Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Temperatură record: 23 de grade la început de Brumar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta a fost cea mai mare temperatură înregistrată în Neamţ pe 6 noiembrie 2019 ■ şi pe Ceahlău au fost valori termice pozitive, 7,2 grade Celsius ■ în week-end ne putem aştepta la o maximă peste media perioadei, în jur de 18 grade ■

Luna octombrie a acestui an a fost una din cele mai calde de decenii încoace, dar nici Brumar nu se lasă mai prejos. Ziua de 6 noiembrie a fost una deosebit de caldă şi s-au înregistrat valori termice deosebit de mari pentru această perioadă atît ziua, cît şi după lăsarea întunericului. Pînă şi pe munte au fost temperaturi pozitive. Conform informaţiilor publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie maxima zilei de miercuri, 6 noiembrie, a fost de 23 de grade la Tîrgu Neamţ, la Piatra Neamţ termometrele au indicat în cel mai cald moment 22,6 grade, iar la Roman au fost 22,5 grade. Staţia meteo de pe Ceahlău Toaca a indicat o maximă diurnă de 7,2 grade. Şi noaptea de 6/7 noiembrie a fost deosebit de caldă cu temperaturi mult peste media perioadei. Astfel, cel mai cald a fost în zona Roman unde s-a înregistrat o minimă de 9,4 grade, la Piatra Neamţ mercurul din termometre s-a oprit la 9,3 grade, iar la Tîrgu Neamţ, în zori, au fost 8 grade. Valori cu plus, dar ceva mai modeste, au fost pe vîrful Toaca unde meteorologii au măsurat 2,3 grade. Regimul termic s-a mai depreciat pe 7 noiembrie şi chiar dacă nu a plouat, cerul a fost acoperit iar în judeţ au fost, la ora 13, temperaturi de 14 grade, cu cea mai mică valoare de 5 grade, tot la Toaca. Şi de acum înainte va fi plăcut, dar nu atît de cald ca pînă acum. În week-end ne putem aştepta la o maximă peste media perioadei, de 18 grade, urmînd ca pînă la jumătatea lui Brumar valorile termice diurne să coboare spre 6 grade, cu o minimă nocturnă de numai 2 grade. În ceea ce priveşte ziua de astăzi, 8 noiembrie, ea va fi comparabilă cu precedenta. Meteorologii anunţă cer acoperit dar nu şi precipitaţii. Maxima zilei rămîne cantonată la pragul de 14 grade, iar după lăsarea întunericului cerul se degajează şi minima se opreşte la valoarea de 9 grade. Cea mai caldă zi se anunţă a fi cea de sîmbătă, 9 noiembrie, cînd soarele reapare şi încălzeşte atmosfera pînă la 18 grade. Cu toate acestea, regimul termic diurn nu reuşeşte să-l influenţeze şi pe cel nocturn, iar peste noapte vor fi din nou 9 grade. Duminică, 10 noiembrie, aduce cer variabil cu soare dar şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Rămînem cu valorile termice care nu sînt specifice perioadei şi la Piatra Neamţ se va întregistra o maximă în scădere pînă la 16 grade. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile în aspectul vremii, cer degajat şi nu mai mult de 9 grade, nesperat pentru finele primei decade a lui noiembrie. Toată săptămîna viitoare este anunţat timp bun, cu soare, iar precipitaţiile nu au loc în peisaj. La începutul intervalului ne vom bucura de valori termice diurne de 16 grade, dar pînă la mijlocului lunii temperaturile scad treptat cu pînă la 10 grade, astfel că ajungem la maxime de numai 6 grade. Acelaşi trend îl au şi temperaturile nocturne şi dacă la începem intervalul cu minime de 9 grade, la final ajungem cu numai 2 grade, sau cel puţin aşa arată previziunile specialiştilor la acest moment.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Vreme bună pînă în Vinerea Mare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă timp frumos de Florii ■ apoi vor avea loc salturi termice importante de la o zi la alta ■ cresc binişor şi temperaturile nocturne ■ sînt anunţate şi ceva ploi, dar slabe cantitativ ■

Condiţiile meteo se menţin bune în a doua decadă a lunii aprilie cînd meteorologii anunţă timp excelent de Florii. Ulterior vor avea loc salturi termice importante de la o zi la alta.

Cresc şi valorile termice nocturne, însă spre finele intervalului de prognoză se ajunge din nou la minime la limita îngheţului. Specialiştii spun că vor fi şi ceva precipitaţii, dar slabe din punct de vedere cantitativ. În ultimele zile s-a încălzit spectaculos şi în zona noastră au fost maxime de pînă la 20 de grade Celsius.

Şi pentru 9 aprilie au fost anunţate valori similare şi la ora 11 deja termometrele indicau 14 grade la Piatra Neamţ, 15 grade erau la Roman, iar cel mai bine din punct de vedere termic era la Tîrgu Neamţ: 17 grade. Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia de pe Ceahlău – Toaca fiind 4 grade. O vorbă din bătrîni spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte toată zăpada de pe Ceahlău şi pare a fi aproape pentru că acum pe munte mai este un strat de nea de 13 centimetri.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 10 aprilie, va fi ceva mai rece şi conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie chiar dacă cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, maxima nu mai trece de 16 grade. În schimb, va fi mai bine din punct de vedere termic după lăsarea întunericului: 8 grade.

Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi sîmbătă, 11 aprilie, cînd se anunţă cer variabil cu soare şi cam 15 grade în cel mai cald moment al zilei. Noaptea aduce cer absolut senin şi o minimă în scădere pînă la 6 grade. De Florii se anunţă timp bun şi chiar dacă nu avem voie să ieşim la iarbă verde, la gratar, ne vom bucura de soare şi valori termice de 17 grade. Condiţiile meteo rămîn neschimbate peste noapte, va fi cer senin şi cel mult 6 grade.

Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de luni, 13 aprilie, cînd meteorologii dau asigurări că mercurul din termometre saltă pînă la valoarea de 20 de grade. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă, cu o minimă de 7 grade. Un salt termic spectaculos va fi marţi, 14 aprilie, cînd norii se cantonează în zona noastră şi va ploua slab la o maximă care ajunge cu greu la 11, pierzîndu-se 9 grade faţă de ziua anterioară.

Totul va influenţa şi regimul termic nocturn şi dacă meteorologii nu dau greş minima coboară destul de mult pînă la 2 grade. Pe 15 aprilie, în Miercurea Mare, va fi timp frumos, nu şi cald. Reapare soarele însă la amiază nu vor fi mai mult de 10 grade. Aşa se face că noaptea va fi din nou rece şi minima rămîne cantonată la 2 grade.

De joi, 16 aprilie, începe să se mai încălzească niţel, va fi soare şi se ajunge la 12 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 3 grade. În Vinerea Mare, pe 17 aprilie, va fi soare, o maximă diurnă de 16 grade şi o minimă nocturnă de 1 grad.

Citește știrea

Actualitate

Medicii de familie vor primi măşti de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că a început distribuirea de măşti de protecţie către toţi medicii de familie din ţară.

„Începînd cu data de 7 aprilie 2020, un număr de 1.121.800 de măşti chirurgicale cu trei pliuri vor fi distribuite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către medicii de familie, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate (CAS) cu care aceştia se află în contract“, conform unui comunicat al CNAS.

Conform Ordinului numărul 74549 din 06.04.2020 al Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, măştile au fost repartizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) către CNAS pentru asigurarea condiţiilor corespunzătoare de protecţie a personalului din asistenţa medicală primară din întreaga ţară.

Echipamentele vor ajunge la casele de asigurări de sănătate cu mijloace de transport asigurate de IGSU, iar distribuţia măştilor către medicii de familie se va face în cel mai scurt timp posibil de la primirea acestora la CAS. „Echipamentele care vor ajunge la medicii de familie reprezintă o parte din donaţia de 4.150.000 de măşti chirurgicale pe care Dante International (eMAG) a direcţionat-o către IGSU, cu scopul de a proteja personalul din structurile vitale pentru funcţionarea statului în această perioadă dificilă“, anunţă CNAS.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Hoţi la răcoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Tîrgu Neamţ au documentat activitatea infracţionala a doi tineri din Vînători-Neamţ, bănuiţi de furt calificat.

Pe 8 aprilie, oamenii legii au fost sesizaţi de către un tînăr de 27 de ani, administrator al unei societăţi, care a reclamat că în noaptea de 7/8 aprilie 2020, persoane necunoscute au pătruns în incinta unei unităţi economice din Vînatori-Neamţ de unde au sustras mai multe componente metalice.

La scurt timp oamenii legii i-au identificat pe hoţi, doi localnici cu vîrste de 26, respectiv 27 de ani, ambii fiind conduşi la sediu pentru audieri. Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost recuperat parţial şi restituit persoanei vătămate. În urma administrării probatoriului, suspecţii au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, fiind cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Aceştia au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamţ urmînd a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Trending