Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Zimbru salvat din „capcană“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un exemplar a căzut într-un fel de groapă săpată în apropierea unui podeţ şi nu a mai putut ieşi ■ exista riscul să cadă pradă lupilor, sau să moară de foame şi frig ■ a fost eliberat de o echipă a Parcului Natural Vînători Neamţ ■

Un zimbru liber a fost la un pas de moarte, după ce a căzut într-o groapă săpată în zona unui podeţ de pe marginea unui drum forestier şi nu a reuşit să mai iasă, fiind prins ca într-o capcană. Incidentul s-a petrecut la sfîrşitul săptămînii trecute şi lucrurile nu au evoluat spre un final tragic datorită celor de la Parcul Vînători Neamţ care l-au depistat şi l-au salvat la timp. Mamiferul risca să moară de frig sau de foame, ori să ajungă hrană pentru lupi, din cauza imobilizării. Fiarelor le-ar fi fost lesne să-l răpună şi cu siguranţă ar fi profitat de această şansă nesperată, pentru că, de regulă, zimbrul este un adversar redutabil şi a demonstrat în ultimii ani că ştie prea bine să se apere de prădători. Detalii despre întîmplare au fost postate pe pagina de Facebook a Parcului Natural Vînători Neamţ: „Pe fondul încălzirii vremii şi a topirii zăpezii, un zimbru neatent a nimerit în camera de cădere a unui podeţ tubular de pe drumul forestier Darasag. Misiune imposibilă pentru animal, devenit pradă sigură pentru lupi datorită stării de imobilizare, fie sortit unei morţi lente datorită efectului combinat al inaniţiei şi hipotermiei. Chiar dacă era duminică, rangerii Administraţiei Parcului Natural Vînători Neamţ, folosindu-se de experienţa dobîndită de-a lungul timpului, s-au mobilizat exemplar şi au reuşit să salveze viaţa acestui frumos exemplar. Nu putem decît să le mulţumim colegilor Lică Balmoj, Vasile Busuioc, Mihail Busuioc, Iulian Calta şi Dănuţ Olteanu, care nu au pregetat să lase binemeritata linişte a unei zile de duminică pentru a face, pînă la urmă, o faptă bună!“. În prezent, efectivul din sălbăticie numără 37 de exemplare, dintre care 14 fătate în libertate. Primul pas pentru repopularea munţilor cu legendarii zimbri s-a făcut pe 22 martie 2012, aceasta fiind data la care Parcul Natural Vînători Neamţ a reuşit, după ani de eforturi şi multe greutăţi întîmpinate, să creeze condiţiile necesare eliberării primului grup. Evenimentul, o premieră pentru ţara noastră, a avut loc în zona cabanei Chitele din comuna Crăcăoani, locaţie păstrată şi pentru celelalte puneri în libertate. În fiecare an sînt eliberate noi exemplare, animalele fiind selectate de regulă din ţarcul de aclimatizare.

Pe urmele „englezoaicelor“

Dar au fost şi excepţii, cum a fost cazul celor şase femele primite în 2014 cu titlu de donaţie de la grădini zoologice din Marea Britanie. Unul dintre partenerii de atunci, Sean McKeown, directorul unei renumite grădini zoologice din Irlanda, Wildlife Park din insula Fota, a ţinut neapărat să vadă cum se descurcă animalele în noul lor cămin şi a venit însoţit de un coleg şi de cei doi membri ai unei echipe de filmare, pe la sfîrşitul lunii ianuarie. Nu i-a speriat faptul că meleagurile noastre se aflau sub stăpînirea iernii şi că au avut de mers kilometri întregi pe jos prin zăpadă, în căutarea animalelor, cărînd după ei camera de filmat, trepiedul şi o dronă. Gazdele de la Parcul Vînători s-au străduit să-i ducă cît mai aproape de „englezoaice“, deşi acestea, foarte vigilente la apropierea oamenilor, s-au lăsat cu greu filmate şi fotografiate. „Irlandezii sînt implicaţi în diferite acţiuni de salvare a speciilor periclitate, printre acestea numărîndu-se şi zimbri. Vin de la o grădină zoologică care are foarte mulţi vizitatori, în jur de 400.000 şi doresc să utilizeze imaginile filmate la noi ca un fel de promovare, să arate rezultatele palpabile ale muncii lor. Pînă la urmă, au văzut trei turme şi au plecat acasă mulţumiţi. Pe «englezoaice» am reuşit să le surprindem undeva între Cracăul Negru şi Cracăul Alb, unde au ieşit din pădure“, ne spunea inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Vînători. Sosirea oaspeţilor din Irlanda a avut loc la cîteva săptămîni de la includerea Ţinutului Zimbrului, pentru al doilea an consecutiv, în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a destinaţiilor turistice „verzi“ din întreaga lume.

Zimbrul şi-a găsit loc în piramida trofică

Traiul în sălbăticie are propriile reguli, iar acestea au început să li se aplice, în mod natural, şi zimbrilor care-şi duc traiul în libertate. În 2015, un mascul solitar, care a ales să ierneze lîngă hrănitorile din zona cabanei Chitele, din comuna Crăcăoani, a fost mîncat de urşi şi lupi, fiind prima victimă a fiarelor sălbatice. Se bănuieşte că exemplarul a fost răpus de vreun urs, care s-a ospătat primul, după care au venit şi lupii să se hrănească. „S-a întîmplat în mod natural, e de aşteptat să mai şi moară, de bătrîneţe sau din cauza altor animale. Este primul caz în care un exemplar a căzut victimă fiarelor şi ne dovedeşte că zimbrul a intrat în circuitul biologic. Pînă acum era ca un fel de bibelou. Este rău că s-a întîmplat, dar abia acum putem spune că şi-a găsit locul în piramida trofică“, spunea inginerul Sebastian Cătănoiu. Nu există nici o suspiciune privind moartea zimbrului, concluzia reieşind în urma unor cercetări făcute la „locul faptei“, unde „probele“ au fost fotografiate, servind ulterior la ilustrarea raportului făcut pe marginea cazului. Corpul nu mai era întreg, fiind găsite doar rămăşiţe, cum ar fi pielea, capul, picioarele, iar „anchetatorii“ au tras concluzia că masculul a fost mîncat de urşi şi lupi fiindcă în jurul locului de hrănire s-au găsit urme şi fecale de- ale acestora care conţineau păr de zimbru. „Care a fost cauza decesului, nu ştim. O fi fost rănit, poate l-au prins într-o ambuscadă, iar mai tîrziu a fost consumat de urşi şi lupi“, ne explica directorul. A precizat că acesta este al doilea caz de deces în rîndul zimbrilor care trăiesc în libertate. Primul, tot un mascul, a pierit în 2012. A murit după o sperietură puternică care l-a făcut să alerge pînă i-a cedat inima de la efort, lucru certificat de autopsie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – trei cazuri noi. Naţional – 416 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 28.582 de cazuri, 1.731 de decese, 19.854 vindecaţi

Până pe 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până în prezent, 1.731 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.07.2020 (10:00) – 04.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, București, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 416 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 223 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 759.037 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 434 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.969 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 533 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 124.900 de lei.

În urma acțiunilor de verificare desfășurate noaptea trecută, în sistem integrat, de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Transporturilor, au fost aplicate alte 962 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare socială.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.995 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

„Explozie” a cazurilor de COVID-19 – „Alertă” la MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunile de verificare vor fi intensificate, mai ales în week-end ■ echipe mixte vor verifica respectarea regulilor de protecţie sanitară ■ cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor la un număr TelVerde ■

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și șefii de structuri centrale și teritoriale pentru a stabili măsurile care vor fi luate în următoarele două săptămâni.

Trag un semnal de alarmă: prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară,riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor. Trebuie să fim foarte vigilenți în perioada următoare. Este extrem de important să luăm atitudine și să ne implicăm în protejarea sănătății românilor. Altfel, viața noastră socială și economică va fi bulversată. Vă cer să acționați cu profesionalism și rigurozitate, dar și cu atenție pentru a nu cădea în extreme fie de exces, fie de toleranță.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA.

La rândul său, secretarul de stat chestor șef de poliție Bogdan DESPESCU a transmis că principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca la nivelul fiecărui județ să fie organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, care să evalueze situația specifică și să intensifice activitățile de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară. S-a dispus ca prima întâlnire a membrilor grupelor de coordonare operativă să aibă loc imediat după încheierea ședinței convocate de conducerea MAI.

Sub coordonarea acestor grupe, la nivelul fiecărui județ vor fi organizate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.  O atenție deosebită va fi acordată stațiunilor de la mare și de la munte, precum și traseelor de deplasare către acestea. Totodată, printre prioritățile echipelor de verificare va fi și transportul intern și internațional de persoane atât rutier, cât și feroviar.

Conducerea MAI a cerut structurilor responsabile să ia măsuri suplimentare mai ales la sfârșit de săptămână.

Pentru îndeplinirea misiunilor din următoarele două săptămâni, se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren. Pentru zona litoralului unde se așteaptă un număr mare de turiști la sfârșit de săptămână, conducerea ministerului a dispus Poliției Naționale, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită ofițeri de la nivel central pentru a sprijini efectivele care acționează în mun. Constanța.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Citește știrea

Trending