Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Vremea primăvăratică nu o să mai ţină mult

Știe publicată cu

în data de

■ spre finele săptămînii se răceşte accentuat ■ vor fi maxime diurne negative şi ar putea veni ceva lapoviţă ■

În a doua parte a lui Făurar ne-am bucurat de cîteva zile de primăvară autentică, însă meteorologii avertizează că încă nu e vremea să strîngem hainele groase pentru că o să mai avem nevoie de ele. Spre finele săptămînii se răceşte accentuat, iar în zona noastră vor fi valori termice diurne negative şi ar purtea veni şi ceva precipitaţii mixte. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiai valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru perioada 18 februarie – 3 martie 2019, în regiunea Moldova. „În primele trei zile vremea va fi caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 10…11 grade, urmînd ca în a doua parte a primei săptămîni media să scadă accentuat, spre valori apropiate de pragul de îngheţ în zilele de 22, 23 şi 24 februarie. În a doua săptămînă valorile termice se vor apropia de cele specifice perioadei, urmînd ca maximele să fie, în medie, între 4 şi 7 grade. Pe parcursul celor două săptămîni, media regională a minimelor se va situa, în general, între -3 şi 0 grade, exceptînd nopţile din 23 şi 24 februarie, care vor fi mai reci, cu o medie în jurul valorii de -7 grade. Vor fi precipitaţii slabe în data de 21 februarie, dar local şi în zilele de 21 şi 23 februarie, precum şi în unele zile ale intervalului 24 februarie – 3 martie“, conform ANM. De menţionat este faptul că una din cele mai calde zile din acest episod de primăvară a fost cea de duminică, 17 februarie, cînd în tot judeţul, inclusiv pe munte, au fost valori termice pozitive. La Roman, termometrele au indicat 14,1 grade, la Piatra Neamţ au fost 14,2 grade, iar cel mai cald a fost la Tîrgu Neamţ unde la prînz s-au înregistrat 15,1 grade. Pînă şi în vîrf de munte, pe Toaca, au fost temperaturi pozitive, de 3,7 grade. Pe 18 februarie, la ora 12 erau în judeţ între 6 şi 8 grade, cu 2 grade pe Toaca. Pe 19 februarie, va fi un regim termic comparabil cu cel din 18, cu soare şi cel mult 8 grade în miezul zilei, iar noaptea vor fi temperaturi pozitive, de 1 grad. Şi mai cald va fi miercuri, cu cel mult 10 grade ziua şi valori termice nocturne cantonate la 1 grad. Joi, 21 februarie, rămînem cu o maximă de 8 grade şi o minimă nocturnă de 1 grad. Meteorologii spun că vineri, 22 februarie, se face frig din nou, iar în miezul zilei nu vor fi mai mult de 3 grade. Este foarte probabil să avem parte de precipitaţii sub formă de lapoviţă cam toată ziua. După lăsarea întunericului, cerul se degajează şi trecem la valori termice negative, de -1 grad. Cel mai frig va fi însă în week-end-ul care vine. Sîmbătă, 23 februarie, chiar dacă va fi senin şi însorit, maxima va fi negativă şi în cel mai cald moment al zilei se va înregistra o temperatură negativă de -1 grad. Noaptea aduce cer degajat şi o minimă de -6 grade. Duminică, 24 februarie, se va înregistra o maximă de 0 grade. Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul, iar în zori termometrele vor indica -7 grade. Săptămîna viitoare, vremea pare că-şi revine şi în primele zile vor fi temperaturi între 5 şi cel mult 7 grade.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Nu scăpăm de furtuni

Știe publicată cu

în data de

Deşi ne-am fi aşteptat ca aria precipitaţiilor să se mai reducă şi să ieşim din seria de avertismente de vreme rea, meteorologii au emis o nouă informare de furtuni şi vijelii. Este vizat întreg teritoriul ţării de miercuri, 22 mai, de la prînz şi pînă joi, 23 mai, la ora 22. În intervalul meţionat ne putem aştepta la cantităţi de apă însemnate din punct de vedere cantitativ şi manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. „În vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi la munte, cu precădere în zona Carpaţilor Occidentali şi în jumătatea nordică Carpaţilor Orientali, se vor semnala averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vîntului ce pot lua aspect de vijelei şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 de l/mp şi pe arii restrînse 35 – 40 l/mp“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor ANM va actualize avertizările de vreme severă imediată. Joi, chiar dacă sînt anunţate furtuni nu va fi rece pentru că la amiază sînt aşteptate valori termice de 22 de grade. Nu scăpăm de ploi nici pe parcursul zilei de vineri cînd sînt aşteptate averse în special după amiază. Se mai pierd ceva grade, iar maxima zilei nu mai trece de pragul de 20 grade. Noaptea va fi senină, cu o minimă cantonată la 13 grade. Aceleaşi condiţii meteo sînt valabile cel puţin pînă la finele lunii mai, cu ploi în aversă mai ales după amiază. Dacă prognoza se adevereşte, se face ceva mai cald săptămîna viitoare cînd valorile termice saltă la 23 de grade apoi vor creşte pînă la 25 de grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Comoară găsită de un poliţist

Știe publicată cu

în data de

Mai multe monede, vechi de 2000 de ani, au fost descoperite de un om al legii din judeţul Neamţ. Comoara include 21 de denari, 9 groşi moldoveneşti, numeroase vestigii, fibule dacice şi romane, inele şi sigilii datînd din secolul I. d. Hr., au fost găsite de către un poliţist al Secţiei de Poliţie Ion Creangă, un pasionat căutător de comori. Vestigiile arheologice au fost depistate cu ajutorul unui detector de metale pe un teren de pe raza localităţii Secuieni, iar ulterior au fost predate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ. Poliţistul Andrei Prichici a mai găsit astă iarnă un important sigiliu aparţinînd Episcopului de Bucureşti Alexandru Th. Cisar, 1924 – 1954, iar ultima sa descoperire, cea de monede medievale, a fost în cursul lunii mai 2019. „Ultimele monede, respectiv 9 groşi moldoveneşti, le-am găsit duminică. Cel mai adînc a trebuit să sap la 25 de centimetri sub pămînt, unele dintre acestea fiind găsite la suprafaţă“, a declarat poliţistul. Potrivit acestuia, monedele datează din anul 1517 şi au fost emise de Ştefăniţă Vodă. Poliţistul a înfiinţat la începutul lunii decembrie 2018 un club destinat căutătorilor de comori denumit Metal Detect Roman care pînă în prezent a adunat 13 membri.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi reţinuţi

Știe publicată cu

în data de

Oamenii legii din cadrul Poliţiei Tîrgu Neamţ au efectuat cinci percheziţii domiciliare în urma cărora pe parcursul zilei de 21 mai, doi tineri au fost reţinuţi bănuiţi fiind de săvîrşirea infracţiunii de furt calificat. În urma audierilor, un tînăr de 21 de ani, din Vînători Neamţ şi un altul de 23 de ani, din Drăgăneşti, au ajuns după gratii. Totul după ce pe 14 mai oamenii legii au fost sesizaţi de angajaţii unei săli de jocuri de nococ despre faptul că persoane necunoscute au sustras o sumă de bani. S-a întîmplat în noaptea de 13/14 mai cînd cei doi suspecţi ar fi intrat în incinta sălii, aflată la parterul unui bloc din Tîrgu Neamţ, şi au plecat cu aproape 21.000 lei. Cei doi vor fi duşi în faţa unui procuror cu propunere de luare a unei măsuri preventive. La acţiune au participat şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending