 euro, acesta fiind prins în flagrant.

Anchetatorii arată că acelaşi membru al grupării, arestat fiind, le-a solicitat rudelor sale să facă presiuni asupra persoanei vătămate pentru a-şi retrage plîngerea. I-a solicitat liderului grupării să exercite presiuni, atît prin intermediari cît şi direct, pentru retragerea acuzaţiilor, solicitîndu-i să apeleze la „toate mijloacele” pentru a determina victima să retracteze declaraţiile date la urmarirea penală.

De asemenea, acesta i-a solicitat liderului grupului să intervină pentru a-l ajuta să recupereze mai multe sume de bani pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra Neamţ, cu titlu de taxă de protectie.

„În cursul lunii martie 2020 o persoană din municipiul Piatra Neamţ, apropiată grupului infracţional organizat, a fost agresată în zona cartierului Speranţa, motiv pentru care liderul grupului a convocat «o echipă» şi s-a deplasat pentru aplicarea unor corecţii fizice, ce nu s-au concretizat, întrucît potenţialele victime nu erau acasă“, mai arată DIICOT.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending