Publicitate

■ Daniel Cîniparu, preşedintele Asociaţiei Moscheea Maria, a relatat contextul litigiului pe care îl are cu DSP ■ acesta spune că ar avea documentele necesare construirii unui cimitir musulman, dar e purtat pe drumuri ■ a pomenit şi de forme de protest extreme, greva foamei sau autoincendierea, dar îi e greu să aleagă ■

Preşedintele Asociaţiei Moscheea Maria de la Bîra, comuna Rediu, Daniel Cîniparu, care s-a convertit la islam şi a construit o moschhe în satul menţionat, a organizat vineri, 8 martie, o conferinţă de presă, în care a prezentat jurnaliştilor litigiul pe care acesta îl are cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Cîniparu consideră că instituţia tergiversează eliberarea unui acord pentru construcţia unui cimitir musulman pentru zona Moldovei. Demersurile pentru obţinerea acestui document au început în urmă cu trei ani, de nenumărate ori cerîindu-i-se, după spusele sale, tot felul de aprobări pe care le-a adus. Dar, de fiecare dată i s-a tot cerut „altceva şi altceva“. „De fiecare dată am depus toate documentele care mi-au fost solicitate, ultima dată în 10 septembrie 2018. Am venit acasă şi am aşteptat. Am fost invitat, împreună cu un reprezentant al primăriei la Agenţia de Mediu, unde s-a discutat problema noastră, cu mai multe agenţii ale statului. A fost cerut reprezentantului primăriei şi nouă acordul vecinilor. Primăria a organizat o întîlnire, a luat acordul vecinilor consemnat într-un proces verbal. Cei de la DSP au spus că nu e valabil pentru că e nevoie de un acord notarial. În legislaţie nu există această sintagmă. Această cerinţă este în afara legii. DSP nu are competenţa de a verifica acest acord notarial. Am intrat în audienţă la dr. Şerban, care răspunde de cimitire, la directorul executiv, doamna Marcoci. La întîlnirea de la DSP, aşteptînd pe hol, am asistat la o discuţie care se auzea din birou, în care jurista instituţiei spunea: «Trebuie să găsim ceva, trebuie să găsim ceva. Nu se poate să nu găsim ceva !». Ca un «bădăran» ce mă aflu am bătut la uşă şi am intrat, spunînd că eu sînt cel interesat şi vreau să ştiu de ce se caută cu insistenţă ceva pentru a opri construcţia cimitirului şi dacă au ceva cu musulmanii? Evident că discuţia a degenerat, iar eu am ieşit din birou. Am putut însă constata disperarea cu care se caută un motiv de a opri dosarul. În afara notificării notariale şi a acordului vecinilor ni s-au mai cerut şi alte documente: certificatul de înscriere a persoanei juridice fără scop patrimonial, eliberat de Judecătoria Roman, în condiţiile în care la dosar se găsea sentinţa civilă, rămasă definitivă şi executorie. Ni s-a mai cerut şi acordul Secretariatului pentru culte, solicitat de primărie, după care mi s-a spus că în condiţiile în care aduc aceste ultime hîrtii «mai vedem noi». Mi-au solicitat un perimetru de protecţie sanitară de 100 metri, în condiţiile în care în Ordinul ministerului Sănătăţii este stipulată distanţa de 50 de metri. Ultima dată mi-au cerut «dovada PUZ», în condiţiile în care la dosar exista acest docment, întocmit de specialişti care au făcut măsurători în teren. Doamna jurist a spus că e doar un proiect, ori ea solicită dovada PUZ“, a declarat Daniel Cîniparu.

O fi vorba de birocraţie?

Daniel Cîniparu a spus că între timp a solicitat audienţă la prefect, Daniela Soriceanu şi la preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, pentru a se lămuri dacă e vorba de un exces de zel al DSP sau un ordin de „sus“, de împiedicare a proiectului. Daniel Cîniparu a adăugat şi faptul că a donat o suprafaţă de teren necesar construirii unui cimitir de 400 de locuri către ONG-ul înfiinţat la sfatul DSP. Reprezentantul Asociaţiei Moscheea Maria, care numără acum 30 de musulmani, susţine că ajuns în punctul în care nu ştie cum să găsească o modalitate de protest eficientă: greva foamei sau autoincendierea în faţa DSP, la care să fie însoţit de musulmani din Moldova. Apreciază că ambele decizii sînt greu de luat, pentru că sînt periculoase şi că un om raţional, oricît de disperat şi abuzat ar fi, nu poate recurge decît în situaţii limită la asemenea gesturi. La sugestia redactorului Monitorul, în perioada care urmează va lua legătura cu toţi parlamentarii de Neamţ, cărora le va solicita sprijin pentru interpelarea ministrului Sănătăţii. Asta în speranţa că lucrurile vor intra pe făgaşul normal şi instituţiile statului, spune Cîniparu, îşi vor îndeplini atribuţiile legale şi nu vor discrimina o comunitate, obligînd-o să-şi îngroape morţii în colţul sinucigaşilor, la marginea cimitirelor creştine, în condiţiile în care s-au cheltuit resurse pe tot felul de documentaţii şi avize care expiră în curînd. Ar mai fi şi calea instanţei, dar un proces durează foarte mult. Primarul comunei Bîra, Dănuţ Petariu, a pomenit paşii făcuţi de instituţia pe care o conduce în rezolvarea problemei: „Domnul Daniel Cîniparu a venit la primărie, solicitîndu-ne acordul vecinilor. Astfel, s-a constituit o comisie formată din inginera Ştirbu, şefa Compartimentului agricol, doamna Lili Rădeanu, agent agricol şi viceprimarul comunei, Constantin Ciobanu, care s-au deplasat în teren şi au discutat cu vecinii, consemnînd acest lucru într-un proces verbal, care conţine acordul vecinilor. Un exemplar i-a fost înmînat domnului Cîniparu. Dumnealui, mai departe, pentru a obţine PUZ-ul va trebui să aducă documentele solicitate de Compartimentul urbanism. Urmează ca după obţinerea avizelor eliberate de instituţiile abilitate de lege să se întocmească un proiect de hotărîre care să fie trecut prin consiliul local“.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.