Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Zodia ploilor, nu mai ieşim din ea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise atenţionări şi informări de instabilitate pînă pe 24 iulie ■ va ploua cam în fiecare zi ■ valorile termice vor fi modeste ■ ceva mai cald va fi abia de săptămîna viitoare ■

După ce în prima parte a anului seceta şi-a făcut de cap şi o lungă perioadă nu a căzut o picătură de ploaie, din luna mai precipitaţiile n-au mai contenit.

A plouat şi în august mai mult decît ne-am aşteptat, valorile termice au fost mult sub media perioadei, iar cînd speram la o revenire a vremii, meteorologii au emis noi atenţionări de instabilitate.

A fost un cod galben de ploi care a expirat pe 22 iulie la ora 10:00, însă imediat a fost emisă o nouă avertizare, cod galben, de la aceeaşi oră şi pînă miercuri la ora 23:00, anunţîndu-se instabilitate temporar accentuată şi cantităţi de precipitaţii de 20-25 de l/mp şi izolat pînă la 40 l/mp. Atenţionarea a fost valabilă pentru cea mai mare parte din ţară, inclusiv Neamţ.

Dar asta nu este tot pentru că după expirarea acestei avertizări cod galben a intrat în vigoare, pentru toată ţara, o informare de instabilitate atmosferică valabilă de pe 22 iulie, de la ora 23:00 şi pînă vineri, la ora 10:00.

„În intervalul menţionat, în centrul teritoriului, apoi şi în sud-vest, la deal şi la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi izolat 30-35 l/mp. Pînă la sfîrşitul acestei săptămîni vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată îndeosebi în jumătatea de vest a ţării, la deal şi la munte“, conform Administraţiei de Meteorologie.

Aşa stînd lucrurile e de înţeles că nu scăpăm de instabilitate nici pe 23 iulie, deşi în prima parte a zilei ne vom bucura de soare, ploile fiind aşteptate după amiază. Regimul termic rămîne în continuare modest şi specialiştii dau asigurări că la amiază în zona noastră nu vor fi mai mult de 23 de grade. Nici noaptea nu va fi prea caldă şi minima coboară pînă la valoarea de 16 grade. Nu sînt noutăţi notabile în aspectul vremii nici pentru ziua de vineri, 24 iulie.

Din nou aşteptăm soare în prima parte a intervalului, precum şi furtuni zgomotoase mai ales după amiază. Maxima zilei saltă sensibil pînă la valoarea de 24 de grade, în timp ce minima nocturnă rămîne cantonată la 16 grade. Ceva mai cald va fi în week-end, dar trebuie spus că nu scăpăm de instabilitate. Sîmbătă, 25 iulie, mercurul din termometre saltă la 25 de grade, dar meteorologii spun că din nou trebuie să ne aşteptăm la averse zgomotoase. Creşterea valorilor termice diurne duce şi la creşterea minimelor nocturne şi noaptea aduce 17 grade.

La fel va fi şi duminică, 26 iulie, 25 de grade ziua şi furtuni după amiază şi nu mai mult de 17 grade după lăsarea întunericului. Se pare că săptămîna viitoare va fi ceva mai mai cald iar pînă la jumătatea intervalului se ajunge la valori de 31 de grade, urmînd ca mai apoi să se răcorească pînă la 24 de grade.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending