Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Un fumător neglijent a dat foc pădurii la Nechit. Intervenţia pompierilor a durat trei zile

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un fumător neglijent a dat foc pădurii în zona Mănăstirii Nechit, vineri 25 octombrie. Intervenţia pompierilor a durat trei zile, şi au ars un hectar de litieră şi 1,5 mc de lemn provenit din arborii uscaţi. “Vineri, 25.10.2019, în jurul orei 16, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre un incendiu de vegetaţie uscată, la fondul forestier, în zona Mănăstirii Nechit. Intervenția s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile, astfel: vineri au participat: un ofițer și 14 subofițeri de la ISU, 40 lucrători de la Ocolul Silvic Tazlău, 3 voluntari de la SVSU Borlești, 4 localnici, 2 călugări și 2 polițiști. 5 subofițeri de la ISUși 3 lucrători de la Ocolul Silvic Tazlău au rămas peste noapte pentru supravegherea zonei. Sîmbătă au participat: doi ofițeri și 11 subofițeri de la ISU, 32 lucrători de la Ocolul Silvic Tazlău, 3 voluntari de la SVSU Borlești. 3 subofițeri de la ISU și 3 lucrători de la Ocolul Silvic Tazlău au rămas peste noapte pentru supravegherea zonei. Duminică au participat: 5 subofițeri de la ISU, 26 lucrători de la Ocolul Silvic Tazlău, 3 voluntari de la SVSU Borlești. Lucrători ai Ocolului Silvic Tazlău au rămas peste noapte pentru supravegherea zonei. Pentru această misiune au fost folosite: o autospecială de stingere, un camion, o motopompă transportabilă, două autoturisme, un TAF, un bazin de 2 mc de apă și rucsaci pentru stingerea incendiilor. Forțele de intervenție au localizat şi stins incendiul, în urma căruia a ars un hectar de litieră și 1,5 mc de lemn provenit din arborii uscați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Pe Ceahlău, credinţă şi mister

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de Schimbarea la Faţă, este hramul Schitului Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt ■ la pelerinajul la aşezământul de pe creasta muntelui este aşteptat şi IPS Teofan, mitropolitul Moldovei ■ alţi turişti vor sosi pe Ceahlău pentru a observa piramida holografică ■

Masivul Ceahlău va fi luat cu asalt, pe 6 august 2020, chiar dacă pandemia de coronavirus a dat peste cap viaţa codidiană, de credincioşi şi turişti pasionaţi de ascensiuni şi paranormal, data menţionată având conotaţii speciale în această zonă a ţării.

În ziua menţionată, când în calendarul ortodox se sărbătoreşte Schimbarea la Faţă, are loc marele pelerinaj la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, fiind hramul aşezământului de la cota 1.750 metri, în fruntea cortegiului care urcă fiind aşteptat să fie IPS Teofan, mitropolitul Moldovei, care continuă, an de an, tradiţia instituită cu mulţi ani în urmă de PF Daniel.

Celălalt motiv pentru care, pe 6 august, Ceahlăul este destinaţia multor turişti este straniul şi unicul fenomen din românia, care se produce doar în această zi, la răsăritul soarelui, piramida spaţială sau holografică – o fantastică imagine tridimensională. Ea se observă de pe Vârful Toaca (1.902 metri) doar dacă este senin şi are o explicaţie ştiinţifică, dar este înconjurată şi de o aură de mister.

Dacă pentru pelerini şi montaniarzi urcarea pe Ceahlău este aşteptată cu nerăbdare, pentru alţii aduce temeri. Având experienţa anilor trecuţi şi a ultimelor week-end-uri din acest an, salvamontiştii se aşteaptă ca în masiv să ajungă circa 2.000 de oameni, sunt convinşi că vor fi solicitaţi în diverse situaţii, plus că epidemia de coronavirus impune alte reguli şi pe munte. Cum vor fi respectate, nimeni nu poate spune.

„Nu are nimeni vreo pârghie prin intermediul căreia să poată fi interzis accesul credincioşilor şi turiştilor pe Ceahlău. Recomand tuturor mare atenţie, să fie echipaţi corespunzător, să aibă mare grijă la ce alimente consumă şi să se hidrateze foarte bine. Sunt şi aceste vremuri tulburi, pandemice, şi trebuie respectată distanţa socială, că de mască nu se pune problema la efortul pe care-l presupune atât urcarea, cât şi coborârea“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Acesta are şi alte recomandări pentru cei care se vor aventura pe munte de Schimbarea la Faţă:

„Important este să fie foarte bine echipaţi, şi contra sumei 15 lei, oricine poate să-şi cumpere o lanternă frontală cu care se poate descurca să vadă marcajele şi după lăsarea întunericului. Toţi cei care se rătăcesc noaptea pe munte au un punct comun, nu au lanterne normale, ci se bazează doar pe lanterna de la telefon cu care, în cel mai bun caz poţi să-şi vezi vârful bocancilor, sau foloseşti lumina telefonului pentru a-ţi deschide uşa la casă pe întuneric“.

Salvamontistul speră ca în masiv, în zi de sărbătoare, să nu fie mai aglomerat decât în ultimele două week-end-uri şi trage nădejde să nu fie nevoie de intervenţia lor, iar dacă va fi să fie, „să dea Domnul să fie cazuri uşoare“. Pelerinajul la schitul de lângă cabana Dochia face parte din manifestările religioase dedicate sărbătoririi zilelor sfinţilor din Neamţ. Sunt omagiaţi Sfântul Ioan Iacob (Hozevitul) de la Mănăstirea Neamţ (5 august) şi Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august), ocrotitori ai unor mănăstiri şi schituri din zonă. Cât priveşte cealaltă atracţie a zilei de 6 august, piramida holografică, ea se observă de pe Vârful Toaca (1.904 metri) doar dacă este senin şi are o explicaţie ştiinţifică, dar este înconjurată şi de mister.

Unul dintre care de peste 15 ani studiază fenomenul, Mihai Marin, din Piatra Neamţ, pasionat şi de fotografie, explică ce se petrece: „E o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră. La fel, Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui. Pe 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide“.

Citește știrea

Actualitate

Unde sunt spitalele promise domnule Arsene? sau “Fapte? NU. Vorbe!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Dacă tot suntem în judeţul lui “fapte, nu vorbe”, haideţi să ne uităm puţin la unele vorbe şi apoi la unele fapte. În domeniul sănătăţii, că tot suntem în pandemicul an 2020.

Vorbe: ianuarie 2019 – se promitea la Piatra Neamţ un spital nou. Cu multe etaje, cu secţii multe, ba chiar, bomboana de pe colivă, cu… heliport.

Fapte: august 2020 – nemţenii bolnavi plâng pe lângă uşa vechiului spital pentru că nici aceasta nu se mai deschide decât pentru bolnavii de COVID-19. Pentru noul spital nu s-a pus nici măcar o cărămidă şi un “cancioc” de mortar.

Vorbe: aprilie 2020 – se promitea un spital modular la Iaşi pentru bolnavii de COVID-19.

Fapte: august 2020 – ştiţi vreun bolnav de COVID din Neamţ cazat sau tratat la acel spital din Iaşi?! Şi tot fapte: peste 3 milioane de euro au fost daţi pentru acest spital care este… admirabil, dar lipseşte cu desăvârşire.

Tot fapte: Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, cel vechi, cu bacterii colcăind pe pereţi şi cu mâncare mai rea ca la puşcărie, e închis din nou pentru bolnavii non-COVID. Că, de câteva zile, şi la Neamţ cazurile de noi îmbolnăviri se numără cu zecile. Restul bolnavilor, cei care nu au luat noul coronavirus, dar au alte afecţiuni grave pot muri liniştiţi acasă meditând dacă ordinea corectă a cuvintelor în slogan este “fapte, nu vorbe”. Poate e invers. “Vorbe, nu fapte”.

În schimb se asfaltează şi se repară drumuri în draci. Ceea ce în principiu e de bine şi necesar, chiar dacă nu poţi să nu observi că se întâmplă acest lucru în prag de alegeri. Iar PSD şi-a găsit candidat la Primăria Piatra Neamţ tocmai de acolo de unde cânta cucul. Nu din Bucovina, ci taman de la Transporturi. N-am putut şi noi importa un cuc care cânta de fix la… Sănătate. Atunci poate aveam spitale. Dar revenind la drumuri. Nu poţi să nu te mai gândeşti la câteva lucruri: că în toată nuvela asta mai e şi un personaj cumătru, priceput tare la asfaltări şi grabnic doritor de contracte cu statul. Plus că, pe la debut de pandemie, se făceau de zor nişte calcule cum se pot cheltui nişte bănuţi frumoşi pe dat cu detergent pe drumurile judeţului. Evident, fără niciun folos pentru lupta cu pandemia, dar cu mare folos pentru cei care îi încasau. Şi, cine ştie ce va fi după alegeri, poate se revine la spălat, eventual şi apretat, drumurile judeţului. Iar plata se dorea a se face la kilometru. Deci, pe viitor, mai mulţi kilometri asfaltaţi de “apretat”, mai mulţi bănuţi de încasat.

P.S. Fotografia de însoţeşte aceste sumare gânduri croite într-un an pandemic e cea a promisului spital cu heliport. Măcar să visăm bine, dacă, de trăit, trăim… în halul în care mai trăim. Aşa că, din umila postură de simplu votant în Neamţ, îmi permit să corectez “puţin” sloganul amintit. Adăugând câteva semne de punctuaţie în plus, obţinem unul mult mai apropiat de ceea ce s-a întâmplat/se întâmplă în Neamţ: “Fapte? NU. Vorbe!”.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 38 de cazuri noi. Naţional – 1.309 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate în total 56.550 de cazuri, 2.521 decese şi 28.584 vindecări ■ la Neamţ, în total au fost înregistrate 1.431 de cazuri ■

Până pe 5 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 56.550 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

28.584 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.370 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.309 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.  Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 922 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2.521 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 04.08.2020 (10:00) – 05.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 41 de decese (28 bărbați și 13 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Olt, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

40 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un deces nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.919. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 464 pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.295.222 de teste. Dintre acestea 24.108 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.956 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.152 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 2.215 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 5 august.

Pe teritoriul României, 5.568 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 4.736 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 18.710 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 174 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 962 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 777 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 834 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 167.970 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.611 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia și Republica Congo. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending