Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Tezaur de 3.000 de ani, descoperit de un inginer

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ovidiu Constantin, preşedintele Club Metal Detect Roman, a descoperit câteva obiecte din Epoca bronzului ■ într-o pădure din apropierea comunei Icuşeşti, inginerul silvic a scos la lumină o sabie, un vârf de lance, un topor tip Celt, un cuţit şi un obiect neidentificat, toate din bronz ■ „La un moment dat, un semnal promiţător avea să transforme ziua într-una memorabilă“, povesteşte arheologul amator despre descoperirea sa ■

Ovidiu Constantin, un inginer silvic din Roman, bate de câţiva ani, atunci când timpul îi permite, judeţul Neamţ în lung şi-n lat, mânat de pasiunea pe care o are pentru arheologie – detecţia electromagnetică.

În timp, strădaniile i-au fost răsplătite, ultima descoperire, obiecte din Epoca bronzului, fiind făcută pe data de 26 aprilie 2020. Ovidiu Constantin este preşedintele Clubului Metal Detect Roman, e detectorist autorizat din 2016 şi a povestit despre ultima reuşită în arheologie.

În perioada în care băieţelul meu doarme, la amiază, «fug de acasă» pentru că acelea sunt singurele momente de linişte. Tot aşa s-a întâmplat şi duminică (26 aprilie – n.r.), totodată am sunat un prieten care abia îşi cumpărase şi tocmai a primit autorizaţie pentru primul lui detector de metale şi i-am propus să ieşim o oră să-i arăt cum se setează, asta la o rugăminte anterioară dea lui“, începe a detalia inginerul.

Continuă spunând că nimic spectaculos nu avea să se petreacă preţ de o jumătate de oră, nedescoperind ceva notabil într-o pădure din zona comunei Icuşeşti, înafară de câteva monede din perioada comunistă.

Aşa stând lucrurile, s-au decis să abandoneze, îndreptându-se către maşina cu care veniseră, dar la un moment dat, când se aflau pe mică terasă, „un semnal promiţător avea să transforme ziua într-una memorabilă“, după cum spune arheologul amator. Şi avea de ce să afirme că a fost o zi memorabilă.

La o adâncime de aproximativ 25 de centimetri, avea să găsească câteva un tezaur din Epoca bronzului, adică de vreo 3.000 de ani vechime. „Componenţa tezaurului din epoca bronzului este următoarea: sabie de bronz, vârf de lance din bronz, topor din bronz de tip «Celt», cuţit din bronz şi un obiect neidentificat, tot din bronz“, am mai aflat de la Ovidiu Constantin.

Obiectele au fost predate Direcţiei pentru Cultură Neamţ, urmând a fi evaluate de experţi. Iată ce spune despre pasiunea sa inginerul şi cu ce se „laudă“ în domeniu:

„Ştiam despre detectia metalelor, ca majoritatea, de la TV, dar nu ştiam ca este practicată şi în România, asta până când un amic mi-a arătat un grup pe Facebook, cu şi despre detecţia de metale, legislaţie şi alte informaţii. Atunci practic m-am îndrăgostit de acest hobby, am citit legislaţia mi-am achiziţionat un detector, l- am autorizat şi de acolo a început o minunată aventură. Cu timpul, am descoperit multe artefacte, monede, inele şi obiecte datate din antichitate, cât şi din epoca medievală.

Printre cele mai importante descoperiri se numără: tezaur monetar format din monede romane din argint (denari imperiali), tezaur monetar din secolul XVII compus din taleri leu (Olanda), stuiveri (Germania), orşi (Polonia), reali (Spania). Clubul Metal Detect Roman, al cărui preşedinte este Ovidiu Constantin, a fost fondat împreună cu patru prieteni, este dedicat detecţiei de metale, istoriei naţionale şi internaţionale şi face parte din Clubul Sportiv MTB Roman. Ca şi Ovidiu Constantin, alt inginer silvic, Marius Irimia, din Piatra Neamţ, are aceeaşi pasiune şi rezultate notabile.

Ultima descoperire a fost pe data de 12 ianuarie 2020, când a ajuns în comuna Mărgineni şi, după cum el însuşi spune, „nu aduce anul ce aduce ceasul, având norocul şi onoarea să descopăr un artefact foarte vechi şi foarte valoros din punct de vedere arheologic“. Era un topor de aramă, cu braţele dispuse în cruce, cu un braţ cu tăişul orizontal şi celălalt cu tăişul vertical, perpendicular unul pe celălalt.

„E din perioada Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale eneoloticului de pe teritorul ţării noastre. Chiar dacă la prima vedere toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnacop miniatural, povestea lui este una fascinantă. Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitaţile eneolitice, fie ca simbol individual (însemn al puterii şefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea), fie ca simbol al intregii comunităţi.

Era un obiect de valoare şi de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase (ritualul de jerfire a unor animale)“, posta pe pagina de facebook Marius Irimia. Susţinea că acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar în Neamţ s-a mai descoperit un singur exemplar. Din locul unde a fost găsit artefactul, inginerul a adunat şi câteva fragmente de ceramică, care fuseseră scoase la suprafaţă în urma lucrărilor agricole. „După cum se observă, ceramica este pictată, specifică perioadei Cucuteni“, explica Marius Irimia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: În comă după ce a căzut de pe bicicletă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 65 de ani a ajuns în comă la spital, luni, 13 iulie, după ce a căzut de pe o bicicletă.

“Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 65 de ani, din Botești, conducea o bicicletă pe strada Humăriei, drumul fiind în pantă, s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut pe cartea carosabilă, autoaccidentându-se.

În urma impactului a rezultat rănirea bărbatului, care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, fiind diagnosticat cu politraumatism accident rutier, TCC cu pierderea cunoștinței, contuzie coloană cervicală, aflându-se în comă profundă.

Din cauza stării de sănătate, acesta nu a putut fi testat alcoolscopic.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au comunicat poliţiştii nemţeni.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Un nemţean, erou în Anglia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 25 de ani, născut în Neamţ, dar stabilit în prezent în Anglia, a fost premiat recent de poliţiştii din zona în care locuieşte după ce, împreună cu un cetăţean englez, a salvat o femeie care vroia să se sinucidă aruncîndu-se de pe un pod, notează www.stiri-neamt.ro.

Eroul, pe numele său Cornel Constantin Vîntu, este născut la Piatra Neamţ şi are domiciliul în comuna Grinţieş, însă de ceva timp se află în Sheffield. La operaţiunea de salvare a participat şi un cetăţean englez în vîrstă de 38 de ani care a declarat pentru presa din Anglia: „Am trecut imediat în ajutor și Vântu a fost repede în spatele meu. Am apucat-o pe femeie, am ținut-o strâns și în câteva minute am auzit sirenele de poliție”.

Comandantul Poliției din South Yorkshire, care i-a premiat pe cei doi zilele acestea, a declarat că intervenția celor doi a fost decisivă în salvarea femeii. „Acesta este un moment incredibil de mândrie, de a recunoaște eforturile cetățenilor care au salvat, fără dubiu, viața unei femei aflate în suferință. Este important să fie recunoscute acțiunile dumneavoastră și vă felicit pentru vitejia dumneavoastră”, a transmis comandantul Poliției din South Yorkshire, Paul McCurry, conform sursei citate.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Luna lui Cuptor nu îşi merită numele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în a doua jumătate a lui iulie regimul termic va fi modest ■ sînt aşteptate maxime cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade ■ după mijlocul acestei săptămîni revin precipitaţiile ■

Luna lui Cuptor nu-şi prea merită numele în acest an şi cu excepţia cîtorva zile cu regim termic aproape de limita caniculei, în rest au fost valori termice modeste.

Pentru a doua jumătate a lunii iulie meteorologii au prognozat valori termice sub media perioadei, care în Piatra Neamţ vor fi cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade. Cam de joi încolo revin precipitaţiile, în general fiind vorba de furtuni cu toată suita caracteristică de fenomene, vijelii, tunete şi fulgere şi poate şi căderi de grindină.

Temperaturi modeste au fost în Neamţ şi pe 13 iulie 2020, iar la ora 13 termometrele indicau 20 de grade la Piatra Neamţ şi Roman, în timp ce la Tîrgu Neamţ erau 18. Deosebit de frig pentru acest moment al anului era la staţia de pe Ceahlău – Toaca, numai 3 grade Celsius. Pe 14 iulie nu ne putem aştepta la schimbări în registrul meteo- cel mult 19 grade la amiază, iar noaptea 11.

Se mai încălzeşte niţel miercuri, cam 23 de grade. Sensibil mai cald va fi după lăsarea întunericului cînd se vor înregistra 12 grade. Joi, 16 iulie, va fi bine în prima parte a zilei, cînd pe fondul unui cer mai mult senin se ajunge la o maximă de 24 de grade.

După amiază se strică vremea şi meteorologii anunţă furtuni. Cele mai calde zile vor fi cele de vineri şi sîmbătă. La Piatra Neamţ se vor înregistra 25 de grade Celsius, dar nu trebuie uitată umbrela acasă, pentru că după amiază sînt anunţate furtuni violente cu tunete şi fulgere. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn şi vor fi temperaturi în creştere de la 14 la 16 grade.

Duminică, 19 iulie, debutează cu timp bun, soare şi temperaturi diurne de pînă la 24 de grade. Nu ieşim din zodia furtunilor care se întorc spre după amiază. Noaptea va fi cea mai caldă din întreg intervalul de prognoză şi minima saltă la 17 grade.

Citește știrea

Trending