Contactează-ne

Actualitate

Neamţul e în topul rujeolei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din cele 88 de cazuri nou confirmate, 29 sînt din Neamţ ■ situaţiile raportate au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămîni ■ există o rată uriaşă de refuz al vaccinării, adică 1.673 de cazuri ■

Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a publicat pe site-ul său situaţia cazurilor de rujeolă în România, raportate în perioada 23 decembrie 2019 – 10 ianuarie 2020.

Conform acesteia, numărul total al cazurilor de la debutul epidemiei este 18.996 cazuri, fiind înregistrate şi 64 de decese. În perioada la care face referinţă comunicatul au mai fost raportate încă 88 de cazuri confirmate în nouă judeţe ale ţării.

În această statistică, judeţul Neamţ se află în capul listei cu 29 de cazuri, urmat de Sălaj cu 18 cazuri, Suceava cu 16. Potrivit specialiştilor de la CNSCBT cazurile raportate săptămînal au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămîni, confirmarea unuia durînd în medie 3 săptămîni.

„Referitor la cazurile de rujeolă vă precizăm că au fost declarate la nivelul întregii luni decembrie 2019, un număr de 46 de cazuri, cele mai multe la grupele de vîrstă 1-4 ani, respectiv 13 cazuri. Tot 13 cazuri au fost înregistrate şi la grupa 5-9 ani, în timp ce la grupa 10-14 ani au fost înregistrate 12 cazuri. Alte 4 cazuri se regăsesc la grupa 15- 19 ani. Cît priveşte grupa 25-34 de ani s-au îmbolnăvit 3 persoane, în timp ce un caz s-a înregistrat la grupa de vîrstă 35-44 ani. Din aceste 46 de cazuri un număr de 21 au domiciliul în Piatra Neamţ, 1 caz la Tîrgu Neamţ şi unul în zona Piatra Neamţ“, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvînt al DSP.

Din cele 46 de cazuri amintite 19 au fost confirmate prin probe, 17 sînt probabile şi 10 posibile. În ianuarie 2020 s-au înregistrat 13 cazuri posibile, din zona Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ. În ceea ce priveşte numărul de doze de vaccinuri, medicul menţionat a declarat că există doze suficiente atît la DSP, cît şi la medicii de familie.

În perioada 1-31 decembrie 2019 au fost catagrafiaţi un număr de 4.827 copii, din care doar 419 au fost vaccinaţi, cel mai mare procent fiind acela al copiilor nevaccinaţi, din cauza faptului că 1.249 (25,88%) nu au fost găsiţi la domiciliu. Un număr de 762 (15,79%) sînt copiii plecaţi împreună cu părinţii în străinătate. Au refuzat vaccinarea 1.673 de părinţi, adică 34,67%.

Un număr semnificativ de cazuri, respectiv 775 nu s-au prezentat la vaccinare. Imunizarea s-a realizat la vîrsta 9-11 luni, 1-4 ani şi 5-9 ani. Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă care poate duce la complicaţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Medicii de familie vor primi măşti de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că a început distribuirea de măşti de protecţie către toţi medicii de familie din ţară.

„Începînd cu data de 7 aprilie 2020, un număr de 1.121.800 de măşti chirurgicale cu trei pliuri vor fi distribuite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către medicii de familie, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate (CAS) cu care aceştia se află în contract“, conform unui comunicat al CNAS.

Conform Ordinului numărul 74549 din 06.04.2020 al Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, măştile au fost repartizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) către CNAS pentru asigurarea condiţiilor corespunzătoare de protecţie a personalului din asistenţa medicală primară din întreaga ţară.

Echipamentele vor ajunge la casele de asigurări de sănătate cu mijloace de transport asigurate de IGSU, iar distribuţia măştilor către medicii de familie se va face în cel mai scurt timp posibil de la primirea acestora la CAS. „Echipamentele care vor ajunge la medicii de familie reprezintă o parte din donaţia de 4.150.000 de măşti chirurgicale pe care Dante International (eMAG) a direcţionat-o către IGSU, cu scopul de a proteja personalul din structurile vitale pentru funcţionarea statului în această perioadă dificilă“, anunţă CNAS.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Hoţi la răcoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Tîrgu Neamţ au documentat activitatea infracţionala a doi tineri din Vînători-Neamţ, bănuiţi de furt calificat.

Pe 8 aprilie, oamenii legii au fost sesizaţi de către un tînăr de 27 de ani, administrator al unei societăţi, care a reclamat că în noaptea de 7/8 aprilie 2020, persoane necunoscute au pătruns în incinta unei unităţi economice din Vînatori-Neamţ de unde au sustras mai multe componente metalice.

La scurt timp oamenii legii i-au identificat pe hoţi, doi localnici cu vîrste de 26, respectiv 27 de ani, ambii fiind conduşi la sediu pentru audieri. Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost recuperat parţial şi restituit persoanei vătămate. În urma administrării probatoriului, suspecţii au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, fiind cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Aceştia au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamţ urmînd a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Amendat cu 2.000 de lei după ce a căzut de pe bicicletă. Nu avea declaraţie pe propria răspundere

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 58 de ani din Timiş, aflat pe la Borleşti s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei după ce s-a accidentat la o plimbare cu bicicleta. S-a întîmplat pe 8 aprilie, cînd poliţiştii au stabilit că timişeanul, care se deplasa cu bicicleta spre Nechit, a căzut şi s-a autoaccidentat, fiind preluat şi transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

El nu avea asupra lui declaraţie pe propria răspundere aşa că s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei. În urma testarii cu aparatul etilotest, rezultatul a indicat o concentraţie de peste 0,30 mg/l alcool pur în aerul expirat. Aşa că pe numele lui a fost deschis un dosar pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending