Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Zimbrii liberi, actori de film

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ directorul unei grădini zoologice din Irlanda, însoţit de o echipă de filmare, vine să-şi revadă animalele donate în 2014 Parcului Vînători ■ Ţinutul Zimbrului - Bison Land a ajuns pentru al doilea an în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a destinaţiilor turistice „verzi“ din întreaga lume ■

Zimbrii liberi vor avea, la începutul acestei săptămîni, vizitatori de peste hotare. Sînt vizate femelele pe care Parcul Natural Vînători Neamţ (PNVN) le-a primit în 2014, cu titlu de donaţie, din Marea Britanie. Unul dintre partenerii de atunci, directorul unei grădini zoologice din Irlanda, e aşteptat să ajungă în cursul zilei de luni la sediul Administraţiei PNVN, însoţit de o echipă de filmare. Ziua următoare, oaspeţii vor merge pe teren împreună cu gazdele, să găsească turma de „englezoaice“. „Vor să-şi vadă animalele donate. E o iniţiativă frumoasă şi spune mult despre modul cum văd ei lucrurile. De altfel, noi le-am trimis aproape tot timpul fotografii. Pe 21 ianuarie, oaspeţii ajung la noi şi vor sta aici două zile“, am aflat de la inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Vînători. Cele 6 femele de zimbru sînt valoroase din punct de vedere genetic şi provin de la grădinile zoologice Howletts (2 exemplare) şi Port Lympne (1), din Anglia, Fota (2), din Irlanda, Highland (1), din Scoţia. Aveau vîrste de 2-3 ani cînd au ajuns la Vînători, importul fiind făcut cu implicarea Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA) şi a Programului de Conservare a Speciilor Ameninţate (EEP, prin intermediul fundaţiei britanice Aspinall. După ce au străbătut toată Europa, au ajuns la destinaţie la sfîrşit de aprilie 2014 şi după o perioadă de acomodare au fost puse în libertate în iunie, în prezenţa unor delegaţi ai Direcţiei Silvice, Agenţiei de Mediu şi Primăriei Crăcăoani. „Străinele“ s-au acomodat rapid cu noile condiţii de trai şi au pornit să exploreze noi teritorii, preferînd să ierneze mai ales prin zona Hangu. Au apărut apoi şi primii lor pui, „englezoaicele“ aducîndu-şi aşteptata contribuţie la mărirea turmei. În prezent, efectivul a ajuns la 37 de exemplare, dintre care 14 fătate în libertate. Se ridică o nouă generaţie, mult mai bine pregătită pentru traiul în sălbăticie, iar legendarele animale au luat în stăpînire pădurile şi par să treacă cu bine şi peste acest sezon rece. „Zimbrii nu au avut necazuri peste iarnă. Carnivorele mari nu reuşesc să-i doboare, ne-am lămurit din anii trecuţi“, am aflat de la Sebastian Cătănoiu. Ca să nu mai apară conflicte cu sătenii, cum s-a întîmplat la începutul lui 2018 cînd un zimbru prea îndrăzneţ a dijmuit fînul sătenilor din Văratec şi aceştia l-au reclamat la 112, silvicultorii duc mai multe furaje în pădure. „Se merge în fiecare zi cu hrană, ne implicăm şi noi, deşi e multă muncă şi cheltuială, furajele fiind puse la dipoziţie de Direcţia Silvică şi ocoalele silvice Tîrgu Neamţ şi Văratec. S-a optat pentru furajare suplimentară, deşi acest lucru nu prea e de dorit în cazul unor animale sălbatice. E o concesie, ca să nu mai fie conflicte care nu fac bine nici oamenilor, nici animalelor, nici nouă“, a comentat directorul Administraţiei Parcului Vînători.

Ceremonie la Tîrgul Internaţional de Turism de la Berlin

Sosirea oaspeţilor din Irlanda are loc la cîteva săptămîni de la includerea Ţinutului Zimbrului, pentru al doilea an consecutiv, în Top 100 Sustainable Destinations, o selecţie a destinaţiilor turistice „verzi“ din întreaga lume. A fost înscris în competiţie sub denumirea Bison Land, în primul an demersurile de participare fiind făcute de echipa Parcului Vînători, iar în al doilea, de către cei de la Asociaţia Ţinutul Zimbrului. „Este o prezenţă onorantă, mai ales că unele destinaţii sînt foarte cunoscute, cum ar fi Parcul Yellowstone din Statele Unite ale Americii. Înseamnă foarte mult, la nivel mondial, să fim alături de ei. Există avantaje, de exemplu activităţile de promovare. Ceremonia de premiere a finaliştilor va avea loc pe 6 martie, la Tîrgul Internaţional de Turism de la Berlin. În stabilirea listei cîştigătorilor sînt implicate şi alte organizaţii care au legătură cu turismul sustenabil. Este o comisie care analizează destinaţiile, există un întreg proces, se solicită şi lămuriri“, mai afirmă inginerul Cătănoiu. Top 100 este o iniţiativă a Green Destinations, o organizaţie non-profit pentru turismul durabil şi a altor lideri importanţi din domeniu. Scopul concursului e acela de a evidenţia poveştile de succes în managementul destinaţiilor şi de a face schimb de bune practici. În 2018, Bison Land a fost unul dintre finaliştii competiţiei Global Top 100, clasîndu-se pe locul II la categoria Best of Nature. Diploma i-a fost înmînată Viorelei Chiper, reprezentanta Asociaţiei Ţinutul Zimbrului, la Gala de premiere organizată pe 7 martie 2018, în cadrul Tîrgului de Turism de la Berlin. Potrivit organizatorilor, pe lista finaliştilor la cele zece secţiuni au fost incluse atunci cele mai bune destinaţii, ce au o poziţie de lider mondial în protejarea activă a viziunilor pitoreşti, a habitatelor naturale şi a faunei sălbatice şi a respectării animalelor, o bază pentru dezvoltarea turismului durabil. „Povestea Ţinutului Zimbrului începe în 2005, cînd Administraţia Parcului Natural Vînători a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land şi cînd a prezentat, pentru prima dată, conceptul dezvoltării durabile a micro-regiunii. În 2009, destinaţia noastră a primit recunoaşterea europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, astăzi recunoaşterea este una mondială. În ultima perioadă, frîiele destinaţiei turistice au fost ţinute de către Asociaţia Ţinutul Zimbrului care, prin intermediul proiectului Ecoturism în Ţinutul Zimbrului, finanţat de către Romanian American Foundation şi cu sprijinul reprezentanţilor comunităţii locale, a reuşit să identifice şi să rezolve parte din problemele destinaţiei“, ne spunea directorul Cătănoiu.

Istoric al zimbrilor liberi

Primul pas pentru repopularea munţilor cu legendarii zimbri s-a făcut pe 22 martie 2012, aceasta fiind data la care Parcul Natural Vînători a reuşit, după ani de eforturi şi multe greutăţi întîmpinate, să creeze condiţiile necesare eliberării primului grup în sălbăticie. Evenimentul, o premieră pentru ţara noastră, a avut loc în zona Chitele, din comuna Crăcăoani, locaţie păstrată şi pentru celelalte puneri în libertate. Exemplarele din sălbăticie sînt permanent monitorizate, atît prin intermediul datelor furnizate de colarele GPS, cît şi de echipele de teren. S-a observat că nu stau împreună, ci în diferite grupuri, după preferinţe, masculii fiind mai solitari. În căutarea unor noi locuri de hrănire şi de adăpost, zimbrii s-au mişcat permanent, ajungîndu-se ca arealul ocupat de ei să fie de cîteva zeci de mii de hectare. Parcul Vînători se întinde pe 30.018 hectare, din care 26.190 hectare păduri, pe versantul estic al Munţilor Stănişoarei şi Subcarpaţii Neamţului. Eeste singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate şi în captivitate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending