Contactează-ne

Actualitate

“Neamţul, ţinutul tezaur”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vineri, 25 octombrie a fost lansată Monografia Judeţului Neamţ ■ la manifestare au participat profesorii de istorie din judeţ, profesori universitari din Bucureşti şi Cluj ■ cele două volume şi albumul de fotografii au fost fiannţate de către Consiliul Judeţean ■

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional “Calistrat Hogaş” a găzduit, vineri, 25 octombrie, Conferinţa Judeţeană a Profesorilor de Istorie din Judeţul Neamţ, unde a fost lansată Monografia Judeţului Neamţ, intitulată “Neamţul, ţinut de tezaur”, proiect care a beneficiat de o finanţare totală de 44.000 lei, din care 89%, respectiv 39.160 lei, au fost bani alocaţi de către Consiliul Judeţean Neamţ şi 4.840 lei cofinanţare asigurată de Asociaţia Profesorilor de Istorie din judeţul Neamţ. La manifestare a participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Asaftei, conferenţiar universitar dr. Florin Pintescu, de la Univresitatea Ştefan cel Mare din Suceava, dr. Gheorghe Negustor, de la Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj Napoca şi Claudia Moroiu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ. Inspectorul de specialitate, Elena Preda, coordonatoare a proiectului împreună cu profesorii Daniel Diaconu şi profesorul universitar Iulian Săndulache, a subliniat faptul că au existat ceva probleme tehnice, legate de faptul că Editura Cetatea Doamnei, nu a putut realiza, la timp şi albumul foto, fiind preocupată şi de o altă manifestare “Topul firmelor”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie. Vicepreşedintele Consiliului Judeţeam, Ioan Asaftei, a ţinut să precizeze că personal este nemulţumit că, din cauza unei legislaţii restrictive, Consiliul Judeţean nu a reuşit să aloce decît 44.000 lei, sumă insuficientă. “Trebuie găsită o soluţie de finanţare mai consistentă. E un mare păcat şi faptul că nu s-a reuşit lansarea tuturor celor patru volume, pentru că este extrem de important să rămînă în conştiinţa noastră că ţinutul Neamţului este, cu adevărat, un tezaur. Apreciem eforturile profesorilor şi elevilor de a realiza o lucrare de o asemenea valoare, din cîte am înţeles, singulară în ţară. Vom sprijini şi pe viitor astfel de proiecte, sperăm ceva mai consistent, dacă legislaţia ne-o va permite”, a declarat Ioan Asaftei. Cele patru volume ale Monografiei au fost realizate de un colectiv de 22 cadre didactice şi de 28 de elevi, îndrumaţi de dascălii lor. Au fost acordate premii în bani, în valoare de 500 lei, elevilor care au contribuit cu lucrări la realizarea monografiei, subliniindu-se faptul că s-a urmărit stimularea atît a copiilor din mediul urban, cît şi a celor din rural, tocmai în ideea de a se lăsa “contaminaţi” de “microbul” patriotismului local.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Şofer încătuşat pentru că a condus băut

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 42 de ani, din Războieni, care a fost prins în timp ce conducea băut, a fost reţinut recent de poliţiştii nemţeni.

“La data de 27 ianuarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ștefan cel Mare au depistat, în flagrant delict, un bărbat de 42 de ani, din Războieni, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 208 G, aflîndu-se sub influenţa băturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație de peste 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate mostre biologice de sînge în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.

În urma documentării activităţii infracţionale, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de cel în cauză, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încăpăţînat, arestat preventiv

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 24 de ani, din Drăgăneşti, care, deşi nu avea voie să părăsească localitatea de domiciliu, a mers la Tîrgu Neamţ şi a provocat un scandal şi a proferat ameninţări, a fost arestat preventiv.

“La data de 27 ianuarie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au depistat un tînăr de 24 de ani, din localitatea Drăgănești, care poseda un mandat de arestare preventivă.

Pe numele tînărului, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un mandat de arestare preventivă, aceasta fiind cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Din ancheta polițiștilor au rezultat indicii că, la data de 11 ianuarie, deși se afla sub măsura preventivă a controlului judiciar, fiindu-i stabilită obligația de a nu părăsi localitatea de domiciliu, acesta s-ar fi deplasat la o societatea comercială din Tîrgu Neamț, unde ar fi provocat scandal și ar fi amenințat cu acte de violență o altă persoană.

Persoana depistată a fost condusă la sediul poliției, în vederea punerii în executare a mandatului emis de instanța de judecată. Tînărul a fost introdus de polițiști în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamţ”. au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiecte cu bani europeni pentru infrastructura rutieră

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectele beneficiază de finanţare nerambursabilă în proporţie de 98% ■ “fondurile europene reprezintă o soluţie la îndemîna autorităţilor locale pentru realizarea de investiţii care să dezvolte comunităţile”, a declarat Dragoş Chitic ■

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională N-E, Vasile Asandei, au semnat, recent, trei contracte de finanţare a unor proiecte majore de infrastructură rutieră şi de gestionare a traficului rutier în Piatra Neamţ.

Concret, este vorba de două proiecte care vizează modernizarea a două coridoare importante din municipiul Piatra Neamţ, inclusiv realizarea de piste pentru biciclete, respectiv Reorganizarea coridorului principal de mobilitate urbană pe axa est-vest (Bulevardul Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bulevardul Traian) în valoare de 26.660.435 lei şi Modernizare coridor integrat de mobilitate est-vest – Strada Mihai Viteazu în valoare de 14.549.926 lei. Cel de-al treilea proiect are tiltlul Implementare sistem de management inteligent al traficului în Municipiul Piatra Neamţ şi este în valoare de 35.218.942 lei.

„Astăzi am semnat contractele pentru finanţarea a trei proiecte foarte importante pentru Piatra Neamţ, prin a căror implementare vom moderniza principalele artere din municipiu şi vom creşte gradul de siguranţă al tuturor participanţilor la trafic, fie ei conducători auto, pietoni sau biciclişti. Ne dorim ca pietrenii să aleagă mijloacele de transport cele mai puţin poluante şi pentru aceasta vom asigura toate condiţiile şi îi vom încuraja pe cei care se gândesc la mediul înconjurător.

Toate proiectele beneficiază de finanţare nerambursabilă în proporţie de 98%, contribuţia municipalităţii pietrene fiind doar de 2%. Am mai spus-o: fondurile europene reprezintă o soluţie la îndemîna autorităţilor locale pentru realizarea de investiţii care să dezvolte comunităţile şi din acest motiv ne batem pentru fiecare cent nerambursabil care poate fi adus în oraşul nostru”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending