Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Zimbru salvat din „capcană“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un exemplar a căzut într-un fel de groapă săpată în apropierea unui podeţ şi nu a mai putut ieşi ■ exista riscul să cadă pradă lupilor, sau să moară de foame şi frig ■ a fost eliberat de o echipă a Parcului Natural Vînători Neamţ ■

Un zimbru liber a fost la un pas de moarte, după ce a căzut într-o groapă săpată în zona unui podeţ de pe marginea unui drum forestier şi nu a reuşit să mai iasă, fiind prins ca într-o capcană. Incidentul s-a petrecut la sfîrşitul săptămînii trecute şi lucrurile nu au evoluat spre un final tragic datorită celor de la Parcul Vînători Neamţ care l-au depistat şi l-au salvat la timp. Mamiferul risca să moară de frig sau de foame, ori să ajungă hrană pentru lupi, din cauza imobilizării. Fiarelor le-ar fi fost lesne să-l răpună şi cu siguranţă ar fi profitat de această şansă nesperată, pentru că, de regulă, zimbrul este un adversar redutabil şi a demonstrat în ultimii ani că ştie prea bine să se apere de prădători. Detalii despre întîmplare au fost postate pe pagina de Facebook a Parcului Natural Vînători Neamţ: „Pe fondul încălzirii vremii şi a topirii zăpezii, un zimbru neatent a nimerit în camera de cădere a unui podeţ tubular de pe drumul forestier Darasag. Misiune imposibilă pentru animal, devenit pradă sigură pentru lupi datorită stării de imobilizare, fie sortit unei morţi lente datorită efectului combinat al inaniţiei şi hipotermiei. Chiar dacă era duminică, rangerii Administraţiei Parcului Natural Vînători Neamţ, folosindu-se de experienţa dobîndită de-a lungul timpului, s-au mobilizat exemplar şi au reuşit să salveze viaţa acestui frumos exemplar. Nu putem decît să le mulţumim colegilor Lică Balmoj, Vasile Busuioc, Mihail Busuioc, Iulian Calta şi Dănuţ Olteanu, care nu au pregetat să lase binemeritata linişte a unei zile de duminică pentru a face, pînă la urmă, o faptă bună!“. În prezent, efectivul din sălbăticie numără 37 de exemplare, dintre care 14 fătate în libertate. Primul pas pentru repopularea munţilor cu legendarii zimbri s-a făcut pe 22 martie 2012, aceasta fiind data la care Parcul Natural Vînători Neamţ a reuşit, după ani de eforturi şi multe greutăţi întîmpinate, să creeze condiţiile necesare eliberării primului grup. Evenimentul, o premieră pentru ţara noastră, a avut loc în zona cabanei Chitele din comuna Crăcăoani, locaţie păstrată şi pentru celelalte puneri în libertate. În fiecare an sînt eliberate noi exemplare, animalele fiind selectate de regulă din ţarcul de aclimatizare.

Pe urmele „englezoaicelor“

Dar au fost şi excepţii, cum a fost cazul celor şase femele primite în 2014 cu titlu de donaţie de la grădini zoologice din Marea Britanie. Unul dintre partenerii de atunci, Sean McKeown, directorul unei renumite grădini zoologice din Irlanda, Wildlife Park din insula Fota, a ţinut neapărat să vadă cum se descurcă animalele în noul lor cămin şi a venit însoţit de un coleg şi de cei doi membri ai unei echipe de filmare, pe la sfîrşitul lunii ianuarie. Nu i-a speriat faptul că meleagurile noastre se aflau sub stăpînirea iernii şi că au avut de mers kilometri întregi pe jos prin zăpadă, în căutarea animalelor, cărînd după ei camera de filmat, trepiedul şi o dronă. Gazdele de la Parcul Vînători s-au străduit să-i ducă cît mai aproape de „englezoaice“, deşi acestea, foarte vigilente la apropierea oamenilor, s-au lăsat cu greu filmate şi fotografiate. „Irlandezii sînt implicaţi în diferite acţiuni de salvare a speciilor periclitate, printre acestea numărîndu-se şi zimbri. Vin de la o grădină zoologică care are foarte mulţi vizitatori, în jur de 400.000 şi doresc să utilizeze imaginile filmate la noi ca un fel de promovare, să arate rezultatele palpabile ale muncii lor. Pînă la urmă, au văzut trei turme şi au plecat acasă mulţumiţi. Pe «englezoaice» am reuşit să le surprindem undeva între Cracăul Negru şi Cracăul Alb, unde au ieşit din pădure“, ne spunea inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Vînători. Sosirea oaspeţilor din Irlanda a avut loc la cîteva săptămîni de la includerea Ţinutului Zimbrului, pentru al doilea an consecutiv, în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a destinaţiilor turistice „verzi“ din întreaga lume.

Zimbrul şi-a găsit loc în piramida trofică

Traiul în sălbăticie are propriile reguli, iar acestea au început să li se aplice, în mod natural, şi zimbrilor care-şi duc traiul în libertate. În 2015, un mascul solitar, care a ales să ierneze lîngă hrănitorile din zona cabanei Chitele, din comuna Crăcăoani, a fost mîncat de urşi şi lupi, fiind prima victimă a fiarelor sălbatice. Se bănuieşte că exemplarul a fost răpus de vreun urs, care s-a ospătat primul, după care au venit şi lupii să se hrănească. „S-a întîmplat în mod natural, e de aşteptat să mai şi moară, de bătrîneţe sau din cauza altor animale. Este primul caz în care un exemplar a căzut victimă fiarelor şi ne dovedeşte că zimbrul a intrat în circuitul biologic. Pînă acum era ca un fel de bibelou. Este rău că s-a întîmplat, dar abia acum putem spune că şi-a găsit locul în piramida trofică“, spunea inginerul Sebastian Cătănoiu. Nu există nici o suspiciune privind moartea zimbrului, concluzia reieşind în urma unor cercetări făcute la „locul faptei“, unde „probele“ au fost fotografiate, servind ulterior la ilustrarea raportului făcut pe marginea cazului. Corpul nu mai era întreg, fiind găsite doar rămăşiţe, cum ar fi pielea, capul, picioarele, iar „anchetatorii“ au tras concluzia că masculul a fost mîncat de urşi şi lupi fiindcă în jurul locului de hrănire s-au găsit urme şi fecale de- ale acestora care conţineau păr de zimbru. „Care a fost cauza decesului, nu ştim. O fi fost rănit, poate l-au prins într-o ambuscadă, iar mai tîrziu a fost consumat de urşi şi lupi“, ne explica directorul. A precizat că acesta este al doilea caz de deces în rîndul zimbrilor care trăiesc în libertate. Primul, tot un mascul, a pierit în 2012. A murit după o sperietură puternică care l-a făcut să alerge pînă i-a cedat inima de la efort, lucru certificat de autopsie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Crima de la păcănele, autorul tot după gratii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul şi-a atacat cu cuţitul un fost prieten ■ victima a fost înjunghiată de şase ori şi nu a mai putut fi salvată ■ chiar ucigaşul a sunat la 112 după ajutor ■

La cererea procurorilor, magistraţii de la Tribunalul Neamţ au prelungit cu încă 30 de zile arestul preventiv pentru ucigaşul de la păcănele.

În cauză este vorba de Ioan Răzvan Dascălu, de 32 de ani, din localitatea Piatra Şoimului, acuzat de omor după ce l-a înjunghiat mortal pe un fost amic.

Admite propunerea de prelungire arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 234, raportat la art. 236 şi 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune prelungirea pe o durată de 30 zile, începînd cu data de 27.02.2020, pînă la data de 27.03.2020, inclusiv, a stării de arest preventiv a inculpatului D. I.R., cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de omor, faptă prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal, stare de arest preventiv ce a fost dispusă prin încheierea nr. 14/U/28.01.2020 a Tribunalului Neamţ, pronunţată în dosarul nr. 210/103/2020“, conform Tribunalului Neamţ.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2020, la Piatra Şoimului, iar altercaţia s-a soldat cu decesul lui Liviu Ioan Turnea, de 37 de ani. Cei doi au fost prieteni mult timp, însă ulterior s-au certat şi chiar au avut unele conflicte, situaţia între ei fiind tensionată. S-au reîntîlnit la începutul acelei săptămîni la un local din Piatra Şoimului.

A fost momentul în care vechiul conflict s-a reaprins şi agresorul a atacat victima cu un cuţit, cu care l-a înjunghiat de nu mai puţin de şase ori în zona capului şi a gîtului. Una dintre lovituri a lezat pachetul vascular de la gît iar în scurt timp, în urma hemoragiei abundente, victima a decedat.

Chiar agresorul a fost cel care a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, însă iniţial şi-ar fi declinat altă identitate. La faţa locului au ajuns poliţiştii, un procuror criminalist şi cadrele medicale de la Ambulanţa Neamţ. Din păcate, pentru victimă nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Agresorul a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de omor, ulterior fiind privat de libertate.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Proces cu poliţişti acuzaţi de mită reluat de la zero

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Înalta Curte a desfiinţat sentinţele prin care oamenii legii fuseseră condamnaţi la închisoare cu executare ■ s-a dispus reluarea procesului la instanţa de fond, Curtea de Apel Bacău ■ după doi ani şi jumătate de termene şi înfăţişări judecata se reia de la zero ■ iniţial cea mai mare sancţiune era de 7 ani de detenţie ■

Procesul cîtorva poliţişti de la Serviciul Rutier, acuzaţi de nenumărate fapte de luare de mită, se reia de la zero la doi ani şi jumătatea de la ajungerea dosarului la judecată.

Totul din dispoziţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a admis apelurile inculpaţilor, a desfiinţat sentinţa Curţii de Apel şi a decis reluarea procesului de către un complet specializat.

„Desfiinţează, în tot, sentinţa penală atacată şi trimite cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bacău, pentru rejudecare de către un complet specializat, conform dispoziţiilor art.29 alin.1 din Legea nr.78/2000. (…) Definitivă“, a decis instanţa supremă în şedinţa din 19 februarie 2020.

Reamintim că, iniţial, Curtea de Apel Bacău aplicase pedepse aspre, cu executare, cea mai mare, de 7 ani şi 2 luni fiind pentru Marius Laurenţiu Greaca. În acelaşi dosar, Constantin Neamţu fusese condamnat la 5 ani şi 8 luni de detenţie, Dragomir Loredan Covasan primise 2 ani şi 3 luni de detenţie, Gabriel Negoiţă avea 3 ani de închisoare, iar Ioan Alexandru Găluşcă primise o sancţiune de 2 ani şi 3 luni de detenţie, dar cu suspendare, plus 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Ei au fost găsiţi vinovaţi de săvîrşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. Toţi cei care au dat şpagă fuseseră condamnaţi la pedepse cu suspendare, între un an şi 9 luni şi 2 ani. În acelaşi dosar au mai fost şi alţi poliţişti inculpaţi, însă aceştia şi-au recunoscut vina şi au deja pedepse definitive, toate fără executare. Agenţii Vasile Lucian Chifu, Ioan Inimosu Botcă, Marius Ioan Munteanu, Ionuţ Popescu şi Ovidiu Zaharia au avut pedepse de cîte 2 ani, cu suspendare, plus 60 de zile de muncă voluntară pentru fiecare.

Poliţiştii Iulian Ciolpan şi Ionuţ Alexandru Berbec au avut cîte 3 ani de detenţie în aceleaşi condiţii, iar Bogdan Eugen Miziligeanu are o sancţiune definitivă de 2 ani şi 9 luni de închisoare. Comisarul şef Viorel Andronic, şeful serviciului, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, a fost obligat să urmeze un program de reintegrare socială, să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii şi nu are voie să ocupe funcţii publice.

Faptele au avut loc între 22 aprilie – 18 mai 2016, cînd poliţiştii au participat la acţiuni de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză. Toţi au „lucrat“ în schimburi pe o autospecială care era monitorizată audio-video, anchetatorii aflînd de 116 fapte de luare de mită, catalogate de procurorii DNA ca „o activitate repetitivă“. Poliţiştii Ciolpan, Greaca, Covasan şi Berbec au falsificat procesele verbale de constatare a contravenţiei cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinţa reducerii amenzii sau consemnarea unei alte contravenţii decît cea real constatată.

Pe 25 şi 29 aprilie, Greaca şi Neamţu au promis şi remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită de la conducătorii auto verificaţi şefului Viorel Andronic. În motivarea instanţei la arestarea preventivă a poliţiştilor corupţi se arăta cum un rol activ în nelegiuiri îl avea chiar şeful. Ofiţerul Viorel Andronic nu doar primea bani de la echipajele de la Rutier, el însuşi mergînd în control, unde nu se ferea să primească bani pe care-i împărţea cu colegul de muncă.

Pe 24 aprilie a făcut parte din acelaţi echipaj cu agentul Iulian Ciolpan. De la şase vitezomani au primit, între ora 8.28 şi 11.50 suma de 750 de lei, pentru neaplicarea de sancţiuni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şi-a ameninţat şi hărţuit soţia, a ajuns în arest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 40 de ani, acuzat că şi-a ameninţat şi hărţuit soţia chiar şi după ce împotriva sa a fost emis un ordin de protecţie, a fost reţinut de poliţişti.

“La data de 19 februarie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au identificat și reținut pentru 24 de ore un bărbat de 40 de ani, din Roman, bănuit că ar fi încălcat obligațiile ce i-au fost impuse printr-un ordin de protecție.

Conform probatoriului administrat, în cursul lunii februarie, bărbatul ar fi încălcat, în mod repetat, obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de Judecătoria Roman, apropiindu-se fără drept de autoturismul sau de locuința soției sale de 32 de ani. De asemenea, cel în cauză i-ar fi adresat acesteia cuvinte jignitoare și amenințări cu acte de violență, creîndu-i astfel o stare de temere.

Ieri, în urma documentării activității infracționale, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunilor nerespectarea hotărârii judecătorești (trei acte materiale), amenințare și hărțuire, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Neamț.

Astăzi, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Trending