Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Tuberculoza, o boală de import

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamţ sînt 49 de cazuri de tuberculoză cu confirmare bacteriologică şi histologică ■ sînt şi 31 de persoane cu TBC fără confirmare şi 214 de meningită bacilară ■

Tuberculoza sau „Boala sărăciei“ este încă foarte răspîndită în România, maladia intrînd în rîndul celor monitorizate printr-un program naţional de supraveghere.

Mare parte a acestei boli, susţin medicii epidemiologi, este adusă din afara ţării. Curios este faptul că, în străinătate, doctorii, spun aceleaşi surse, nu reuşesc să pună acestor bolnavi un „verdict“ corect şi abia ajunşi în România sînt diagnosticaţi cu TBC.

„Tuberculoza nu este o boală scăpată de sub control. La noi funcţionează un program naţional de combatere a maladiei. Ceea ce avem noi în momentul de faţă sînt fie cazuri de import, fie persoane care s-au îmbolnăvit de la pacienţi ce vin din alte ţări unde tuberculoza nici măcar nu e recunoscută de medici, pentru că nu au văzut în perioada cînd au studiat la facultate cazuri de TBC şi atunci leziunile de pe radiografiile pulmonare nu le atrag atenţia şi nu se gîndesc că ar putea fi o astfel de afecţiune.

Am cunoscut asemenea persoane care s-au întors din străinătate cu altfel de diagnostic pus de medicii care i-au tratat de alte boli, cînd ei, de fapt, aveau tuberculoză. Statistic, în judeţul Neamţ avem 49 de cazuri de tuberculoză, avînd confirmare bacteriologică şi histologică. Dacă este să vorbim de zonele în care boala este mai răspîndită putem spune că e vorba de Roman şi zona metropolitană şi de localităţile de pe Valea Muntelui.

Avem şi 31 de cazuri de tuberculoză fără confirmare bacteriologică şi histologică şi 214 cazuri de meningită bacilară. Situaţia este cauzată de condiţiile de viaţă precare ale populaţiei, pentru că, de obicei, TBC-ul este o boală considerată a fi a sărăciei, dar am avut surprize ca să se instaleze şi la persoane care aveau condiţii de viaţă normale.

La aceste persoane, dacă tratamentul este condus corect, boala se vindecă, în cazul în care pesoana este cooperantă. Probleme apar la necooperanţi, care nu iau cu regularitate tratamentul, pentru că tuberculoza este o boală în care tratamentul este de durată, cu medicamente multe şi, uneori,  greu de suportat.

Foarte mulţi pacienţi nu doresc spitalizarea şi dacă ajung acasă nu iau tratamentul din varii motive: uită să-l ia sau refuză să-l ia pentru că îl suportă greu pentru că dă şi fenomene adverse.În aceste situaţii apare tuberculoza multibloc rezistentă. Este cu adevărat o mare problemă de sănătate, pentru că boala este trasmisibilă şi la această maladie se selectează tulpini de bacil Koch, care nu răspund la nici un fel de tratament şi conduc la decesul pacientului“, a declarat Daniela Marcoci, şef al Departamentului de Promovarea Sănătăţii, din cadrul DSP Neamţ.

Cele mai recente date epidemiologice, respectiv cele din 2018, indică o incidenţă globală a tuberculozei în România de 59,5 la 100.000 de locuitori, conform Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei. Prin comparaţie, la nivelul Regiunii Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, incidenţa globală a tuberculozei a fost de 30 la 100.000 de locuitori, în 2017.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Surse: Candidatura lui Micu, respinsă

Știre publicată în urmă cu

în data de


Informaţie pe surse: candidatura lui Lucian Micu a fost respinsă de biroul electoral de circumscripţie, vineri, 14 august.

Hotărârea nu a fost încă redactată şi nici afişată. Decizia poate fi atacată. Lucian Micu, fostul primar de Roman şi actual candidat “de stânga”, plecat de la PNL şi lansat în candidatură de şeful PSD Neamţ, Ionel Arsene, pare a avea probleme cu candidatura după ce şi pe site-ul ANI a apărut zilele trecute informaţia că are “interdicţie” pe trei ani.

“Povestea” candidaturii lui Micu aici: http://monitorulneamt.ro/ani-zice-ca-micu-are-interdictie-trei-ani/. Rămâne de văzut care va fi decizia finală în cazul candidaturii fostului primar de Roman, declarat incompatibil prin decizie definitivă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accidente produse la interval de câteva minute, cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cinci victime este bilanţul nedorit înregistrat în urma a două accidente rutiere produse vineri, 14 august, la interval de doar câteva minute unul faţă de celălalt. Primul accident s-a produs la Bodeşti şi a fost vorba de o coliziune între două autoturisme şi soldată cu trei victime transportate la spital.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:05, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Bodești. Pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat trei victime.

Pompierii au intervenit cu ajutorul echipamentelor pentru descarcerare și au scos dintr-un autoturism trei victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un barbat de 63 de ani, cu multiple traumatisme.

Conducătorul auto și un pasager au fost preluați și transportați la spital de catre echipaje de la SAJ.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Al doilea accident a avut loc la Săbăoani, fiind vorba tot despre o coliziune între două autoturisme, din care unul s-a răsturnat. Două persoane au fost transportate la spital

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:08, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Săbăoani. Pompierii din cadrul Detașamentului Roman au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme un autoturism s-a răsturnat, rezultând două victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un bărbat de 41 de ani. Un echipaj de la SAJ a preluat o victimă și a transportat-o la spital.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au mai transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu victime, la interval de câteva minute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvatorii nemţeni intervin în aceste momente, vineri, 14 august, la două accidente rutiere, soldate cu victime, produse la interval de doar câteva minute. În cazul primului accident pentru care s-a dat alarma la ISU Neamţ este vorba despre o persoană încarcerată, accidentul producându-se în satul Bodeşti. Al doilea accident, de asemenea soldat cu victime, s-a produs în localitatea Traian.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Trending