Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Tuberculoza, o boală de import

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamţ sînt 49 de cazuri de tuberculoză cu confirmare bacteriologică şi histologică ■ sînt şi 31 de persoane cu TBC fără confirmare şi 214 de meningită bacilară ■

Tuberculoza sau „Boala sărăciei“ este încă foarte răspîndită în România, maladia intrînd în rîndul celor monitorizate printr-un program naţional de supraveghere.

Mare parte a acestei boli, susţin medicii epidemiologi, este adusă din afara ţării. Curios este faptul că, în străinătate, doctorii, spun aceleaşi surse, nu reuşesc să pună acestor bolnavi un „verdict“ corect şi abia ajunşi în România sînt diagnosticaţi cu TBC.

„Tuberculoza nu este o boală scăpată de sub control. La noi funcţionează un program naţional de combatere a maladiei. Ceea ce avem noi în momentul de faţă sînt fie cazuri de import, fie persoane care s-au îmbolnăvit de la pacienţi ce vin din alte ţări unde tuberculoza nici măcar nu e recunoscută de medici, pentru că nu au văzut în perioada cînd au studiat la facultate cazuri de TBC şi atunci leziunile de pe radiografiile pulmonare nu le atrag atenţia şi nu se gîndesc că ar putea fi o astfel de afecţiune.

Am cunoscut asemenea persoane care s-au întors din străinătate cu altfel de diagnostic pus de medicii care i-au tratat de alte boli, cînd ei, de fapt, aveau tuberculoză. Statistic, în judeţul Neamţ avem 49 de cazuri de tuberculoză, avînd confirmare bacteriologică şi histologică. Dacă este să vorbim de zonele în care boala este mai răspîndită putem spune că e vorba de Roman şi zona metropolitană şi de localităţile de pe Valea Muntelui.

Avem şi 31 de cazuri de tuberculoză fără confirmare bacteriologică şi histologică şi 214 cazuri de meningită bacilară. Situaţia este cauzată de condiţiile de viaţă precare ale populaţiei, pentru că, de obicei, TBC-ul este o boală considerată a fi a sărăciei, dar am avut surprize ca să se instaleze şi la persoane care aveau condiţii de viaţă normale.

La aceste persoane, dacă tratamentul este condus corect, boala se vindecă, în cazul în care pesoana este cooperantă. Probleme apar la necooperanţi, care nu iau cu regularitate tratamentul, pentru că tuberculoza este o boală în care tratamentul este de durată, cu medicamente multe şi, uneori,  greu de suportat.

Foarte mulţi pacienţi nu doresc spitalizarea şi dacă ajung acasă nu iau tratamentul din varii motive: uită să-l ia sau refuză să-l ia pentru că îl suportă greu pentru că dă şi fenomene adverse.În aceste situaţii apare tuberculoza multibloc rezistentă. Este cu adevărat o mare problemă de sănătate, pentru că boala este trasmisibilă şi la această maladie se selectează tulpini de bacil Koch, care nu răspund la nici un fel de tratament şi conduc la decesul pacientului“, a declarat Daniela Marcoci, şef al Departamentului de Promovarea Sănătăţii, din cadrul DSP Neamţ.

Cele mai recente date epidemiologice, respectiv cele din 2018, indică o incidenţă globală a tuberculozei în România de 59,5 la 100.000 de locuitori, conform Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei. Prin comparaţie, la nivelul Regiunii Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, incidenţa globală a tuberculozei a fost de 30 la 100.000 de locuitori, în 2017.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Bucătărie incendiată “în joacă”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Joaca unor copii cu focul a provocat un incendiu într-un apartament din municipiul Roman, vineri, 21 februarie. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca flăcările să nu se extindă, fiind afectat doar mobilierul din bucătărie.

“În jurul orei 11.23, prin apel la 112 pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu la un apartament din municipiul Roman. Incendiul se manifesta în bucătărie. Pompierii au stins localizat și lichidat incendiul. Nu au fost victime. Au ars obiecte de mobilier. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jocul copiilor cu focul”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bătrînul dispărut a fost găsit în Bucureşti

Știre publicată în urmă cu

în data de

Bătrînul, dat dispărut de soţie după ce a plecat de acasă spunînd că merge în judeţul Olt a fost găsit de poliţişti. Însă nu în localitatea spre care a spus că pleacă, ci în Capitală.

“La data de 20 februarie, poliţiştii din cadrul Secției nr. 3 de Poliție au depistat, pe raza municipiului București, pe numitul Muraru Neculai, de 75 de ani, dispărut la data de 11 februarie 2020.

Bărbatul a fost preluat de poliţişti, urmînd a fi încredințat familiei. Din verificările efectuate de poliţişti a reieşit că, pe perioada dispariţiei, bărbatul s-a aflat pe raza municipiului București şi nu a fost victima vreunei infracţiuni.

În fapt, polițiștii din cadrul Poliției orașului Tîrgu Neamț au fost sesizați, la data de 19 februarie, de către o femeie, de 74 de ani, din Tîrgu Neamț, cu privire la faptul că soțul său Muraru Neculai, de 75 de ani, a părăsit în mod voluntar domiciliul în data de 11 februarie 2020, deplasându-se pe raza județului Olt și nu a mai revenit până în prezent.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Reţinuţi pentru ameninţare şi influenţarea declaraţiilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie de 34 de ani şi un bărbat 38 de ani, bănuiţi că prin ameninţare ar fi dorit să determine două persoane să-şi retragă declaraţiile date într-un dosar penal, au fost încătuşaţi de poliţişti.

“La data de 20 februarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au identificat și reținut pentru 24 de ore o femeie de 34 de ani și un bărbat de 38 de ani, ambii din localitatea Bodești, bănuiți de comiterea infracțiunilor de influențarea declarațiilor și amenințare.

Investigațiile au relevat faptul că, cei în cauză ar fi amenințat cu acte de violență și ar fi efectuat presiune asupra a două persoane de 40, respectiv 52 de ani, din localitatea Bodești, cu scopul de a-și retrage declarațiile date într-o altă cauză penală.

Cei doi au fost depistați de polițiști și conduși la sediul poliției, pentru audieri. În urma administrării probatoriului, polițiștii i-au reținut pentru 24 de ore, fiind încarcerați în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J.

Astăzi, aceștia urmează să fie prezentați Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

FOTO: generică

Citește știrea

Trending