Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Unirea Principatelor, cu Hore ale Unirii prin oraşe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestări pentru marcarea a 160 de ani de la Mica Unire au fost organizate la Piatra Neamţ, Roman şi Bicaz

În oraşele judeţului Neamţ, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de Unirea Principatelor Române au fost organizate manifestări omagiale. La Piatra Neamţ, oficialităţi locale şi judeţene şi-au dat întîlnire, la ora 11, pe platoul de la Curtea Domnească. Au fost rostite scurte alocuţiuni pentru a amarca evenimentul menţionat, manifestarea fiind pusă la cale de Primăria Piatra Neamţ, Garnizoana Piatra Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare. La final, cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii şi a urmat un spectacol susţinut de Ansamblul Floricică de la Munte şi un recital al solistei Viorica Macovei. Şi la Roman au fost manifestări dedicate Micii Uniri. Miercuri, 23 ianuarie, la ora 14.30 partenerii Bibliotecii Municipale George Radu Melidon – Kult Hub, Asociaţia Muşatinii, Anima Intelligenţia, Asociaţia Cultural Artistică Gong, PTPI Roman Chapter, UN Youth România Roman Club, ATOR Roman, Fundaţia Leonardo Murialdo, elevii Şcolii Alexandru Ioan Cuza şi ai Liceului Episcop Melchisedec s-au prins într-o imensă Horă a Prieteniei,făcînd un lanţ viu în jurul clădirii bibliotecii. În ciuda ninsorii abundente, în ziua de 24 ianuarie, la Stejarul Unirii, în piaţeta Unirii, numeroşi romaşcani au participat la manifestările dedicate marcării a 160 de ani de la Unirea Principatelor. Au rostit scurte alocuţiuni deputatul Laurenţiu Leoreanu, senatorul Dan Manoliu şi primarul Lucian Micu, care au subliniat importanţa evenimentului de la 24 ianuarie 1859. Elevii Şcolii Mihai Eminescu au interpretat un scurt program artistic dedicat Micii Uniri, după care toţi cei prezenţi s-au prins într-o Horă a Unirii. În aceeaşi zi, de la ora 15, la Casa Fălcoianu a Muzeului de Istorie a avut loc un simpozion dedicat evenimentelor de la 24 ianuarie 1859, precum şi lansarea revistei Urbana, editată de asociaţia cu acelaşi nume, care cuprinde evenimentele organizate cu prilejul marcării Centenarului Marii Uniri.

Manifestări şi în oraşul de sub baraj

Cei 160 de ani de la Unirea Principatelor au fost sărbătoriţi în urbea de sub baraj, printr-o manifestare organizată în centrul oraşului de două unităţi de învăţămînt, Liceul Carol I şi Şcoala Nr.1, sub îndrumarea profesorilor de istorie, Xenia Sîrbu, Mihai Apopei, Alina Suciu şi a celui de muzică, Geta Vasilache. Locul de desfăşurare a evenimentului a fost spaţiul din vecinătatea primăriei, la manifestare participînd elevii, o parte dintre dascăli şi cîteva zeci de bicăjeni maturi iubitori ai trecutului istoric. Cei care şi-au pus în sluba aniversării bogatul bagaj de cunoştinţe au fost profesoara Xenia Sîrbu, în calitate de conducător de program, profesor Dragomir Oprea, care a prezentat cu talentul său oratoric cîteva vorbe despre semnificaţia Unirii Principatelor, continuîndu-şi expozeul cu o adevărată lecţie de istorie românească. Publicului tînăr aveau să le vorbească mai apoi preotul Daniel Dosoftei şi primarul Bicazului Nicolae Sălăgean, acesta din urmă ţinînd să facă publică chemarea asistenţei la unitate, înţelegere şi prietenie, calităţi ce stau la baza clădirii unei Românii unitare. „Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre cei mai mari bărbaţi ai României, pentru că în şapte ani de domnie a făcut lucruri ce au schimbat ţara. La cei 39 de ani ai săi, cînd a urcat pe tron, nu avea o experienţă politică deosebită, dar a ştiut să atragă lîngă el nişte oameni extraordinari, printre care pe talentatul om politic şi orator, Mihail Kogălniceanu. A fost un om demn şi un mare patriot, care deşi a luat în administrare un stat ce abia primise botezul integrării pe harta lumii, a lăsat un stat modern cu instituţii moderne. Aşadar, dragi compatrioţi oriunde vă aflaţi, ridicaţi o rugăciune pentru cei care au înfăptuit acum 160 de ani Unirea şi intonaţi imnul acestui măreţ eveniment istoric şi rugaţi-vă ca bunul Dumnezeu să ocrotească România atîta timp cît pe această planetă vor exista români“, a spus printre altele profesorul Dragomir Oprea, cel care avea să afirme cu mîndrie că soarta a făcut să se născă la Focşani, să studieze la Liceul Unirea, unitate de învăţămînt inaugurată de Cuza Vodă, iar studiile superioare să le urmeze la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, localităţi implicate în istoria ţării. Şi cum la manifestare au participat mai mulţi tineri, cuvîntul primarului avea să li se adreseze: „Sînteţi tineri şi de voi depinde soarta ţării în continuare. 24 ianuarie 1859 a fost anul cînd statul România a apărut pe harta lumii. El nu trebuie să dispară vreodată. Să fiţi mîndri de acest moment istoric şi cu toţii să fim uniţi, pentru că numai aşa vom învinge toate vicisitudinile vieţii, reuşind să dezvoltăm această ţară minunată, România“, a declarat primarul Bicazului, îndemnînd la final, ca întreaga asistenţă să se prindă în Hora Unirii. Înainte de a fi părăsit locul de sărbătorire a Micii Uniri, participanţilor li s-a oferit de către primărie un ceai fierbinte, un pahar de vin fiert şi cîte o plăcintă caldă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Hoţ încuiat în casă pe cînd fura cafea şi băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 35 de ani, prins în flagrant pe cînd fura o cutie de cafea şi o sticlă de băutură, a fost încuiat în locuinţa pe care o prăda chiar de proprietara în vîrstă de 76 de ani. Aceasta a chemat apoi poliţia şi hoţul a ajuns după gratii.

La data de 22 ianuarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani au fost sesizați de către o femeie de 76 de ani, din Săbăoani, despre faptul că a surprins o persoană în timp ce sustrăgea bunuri din anexa locuinței.

La faţa locului, poliţiştii au identificat bărbatul în cauză, pe care l-au condus la sediul poliţiei. Din investigaţii a reieşit că, un bărbat de 35 de ani, din Săbăoani, ar fi pătruns, fără drept, în curtea locuinței femeii, iar dintr-o încăpere a sustras o cutie cu cafea. În continuarea activităţii infracţionale, acesta a sustras dintr-o anexă a imobilului, o sticlă de băuturi alcoolice, moment în care a fost surprins de femeia de 76 de ani care, avînd prezență de spirit, a încuiat ușa de acces și a sesizat Poliția.

În urma probării activității infracționale, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Reţinut pentru că a incendiat un tomberon

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 52 de ani, din Roman, bănuit că a incendiat un tomberon, a fost reţinut de poliţişti sub acuzaţia de distrugere.

Polițiștii au identificat și reținut un bărbat de 52 de ani, din Roman, bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere.

La data de 21 ianuarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către un bărbat, de 34 de ani, din Roman, cu privire la faptul că un tomberon a fost incendiat.

În urma activităților desfășurate, la data de 22 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Roman au identificat un bărbat de 52 de ani, pe care l-au condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor.

În baza probatoriului administrat, bărbatul din Roman a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț.

Astăzi, acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au anunţat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Nişte copii au dat foc la un adăpost de animale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Joaca unor copii cu focul a provocat un incendiu care a mistuit un adăpost de animale, miercuri, 22 ianuarie, la Ruginoasa.

“Două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, de la Detașamentul Roman, au intervenit pentru stingerea a unui incendiu produs  în localitatea Ruginoasa.

Incendiul se manifesta la o grămadă de coceni de porumb dar și la un adăpost pentru animale, în curtea unei case, existând posibilitatea extinderii la locuință.

Incendiul a fost localizat și lichidat de către pompieri.

Au ars aproximativ 1000 kg de plante furajere și adăpostul pentru animale de aproximativ 21 mp.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jocul copiilor cu focul”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO generică

Citește știrea

Trending