Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Sfîntul Pantelimon, pregătiri de hram

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 27 iulie îşi va serba hramul Mănăstirea Durău, unde se păstrează un fragment din moaştele mucenicului ■ se va oficia slujbă şi la capela căminului de bătrîni din Tîrgu Neamţ ■

Ziua Sfîntului Mare Mucenic Pantelimon, ce va fi prăznuit pe 27 iulie, va avea o semnificaţie aparte pentru cîteva lăcaşuri din Neamţ care îşi vor sărbători hramul. Sfîntul, numit şi „Doctorul fără de arginţi“, este ocrotitorul bisericii Mănăstirii Durău, care a primit acest al doilea hram în 2003, cu binecuvîntarea IPS Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Hotărîrea s-a bazat pe faptul că mănăstirea adăposteşte, încă din anul 1944, părticele din moaştele Sfîntului Pantelimon. Relicvele au fost aduse de părinţii ieromonahi de la mănăstire care au luptat pe frontul sovietic în timpul celui de- al Doilea Război Mondial. Printre aceştia se număra şi părintele Iustin Pîrvu. La întoarcere, ei au găsit aceste moaşte într-o biserică din Rusia şi le-au adus cu grijă în România, pentru a fi cinstite. Cu prilejul hramului, va fi oficiată o slujbă de către un sobor de preoţi, după care credincioşii vor fi invitaţi la trapeza mănăstirii pentru a gusta, alături de membrii obştii monahale, din bucatele special pregătite pentru această zi. Tot sîmbătă va fi sărbătorit şi hramul capelei ce funcţionează în incinta Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Tîrgu Neamţ, mai cunoscut în zonă cu titulatura veche de cămin de bătrîni. Vineri va avea loc o slujbă de priveghere, iar sîmbătă va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, cu participarea personalului, a beneficiarilor deplasabili şi a locuitorilor din zonă. Mica bisericuţă aparţine de parohia Sfinţii Voievozi. Proiectul capelei s-a realizat în 1997, la iniţiativa preotului paroh Ioan Dogariu, aceasta fiind sfinţită pe data de 26 iulie 2009 de trei înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe: ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS iosif, Mitropolitul Europei Centrale şi de Est, PS Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Capela este de atunci loc de rugăciune şi reculegere spirituală şi sufletească pentru bătrîni şi angajaţii căminului, dar are şi rol de cameră mortuară, pentru pacienţii decedaţi. Sfîntul Mucenic Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuţi şi veneraţi sfinţi ai Bisericii. Este numit ,,doctor fără de arginţi”, relevîndu-se astfel faptul că el nu pretindea de la nimeni nici un fel de plată pentru binefacerile săvîrşite. Este considerat ocrotitor al medicilor şi vindecător al bolnavilor, fiind un model de medic următor lui Hristos.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Vremea se zburleşte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ toată săptămîna va fi vreme rece, cu maxime modeste şi minime de pînă la 7 grade ■ precipitaţiile se lasă aşteptate ■ în ultima săptămînă a lunii se încălzeşte pînă spre 25 de grade ■

Vremea s-a zburlit un pic şi de la valori termice de 27 – 28 de grade, am trecut brusc în toamnă, la temperaturi cu circa 10 grade mai puţin. Meteorologii spun că aşa va fi vremea toată săptămîna, iar minimele coboară dramatic pînă spre 7 grade Celsius. După acest episod răcoros, specialiştii spun că se mai îmbunează temperaturile chiar de săptămîna viitoare. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru Moldova, în perioada 16 – 29 septembrie. „În prima zi de prognoză vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 27 de grade. În următoarele patru zile va urma o răcire notabilă, astfel că media maximelor termice va ajunge la valori de 16…17 grade, în jurul datei de 21 septembrie. După acest interval, tendinţa va fi de încălzire treptată, pînă la o medie regională a valorilor maxime de 21…25 de grade. Tendinţa va fi asemănătoare şi pentru valorile minime de temperatură. În primele două nopţi media minimelor termice va fi de 11…13 grade. Ulterior acestui interval, temperatura aerului va scădea, astfel încît pînă în data de 22 septembrie să se înregistreze 5…6 grade, iar pînă la sfîrşitul intervalului de referinţă se estimează o creştere, spre medii regionale de 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată în intervalul 17-21 septembrie“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Sînt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sînt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. Aşa se face că de luni şi pînă marţi în judeţ valorile termice au scăzut dramatic. Ieri, la ora 11, în tot judeţul erau doar 15 grade, mai puţin în vîrf de munte, pe Toaca, unde se înregistrau 7 grade. Cu o zi înainte, luni 16 septembrie, au fost temperaturi estivale. La Tîrgu Neamţ maxima a fost 26,8 grade, la Piatra Neamţ au fost 27,4 grade, dar cel mai cald a fost la Roman unde s-au înregistrat 28 de grade. Şi pe munte a fost mai cald, cu o maximă de 14,2 grade Celsius. În perioada 18 – 19 septembrie, miercuri şi joi, nu sînt schimbări în registrul meteo. Chiar dacă va fi soare, maxima rămîne cantonată la 19 grade, iar peste noapte se vor înregistra 8, poate cel mult 9 grade. Cea mai rece zi din săptămînă pare a fi cea de vineri, 20 septembrie, cînd sînt şanse de ploaie şi nu vor fi mai mult de 15 grade. Noaptea vor fi 8 grade. De sîmbătă, 21 septembrie pare că se mai încălzeşte şi vor fi cam 17 grade. Soare şi ceva mai cald va fi duminică, 22 septembrie, cînd mercurul din termometre saltă ziua la 21 de grade, iar noaptea aduce o minimă de 10 grade. În prima parte a săptămînii viioare vremea se îmbunează şi pînă miercuri sînt anunţate maxime de 25, poate chiar 26 de grade. Şi nopţile vor fi mai blînde, cu pînă la 14 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Au furat arma unui pădurar, autorii prinşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au dat de urma celor trei indivizi care, la sfîrşitul săptămînii trecute, au furat arma şi muniţia unui pădurar, faptă reclamată duminică, 15 septembrie. În jurul orei 23.30, anchetatorii de la Secţia Rurală Bicaz au fost sesizaţi de un lucrător de la Ocolul Silvic Borca, care reclama că în timp ce se afla în timpul serviciului, i-a fost sustrasă arma. „Din primele cercetări efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în seara de 15 septembrie, în timp ce trei persoane cu vîrste între 25 şi 41 de ani, toţi din Suceava, se aflau pe un drum forestier din Borca, pe fondul unui conflict spontan, ar fi sustras arma şi încărcătorul cu cinci cartuşe din autoturismul unui bărbat de 47 de ani“, se arată într-un comunicat al poliţiştilor nemţeni. În aceeaşi seară, în jurul orei 21.00, cei trei indivizi ar fi sunat la 112 şi au reclamat faptul că unul dintre ei ar fi fost lovit cu patul armei de către silvicultorul din comuna Borca, că puşca şi muniţia ar fi fost abandonate şi că doreau să le predea poliţiştilor. Ulterior, cei trei au fost depistaţi pe raza judeţului Suceava, arma în cauză fiind predată la sediul Poliţiei din oraşul Frasin. Pînă la descurcarea iţelor acestei poveşti, cercetările sînt continuate de poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Neamţ în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii evenimentului.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Reţinut pentru că a agresat un agent de pază

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 28 de ani, din Călăraşi, care a lovit şi ameninţat un agent de pază de la o sală de jocuri de noroc, a fost trimis la beci de oamenii legeii din Neamţ. “Polițiștii romașcani au identificat și reţinut un tînăr de 28 de ani, din Călăraşi, sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire sau alte violențe, ameninţare şi port sau folosire fără drept de obiecte periculoase. La data de 16 septembrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi de către un agent de securitate, de 47 de ani, din Sagna, cu privire la faptul că a fost lovit de către o altă persoană. Din investigații a reieșit faptul că, la data de 16 septembrie a.c., în timp ce un tînăr de 28 de ani, din Călărăși, ar fi încercat să pătrundă împreună cu un minor în incinta unei săli de jocuri de noroc din Roman, unul dintre agenții de securitate nu i-ar fi permis accesul persoanei minore, moment în care acesta l-ar fi ameninţat cu un obiect tăietor-înțepător . În acel moment, un alt agent de securitate care a intervenit pentru aplanarea conflictului izbucnit, ar fi fost lovit și amenințat de tînărul din Călăraşi. În urma documentării activității infracționale, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. Astăzi, cel în cauză urmează să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending