Contactează-ne

Economie

Neamţ: Unde nu s-ar întîmpla? Combinatul Azochim ar putea fi redeschis

Știe publicată cu

în data de

■ patronul InterAgro, Ioan Niculae, spune că fabricile de îngrăşăminte pe care le deţine ar putea să se deschidă, toate odată, de la 1 aprilie ■ asta dacă legea care plafonează, timp de 3 ani, preţul de vînzare al gazelor va fi aplicată ■ „Din pricina certurilor cu ruşii, ucrainienii nu prea mai au gaze pentru industrie şi nu mai produc îngrăşăminte. Dacă prinzi Ucraina de client, nu poţi produce cît pot ei consuma“ explică Niculae oportunitatea de afacare ■

Ga Pro Co Săvineşti, societate cunoscută mai ales sub numele de Azochim, are şanse să se redeschidă într-un viitor nu prea îndepărtat. Despre acest subiect a detaliat recent Ioan Niculae, patronul grupului de firme InterAgro, din care face parte şi combinatul din comuna nemşeană. Magnatul a declarat că cele şase fabrici de îngrăşăminte pe care le deţine, închise din 2014, ca urmare a intrării în insolvenţă, ar putea să se deschidă, toate odată, de la 1 aprilie, dacă legea promovată de Guvernul PSD-ALDE care plafonează , timp de 3 ani, preţul de vînzare în intern al gazelor va fi aplicată ca atare. „Dacă aşa se va aplica, deschid imediat toate cele şase fabrici. Dar să fie 68 (plafon de 68 de lei/MWh, faţă de 90-100 de lei, acum – n.r.), nu să apară iar artificii, astfel încît să urce la 100 de lei. Ba, mai mult, am putea lua în calcul să deschidem o nouă unitate de procesare în nordul ţării, la Dorneşti, lîngă graniţa cu Ucraina“, a precizat Ioan Niculae pentru cotidianul.ro. Omul de afaceri arată că procesarea gazului în vederea chimizării ar fi profitabilă la preţul-plafon, unul nemaivăzut în piaţă de mai mult de 4 ani. El explică şi care este şansa de acum a industriei chimice: „Este o oportunitate fantastică în regiune, acum. Din pricina certurilor cu ruşii, ucrainienii nu prea mai au gaze pentru industrie. Nemaiavînd gaze, nu mai produc îngrăşăminte, au ajuns din mare exportator, importator. Dacă prinzi Ucraina de client, nu poţi produce cît pot ei consuma“. Cît despre datoriile InterAgro – circa 200 de milioane de euro, din care jumătate la Romgaz, afaceristul a susţinut că se pot achita, eşalonat, într-un interval scurt de timp, odată ce fabricile vor merge la capacitate. Cum 60-70% din preţul îngrăşămintelor, funcţie de sortiment, este reprezentat de costul de achiziţie al gazului şi cum preţul regional este crescut, din cauza cererii din Ucraina, fabricile lui Niculae ar produce mult şi cu beneficia considerabile, lucru care, spune industriaşul, foloseşte statului, locuitorilor din zone altfel monoindustriale şi echilibrării balanţei comerciale a României. InterAgro deţine şase fabrici: Donau Chem Turnu Măgurele, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria, Amurco Bacău, Ga Pro Co Săvineşti Neamţ şi Nitroporos Făgăraş. În 2012, firmele din grupul InterAgro realizau o cifră de afaceri de circa 1 miliard de euro, aveau 10.000 de salariaţi şi asigurau 60% din necesarul de îngrăşăminte al ţării. În 2014, odată cu declanşarea procesului de liberalizare al preţului la gaze pentru industrie, dezastrul s-a abătut asupra societăţilor. În nici doi ani, toate fabricile au intrat în insolvenţă, după ce gazul s-a scumpit cu 50% (de la 40 de lei/MWh la 60 de lei/MWh – acum este 90 de lei/MWh).

„Sînt zeci de mii de oameni care pot recăpăta locurile de muncă“

Mai mult decît scumpirea, a contat faptul că InterAgro, care acumulase deja datorii de zeci de milioane de euro la Romgaz şi Petrom, nu mai primea gaze decît pe sponci, şi doar cu plata înainte. În plus, pe piaţa au început să intre masiv îngrăşăminte din Ungaria, Turcia şi din foste state sovietice din Asia Centrală, care aveau preţuri prohibitive, avînd materia primă-gaz, asigurată la preţuri derizorii. Fără materie primă, cu plata înainte şi cu o factură la gaze mai mare cu 50%, InterAgro s-a prăbuşit, fabricile s-au închis, angajaţii au fost trimiţi în şomaj. La doi ani după ce a fost eliberat din detenţie, Niculae ar putea reveni în prim-plan. După ce o lungă perioadă nu a mai oferit interviuri ori declaraţii pentru presă, acum , omul de afaceri a ieşit din tăcerea auto-impusă precizînd, recent, într-o intervenţie la România TV, că vremurile bune pentru chimia românească ar putea reveni. „Ordonanţa (114/28 decembrie 2018 – n.r.) este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanţă se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat şi în funcţie de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România îşi va reveni chiar peste nivelul de dezvoltare industrială din 2011“, a mai susţinut patronul InterAgro. Practic, acesta spune că, la preţul plafonat al gazului şi dacă producătorii locali îi dau, chiar cu plata anticipată, gazele de care ar avea nevoie, industria locală de îngrăşăminte ar prospera. Este şi un context internaţional favorabil, preţurile fertilizatorilor, în întreaga lume, fiind pe trend crescător, după ce chinezii (cel mai mare actor din piaţa globală) au stabilit contingente la export, avînd nevoie de îngrăşăminte pentru agricultura lor. Cu tot optimismul afişat, proprietarul Interagro este încă sceptic cu privire la implementarea controversatei ordonanţe: „Mie îmi e teamă că va fi tot o treabă românească, să nu cumva să fie aplicată împotriva românilor. Mă rog să-mi dea şi mie gaze să pornesc măcar două combinate chimice. Nu cu condiţii speciale, ba din contră, mi-au dat la cel mai mare preţ, nu cu condiţii speciale de plată – ba chiar cu plata în avans… Stau combinatele chimice pentru că (producătorii de gaz, Romgaz şi OMV Petrom – n.r.) nu vor nici măcar să dea gaz, nu răspund la cererile de ofertă la firmele româneşti. Sînt zeci de mii de oameni care pot recăpăta locurile de muncă. În 2012 – care a fost cel mai bun an al nostru – aveam aproape 12.500 de oameni“.

Azochim, vîndută cu 7.699.802 de dolari

Pe 26 iulie 2005, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vindea Combinatul Azochim Săvineşti unui cumpărător despre care nu se ştia mare lucru prin Neamţ. Pe site-ul AVAS, tranzacţia era prezentată ca un mare succes al instituţiei: „Azochim este o societate comercială mare, cu un capital social total de peste 37 milioane RON. Obiectul său de activitate constă în producerea îngrăşămintelor chimice pe bază de azot. Pentru păstrarea şi consolidarea obiectului de activitate al societăţii şi pentru conservarea unui număr cît mai mare de locuri de muncă, AVAS a organizat vînzarea «în bloc» a activelor. Acestea au fost adjudecate pentru suma de 7.699.802 USD, (din care 1.229.381 USD TVA), cumpărător fiind societatea Ga-Pro-Co Chemicals Bucureşti. Licitaţia s-a desfăşurat în condiţii de maximă transparenţă şi operativitate, la proceduri participînd inclusiv conducerea Azochim SA. Suma încasată în data de 26 iulie 2005 reprezintă valoarea cea mai mare obţinută de AVAS în cadrul unei singure licitaţii publice pînă în prezent“. De-a lungul anilor, fabrica nemţeană a avut perioade în care a alternat producţia cu sistarea activităţii, iar acum este în faliment.

Citește știrea
Advertisement
loading...
3 comentarii

3 Comments

 1. Horciu DANIEL PRIMAR al Comunei savinesti

  8 februarie 2019 at 7:49 PM

  Sa dea Dumnezeu si pretul gazelor naturale! Dar, sigur pot porni utilajele sau o sa avem cod roșu de la ISU?

 2. Horciu Daniel Primar al Comunei Savinesti

  8 februarie 2019 at 7:52 PM

  Am uitat de personal, mai sunt din cei ce stiu procesul tehnologic, sunt pensionari! Dar mai sunt putini, restul o sa supravegheze din ceruri, inclusiv tatăl meu!

 3. V.Vasile

  9 februarie 2019 at 10:19 AM

  Da ar fi o veste buna insa as comenta ceva, din cate stiu, o redeschidere poate fi mai dificila ca o inchidere pt. ca liniile de productie pot fi conservate in vederea redeschiderii insa omul, specialistul, meseriasul nu!
  Unii au ruginit , altii au plecat la Domnul ca de , multi au fost scoliti pe timpul impuscatului.
  Avem si este f. bine, IT-sti performanti insa chiar daca nu platesc impozite, cu tastatura nu poti face totul asa ca poate cu ceva filipinezi, din cota de imigranti….
  p.s. A, un specialist pe probleme economice il aveti bine conservat d-le Nicolae, este indispensabilul din C.J.
  si cu asta inchei, chiar de 1 aprilie ??!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Știai că poți face afaceri cu bani europeni? Iată cum!

Știe publicată cu

în data de

Dacă ți-ai dorit dintotdeauna să ai afacerea ta, dar lipsa banilor ți-a pus bețe în roate, trebuie să știi că există soluții! În primul rând încetează să mai visezi la acest lucru și fă ceva concret. Pune pe hârtie idei, dorințe, cifre. Mai pe scurt, apucă-te de creionat planuri pentru viitorul tau business, pentru că un plan bine pus la punct îți poate aduce succesul răsunător la care visezi si te poate transforma din angajat în angajator. Iar dacă idei ai, dar bani nu prea, atunci cauta un investitor. E adevărat că, dacă nu ai experiență în afaceri, un potential investitor este mai greu de găsit, dar nu imposibil. Oricum, mai exista o variantă. Programe pe fonduri europene cu finanțare neramburasabilă.

Iată câteva informații utile, care te pot duce spre împlinirea visului tău:

Start Up Nation este un program destul de cunoscut și accesat de tineri în principal, iar cel mai important este faptul că poți investi în afacerea ta bani pe care nu îi ai. Mai exact, Start Up Nations oferă suma de 200 de mii de lei nerambursabili, cam 42 de mii de euro, dacă vei avea un proiect câștigător. Schema este destul de simplă. Te înscrii cu un proiect, te dai peste cap să ai un dosar cu tot ce trebuie și apoi, dacă ai făcut totul ca la carte aștepți să primești finanțare.

Te poți axa atât pe un business în mediul rural cât și în mediul urban. Se acceptă inclusiv francizele, iar dacă te axezi pe producție vei avea mari șanse de câștig. În cazul în care afacerea ta ajunge în impas, poți apela la diverse firme care îți pot sări în ajutor. Pentru recuperare creanțe sau pentru consultanță este recomandat să cauți specialiști. Aceștia vor ști exact ce au de făcut și îți te vor scăpa de probleme.

Afaceri pentru românii din străinătate. Dacă ai plecat peste hotare și ai vrea să te întorci în țară, poți face acest lucru. Mai mult, ai toate motivele! Un program pe fonduri europene îți oferă 35 de mii de euro plus cursuri de antreprenoriat, dacă ești hotărât să începi un business. Mai multe detalii despre acest program găsești aici, iar dacă ai rude plecate în străinătate, le poți vorbi despre această modalitate de a accesa bani europeni.

Topul 3 idei de afaceri care te pot transforma din angajat în angajator:

1. Culturile bio sunt din ce în ce mai căutate. Asta, pentru că românii au devenit interesați nu doar de cantitate, ci și de calitate. Așadar, o afacere care să stârnească interes poate fi în domeniul agricol. O seră cu roșii bio, de exemplu, îți poate aduce un venit frumușel. Trebuie să știi, însă, că drumul acesta nu va fi ușor. În primul rând vei avea nevoie să obții certificate pentru produsele tale. Acestea vor atesta faptul că deții produse bio. Înclusiv semințele pe care le utilizezi vor trebui să aibă un astfel de certificat. Cei care au pornit la drum în acest domeniu recunosc că nu este simplu, dar merg mai departe, iar experiența lor se se vede de la an la an.

2. Fabrică de pâine. O idee de afaceri care s-ar putea să prindă foarte bine. Asta, pentru că românii pun preț pe pâinea “cea de toate zilele” și vor ceva de calitate. Ideal ar fi să te pricepi la așa ceva sau măcar să îți placă.

3. Scoală de IT pentru copii. În unele orașe există deja așa ceva iar afacerea pare a avea un adevărat succes. Copiii sunt interesați de programare și cursurile sunt pe placul lor. În plus, vara se organizează tabere, iar învățătura și distracția merg mână în mână.

Așadar, câteva soluții și idei plus ce ai creionat tu în mintea ta, pot fi baza unei afaceri de succes. Curaj!

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 722 de posturi vacante

Știe publicată cu

în data de

■ pînă la final de Cireşar s-ar putea angaja sute de nemţeni ■ cea mai mare recrutare de personal ar putea avea loc la Piatra Neamţ ■

Este de muncă în Neamţ şi numai cine nu vrea nu poate găsi un job. Asta după ce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă ca fiind vacante 722 de posturi, ceva mai multe decît săptămîna trecută. Cea mai mare recrutare de personal ar putea avea loc în Piatra Neamţ şi comunle limitrofe 451 de persoane, şomeri sau cei care doresc să-şi schimbe job-ul vechi cu unul nou. Pentru romaşcani sînt pe piaţă 209 cereri de personal şi ca de fiecare dată cele mai puţine slujbe sînt în zona Tîrgu Neamţ, respectiv 62. Defalcat, mai multe job-uri pentru personal de înaltă calificare vin de la angajatorii din Piatra Neamţ. Se caută doi ingineri construcţii civile şi industriale şi tot atîţia ingineri mecanici. Mai sînt vacante patru posturi de translatori şi cîte un loc pentru inginer chimist şi inginer producţie. În rest se caută 26 brutari, 18 confecţioneri la maşini de cusut industriale, 64 de muncitori necalificaţi, precum şi 10 operatori mase plastice sau 14 patiseri. Patronii mai nevoie de 11 dulgheri, 32 de agenţi de securitate, la care se mai adaugă 13 slujbe de ajutror de bucătar, 12 locuri sînt pentru ajutor de ospătar, plus 11 lucrători comerciali, 20 de ospătari şi 12 şoferi de camion. În multe alte ocupaţii sînt locuri de muncă disponibile, lista completă putînd fi studiată la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ, de pe strada Mihai Eminescu. La Roman cererea de licenţiaţi este ca şi inexistentă şi este nevoie doar de un inginer constructor. Pentru ceilalţi cele mai multe angajări ar putea avea loc în industrie unde sînt libere de mai mult timp 64 de locuri de muncă pentru cei calificaţi ca şi confecţioner – asamblor articole textile plus 35 de posturi sînt pentru necalificaţi. În alte domenii mai este nevoie de alţi 15 necalificaţi, dar se caută şi 10 turnători produse ceramice. În zonă mai este de lucru, dar mai puţin, pentru agenţi de securitate, agenţi de vînzări, barmani, bucătari, casieri, femei de serviciu, precum şi preparatori marfă, şoferi autoturisme sau tinichigii industriali şi vînzători. La Tîrgu Neamţ patronii nu oferă nici un post pentru personal cu studii superioare dar se caută 5 confecţioneri textile şi tot atîţia lăcătuşi mecanici, precum şi 5 sudori, dar se mai pot angaja drujbişti, faianţari, agenţi de vînzări piese auto, precum şi tehnicieni medicali sau operatori maşini de surfilat.

Citește știrea

Actualitate

La ce detalii să fii atent când îți deschizi o pizzerie

Știe publicată cu

în data de

Cum pizza este una dintre optiunile de mancare la care romanii apeleaza cel mai des, mai ales atunci cand fac comenzi acasa sau la serviciu, nu e de mirare ca pizzeriile se numara printre cele mai populare tipuri de restaurante.

Sa-ti deschizi o pizzerie poate fi o investitie minunata, mai ales daca ai un plan bine pus la punct. Dar stii cu adevarat de ce este nevoie pentru a reusi cu aceasta afacere?

Noi restaurante-pizzerii se deschid in fiecare zi insa multe dintre ele nu reusesc sa supravietuiasca mai mult de cateva luni pe piata. Motivele sunt diverse, de la amplasarea nepotrivita, la personalul neprofesionist, la cheltuielile excesive pe salarii sau amenajare, sau lipsa strategiilor de marketing si advertising. Lista, evident, poate continua.

Prin urmare, inainte de a intra pe piata de food-service, trebuie sa o cercetezi riguros si sa vezi care sunt punctele tale forte. Incearca sa iti dai seama ce ii face pe competitori sa aiba succes si cum reusesc acestia sa se promoveze eficient.

Pornind o afacere mica, e drept ca nu ai aceleasi resurse ca un lant mare de pizzerii. Cu toate acestea, te poti folosi de strategii de marketing bine puse la punct pentru a veni in intampinarea clientilor cu oferte carora sa nu le poata rezista.

Ce zici de pizza pentru micul dejun, pizza low-carb sau pizza vegana? Ca in multe alte domenii, tendintele dau startul si in aceasta industrie, iar studiile arata ca tot mai multi consumatori isi indreapta atentia spre preparate mai sanatoase si ingrediente de calitate superioara. Asa ca n-ar fi rau sa iei si tu in considerare optiunile vegane, cele cu continut scazut de carbohidrati sau produsele fara gluten, pentru a obtine un avantaj competitiv.

Intocmeste un plan de afaceri pentru restaurantul tau. Incepe cu o scurta descriere a afacerii tale si a misiunii acesteia, stabileste obiectivele, produsele si serviciile pe care vrei sa le oferi. Include o analiza de piata si o lista de furnizori. Stabileste obiective realiste si elaboreaza un plan de actiune pentru a le realiza.

Estimeaza-ti cheltuielile si potentialele venituri. Atunci cand iti calculezi costurile de pornire, ia in considerare chiria, utilitatile, echipamentele si consumabilele, inventarul de bucatarie si materialele de marketing.

In aceasta etapa va trebui sa decizi daca cumperi sau inchiriezi echipamentele de bucatarie. Vei avea nevoie, printre altele, de un cuptor de pizza, de echipamente de pregatire a aluatului si de echipamente de refrigerare.

TOPK iti pune la dispozitie o gama variata de echipamente profesionale pentru domeniul alimentar. Cu o experienta de 24 ani in domeniu, firma ofera solutii complete de echipare pentru restaurante, catering, fast-food, baruri, cafenele, pizzerii, covrigarii, cofetarii, patiserii, gelaterii, brutarii, supermarket-uri, magazine alimentare, carmangerii, macelarii, spalatorii si curatatorii profesionale, depozite frigorifice. De la consultanta, planificare si pana la montaj si service, TOPK ofera toate facilitatile pentru clientii sai, inclusiv posibilitatea de plata in rate prin leasing sau inchiriere prin Grenke – optiuni foarte solicitate de antreprenorii la inceput de drum.

Un aspect important atunci cand deschizi o pizzerie este sa poti vinde pizza la un pret competitiv – un pret pe care sa il poti sustine pe termen lung si care sa-ti permita sa faci profit constant. Desi este tentant sa incepi cu preturi minime retine ca atunci cand treci la preturile care iti permit sa faci profit este posibil sa pierzi o parte din clientela. Pizza este un preparat accesibil tuturor, asa ca ar fi indicat sa te aliniezi cu concurenta in cazul in care nu urmaresti sa-ti deschizi o locatie de lux, care serveste specialitati costisitoare. Afla preturile produselor similare oferite de competitori si aplica-le si tu produselor tale.

Cu o cerere atat de mare pentru pizza, deschiderea unui restaurant-pizzerie poate fi o idee de afacere mai mult decat inspirata. Totusi, nu e de ajuns sa-ti deschizi o pizzerie pentru a avea succes. Acesta este consecinta unei planificari logistice impecabile, a retetelor delicioase si a unui brand si concept distinctive, asa ca fa-te remarcat!

Citește știrea

Trending