Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Un muzeograf acuză că este hărţuit de şefi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Emilian Pricop a depus o petiţie semnalând mai multe nereguli ■ de la CJ Neamţ i s-a răspuns că "aspectele sesizate nu se confirmă" ■

Emilian Pricop, muzeograf în cadrul Muzeului de Ştiinţe NAturale Piatra Neamţ, a adresat o scrisoare redacţiei Monitorul, în care sesizează o serie de nereguli, acuzând, printre altele, că este hărţuit şi este victima unor inechităţi la locul de muncă.

El a trimis şi o sesizare în acest sens şi către instituţiile abilitate „să facă lumină”, iar de la Consiliul Judeţean Neamţ a primit un răspuns în care, în rezumat, i se comunică faptul că „aspectele sesizate nu se confirmă”. În virtutea dreptului la liberă exprimare, am decis să publicăm fragmente din sesizarea primită la redacţie.

„Nu am beneficiat în mod corespunzător de sprijinul conducerii instituţiei (a Complexului Muzeal Naţional Neamţ) si al colegilorîin vederea integrării în activitatea şi în modul de lucru specific muzeului, am fost şi sunt supus unui tratament diferenţiat în cadrul colectivului complexului muzeal Neamţ (CMNN). Tratamentul la care sunt supus este unul mai puţin favorabil în raport cu ceilalţi colegi/colege, fiind în esenţă discriminat. (…) Am fost şi sunt nevoit să pun mai mereu bani din salariu pentru a duce la bun sfârşit activităţile muzeale care mi se impun (cu forţa, fără să fiu măcar întrebat dacă am cu ce anume şi dacă pot să le susţin în condiţiile actuale) de către şef şi conducere. (…)

Nu mi s-au acordat chei şi cod de acces în muzeu, nu mi s-a acordat acces la colecţia gestionată din depozit, colectţia respectivă nefiind verificată şi inventariată la data primirii. Am fost mereu sabotat, denigrat, hărţuit şi subevaluat ani la rând. (…) Am fost astfel hărţuit, calomniat şi defăimat în nenumărate rânduri. (…)

Nu mi s-a acordat acces la telefonul instituţiei, la spaţii de depozitare şi la logistica necesară desfăşurării activităţilor muzeale impuse. (…) După terminarea stagiului de debutant, conform legislaţiei, am participat la examenul pentru promovarea în grad profesional superior, respectiv de muzeograf, studii superioare, grad profesional II, specialitatea biologie în cadrul Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ, însă nu mi s-a acordat timpul necesar pentru a mă pregăti aşa cum era şi normal – fiind vorba de o perioadă de 30 zile (ar fi trebuit să fiu anunţat din timp în acest sens).

În plus de aceasta am fost chemat să fiu de serviciu în cadrul expoziţiei de reptile vii (inclusiv în afara programului normal de lucru) – începînd cu ianuarie-februarie 2018 tocmai pentru a nu mi se acorda timpul necesar pentru a mă putea pregăti în mod corespunzător pentru concurs. Trebuie să luaţi în calcul şi faptul că în cadrul Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ, în perioada februarie 2017 – iulie 2019, programul şi activitatea personalului contractual nu s-a desfăşurat în conformitate cu datele din fişele de pontaj, acele documente nefiind în conformitate cu realitatea.

Am participat la simpozioane, conferinţe ştiinţifice, deplasări în teren pentru colectare de material biologic cu resurse financiare proprii, în vederea întocmirii articolelor şi studiilor de specialitate privind valorificarea ştiinţifică a cercetărilor care mi-au fost impuse prin fişa postului de către conducerea CMNN. (…) La solicitările mele disperate am fost parţial sprijinit cu materiale în vederea organizării de expoziţii temporare, expoziţiile respective fiind impuse de şeful direct şi de conducerea CMNN. (…)

În cadrul evaluărilor anuale am fost ani la rând subevaluat şi discreditat în raport cu efortul depus (în comparaţie cu o bună parte a colegilor/colegelor care au primit calificativul „foarte bine” şi notarea maximă, dar fără să aibă rezultate sau activităţi specifice), în mare parte din cazuri fiind vorba de un efort financiar personal susţinut din resurse proprii, fapt care poate fi dovedit cu bonurile şi facturile pe care le am din urma investiţiilor efectuate pentru a mă achita în mod corespunzător de sarcinile de serviciu. (…) Nu doar în cadrul evaluării performanţelor profesionale pentru anul 2019 mi-a fost acordat calificativul „foarte bine”, însă începând cu 2019 am primit insulte şi ameninţări din partea d-ului director manager, fiind totodată jignit, calomniat şi defăimat verbal şi în scris.

Am subliniat şi subliniez lipsa vădită de etică a personalului evaluator din cadrul CMNN, nu este implementat un sistem echitabil de evaluare, un sistem drept, corect şi aplicabil în mod egal pentru toţi angajaţii CMNN, nu se ţine seama astfel de munca şi de efortul depus, mai ales că acest efort de îmbogăţire a patrimoniului muzeal, de realizare de expoziţii temporare şi de activităţi specifice a fost edificat şi din resurse financiare proprii, fapt care poate fi cu uşurinţă dovedit. Nu există dispoziţii din Regulamentul Intern pe care să le fi încălcat, ceea ce menţionaţi dumneavoastră sunt în fapt false acuzaţii maliţioase, tendenţioase, am fost astfel insultat, calomniat şi defăimat în repetate rânduri de către unii colegi/colege care m-au hărţuit şi îmi poartă mereu de grijă (în sens negativ) fiind susţinuţi în acest sens de către conducerea CMNN.

Acele false acuzaţii nu au avut cum să fie dovedite deoarece nu există. Convocarea în cadrul comisiei disciplinare face parte dintr-un amplu proces de hărţuire şi discreditare la care am fost supus din partea unor persoane din conducerea CMNN şi din partea şefului de secţie. Foarte interesant este faptul c în momentul în care am fost convocat mi s-a cerut să nu mă prezint cu un avocat, că va fi doar o simplă discuţie. Păi dacă este vorba despre o simplă discuţie de ce a mai fost convocată comisia respectivă? Această convocare a reprezentat în fapt un abuz de putere din partea directorului manager, fiind o convocare fără motive întemeiate de drept.

Convocarea a fost exercitată doar pentru a mă hărţui şi pentru a mă supune unui tratament degradant, umilitor. Eu nu înţeleg nici în prezent de ce atâta ostilitate, nu înţeleg cauza ostilităţilor şi cauza tratamentului degradant la care am fost şi sunt supus în cadrul Complexului Muzeal Neamţ – CMNN. însă dacă veţi verifica cu atenţie cele menţionate de mine veţi constata că aspectele sesizate se confirmă, la urma urmei sunt probleme comune şi ar trebui să fie rezolvate în vederea unei bune funcţionări a instituţiei la care lucrăm”.

Actualitate

Persoană în scaun cu rotile, salvată din gospodăria în flăcări

Știre publicată în urmă cu

în data de

O persoană aflată într-un scaun cu rotile a fost scoasă dintr-o gospodărie în flăcări, de vecini, marţi, 27 octombrie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:29, pompierii nemțeni am fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Țolici, comuna Petricani. La locul solicitării s-au deplasat pompierii târgnemțeni cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Incendiul se manifesta la acoperișul unei anexe gospodărești (bucătărie de vară aflată în prelungirea locuinței) cu posibilitatea propagării la locuință.

Până la sosirea forțelor de intervenție cetățenii au scos din locuință o persoană în scaun cu rotile.

Pompierii au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars aproximativ 15 mp din acoperiș.

Proprietara locuinței, în vârstă de 46 de ani,  a suferit un atac de panică.  Aceasta a primit asistență medicală la locul evenimentului de la paramedici, fiind transportată ulterior la CPU Târgu Neamț.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind coșul de fum neprotejat termic față de materiale combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Autoturism răsturnat. Două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un autoturism s-a răsturnat, marţi, 27 octombrie, la ieşirea din comuna Dobreni spre Bodeşti. În maşină se aflau două persoane care au fost transportate la spital.

“Prin apel la 112, in jurul orei 13:10, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre un accident rutier produs la ieșirea din comuna Dobreni spre Bodești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii pietreni cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier un autoturism a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. În autoturism se aflau două persoane.

Cele două persoane aflate în autoturism au fost scoase de către participanții la trafic,  până la sosirea forțelor de intervenție. Aceasta au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la echipajul SMURD, după care au fost transportate la spital.

Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 94 de cazuri noi. Naţional – 4.724 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ în total au fost înregistrate 5571 de cazuri, rata de incidenţă fiind de 1,69 la mie ■ au fost raportate 104 decese ■

Până pe 27 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217.216  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.724 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.084 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.574 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 26.10.2020 (10:00) – 27.10.2020 (10:00) au fost raportate 104 decese (56 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 10 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 25 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 34 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.758. Dintre acestea, 824 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.096.526 de  teste. Dintre acestea, 28.876 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.498 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.378 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 2.952 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 27 octombrie.

Pe teritoriul României, 26.534 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.540 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 59.271 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.153 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.503 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 5.616 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.002.851 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Trending