Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Zimbrii liberi, actori de film

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ directorul unei grădini zoologice din Irlanda, însoţit de o echipă de filmare, vine să-şi revadă animalele donate în 2014 Parcului Vînători ■ Ţinutul Zimbrului - Bison Land a ajuns pentru al doilea an în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a destinaţiilor turistice „verzi“ din întreaga lume ■

Zimbrii liberi vor avea, la începutul acestei săptămîni, vizitatori de peste hotare. Sînt vizate femelele pe care Parcul Natural Vînători Neamţ (PNVN) le-a primit în 2014, cu titlu de donaţie, din Marea Britanie. Unul dintre partenerii de atunci, directorul unei grădini zoologice din Irlanda, e aşteptat să ajungă în cursul zilei de luni la sediul Administraţiei PNVN, însoţit de o echipă de filmare. Ziua următoare, oaspeţii vor merge pe teren împreună cu gazdele, să găsească turma de „englezoaice“. „Vor să-şi vadă animalele donate. E o iniţiativă frumoasă şi spune mult despre modul cum văd ei lucrurile. De altfel, noi le-am trimis aproape tot timpul fotografii. Pe 21 ianuarie, oaspeţii ajung la noi şi vor sta aici două zile“, am aflat de la inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Vînători. Cele 6 femele de zimbru sînt valoroase din punct de vedere genetic şi provin de la grădinile zoologice Howletts (2 exemplare) şi Port Lympne (1), din Anglia, Fota (2), din Irlanda, Highland (1), din Scoţia. Aveau vîrste de 2-3 ani cînd au ajuns la Vînători, importul fiind făcut cu implicarea Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA) şi a Programului de Conservare a Speciilor Ameninţate (EEP, prin intermediul fundaţiei britanice Aspinall. După ce au străbătut toată Europa, au ajuns la destinaţie la sfîrşit de aprilie 2014 şi după o perioadă de acomodare au fost puse în libertate în iunie, în prezenţa unor delegaţi ai Direcţiei Silvice, Agenţiei de Mediu şi Primăriei Crăcăoani. „Străinele“ s-au acomodat rapid cu noile condiţii de trai şi au pornit să exploreze noi teritorii, preferînd să ierneze mai ales prin zona Hangu. Au apărut apoi şi primii lor pui, „englezoaicele“ aducîndu-şi aşteptata contribuţie la mărirea turmei. În prezent, efectivul a ajuns la 37 de exemplare, dintre care 14 fătate în libertate. Se ridică o nouă generaţie, mult mai bine pregătită pentru traiul în sălbăticie, iar legendarele animale au luat în stăpînire pădurile şi par să treacă cu bine şi peste acest sezon rece. „Zimbrii nu au avut necazuri peste iarnă. Carnivorele mari nu reuşesc să-i doboare, ne-am lămurit din anii trecuţi“, am aflat de la Sebastian Cătănoiu. Ca să nu mai apară conflicte cu sătenii, cum s-a întîmplat la începutul lui 2018 cînd un zimbru prea îndrăzneţ a dijmuit fînul sătenilor din Văratec şi aceştia l-au reclamat la 112, silvicultorii duc mai multe furaje în pădure. „Se merge în fiecare zi cu hrană, ne implicăm şi noi, deşi e multă muncă şi cheltuială, furajele fiind puse la dipoziţie de Direcţia Silvică şi ocoalele silvice Tîrgu Neamţ şi Văratec. S-a optat pentru furajare suplimentară, deşi acest lucru nu prea e de dorit în cazul unor animale sălbatice. E o concesie, ca să nu mai fie conflicte care nu fac bine nici oamenilor, nici animalelor, nici nouă“, a comentat directorul Administraţiei Parcului Vînători.

Ceremonie la Tîrgul Internaţional de Turism de la Berlin

Sosirea oaspeţilor din Irlanda are loc la cîteva săptămîni de la includerea Ţinutului Zimbrului, pentru al doilea an consecutiv, în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a destinaţiilor turistice „verzi“ din întreaga lume. A fost înscris în competiţie sub denumirea Bison Land, în primul an demersurile de participare fiind făcute de echipa Parcului Vînători, iar în al doilea, de către cei de la Asociaţia Ţinutul Zimbrului. „Este o prezenţă onorantă, mai ales că unele destinaţii sînt foarte cunoscute, cum ar fi Parcul Yellowstone din Statele Unite ale Americii. Înseamnă foarte mult, la nivel mondial, să fim alături de ei. Există avantaje, de exemplu activităţile de promovare. Ceremonia de premiere a finaliştilor va avea loc pe 6 martie, la Tîrgul Internaţional de Turism de la Berlin. În stabilirea listei cîştigătorilor sînt implicate şi alte organizaţii care au legătură cu turismul sustenabil. Este o comisie care analizează destinaţiile, există un întreg proces, se solicită şi lămuriri“, mai afirmă inginerul Cătănoiu. Top 100 este o iniţiativă a Green Destinations, o organizaţie non-profit pentru turismul durabil şi a altor lideri importanţi din domeniu. Scopul concursului e acela de a evidenţia poveştile de succes în managementul destinaţiilor şi de a face schimb de bune practici. În 2018, Bison Land a fost unul dintre finaliştii competiţiei Global Top 100, clasîndu-se pe locul II la categoria Best of Nature. Diploma i-a fost înmînată Viorelei Chiper, reprezentanta Asociaţiei Ţinutul Zimbrului, la Gala de premiere organizată pe 7 martie 2018, în cadrul Tîrgului de Turism de la Berlin. Potrivit organizatorilor, pe lista finaliştilor la cele zece secţiuni au fost incluse atunci cele mai bune destinaţii, ce au o poziţie de lider mondial în protejarea activă a viziunilor pitoreşti, a habitatelor naturale şi a faunei sălbatice şi a respectării animalelor, o bază pentru dezvoltarea turismului durabil. „Povestea Ţinutului Zimbrului începe în 2005, cînd Administraţia Parcului Natural Vînători a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land şi cînd a prezentat, pentru prima dată, conceptul dezvoltării durabile a micro-regiunii. În 2009, destinaţia noastră a primit recunoaşterea europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, astăzi recunoaşterea este una mondială. În ultima perioadă, frîiele destinaţiei turistice au fost ţinute de către Asociaţia Ţinutul Zimbrului care, prin intermediul proiectului Ecoturism în Ţinutul Zimbrului, finanţat de către Romanian American Foundation şi cu sprijinul reprezentanţilor comunităţii locale, a reuşit să identifice şi să rezolve parte din problemele destinaţiei“, ne spunea directorul Cătănoiu.

Istoric al zimbrilor liberi

Primul pas pentru repopularea munţilor cu legendarii zimbri s-a făcut pe 22 martie 2012, aceasta fiind data la care Parcul Natural Vînători a reuşit, după ani de eforturi şi multe greutăţi întîmpinate, să creeze condiţiile necesare eliberării primului grup în sălbăticie. Evenimentul, o premieră pentru ţara noastră, a avut loc în zona Chitele, din comuna Crăcăoani, locaţie păstrată şi pentru celelalte puneri în libertate. Exemplarele din sălbăticie sînt permanent monitorizate, atît prin intermediul datelor furnizate de colarele GPS, cît şi de echipele de teren. S-a observat că nu stau împreună, ci în diferite grupuri, după preferinţe, masculii fiind mai solitari. În căutarea unor noi locuri de hrănire şi de adăpost, zimbrii s-au mişcat permanent, ajungîndu-se ca arealul ocupat de ei să fie de cîteva zeci de mii de hectare. Parcul Vînători se întinde pe 30.018 hectare, din care 26.190 hectare păduri, pe versantul estic al Munţilor Stănişoarei şi Subcarpaţii Neamţului. Eeste singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate şi în captivitate.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 50 de şoferi făcuţi pietoni, în două zile

Știre publicată în urmă cu

în data de

50 de şoferi au rămas fără permis de conducere pentru viteză excesivă sau pentru că au urcat la volan deşi băuseră, în doar două zile. Poliţiştii au aplicat peste 200 de amenzi în valoare de peste 88.000 de lei. “În cadrul unei acțiuni organizate pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale iar peste 50 de șoferi au rămas fără permisul de conducere. În perioada 17-18 august, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pe linia combaterii principalelor cauze generatoare de accidente grave. Scopul acestei acţiuni a fost reprezentat de reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora determinate de nerespectarea regimului legal de viteză de către conducătorii auto, a consumului de alcool, precum şi sancţionarea nerespectării acestor obligaţii prevăzute de legislaţia rutieră. Pe parcursul acțiunii, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 88.000 de lei. 51 de șoferi au rămas fără permisul de conducere, după ce au fost depistați circulând cu viteză excesivă sau sub influența băuturilor alcoolice”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şofer “campion” la alcoolemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr care a urcat la volanul unui autoturism deşi băuse din belşug a fost prins recent de poliţiştii nemţeni. Testat alcoolscopic, tînărul s-a dovedit a avea peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. “La data de 19 august, polițiștii din cadrul Poliției orașului Roznov au depistat în trafic un bărbat, de 36 de ani, din Roznov, care conducea un autoturism pe strada Speranței, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Tînărul a fost testat alcoolscopic, rezultatul indicînd o valoare de peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, se precizează în buletinul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Zi de sărbătoare pentru preotul Florin Ţuscanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ s-au împlinit 31 de ani de la hirotonirea preotului din Trifeşti ■ fiu al satului Hociungi, preotul pasionat de istorie este autorul mai multor monografii iar acum lucrează la un studiu privind bisericile cu hramul Sfîntul Nicolae ■

Unul din cei mai erudiţi preoţi nemţeni, Florin Ţuscanu, fiu al satului Hociungi, din comuna Moldoveni a sărbătorit, pe 15 august, 31 de ani de la hirotonirea ca preot. La momentul aniversar i-a avut alături pe enoriaşii de la biserica din Trifeşti, unde este paroh, cît şi pe cei care au participat la Sărbătoarea Răzeşilor. „Sînt fiul al satului Hociungi, unde am urmat cursurile şcolii primare, după care am studiat la Şcoala Nr.3 Roman şi apoi la Seminarul şi Facultatea de Teologie din Iaşi. 15 august este ziua în care satul acesta, Moldoveni, este încredinţat Maicii Domnului, protectoarea noastră. Pe 15 august am serbat în parohia pe care o păstoresc, biserica din Trifeşti, 220 de ani de la sfinţirea acesteia, prilej cu care am avut o sărbătoare locală. Ziua de 15 august, cînd în bisericile româneşti se marchează Adormirea Maicii Domnului are pentru mine, personal, o semnificaţie deosebită, pentru că este ziua hirotonirii mele ca preot. În 31 de ani de cînd sînt preot am fost misionar în nu mai puţin de şase parohii: la început în zona Vaslui, apoi la Moldoveni, unde am funcţionat timp de 13 ani, la biserica cu hramul Sfîntul Nicolae. Alţi patru ani am slujit la biserica cu acelaşi hram din Ruginoasa, după care am fost transferat la Roman, unde am fost timp de nouă ani ca preot protopop. Pot mulţumi lui Dumnezeu că am avut multe împliniri profesionale şi pot afirma că am văzut în viaţa mea o «lucrare» a Sfîntului Nicolae, prin aceea că am fost botezat în biserica Sfîntul Nicolae din satul Hociungi, am fost preot la biserici, mai toate cu acest hram. Acesta este motivul pentru care am ajuns la Bari, în Italia, unde se află moaştele Sfîntului Nicolae. Aici, preotul Giraldo Ciofari, care se ocupă de Centrul de Studii Nicolaene, mi-a spus că acest sfînt are o lucrare cu mine şi mi-a recomandat să aprofundez cercetările pe această temă pentru a fi promovate în acest centru. Revenind acasă, am început un studiu temeinic“, a mărturisit pr. dr. Florin Ţuscanu.

Citește știrea

Trending